22.12.04
01:45
някои ше сподели ли с нас кои храни мисли чв трябва да се избягват задалжително и защо?
Това, което знам е за пърженото по-принцип, свинското месо, всякакви джънк фуудс (пържени картофи, всякакви бързи храни, сладки), сметана според мен, тлъстините на месото, кожата му, шкембе чорба, необезмаслени млека, сирена (въобще млечните необезмаслени продукти), бабините компоти (много захар има вътре), торти и нека колегите да изреждат по-натам... По-голямата част от тези, които написах трябва да се избягват, защото са много мазни и се отлагат по-лесно в мастните депа т.е. трупаш тлъстинки. Другите са вредни защото на тялото му е по-трудно да ги усвоява (абе тежки са много, както му се вика). По-принцип трябва да се пусне тема, кои храни с кои не трябва да се комбинират, което според мен също е доста важно!!!
22.12.04
04:32
Генномодифицираните и торени, покрити със бяла захар, изпържени във фастъченомасло хранителни продукти. А също и суши от риби захранвани изкуствено в замърсен с тежки метали или/и нефтни продукти водоем. Е ако Ви направят коледно блюдо от 2 те не пробвайте! :?
въпросът ти е малко некоректен, защото зависи дали ги избягваш по здравословни причини или предвид бодибилдинг целите които си си поставил.
От здравословна гледна точка, за мен единствените храни които задължително трябва да се избягват са тези които съдържат НЯКАКАВИ, КАКВИТО И ДА Е трансмазнини, тези, които съдържат МНОГО наситени мазнини, и тези които състава им е НЕЯСЕН. В т.ч. пържено, кожата на пилето, тлъсто месо /чисто свинско може, но рядко/, сметана, кашкавала и сиренето по-внимателно. Задължително е да се избягват и всякакви джънк фудс - пържени картофи, хамбургери, МкДоналдс и сие, захарни и шоколадови изделия от магазина, не си купувайте и колбаси и кренвирши, защото не знаете какво има в тях.
Вече в зависимост от хранителния ти режим и цели, към този списък може да се прибяват и други храни, включително картофите и ориза, които по принцип са много здравословни, но ако си на НВД трябва да ги ограничаваш.
така като се зачетох в темата взех сериозно да се депресирам и отчайвам - то излиза че нищо не мога да ям :( ама наистина съвсем нищо.... :cry: чак толкова ли е фатално ако ям нещо от изброените храни...
да подкрепя Pars и за пореден път (дано не ставам досаден) да кажа, че едни от най-вредните компоненти в храните са транс-мазнините.
основният проблем с тях е, че са невероятно разпространени, има ги в какви ли не промишлено-произведени и обработвани храни и най-често на продукта не е обозначено, че те влизат в състава му.
тялото не знае какво да прави с подобен тип мазнини, а те са един от най-големите врагове на сърдечно-съдовата система (за която повечето не мислим докато сме млади) и на какво ли не друго, а няма никакви законови изисквания към тях... (освен в “белите” държави)
според мен, както е забранена рекламата на цигари, така трябва да бъде забранена и рекламата на продукти, съдържащи транс-мазнини, а относно маргарина - производството му да бъде инкриминирано :lol:
не, без майтап - това на сериозно го казвам...
не може за марихуана да се влиза в затвота, а в магазините да се продава отрова (транс мазнини) и да се рекламират продукти, съдържащи TFAs на деца (всякакви вафли и т.н.)
Image, по темата е добре да има статия в сайта - може да се file-не под “забранени медикаменти” =)
едит: между другото... замислих се какво можем да направим... не само да недоволстваме - можем да инициираме по някакъв начин законопроект (подписка, свързване с конкретен народен представител, който да подеме законодателната инициатива) или нещо подобно ако не за забрана, то поне за задължително обозначаване на количеството транс мазнини върху опаковките на продуктите (с определена големина на шприфта, с определена точност и т.н. - както се отбелязва никотинът и катранът върху цигарите) - до колко няма да е глас в пустиня и до колко индустрията (и нейното “лобиране”) “ще го позволи” е друг въпрос...
много сме, силни сме и това е нещо, което реално можем да направим в името на здравето на останалите българи и от което с основание ще можем да се чувстваме горди...
Leo, хубаво е че си такъв оптимист, но си давай сметка къде /и кога/ живеем. След 10-20 години, това което ти предлагаш ще е абсолютно сигурно реалност, просто е недопустимо на един етикет, да има общо примерно 20% мазнини, без да се знае какви са всъщност те. Абсурдът е че в тези 20% има ненаситени мазнини, които са полезни, има наситени мазнини, които не са вредни до определено количество и има трансмазнини, които са безусловно вредни в каквото и да е количество.
Само че... онзи ден си купих извара, на която не пишеше дори колко са калориите/мазнините/протеините/въглехидратите и това много-много не ме учуди, защо ли?
Живеем в страна, която скоро ще бъде членка на ЕС и ще се съобразява (ще не ще) с доста изисквания, включително към храните...
Лео, идеята ти много ми харесва. Не съм сигурен, дали ще постигнем някакъв сериозен успех, но съм за!
Много храни в състава си съдържат и компоненти с номера Е102,Е110 и др.които трябва да се избягват защото имат вредно влияние върху организма.За повече информация в bb-team.org най-долу!
И аз съм много за нещо такова, въпреки че съм доста песимист и по тази причина съм по-скоро пасивен помощник (демек - ако кажете къде ще си дам гласа/подпса/... за това) :)
Чипс!!
Даже някъде четох че в ЕС ще му забраняват рекламата, ако вече не е забранена
Как нищо не остана бе човек. Всякакво нетлъсто месо /червеното по-рядко/, риба, мляко и производните му, зърнени храни, картофи и ориз, бобови, ядки и семена, яйца, плодове и зеленчуци абсолютно всякакви, зехтин и други оливии, това се сещам в момента, това малко ли е?
Някой по-горе спомена да се направи списък за храните, които не трябва да се мешат. Аз съм абсолютно ЗА, това нещо би било доста полезно на всеки. 8)
п.с. - ще се радвам, ако модераторите го напряват :)
А колкото до пресните млека и за тях не сме 100% сигурни какво слагат вътре, примерно на опаковката на пр.мляко Верея (синьото) срока на годност е някаде около 15дни :shock:
Човеко, развихри си въображението, освен пържени картофите могат да са варени, печени, задушени, на пюре...
Ако някой не го е споменал вече - луканкови салами, шпекови, наденици и т.н. са много вредни заради огромния процент мазнини и сол. Някои колбаси (като луканките и суджуците) съдържат и натриев нитрат (взаимодейства с миоглобина и се получава характерното оцветяване на луканката), така че по-добре без тия мезета...
19.01.05
14:08
[quote author=“Leo”]едит: между другото... замислих се какво можем да направим... не само да недоволстваме - можем да инициираме по някакъв начин законопроект (подписка, свързване с конкретен народен представител, който да подеме законодателната инициатива) или нещо подобно ако не за забрана, то поне за задължително обозначаване на количеството транс мазнини върху опаковките на продуктите (с определена големина на шприфта, с определена точност и т.н. - както се отбелязва никотинът и катранът върху цигарите) - до колко няма да е глас в пустиня и до колко индустрията (и нейното “лобиране”) “ще го позволи” е друг въпрос...
много сме, силни сме и това е нещо, което реално можем да направим в името на здравето на останалите българи и от което с основание ще можем да се чувстваме горди...
:)
И как точно ще го инициираме този законопроект :)
Не става така. С народен предствител не е проблема да се свържем, но ала бала приказки и аз мога да ви говоря. И с парламентарна група мисля, че мога да се свържа, но какво от това? Законопроектът пак ще бъде въвлечен в политически игрички, далеч от здравия разум и със съвсем други правила.
Единственият начин е следния: да предизвикаме обществена дискусия, която може да започне от тук, но при всички положения ще минава през по - големите медии, в която като действащи лица да бъдат въвлечени поне известни учени, комисията за защита на потребителя и т.н. Тогава вече има шанс да ни обърнат внимание.
Какъв е риска обаче? Ами рискът е да бъдем - как да го кажа, победени. Като се има предвид, че ние играем с тея действия срещу интересите на почти всички производители от ХВП + някои селскостопански вероятно... Срещу нас ще застанат пари. И като ни прегазят нас, рискуваме да повлечем и сайта.
Глупаво е да започваме политически игри просто ей така, заради идеята. Излагаме на опасност това, което имаме. Нека първо имаме гръб и тогава се втурваме в борбата.
[quote author=”^MaD^”]а за хляба кво мислите ?
Бял в никакъв случай
Пълнозърнест може
В зависимост от диетати сам можеш с прецениш по колко
Ааа, аз хлебец си ям. Не знам що не го харесват толкова много хора. Е, като свалям гледам да е на минимум, ама пак ям :D .
не го харесват хората (особено ендоморфите като мен), понеже е с висок гликемичен индекс 95! - почти колкото този на глюкозата...
докато на сливите да речем е 29, зелените зеленчуци: 0 до 30… (пълнозърнестият е със 75)
това е причината...
“A lot of people still think that it is plain table sugar that people with diabetes need to avoid. The experts used to say that, but the glycemic index shows that complex carbohydrates, like baked potatoes, can be even worse…”
(read this and love it...)
и най-вече това
20.01.05
10:47
толкова ли е вредна луканката наистина ?? (за период за маса)
абе, стига глупости, ве
дай ми 10 кила домашна луканка, па ме чекай да умрем :lol:
[quote author=“Leo”]абе, стига глупости, ве
дай ми 10 кила домашна луканка, па ме чекай да умрем :lol:
Ама нали се сещаш че в магазините не е домашна :lol: пък и не всеки може да си намери такава :wink:
[quote author=“salis”]толкова ли е вредна луканката наистина ?? (за период за маса)
В едни други диети съм чел(д-р Аткинс) че студеното месо трудно се усвоява от организма и се натрупва
Пък и слагат сланинка
Аз лично ям филета само-телешко, пуешко, рядко свинско
20.01.05
16:18
Ами то едното е за сметка на другото, братле.
Човекът се е превърнал в изнежено говедо :) Ако месото му не е въртяно, па варено, па печено, па с 9 люти соса, после му е гадно, повръща, има разстройство.
Отдавна сме загубили ензимите, спомагащи за усвояване на суровото месо, пък и на множество храни от растителен произход.
Макар че, нека ви звуча като гаден или противен, според мен там е истината - в по - суровата храна. И може да се свикне - кюфтенцата малко - по - сурови, шишчетата, и те, от варено към попарено и така... Е, може и да не стигаме чак до ядене на месо от свеж труп, но с понамалена термична обработка, не само че няма да е вредно, но мисля, че ще е полезно. Ензимите се саморегулират, много зависят от храната, която приемаме.
Защо мисля така откачено, като диво животно?
Ами защото с термичната обработка се получават следните неща.
Обеззаразяване, което обаче може да се направи в повечето случаи и без нея.
Подобряване на усвояемостта.
Но:
Загуба на множество от полезните съставки на храната.
Преход на нормални съставки към токсични, дори канцерогенни, в следствие на обработката.
[quote author=“D3BEP”]Ами то едното е за сметка на другото, братле.
Човекът се е превърнал в изнежено говедо :) Ако месото му не е въртяно, па варено, па печено, па с 9 люти соса, после му е гадно, повръща, има разстройство.
Отдавна сме загубили ензимите, спомагащи за усвояване на суровото месо, пък и на множество храни от растителен произход.
Макар че, нека ви звуча като гаден или противен, според мен там е истината - в по - суровата храна. И може да се свикне - кюфтенцата малко - по - сурови, шишчетата, и те, от варено към попарено и така... Е, може и да не стигаме чак до ядене на месо от свеж труп, но с понамалена термична обработка, не само че няма да е вредно, но мисля, че ще е полезно. Ензимите се саморегулират, много зависят от храната, която приемаме.
Защо мисля така откачено, като диво животно?
Ами защото с термичната обработка се получават следните неща.
Обеззаразяване, което обаче може да се направи в повечето случаи и без нея.
Подобряване на усвояемостта.
Но:
Загуба на множество от полезните съставки на храната.
Преход на нормални съставки към токсични, дори канцерогенни, в следствие на обработката.
А не мислиш че колкото по-сурово, толкова е по-голяма вероятността да се заразиш от това месце
20.01.05
17:13
Ами... Прочети по - подробно поста ми.
[quote author=“D3BEP”]...Ами защото с термичната обработка се получават следните неща.
Обеззаразяване, което обаче може да се направи в повечето случаи и без нея...
Не мога да си представя как ще обезвредиш трихинелозна или тениозна свиня без сериозна термична обработка (или без да съсипеш месото по друг начин разбира се). Същото важи за телешкото, пилешкото и рибата.
Само да кажа, че на хляба, приет в комбинация с други храни, гликемичния му индекс пада до под 50. Иначе ОК.
23.01.05
10:26
Абе аз без хляб не мога да ям ако ще да е най-вредното нещо :lol:
но мазнините все пак трябва да се избягват,всеки си преценява какво ще яде и какво не :wink:
12.02.05
23:31
Тъй като прочетох, че транс-мазнините са споменати тук, искам да внеса едно уточнение. Транс-мазнините се получават при хидрогенирането на различни течни растителни масла, с цел те да станат твърди, за да се подобри хрупкавостта, мекотата, трайността на храните, в които се влагат.
Транс-мазнини се съдържат в много повече продукти, отколкото подозирате- всички маргарини, почти всички шоколади, дори и “диетичните”, бисквити, вафли, кексове, закуски ( в България 99% от тези продукти се произвеждат с маргарин), пържени картофи, колбаси, салатни заливки...
Особено голям проблем е употребата на транс-мазнини в храни, които обичайно се консумират от деца и млади хора - шоколад, вафли, чипсове.
В САЩ от 2006та година всички производители на храни ще са задължени да посочват съдържанието на транс-мазнини върху опаковките.
В Дания и Швеция законодателството също предвижда ограничаване на транс-мазнините в храната.
По реалистични прогнози обаче, използването на хидрогенирани мазнини , които съдържат и транс-мазнини, няма да намалее значително през следващите 15 години, тъй като наличните в момента хранителни технологии се базират основно върху тях и ще бъде твърде скъпо за производителите - а естествено, и за консуматорите, да се пренастроят бързо към производство без маргарини. Естествено, може и да се организира подписка или каквото искате срещу използването на маргарин от българските производители, но ефекта ще е нулев, просто защото те ясно ще кажат, че това би довело до повишаване на цените на основните хранителни стоки с над 50% , и няма да излъжат.
Да се обозначава количеството на транс-мазнини върху опаковката.... ? Нека да доживея деня, в който всички храни ще имат обозначено количество на наситените мазнини ( макар че по закон трябва да е така) , и чак тогава ще повярвам, че има смисъл да се настоява за първото...
Два хранителни концерна - един във Великобритания и друг- в Щатите, в момента усилено влагат средства в алтернативни технологии, чрез които да се произвеждат маргарини с много по-ниско или с нулево ниво на транс-мазнините - чрез използване на масло от ядките на кокосовия орех и фракции от растителни масла.
Поради това, че в сравнение с наситените мазнини, транс-мазнините повишават по-значително холестерола, то основния въпрос , който сега си задават всички големи производители е “Защо да не започнем отново да използваме краве масло, вместо маргарин” - и мисля, че и ние скоро ще преоткрием естествените продукти :)
Така че, моята препоръка е да четете етикетите и да избягвате храни, които съдържат “маргарин” , “хидрогенирана растителна мазнина”, “растителен маргарин” , освен ако не е изрично упоменато, че са без транс-мазнини.
17.02.05
18:12
На първо място е алкохолът-много калории и никаква хранителна стойност. И се прави от захар и развалени плодове+бацили. Звучи ли ви добре?
2) Сладките неща. Те се правят за вкус.Ядат се поради 2 причини:изкусителни реклами на предприемчиви изкусители и заради слабостта на човека да бъде роб на езика си.
Помислете:защо този малък орган-езика-трябва да кара цялото да страда заради удоволсвието си-бъбреци,сърце, черен дроб и стомах?
Тези без воля ще ме оборят. В крайна сметка всеки сам решава-дебел,разплут, с развалени зъби и ядящ сладко и пиещ аллкохол или здрав,релефен,красив и лишаващ се.
Разбира се, в малки коли4есва и арсенът е полезен:)
Аз лично не ям и обработени храни като бял хляб и бял ориз,както и консерви, но не срещам интерес у другите, затова няма да развивам темата за вредата от тези храни:)