Моля, кажете си мнението за хранителния режим !

BO

16.01.09
11:09

7.50   30гр. Сурватачен протеин
      120гр.- овесени трици
      400гр.- кисело мляко
      1 плод - киви
      Прием на витамини
10.00   30гр. фастъчено масло
12.00   150гр. Телешко месо
        150гр. Ориз със зеленчуци
16.00   200гр. Кашу
        2 банана
18.30   30гр. Сурватачен протеин
        30гр. фастъчено масло
19.00   Тренировка
        10гр. БЦАА по време на тренировката
20.00   50гр. Сурватачен пртеин
        70гр. Глюкоза
20.30   150гр. Телешко месо
        150гр. Ориз със зеленчуци
23.30   50гр. Казейн
        Прием на Омега-3 капсули

Темата беше редактирана от bobi_benetton на 25.01.09 10:51.

Явно имаш доста пари и си предпочел да ги изхарчиш за добавки :)
Все пак ми прави впечатление, че 8 сутринта си вкарваш 670гр (не знам ядките с водата ли ги мериш) в стомаха, в 10 само 30гр и после чак в 12 ядеш. Пък 10 минути преди 8 имаш пиеш протеин, което още повече издува корема ти. Може би ще е по-добре да попреразпределиш малко тези приеми...

BO

16.01.09
12:20

Значи ще съм ти благодарен ако конкретни промени дадеш по менюто, сега за това аз как виждам нещата. Мисля, че първата работа на всеки като се сабуде е прием на сурватка, след това обилна закуска с добър източник на въглехидрат-най-често това са производните на овеса и също добър източник на протеин като най-често производни на млечните продукти. Добавил съм както извара така и мляко защото самно от едното не мога да си набавя добро количество протеин. Относно за това, което каза, че “чак” в 12 ям след 30-те грама в 10 часа аз мисля, че не е толкова фрапиращо защото са все пак 4 часа от закуската до обяда( не съм маняк !).

SE

16.01.09
17:30

Лично мнение - махни изварата сутринта и пий сурватката със закуската. Също ми направиха впечатление тези 200гр. кашу.. как успяваш да ги изяжваш това са си доста калорий, че и 2 банана и си без никакъв протеин в това хранене.
Успех!!! ;-)

Мнението беше редактирано от SelBy на 16.01.09 17:30.

BO

16.01.09
18:12

Как така прецини, че съм без протеин в това хранене, провери колко грама протеин има в 200гр. кашу, точно 36гр.
По отношение на изварата, защо да я махна като ако изпия сърватката със закуската както казваш, то тогава какво ще се разгражда след като се усвои сурватката до към обед, когато ми е следващото хранене ?

Ти си си го измислял и важното е на тебе да ти е добре,иначе стабилно можеш да си качваш с тоя режим.Прекалено много разчиташ на добавки,но ти си знаеш.Единствените ми съвети са сутринта с протеина малко глюкоза 40-50 гр.Тия 200 гр кашу на едно ядене са много откъм калории,раздели ги на 2 приема от по 100г в яденето 10:00 даже го махни тогава фъстъченото масло,а другите 100 гр в 16:00 с 3-4 белтъка.в 20:00 пиеш 50 гр протеин и ядеш в 20:30.Мръдни яденето в 21:00 и намали  въглехидратите при него.Казеина го пий преди да си легнеш.Витамините ги пий сутринта

BO

17.01.09
09:41

Разчитам на добвките, защото съм на работа по цял ден и нямам възможност да ям по свободни храни като яйца, извара и т.н.
Ето какво мисля за твоите съвети: първо при постването на диетата се е объркал нещо часа на казейна трябвало е да бъде 23.30 преди лягане, но както и да е оправих го. второ фастъченото масло го приемам, защото там имам прием на 3-ад, а той изисква мазнини за добро усвояване, затова е там. трето за глкозата си мисля, че не е добре да се взема освен след тренировка, тъйкато се натрупва в мастните депа ?!?. Четвърто яденето ми след тренировка съм съгласен да е около час след нея. Пето кашуто го ям така защото нямам много време да мисля за ядене докато съм на работа и затова гледам по сбито да е.Ако разделя кашуто ще ни остане малък прием на протеин следобед защото в 100гр. са 18гр. само ?? Да намаля въглехидратите на вечеря имаш в предвид да намаля порцията на ориза или да го махна ????

П.С. Извинявам се ако съм като дървен филосов към препоръките, но се обосновавам какво мисля за съветите :)

Мнението беше редактирано от bobi_benetton на 17.01.09 09:54.

SE

17.01.09
13:28

Мисля, че кашуто не е много добър източник на протеин, но щом си на работа яж си го. Аз лично бих предпочел друго, защото тея 200гр. са минимум 800kcal, ще се пръсна от толкова калорий ;-P. Относно закуската - поне можеш да пиеш сурватката 30 мин. по-рано, за да я усвоиш напълно и след това да си ядеш със закуската и изварата. :)

BO

17.01.09
14:20

На мене ми трябват калорий в диетата така, че не мисля да е голям проблем. Как да пия 30 минути по-рано протейна, тъйкато нямам време. Докато стана и мина през банята отивам да закусвам и излизам за работа, къде е тоя половин час. Кой добър източник предлагаш на протеин вместо кашуто за човек, който е по цял ден на работа ?

Мнението беше редактирано от bobi_benetton на 17.01.09 14:21.

24.01.09
10:36

Здравей, bobi_benetton,

искам първо да кажа, че ми е малко странен подходът ти - искаш мнението на хората във форума, а след това го критикуваш и излиза, че ти така и така си имаш много хубав режим, че и успяваш да си го защитиш. Ако искаш нечие мнение е добре да се опиташ да извадиш за себе си, каквото можеш, дори и авторът да не е на 100% прав. Но това е лично мое мнение.
Както и да е, сега относно режима.

Първо: ясно ми е, че това е режим само за един ден от седмица и надали чдеш едно и също нещо всеки ден, но в него не присъстват никакви плодове и зеленчуци, освен този т.нар. “ориз със зеленчуци”, които не се знае точно колко от тях съдържа. Виждам, че искаш само и единствени да покачиш телесното си тегло и мислиш за калорий, но тялото ти има нужда от определено количество витамини и минерали, особено през този сезон, когато се задава поредната грипна епидемия. Синтетичните препарати далеч не са най-добрата алтернатива, а и фруктозата, съдържаща се в плодовете може да ти бъде от голяма полза преди тренировката например.

Второ: не знам колко килограма си, колко си висок и на калко години си, за да можем да говорим за опреледелени енергийни нужди и нужди от макро- и микронутриенти, но не мисля, че подобна диета е хранитлено адекватна за теб. Можеш да покачваш тегло и по-специално чиста мускулна маса със значително по-малко калорий и по-добре балансирана и пълноценна диета.

Ще започна от закуската - смятам, че протеиновият шейк точно преди закуската е малко излишен. Само с овесените ядки, киселото мляко и зварата ще получиш грубо казано около  63 гр. белтъци,  122.7 грама въглехидрати и 11.7 грама мазнини, равняващи се на  приблизително 840 ккал - повече от богата и пълноценна закуска. 50-те грама суроватъчен протеин, дори да е с по-ниско съдържание, ще ти дадат още около 35-40 грама белтъци, общо над 100 грама - това количесто, освен ако не си 120 грама, ще е повече от половината ти дневен прием само на закуска. А ще можеш ли да го усвоиш или ще отиде в канализацията - това е друг въпрос. Няма смисъл да се пилее храната. Моят съвет, макар, чр ти си имаш твой разбурания, е да запазиш овесените трици или да ги направиц 100-110 грама, да запазиш млякото и част от изварата - 50 грама и ако искаш към тях да добавиш 2 супени лъжици (около 30 грама суроватка). Няма да е лошо да намериш място за един банан, портокал или друг плод.

В 10:00, когато предполагам, вече ще си на работа, може да примеш протеина от сутринта, ще ти е по-полезен от тези 30 гр. фъстъчено масло. Във фъстъченото масло има много калорий, ше кажеш ти, но калорийте не са единственото нещо, което ти трябва, за да подобриш физиката си, много по-важно е тяхното качество.

12:00 - обяд предполагам?!? Телешко, ориз и може би салата, а не зеленчуци в ориза.

Ще е добре следващият прием на храна да не е след 4 часа. Сутринта ядеш щрез 10 мин и 2 часа, пък следобед през 4. Кашуто е калорично, има белтък (но какъв). Или го намали наполовина или промени малко този хранителен прием. Кофичка кисело мляко и  2 банана ми се струва добре, освен това, говорим за междинно хранене.

18:30, може би по-добре 18:00, с оглед на това, че тренираш в 19:00. Нямаш чак толкова голяма нужда от протеин преди тренировка. Вземи сложен въглехидрат - трябва ти енергия. Преди да изразодваш получените от тези ядки въглехидрати и мускулния и чернодробния гликоген, няма да разградиш толкова мускулен белтък. 18:30 бих препоръчал ябълка, портокал с една дума плод => фруктоза. Т.е. получаваш прост въглехидрат, който не повлиява отделянето на инсулин, чувстваш си се добре и тренираш. Чудесно!
BCAA - може би са ти малко излишни, но ти си знаеш.

20:00 Веднага след трениривка, още в залата - протеин. Може и с глюкозата, може и без. Може и само глюкоза, в случай, че нямаш протеин под ръка! ЗАЩО!!
Каква е причината да приемаш протеин и глюкоза след тренировка - спиране на катаболните процеси, стимулиране изграждането на мускулен белтък. А механизмът, стоящ за това!!!???
Приемайки протеин и/или глюкоза след тренировка ти стимулираш отделянето на инсулин от панкреаса, а инсулинт, както може би  вече знаеш е най-силно анаболният хормон в човешкото тяло. Благодарение на него, започва натрупане на гликоген, спира разграждането на белтъци и се стимулира изграждането на нови, прекратява се липолизата и започва складиране на мазнини в мастните депа. Тоест протеин е глюкоза е повече от добре за теб. Но може би 30 грама.

Може да вечеряш в 21 - 21:30, даже ще е по-удачно.

Казейн преди лягане е ОК. Въпреки това, мисля че приемаш много по-голямо количество протеин, отколкото имаш нужда, много повеча калорий, отколкото имаш нужда, аз да покачваш чиста мускулна маса и много по-малко витамини и минерали. Имаш нужда от витамини - за имунитета, за борбата със свободните радикали, които с подобен начин на хранене и на тренировки със сигурност не са малко, както и за редица други жизнени фукций.

Глюкозата се натрупва в мастните депа, не само ако не приемаш след тренировка, натрупва се и когато ти е в повече. Но по същия начин може да натрупаш мазнини когато приемаш много мазнини и много белтъци! Така, че внимавай за това. С този режим ще покачиш теглото си, това е сигурно!

Успех,
Цветан

П.П. Приемай съветите на другите кто положителна критика, а недей да се чудиш как да ги опровергаеш, все ак ти си поискал свет!

BO

24.01.09
12:25

Здравей Цветан и от мене,
благодаря ти за хубавия пост по отношение на моята план-диета.
Първо искам да се извиня на останалите ако моите коментари са прозвочали като критика, просто исках да намеря точните неща за моят хранителен план. Аз съм си взел препоръките от всеки един коментар, за което съм благодарен на участниците в темата.
Няколко думи за мене 85кг съм, 180см, на 24години съм, като тренирам вече 7-ма година.
Сега по твоя коментар. Това в режим за всеки ден от седмицата без изклчение, а не е за един ден само !
Зеленчуцуте, които споменавам са от консерва, която съдържа царевица, грах, цвекло и морков !
Приемам критиката за плодовете и надявам се с твоя помощ добре да ги внедря в диетата, тъйкато витамините, които вземам са на НОУ АДАН само !
Това е хранителен режим, който е примерен и не е окончателен, като не съм го съобразявал с килограмите ми и калоричните ми нужди !
Ще ти отговоря сега за протеиновия шейк рано сутрин. Моята логика идва от там, че след ставане от сън тялото се нуждае от бърз протеинов източник, тъйкато тялото е било в период от 8 часа без храна. А храната, т.е. закуската ще и е необходимо поне 4-5 часа, за да се усвои протеина от нея, не е ли така ? За това като стана от сън първо вземам сърватка и след това закуска, нямам много време, тъйкато трябва да се приготвям за работа.
По отношение на предложението ти за закуска мога да кажа, че съм напълно съгласен и ще го предпочета задължително. Ще намяля протеина на 30гр., овесените трици, изварата, млякото и един банан ще добавя. Ако имаш друго предложение за закуска ще съм ти благодарен да го споделиш !
Сега за храненето в 10.00. Там ще добавя прием на 25гр. протеин и ще остане фъстъченото масло, тъйкато както обесних в друг пост използвам го като добър източник на мазнини за приема на продукта 3-ад, които изисква такъв прием заедно с хаповете.
За следобедното ядене съм съгласен с кашуто, просто го избрах заради добрите мау стойности, но може да го заместя с това, което ти препоръча илу пък с друго незнам още какво. Гледам на работа да ям нещо бързо, което не ми отнема много време.
В 18.30 хем ми препоръчваш сложен въглехидрат преди тренировка хем прост въглехидрат малко по=долу ?!?!? Фастъченето масло там го вземам пак поради същите съображения както и в 10.00.
До колкото прочитам ми препоръчваш не 60гр., а 30гр. глкоза. Така ли е ?

Пак ще изразя благодарноста ти към тебе и ще се радвам да съставим един добре балансиран план според моите нужди, дори и корено различен от тоя.
Очаквам отговора ти !

AN

24.01.09
12:44

Подкрепям с две ръце мнението на Ts. Stefanov !
Bobi_Benetton бъди малко по толерантен към хората които ти дават съвети. Е това вече е друго, с този пост трябваше да започнеш.
По-здрави .

Мнението беше редактирано от Andick на 24.01.09 12:49.

24.01.09
13:40

Здрасти пак,

При конкретните данни, които си ми дал за тегло, ръст и възраст, мога ти кажа, че основната ти обмяна, тоест енергията, от която имаш нужда на ден, за да поддържаш функцията на органите и системи си е приблизително 2000 ккал. Ако приемем, че тренираш 4-5 пъти седмично, ще трябва да умножиш тази цифра по т.нар. коефициент на фзическа активност, който за теб ще е около 1.7 - 1.8 Да приемем, че е 1.7 => 2000*1.7 = 3300 ккал. За да покачаваш качествена телесна маса, можеш да ги увеличиш с около 500 за 2-3 седмици и да видиш как ще ти се отрази това. Значи спираме се на 3800 ккал / ден. Аз бих те посъветвал да ги разделиш така: 25% Белтъци, 55% въглехидрати и 20% мазнини или 240 грама белтък на ден (около 3 гр на килограм); 530 гр. въглехидрати (около 6-7 гр на килограм) и 85 грама мазнини (1 гр. на килограм). Съществуват разнозначни мнения относно абсолютните и относителните стойности на макронутриенти в период за покачване на маса, но смятам, че тази се вписват в някакви общи граници. Базирайки се на тези цифри, можеш да се опиташ да си направи различни планове, препоръчително разнообразни. Замествай ориза с паста (спагети, макарони, телиатели) или картофи (това е малко по-трудно, но може в тези дни да приемаш повече овесени ядки, за да компенсираш въглехидратите). Аз ще се опитам да ти дам примерно меню:

Закуска: 120 гр. овесени ядки или трици, 500 грама кисело мляко; 30 гр суроватъчен протеин - всичко около 59 гр. белтъчини; 98 гр. въглехидрати; 23 грама мазнини и 850 ккал; Това е горе-долу добра закуска. Мисля, че допълнителен протеин преди това, ще ти бъде много, няма да можеш да го усвоиш и ще го изхвърлиш. Това е мое мнение. А, забравих, добре е един плод. ЗНачи отиваме към 900 ккал.
Втора закуска - 10:00-10:30 - 30 грама фъстъчено; 250 мл мляко, 30 гр. протеин, може и един банан, например. Получаваш нови около 40 гр. белтъци, 45 гр. въглехидрати, 19 грама мазнини и 400 - 450 ккал. Даже малко повече, но това е само ориентировъчно.

Обяд: 12:30 - 13:00 - 200 грама месо (тук сменяй различните дни), 150-200 гр. ориз; една салата - зелена например; с 2 с.л. зехтин; един портокал. Което прави около: 50 гр. белтъчини; 150 гр. въглехидрати, 30 грама мазнини и 1100 ккал; Но това си е доста ядене, може да ти дойде и в повече. Както и да е, говорим си в приблизителни количества.

Следобедна закуска: 16:00 - 16:30 - 70 гр. овесени ядки или трици; 250 гр. кисело мляко; 1 банан = 21 грама белтъци, 90 гр. бъглехидрати, 13 гр. мазнини и 550 ккал.
18:30 - една ябълка и тренировка!

След тренировка: 30 грама протеин и 40 грама глюкоза в 250 мл мляко = 36 гр. протеин, 50 гр. глюкоза, която се абсорбира още в устата, 6-7 грама мазнини и 300 ккал

21:00 - 21:30 - 200 грама месо; 150 грама ориз, някаква салата и зехтин или олио = 50 гр. белтъчини; 120-130 гр. въглехидрати, 10 грама мазнини и 800 - 900 ккал;

От всичко дотук за деня ще имаш - 217 грама белтъци; 555 гр. въглехидрати; 100 гр. мазнини и 3600 ккал. Като пробавиш казейна пред лягане и ще изпълниш хранителните си нужди отвсякъде. Другото е въпрос на тренирвоки, възстановяване и генетични особености.

Ако искаш, опитай този план, виж как ще ти се отрази за 4, 5 или 6 седмици и след това може да го модифицираш. Да увеличиш или да намалиш проема, според това, което виждаш да се случва с тялото ти.

Надявам се като съм по-конкретен да съм бил от полза. Бих искал и другите читатели да си кажат мнението, за да не разчиташ само на моето.

Успех и дано получиш добри резултати!
Цветан

BO

25.01.09
10:44

Благодаря ти за компетентното мнение отново !
Сега като се сетя в диетата ми няма няколко източника на протеин, като: яйца, извара и ядки примерно. Но пък не може да сложим всичко, а и мога да ги въртя различните източници на протеин. Благодаря отново.

Мнението беше редактирано от bobi_benetton на 25.01.09 10:52.

TQ

02.02.09
14:03

Бих ти препоръчал да си изпиеш глюкозата веднага след тренировка а 20 мин по-късно суроватката-по-добре е така!!!!! :)

02.02.09
14:09

казано от tqnata на 02.02.09, 14:03:

Бих ти препоръчал да си изпиеш глюкозата веднага след тренировка а 20 мин по-късно суроватката-по-добре е така!!!!! :)

Би ли обосновал мнението си, защо мислиш, че е така. С какво е по-добър приемът на суроватка след 20 мин., а не веднага, когато той има нужда от аминокиселини, и когато глюкозата ще предизвика шоково отделяне на инсулин и той, от своя страна, ще вкара тези аминокиселини в мускулните клетки?

02.02.09
18:55

казано от Ts. Stefanov на 24.01.09, 13:40:

Закуска: 120 гр. овесени ядки или трици, 500 грама кисело мляко; 30 гр суроватъчен протеин - всичко около 59 гр. белтъчини; 98 гр. въглехидрати; 23 грама мазнини и 850 ккал; Това е горе-долу добра закуска. Мисля, че допълнителен протеин преди това, ще ти бъде много, няма да можеш да го усвоиш и ще го изхвърлиш. Това е мое мнение. А, забравих, добре е един плод. ЗНачи отиваме към 900 ккал.

Нефините овесени ядки са по-добрия вариант, с по-нисък гликемичен индекс са.

Втора закуска - 10:00-10:30 - 30 грама фъстъчено; 250 мл мляко, 30 гр. протеин, може и един банан, например. Получаваш нови около 40 гр. белтъци, 45 гр. въглехидрати, 19 грама мазнини и 400 - 450 ккал. Даже малко повече, но това е само ориентировъчно.

Фъстъченото масло ако е българско има вътре транс мазнини и захар, не е добра храна хич.

Обяд: 12:30 - 13:00 - 200 грама месо (тук сменяй различните дни), 150-200 гр. ориз; една салата - зелена например; с 2 с.л. зехтин; един портокал. Което прави около: 50 гр. белтъчини; 150 гр. въглехидрати, 30 грама мазнини и 1100 ккал; Но това си е доста ядене, може да ти дойде и в повече. Както и да е, говорим си в приблизителни количества.

Мда, бая си е количеството.:) 1100 кал са много за едно хранене.

Следобедна закуска: 16:00 - 16:30 - 70 гр. овесени ядки или трици; 250 гр. кисело мляко; 1 банан = 21 грама белтъци, 90 гр. бъглехидрати, 13 гр. мазнини и 550 ккал.
18:30 - една ябълка и тренировка!

Малко не съм съгласен тук. Това ти е предтренировъчно хранене и е особено важно. Само 35-40 г сложни въглехидрати, останалите лактоза, глюкоза и фруктоза. Малко и некачествен протеин. Сравнително малко калории. Двойно на това овес сложи, и доза суроватка или тук или в 18,30(по-добрия вариант ако ти е след 2 ч тренировката).

След тренировка: 30 грама протеин и 40 грама глюкоза в 250 мл мляко = 36 гр. протеин, 50 гр. глюкоза, която се абсорбира още в устата, 6-7 грама мазнини и 300 ккал

Тук информация из нета колкото искаш. Протеина да уточним, че е суроватъчен:). Глюкоза става. Ама не е най-добрия вариант, даже в мойта класация е на предпоследно място. А ето я и нея:

1. High molecular weight въглехидрати като waxy maize starch и trehalose веднага след и 15-20 мин след това суроватъчен.(нарочно така, щото hmw ако се смесят с нещо си губят от “теглото” и не се усвояват толкова зашеметяващо бързо колкото се твърди).
2. Малтодекстрин + декстроза + суроватка + вода веднага след тренировка.(първите 3 събираеми правят средностатистически гейнер)
3. Като две, само че без декстрозата.
4.(с разлика надолу, щото сложния въглехидрат го няма)Декстроза + суроватка + вода
5. Лесно усвоима храна съдържаща глюкоза.(банан примерно) + ...
Мазнини не трябва да има - с вода, а не с мляко се взима всичко.

Казеина преди лягане не чист, особено на ВВД. Не знам колко след последното хранене си лягаш, ама ти трябват към 500 кал за през нощта, които да са комбинация от бавно усвоим протеин(казеин), мазнини и малко въглехидрати. Варианти много казеин, извара, сирене, кис. мляко(ако нямаш проблем с лактозата и не припръцкваш често като мен), ядки, зехтин, ленено олио, поничка със сладко от шипки и т.н.

Поздрави!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1