Съвет за тренировъчна програма

21.01.09
13:29

Здравейте,
Потърсих програма за отслабване в сайта и си харесах тази - http://www.bb-team.org/workout/1323/ като се опитах да я пригодя за себе си (наскоро получих неприятна травма в коляното от падана със ски и трябва да оставя крака да почива поне месец). На 25 съм, 164см, в момента 64кг като крайната цел е 55кг. С фитнес се занимавам от 2004, но с почти едногодишно прекъсване през 2008, в залата съм пак от 3 месеца. Модифицираната програма е следната:
тренировка А – гърди, рамо, бицепс, корем
•  7-10 минути степер/пътека за разгрявка
•  повдигане на щанга от полулег - 3 серии по 15 повторения
•  избутване на дъмбели от полулег - 3 серии по 15 повторения
•  пек-дек - 3 серии по 15 повторения
•  раменни преси с дъмбели - 3 серии по 15 повторения
•  разтваряне с дъмбели - 3 серии по 15 повторения
•  сгъване с дъмбел от стоеж - 3 серии по 15 повторения
•  бицепсово сгъване на скрипец - 3 серии по 15 повторения
•  коремни преси - 3 серии по 30 повторения
•  вдигане на краката от висилка - 3 серии по 20 повторения
•  хиперекстензии - 3 серии по 25 повторения
•  30 минути степер
тренировка Б – гръб, трицепс, корем
•  7-10 минути степер/пътека за разгрявка
•  придърпване на вертикален скрипец - 3 серии по 15 повторения
•  придърпване на хоризонтален скрипец - 3 серии по 15 повторения
•  гребане с дъмбел - 3 серии по 15 повторения
•  разтваряне встрани от наклон на портален скрипец - 3 серии по 15 повторения
•  кофички на пейка - 3 серии по 15 повторения
•  разгъване на дъмбел зад глава - 3 серии по 15 повторения
•  разгъване на скрипец за трицепс - 3 серии по 15 повторения
•  коремни преси - 3 серии по 30 повторения
•  вдигане на краката от висилка - 3 серии по 20 повторения
•  наклони встрани - 3 серии по 30 повторения
•  30 минути степер
и мисля първите 3-4 седмици да тренирам по схемата
1, 4 ден - тренировка А
2, 5 ден - тренировка Б
3, 6, 7 ден - почивка
а след това да добавя и кардио тренировка (50-60 мин пътека) в 3, 6 ден за 5 седмици. С добра НВД, 1000-1500мг Л-Карнитин преди тренировка, мисля че 7-8кг надолу  за 8-9 седмици са постижими. Нещото, което ме притеснява обаче е да не претренирам корема - и се чудя дали да не го махна от първия ден. Ще съм много благодарна за мнения и съвети.

Травмата в коляното не я свързвам много много с пътечката и степера, но щом личният ти лекар е казал, че може...
За трицепс правиш толкова, колкото за гръб и гърди, а той е къде-къде по-малка мускулна група, тъй че по-добре махни едното от трите упражнения. Лично аз бих сложил вместо кофичките една тяга с прави крака (ако коляното позволява) или ‘добро утро’ като последно (след тези, които правиш) за гърба.
Корема само в тренировка Б е идеално. Времето, което отделяш за преси в тренировка А може да компенсираш с кардио - ще има по-голям ефект и върху корема :)

Мнението беше редактирано от Юлиян Тодоров на 21.01.09 15:26.

24.01.09
11:51

Програмата не става. По-скоро някой културист ще извлече полза от нея. Наистина има специалисти, които постигат резултати с големи повторения, но там са доста по-големи. Ти единствено ще достигнеш до голям обем, а това означава, че ще качваш. Това че си с контузия на коляното е лошо, защото от долната част на тялото по принцип зависи цялото тяло- дали ще искаш да качваш или сваляш, тя ще ти помогне най-много. Моята прогноза е че или ще нараснеш или няма да мръднеш, поради малката тежест. НО ще подчертая че всяка става си има определен брой пъти извършване на дадено движение, преди да даде проблем. Моят съвет е да се ориентираш към нещо друго.

Ако ще пиеш Л-карнитин е задължително НВД така ще прочетеш по книгите (аз казвам да има и мазнини).

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1