Режим

25.01.09
19:58

Такаа...от много време се каня да пиша,но преди това гледах да се образовам от тук-от там.Първо да кажа че не съм невежа и няма да задавам тъпи въпроси,а просто искам насоки.На 14 години съм,Момче, 2000-2100 ми е дневния прием на калории,Протеини около 180-185 грама , Въглехидрати 78 грама и мазнини 110 грама.Доста хора ми казват че не трябва да спазвам режим и да ям каквото си искам,защото съм малък,обаче аз си мисля че ако почна да пукам вафли,чипсове и снаксове всеки ден едва ли ще видя ефект.Съмнявам се,че само със хранене става.Разбира се не трябва и да ставам параноик относно яденето.Затова стигнах до извода,че ми трябва просто здравословно хранене,което да задоволява нужните порции протеин/въглехидрати/мазнини за деня или поне 80% от тях.Вмомента съм в период качване на ММ но при новаци като мен ми едно по-сериозно хранене ще има голям ефект,предполагам.До някъде се ръководя от темата на emzo за НВД.

Закуска - Овесени ядки с мляко + 5 белтъка = ~45 грама белтъчини / ~40-50 грама въглехидрати
Втора закуска - 50-100 грама бадеми + 1 айранче = не знам колко точно се събира тук
Обяд - Пилешко Месо(150-200 грама) или Риба(150-200 грама) + ориз(не винаги има ориз)
Хранене преди тренировка
Хранене след тренировка
Вечеря

Ако може да ми кажете какво се яде преди и след тренировка и какво да ям за вечеря.Мисля че въглехидратите ги изчерпах сутринта,или може още 25-30 грама следобед,нали преди тренировка се ядът въглехидрати...всъщност не знам,помогнете ми.След тренировка май беше протеинче.Имам пари ще си купя протеин,но се чудя какъв,за него ще отворя отделна тема.И ако може да ми кажете какъв е най-удачния вариант за Вечеря.Пак казвам - малък съм и не ми трябва супер строга и точна диета а просто здравословно хранене,чрез което да постигна резултати.Благодаря ви!

25.01.09
21:19

Ако искаш да качваш ММ след тренировка ти требват бързи въглехидрати

26.01.09
11:19

Е никои ли неможе да ми помогне :(

26.01.09
11:48

..здрасти ... ако искаш да качваш мускулна маса по добре мини на ВВД , по бързо се качва , вярно можеби малко ще се омазниш , но то зависи от ген и структура , ти си още на 14 , метаболизмът ти е силно изразен .  след време като понатрупаш маса , ще минеш на НВД , ще изчистиш и така.. отново и отново .. фитнесът е спорт с много воля и се изисква време за резултатите . няма вълшебни хапчета с които за месец -два да заприличаме на хората от кориците от списанията ( всъщност предполагам има такива хапове , ама не са препоръчителни за здравето) .. спазвай си диетката , хапвай всикко полезно и по много ... чипсовете , шоколадите и т.н.  не са полезни ,затова от тях ако искаш не яж . наблягай на телешко/пилешко/риба  , ориз , пълнозърнести макарони и спагети , пълнозърнест хляб , варени картофи , зеленчуци , мляко , яйца ... плодове ... вместо баничка си вземи банан и кисело мляко .. вместо чипс  си купи овесени ядки ... на теб не ти трябва толкова много специален режим на хранене , колкото да ядеш качествена храна по всяко време на деня ...

на твоята възраст мисля че нямаш нужда от добавки , набавяй си протеините,  въглехидратите от храната  ...  все пак ако решиш да си вземеш добавки  един протеин и витамини ще ти свършат работа .. не се изхвърляй на най скъпото  , понякога е по добре да вземеш нещо с 10-15% по слаб ефект на половин цена ...  аз в момента взимам ASN american whey , това ми препоръчаха и съм доволен , чувствам се  по- възтановен  отпреди да почна да го пия .. точно това ще направи протеина , ше те възтановява , така че не очаквай добавките да са някакви вълшебни хапове и прахчета които ще те напомпят ...  но за да взимаш добавки е добре да си изградиш режима на хранене и на почивка 8-9 часа пълноценен сън на ден .  това е ..

не знам кога тренираш , но след тренировка се приемат бързи въхлехидрати (мед , декстроза )  и бързи протеини ( протеин на прах , яйца ..) ,  2 часа преди тренировка  да нямаш тежко ядене , т.е. ако тренираш около 2-3 следобяд , обядът ти да е 2-3 часа преди това ...  преди тренировка може да хапнеш лъжица мед , някакъв плод ...  вечер  преди лягане хапвай извара ...  въглехидратите ги намаляй от сутрин към вечер .. аз например гледам да не ям високо въхлехидратни храни след 7 вечерта ..

Мнението беше редактирано от CheFolino на 26.01.09 11:54.

01.02.09
12:37

CheFolino,благодаря ти!Ето какво измислих,поправете ме ако греша някаде:

Закуска - 4 белтъка + 40-50 грама овесени ядки(с мляко)
Междинна Закуска - 50 грама бадеми + 1 шепа ленено семе ИЛИ Сандвич от 2 пълнозърнести филиики вътре сирене или някаква шунка + Айран [кой е по-добрия вариант?]
Обяд - 100-150 грама Пилешко Месо или Риба или Телешко месо(разнообразявам) + Зеленчуци или Ориз или и двете като гарнитура(не винаги има гарнитура)
Преди Тренировка(пада се около 2 часа преди тренировката) - Доколкото разбрах преди тренировка не се яде тежко..Значи 1 средно-голяма ябълка ще стигне.
След Тренировка - 1 банан и някакъв протеин на прах
Вечеря(oколо 2 часа след тренировката) - пак някакво месо,тоя път без гарнитура
Преди Сън - 100-150 грама Извара

След тренировката мигновенно ли се яде,или след 10-15 минути(или повече)?

“на теб не ти трябва толкова много специален режим на хранене , колкото да ядеш качествена храна по всяко време на деня ...”
  ОК,този който написах става ли?Ако не става,моля кажете ми каде съм сгрешил и какво трябва да се поправи.Мерси!

Мнението беше редактирано от pHr34K на 01.02.09 12:39.

SE

01.02.09
15:32

Преди трен според мен няма нужда от тази ябълка. Изяждаш си обяда и след 2 часа отиваш в залата, ако се чувстваш гладен или без енергия може да я изядеш 30 мин. преди трен.
След трен веднага банана и след 15-20мин. протеина.

Успех!!! ;-)

01.02.09
16:21

Да,обаче 2 часа след обяда немога да отида в залата,защото съм на училище :| Пада се така : Обяда е във 13:30 а  тренировката в 17:30.По-принцип не огладнявам в тоя интервал.Значи това ядене преди тренировка го пропускам и направо си карам от обяда,след тренировката ведната 1 банан и 20 минути по-късно протеин.Всичко останало наред ли е?

SE

01.02.09
18:19

Този интервал от 13:30 до 17:30 е много голям. Доколкото разбрах по това време си на училище. Направи още едно хранене към 15:30-16:00, в което да има пак въглехидрати и протеин. Можеш да си носиш ядене от вкъщи или да си купуваш нещо в училище.
Не си споделил какви са ти целите, защото ако е ММ с това НВД няма да стане. НВД е за отслабване, а ако искаш ММ ти трябват много въглехидрати..

01.02.09
18:49

спокойно може да ядеш 1 час преди трен.

01.02.09
19:46

казано от HeartCore на 01.02.09, 18:49:

спокойно може да ядеш 1 час преди трен.

Дайте някакво предложение за преносима храна преди тренировка,че не се сещам за нищо.

@Selby,при мен дали ще е НВД дали ще е ВВД пак ще има ефект,защото нямам много стаж(2-3 месеца)и съм на 14 години.Ами гледам да ги балансирам нещата - и да качвам ММ(не много,нямам желание да ставам Хълк ^^) и да топя мазнини.Досега не съм пазил стриктни диети и пак има ефект,а сега като почвам сериозно с храната предполагам ще има още по-добър ефект.Пак ще попитам,останалите яденета добре ли са,или има нужда от корекции?

SE

01.02.09
20:03

Еми за преносима храна може да си направиш някакъф сандвич от пълнозърнест хляб с месо. Друг вариант е в кутия за храна да си носиш ориз, катофи с месо или яйца. Разбира се, ако не те е срам в училище да носиш такива неща. Иначе може да си купуваш от магазините млека и банани или нещо подобно..

Отностно диетата - трябва да имаш определена цел. Или да качваш или да сваляш. Не може да правиш и 2-те едновременно, не се притеснявай не можеш да станеш като Хълк и да искаш :). Кажи ръст и кг, но според мен първо трябва да тренираш за ММ, пък по нататък ще чистиш.

Другото в режима е горе-долу става. Със месото вечер добави и салатка, можеш да сложиш още ядки м/у храненията, яйцата можеш да си ги ядеш цели.

02.02.09
04:47

ОК тогава...няма да правя кардио,сега тренирам за  ММ. 173 / 67 са ми данните.До Април/Май ще лупкам за маса,след това почвам да чистя.Предполагам изцяло нов режим ще трябва...

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1