БИО-продуктите и обогатените храни - наистина ли са полезни!

28.01.09
09:03

Здравейте на всички,

Тъй като в настоящия раздел става дума за закупуване на здравословни храни, както и за съдържанието на определени продукти, бих искал да споделя с вас едно виждане, което тотално промени мойте представи и разбиране за толкова модерните БИО-продукти и обогатени храни.
В края на 20-ти и началото на 21-ви век, честотата на заболяванията, породени от неправилно, небалансирано хранене и в много случай от приема на излишно много храна, достигна невероятно големи мащаби. Това подтикна много голяма част от населението на планетата и в част от развитите страни, водещи т.нар. „западен” модел на живот, да се замислят сериозно за това, което примат с храната си ежедневно и да промят коренно хранителните си навици. В този бум или по-скоро в тази мода за здравословен начин на живот някои хора видяха възможност за бърза печалба и облагодеталстване, без да въобще да ги е грижа как техните „безценни” съвети, продукти, методики и какво ли още не, ще се отразят върху здравето на масовия консуматор, който ще им повярва сляпо. Най-яркият прием за подобни злоупотреби са безбройните „бестселъри”, предлагащи какви ли не диети и хранителни стратегий за лесно, бързо, трайно, та дори и вечно отслабване – несъвместими неща! Някои хора, обаче, имащи макар и малки познания в областта на биологията, физиологията или биохимията, биха могли да пречупят през своя собствен мироглед информацита в тези книги и да преценят биха ли имали обещаните резултати.
В същото време почти никой не се замисля какво точно се крие зад думата БИО, или какво представлява ДОБАВЕНИЯТ калций в киселото мляко, какаото или витамините от B-комплекс в енергийната напитка. Всички или почти всички са сигурни, че това е добре за здравето, че био означава само и единствено хубаво, че колкото повече калций, толкова по-добре!!!!!
Така ли е в действителност? А кое е по-опасно за нашия организъм, кое е по-токсично – създадените от човека химикали или тези, съдържащи се естествено в някои растения? Къде отива калцият от млякото, в нашия организъм или просто в тоалетната? А дали прекомерните, изкуствено добавени, количества няма да има отрицателен ефект върху нашето здраве?

Какво означава БИО-продукт? Специално за растителните култури БИО означава, че те са отглеждани на изключително качествена, добре балансирана почва, съдържаща всички необходими съставки; върху тях не са прилагани химически препарати – било изкуствени торове, пестициди, инсектициди и т.н. Някои от вас или може би неговата баба има ли опит с отглеждането на зеленчуци в градината? Въпреки, че бабите не са особено големи привърженици на достиженията на съвременната химия все се случва да помолят дядото да се разходи с пръскачката. А продуктите на баба не са ли в крайна сметка БИО? Сигурен съм, че никои от вас няма да предпочете да вземе нещо от БИО-щанда в магазина пред същото, откъснато от градината на баба.
Защо ви казвам всичко това? Химикалите, прилагани в селското стопанство са създадени с цел подобряване качествата на реколтата, борба с различни заболявания по културите, унищожаване на вредни насекоми, гризачи, растения и т.н. Всички тези химикали се използват от десетилетия, преди пускането им на аграрния паза са били детайлно изучавани, за да се преценят ползите и рисковете от тяхната употреба. През годините на приложение са били проведени редица експерименти, за да се установи дали имат отрицателен ефект върху човешкото здраве и какъв би могъл да бъде той. Дозите на безопасна употреба са стрикто определени.
Селскостопанските производители, отглеждащи култури без употребата на каквито и да било химикали са обречени на фалит и глад. В някои случай дори приложението на някои препарати не е достатъчно, за да ги предпази от заболявания. Може би някои има собствени наблюдения и върху това.
Какво остава тогава за БИО-продуктите, които нямат някаква изкуствена защита?
Означава, че за БИО-производството трябва да се подберат култури, резистентни на заболявания, отблъскващи нападенията на инсекти, плъхове и всякакви други такива. А това от своя страна означава, че тези култури трябва да притежават своя собствена защита. Тази защита най-често са токсините!!!! Ето защо, за да има БИО-производство без употреба на химикали, трябва да се използват култури с по-високо естествено съдържание на токсини. Култури, които ще устоят на всички опасности и ще дадат добра реколта. Дали изкуствено произведените и детайлно изследвани химикали са по-опасни от, до голяма степен, непознатите на човечеството токсини, съдържащи се в растенията? Това, преди да има компетентно мнение, всеки трябва сам да прецени за себи си. Дали БИО-то е толкова БИО и какво точно се влага в този термин – също......

28.01.09
09:03

.................Обогатените храни са още една категория продукти, заемаща все по-голямо място на телевизионния екран, на щандовете в магазините и в нашия хладилник. Идеята да получаваш антиоксиданти от абсолютно вредна храна като чипса е страхотна, детето да расте, заради допълнителния калций е какаото или млякото, също. Да примеш дневната си доза витамини с една енергийна напитка, след цяла нощ пиене..... и не само, е страхотно, „човече”. Реална и осъществима ли е тази идея, май не се замисля никой? Всеки е склонен да вземе млякото с повече калций, казвам го от собствен опит. Изключително здравословно изглежда. Това целят и производителите на такива продукти – увеличени продажби. Важно е, обаче, какво получаваме ние – крайните потребители. Въобще не сме наясно дали дори малка част от този калций или каквото и друго да било, ще се усвой от нашия организъм, защото не знаем под каква форма е добавен той в млякото, използваема ли е тя въобще. А ако го усвоим, ще имаме ли положителен ефект от приема му, ако така или иначе приемаме достатъчно калций всеки ден. В крайна сметка и да нямаме ефект не е толкова важно, така и така сме щели да си вземем мляко и да си го изпием, не губим нище. Но ако ефектът не е положителен, а е отрицателен. Ако този калций вместо да ни е полезен само излишно обременява организма ни?  Въпроси без отговор!!! Дали производителите са провели поне едно изследване, за да проверят как ще се отрази тяхното мляко на хората, след продължителен прием. Почти сигурен съм, че не са или поне не са провели достатъчно дълго изследване – ние консумираме мляко всекидневно, години наред. 

Дали, копувайки БИО- или обогатени продукти, всички ние не плащаме повече не само с парите си, а и със здравето си? Дано някои даде отговор на този въпрос, колкото се може по-скоро!

Настоящият пост отразява само и единсвено мнението на автора, повлияно от вижданията на един от водещите токсиколози в Холандия и Европейския съюз. Има за цел само и единствено да предизвика дискусия по въпроса и не трябва да се приема като медицински съвет.

Поздрави на всички,
Ts. Stefanov

ВН

28.01.09
12:48

Ts. Stefanov, спомени името на въпросният холандски експерт, за да прочетем нещо от първа ръка. Би било добре в дискусията да се включи и някой агроном или биолог специалист по културните растения, защото тук излизаме от диетологията.

Мнението беше редактирано от Владимир Недков на 28.01.09 12:48.

28.01.09
13:11

Здрасти,

името на първоизточника е проф. Алт Баст ( prof. Aalt Bast, PhD) - професор по човешка токсикология, завеждащ департамент “Фармакология и токсикология” на Университет Маастрихт, Холандия. Заместник-председател на Холандската Асоцияция по Токсикология. Можете да потърсите нещо за него в интернер, въпреки, че се съмнявам, че ще има кой знае каква конкретна информация.
В моя пост съм се базирал на една негова статия: The risk of eating: the toxicity of man-made versus natural chemicals, която можете да намерите тук. Проблемът е, че статията е платена и не е свободно достъпна. Други публикации (общо около 350)на съвия автор можете да намерите тук, търсейки по името на автора.
Информацията, на която се базирах аз е в по-голямата си част от спомената статия, както и един лекционен курс, воден от автора, на който присъствах по време на обучението си. Въпросната статия малко или много промени мойте виждания за въпросните храни и исках да споделя своето мнение с хората във форума. Знам, че темата е малко по-нестандартна и се отличава от масовите, свързани с покачване и понижаване на телесното тегло, но раздела на форума беше именно за това - кой храни и с какво са полезни.

Пак казвам, информацията няма за цел да дава съвети (най-малкото медицински), а само да предизвика дискусия, която да бъде полезна за всички. Аз също бих искал да знам мнението на някои други специалисти - токсиколози, агрономи, дори химици по темата. Повече ясно, според мен, би била полезна за всияки ни, особено сега, когато отсякъде ни се предлага какво ли не.

Поздрави,
Ts. Stefanov

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1