Ръжени макарони

27.01.09
19:15

Отскоро присъстват често в дневното ми меню :)  Макароните са  Техра на Балко ООД гр. Хасково.
съдържание:
на 100г
протеин - 7 г
мазнини - 1г
въглехидрати - 74 г
332.5 cal

Пише че са направени от пълнозърнесто ръжено брашно. Това добре ли е? И някой знае ли дали имат същия гликемичен идекс като  пълнозърнестите макарони понеже никъде не намерих инфо за ГИ на ръжени макарони :) Също някои ако ги е ял да си каже мнението.

Темата беше редактирана от PullTheTrigger на 27.01.09 19:16.

27.01.09
21:19

Не бих препоръчвал пълнозърнести храни в никоя здравословна диета, най-малкото защото не са пълнозърнести*. Храни от житено и ръжено брашно според мен са слаба опция за бодибилдъри. Все пак ако си решил да ядеш макарони, на твое място бих си купувал от белите, защото повече ми харесват на вкуст - бенефитите на пълнозърнестите над тях са пренебрежителни, за да има смисъл да ги купуваш (пълнозърнестите).

Затова наскоро търсех оризови такива...но, уви, без успех.

*едит: говоря за пълнозърнестите продукти в Б-я. Може би единствените пълнозърнести в истинския смисъл са от био продуктите, но едва ли ти се намират достатъчно монетки в бюджета, за да си купуваш всеки път : )

Мнението беше редактирано от Калоян Я. на 27.01.09 21:25.

28.01.09
20:43

Ми от какво да си набавям въглехидрати като се има в предвид че живея в провинцията и тея макарони ако знаеш как съм ги намерил... :)  Иначе храненето ми вече от доста време е с цел поддържане на тегло и от време на време леко сваляне на мазнини и вече НЕ гоня допълнителна маса.Може да се каже че спазвам една прилична РБД и общо взето не ям тестени неща и бял хляб от доста време. :)

Мнението беше редактирано от PullTheTrigger на 28.01.09 20:46.

28.01.09
21:20

Въглехидрати? Ориз, плодове (сушени или не), зеленчуци, ядки, картофи в умерени количества (след тренка).

28.01.09
21:22

казано от Калоян Янкулов на 28.01.09, 21:20:

Въглехидрати? Ориз, плодове (сушени или не), зеленчуци, ядки, картофи в умерени количества (след тренка).

Овесени ядки?Царевичка? :)

28.01.09
22:08

Ами като цяло ги избягвам. Не съм ги включил в режима, но си позволявам консумация от време на време.

За царевицата ще си позволя да цитирам от книгата на Меркола

Beware the Unfamiliar Grain, Corn

Most people can easily name the common grains such as rice, wheat, oats, barley, and rye, but
forget that corn also belongs in that category, as they perceive corn to be a vegetable.
Corn is a grain, and it has all the negative health impacts of a grain. According to recent
research, the demise of certain Native American Tribes in earlier centuries can be mainly attributed
to corn. Their eating patterns shifted away from the primarily meat and vegetation diet of a
hunter-gatherer society to a homogenous diet based almost entirely on corn with the arrival of the
Spanish. The research shows that the bones of the Native Americans during and after this
transition show much higher evidence of anemia, dental cavities, osteoarthritis, infections and
other health issues than those who lived prior to this transition.
Corn is relatively high in sugar, which is one of the main reasons it’s America’s number one
crop, consuming over 80 million acres of U.S. land and sneaking its way into an endless array of
food (and other) products. In its unprocessed or “whole” state, corn offers negligible health
benefits at best; sweet corn, for instance, contains vitamin C. However, you are far better off
avoiding the corn’s negative health impacts on your health and obtaining higher quantities of
vitamin C and many other antioxidants from real vegetables such as broccoli and asparagus.
You are best served by avoiding corn in its processed state. Food with labels containing corn
derivatives such as corn syrup, fructose, high fructose corn syrup, corn oil, cornmeal, cornstarch,
dextrose, monosodium glutamate, xanthan gum, and maltodextrin, have no place in your grocery
cart. Corn sweeteners are actually now the most widely produced of all sweeteners, accounting for
55% of sweeteners on the market. This is primarily high fructose corn syrup, which is the dominant
ingredient in soft drinks, fruit drinks, cookies, candies and other popular grocery store items.
Consumption of high-fructose corn syrup increased from zero in 1966 to a whopping 62.6 pounds
per person in 2001, and is a key culprit in the diabetes and overweight epidemic.
There is one more “hiding place” for corn that you must be aware of: in your beef. Most
of the beef you’ll find in grocery stores, and virtually all the beef used in fast food and other
restaurants, is from cattle that were force-fed diets high in corn.
DR MERCOLA’S TOTAL HEALTH COOKBOOK & PROGRAM 11
There are two more factors you should know about corn. First, corn is only second to
soybeans as the most genetically modified (GMO) crop in the U.S. GMOs, which were first
introduced in 1995, are a potential disaster waiting to happen, as no studies have been done with
humans to show what happens when genetically modified foods are consumed. The Food and
Drug Administration (FDA) has assumed that these modified foods are equivalent to the original
foods, and therefore, does not require any studies to have them approved. This is despite the fact
that: 1) this technology has never before existed in the history of the world, and 2) the United
State’s track record on genetically engineered safety is terrible.
Second, as you can read in detail in Doug Kaufmann and Dr. David Holland’s book,
Infectious Diabetes, corn is one of the foods highest in mycotoxins (wheat and several other grains
are high as well), which are toxins from fungus that can lead to cancer, heart disease, diabetes and
a wide host of other serious diseases.
Nevertheless, there is hope! One of the most profoundly important changes you can make
immediately in your diet is to switch to consuming healthy meat. Atop this list is choosing
nutritious and safe alternatives to corn-fed beef, such as grass-fed beef or grass-fed bison, which
are discussed in detail in Chapter 4 and used in some of the recipes in this book.

Овесените съдържат твърде много глутен, а и при обработката в мелничките често се обработват (смилат) заедно с пшеница. Не мисля че има сигурен източник у нас, който гарантира чисти овесени ядки. Както с много други храни проблемът не е толкова в тях, колкото в производителите и начина, по който ни ги поднасят. : ) Иначе доста културисти ги предпочитат, защото са комплексни въгл.

Знаеш, че залагам основно на кичадито : ) Което ми напомня да те питам кога ще споделиш онази рецепта.

Мнението беше редактирано от Калоян Я. на 28.01.09 22:11.

28.01.09
22:17

За басматито ? То не е точно рецепта,ами начин на приготвяне на ориза като гарнитурка,но на мен ми става много вкусен.По принцип ориза не ми е от любимите,но басматито зготвено така мога да си го ям постоянно. :) Значи ориза се вари в съотношение 1:2,5 вода,когато в извряла водата се готви на “пара” както ми обясни иранеца.Слагаш на най-ниската степен правиш няколко дупки в ориза с една лъцичка и слагаш малко мазнина(олио,може и масло).После той сложи една кърпа отгоре и затвори с капака.Ориза става сухичък с приятен вкус.На дъното малко загаря,те го остъргват и това им е любимото :) Това е.Не знам дали ще ти хареса,аз самия още не съм го приготвал така,но скоро ще пробвам+някакво месце ще е бомба(като едно иранско трядиционно ядене със сос от домати,някакви специални лимони и още екстри и агнешко месо)Да си оближеш пръстите!
Поздрави!

29.01.09
06:06

О.. извинявай.. Басмати да кажа. Свикнах да го ям с оная рецепта и механично се обърках : )

Мерси за отговора.Непременно ще пробвам този вариант.

Мнението беше редактирано от Калоян Я. на 29.01.09 06:08.

29.01.09
13:47

Аз лично правя ръжените спагети с доматен сос, зехтин и риба тон. Слагам и босилек, ако се намира. Става екстра.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1