28.01.09
15:30
Нека някой да каже какво става с тялото и какво може да очаква един човек ако го подложи на нулев прием на енергия за голям период от време.Имам предвид седмица две...месец.Как едно такова НЕ хранене се отразява на човешкия организъм, какви биха могли да са отрицателните и съответно положителните ефекти.
Не се сещам за животно, което да го практикува целенасочено това. Което поне за мен значи, че ползата е доста спорна. Но предполагам за повечето хора това е слаб аргумент.
Какво бих очаквал аз като ефект - забавяне на метаболизма, спад на тестостерона, кофти настроение, кофти чувство на глад през цялото време, заради което да не мога да се наслаждавам на нещата, които ми се случват в ежедневието... Освен това съм чувал, че при такива изстъпления се налагат и клизми периодично, че иначе можело да загние нещо останало в червата... абе изобщо гадна работа като цяло.
Единственото хубаво нещо, за което се сещам, е че евентуално можеш да изкараш пари от някой бас. Ако наистина си толкова корав, че да можеш да изкараш месец ...
Някой, който го е правил, да каже и нещо положително, ще ми е интересно да прочета. За мен храненето е нещо, което трябва да става най-вече по инстинкт и с по-малко мислене. Ако нямаш инстинкт, който да те кара да го правиш това, за мен е излишно да се насочваш към него.
Мнението беше редактирано от G33K на 28.01.09 16:02.
28.01.09
16:25
Трудно ми е да повярвам ,че човек с 1700 мения вярва че от тоталния глад мое излезне некав +
28.01.09
16:38
Той глада минава и се свиква, но Wrestling_pro признай, че има много теории според който е хубаво организма да се прочиства от време на време, да не казвам колко диети има които те обричат на глад, дори може би това са най популярните сред дамите диети.Освен това е глупаво да съдиш за потребителя по броя му мнения.
Те са популярни, но това не ги прави ефективни или здравословни.
казано от G33K на 28.01.09, 16:00:
Какво бих очаквал аз като ефект - забавяне на метаболизма, спад на тестостерона, кофти настроение, кофти чувство на глад през цялото време, заради което да не мога да се наслаждавам на нещата, които ми се случват в ежедневието...
Плюс нулева имунна защита. Ако не умреш от глад, ще се разболееш.
Мисля, че е писано достатъчно какво става при глад, защо не е ефективно и че не това е начина да се отслабва.
За мен успешната формула е - тежки тренировки+повече качествена храна = повече тестостерон, от там повече мускули и по-малко мазнини. При мен я прилагам успешно вече доста време :) И не съм си и помислял да гладувам.
28.01.09
20:23
казано от Иван Шишманов на 28.01.09, 16:38:
Той глада минава и се свиква, но Wrestling_pro признай, че има много теории според който е хубаво организма да се прочиства от време на време, да не казвам колко диети има които те обричат на глад, дори може би това са най популярните сред дамите диети.Освен това е глупаво да съдиш за потребителя по броя му мнения.
Прости ми ако те обидих,но все пак мненията показват колко си писал в форума,а в форума всеки научава много работи
казано от Иван Шишманов на 28.01.09, 16:38:
Той глада минава и се свиква, но Wrestling_pro признай, че има много теории според който е хубаво организма да се прочиства от време на време, да не казвам колко диети има които те обричат на глад, дори може би това са най популярните сред дамите диети.
Братовчед ми има приказка за тая работа - “Свет широк, идиоти много” ;) Той в друга връзка го ползваше де, но си е вярно по принцип. Има достатъчно хора за всяка идея, дори за най-глупавата ще се намерят последователи. И също много важно - ако едно нещо е особено популярно то е по-вероятно да е грешно, отколкото правилно. Не за хранене конкретно, а за всичко по принцип. Тя затова я има тая приказка, която ми седи в подписа (втората). Моят съвет - не се занимавай (ако питаш с такава цел де).
28.01.09
21:05
Момчета недейте да гледате на човека като на машина, натискаш копчето и готово.Понякога на човек му се случват неща които неиска, или дори непрекъснато му се налага да прави такива неща.Защо разглеждате физическата страна на нещата.За мен проблема е по скоро на психична основа.Разглеждате кое е популярно и кое е редно и нередно, но понякога просто се случват нередни неща.
Без прием на хранителни вещества, минерали, витамини и т.н. организмът отслабва, както каза Петко, имунната система фалира и става уязвим. Нервната система също ще бъде поизпилена. Ако гладът е краткосрочен, може и да има някакви плюсове от рода на “прочистването”, но в дългосрочен план негативните ефекти биха били доста повече от позитивните. Под пълен отказ от прием на енергия предполагам се има предвид абсолютно никаква храна.
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 28.01.09 21:30.
28.01.09
21:45
Излишен стрес за организма..
29.01.09
20:38
Има една бодибилдинг поговорка и тя е “По-лошо от лошото хранене е единствено, НЕ храненето”
29.01.09
21:37
казано от Иван Шишманов на 29.01.09, 20:38:
Има една бодибилдинг поговорка и тя е “По-лошо от лошото хранене е единствено, НЕ храненето”
Е ако правилно я разбирам значи потвърждава всичко написано дотук - да не се храниш е голяма глупост.
Ако става въпрос за лечебен глад (http://www.zemianazaem.com/?p=70) аз лично смятам, че нищо лошо и реално тялото се пречиства от токсини и кара практикуващите го да се чувстват по-добре, честно казано до лечебния му ефект както го описват съм много скиптичен, но то е мое лично мнение, защото вярата в нещо е голяма работа...Но за типа хора който посещават форума мисля, че е в разрез с голяма част от вашата философия на/за живот.Мога да кажа, че дядо ми които е на 70, практикувал този вид лечебно гладуване по препоръка на лекар и го кара за се чувства добре, но той води коренно различен живот от моя и мисля,че такава диета е напулно неодачна за мен и има много други диети който са много по адекватни.Пък и преди лятото всички минаваме на ниско въглехидеатни диети който мисля, че имат сроден ефект върху тялото.
П.С. Използвам ‘’вас’’ и ‘’вашата’’ защото мисля,че нямам достатъчния стаж и опит,и ще е комично да се пречислявам към група към
която не смятам,че съм достоен да принадлежа.
Васко
Да, “лечебния” глад може и да е полезен за хора, които целогодишно се хранят с боклуци и имат нужда от прочистване от време на време.
01.02.09
05:57
казано от Петко К на 30.01.09, 22:10:
Да, “лечебния” глад може и да е полезен за хора, които целогодишно се хранят с боклуци и имат нужда от прочистване от време на време.
Определено се пречислявам към тези хора :).Определено мога да споделя вече личен опит, не ми се беше случвало това но нещо на нервна основа самото ми тяло отхвърляше всякаква храна и често дори течности.Каквото и да погълна скоро се оказваше в тоалетната.Това продължи няколко дни, сега вече ми отмина.Храня се нормално но мисля да започна с някаква диета защото в зиния период отново натрупах сумати излишни килограми.Но определено едно такова прочистване от няколко дни мисля, че влиае полезно за хора който мислят да започнат диета или за хора които ядат боклуци.За хора които са си на здравословна диета целогодишно е излишно защото няма какво да прочистват.
02.02.09
08:31
Няколко дни може и да не навредят,но при условие,че дори те не са пълно гладуване - през тях - много течности,зеленчуци и плодове с високо водно и ниско захарно съдържание.
По повод гладуването за по-продължителен период от време,имам близка практикувала “лечебно гладуване” - резултат - забавен метаболизъм,покачване на теглото със солитен брой килограми,жестоки проблеми със стави,коса,нокти. За отбелязване е,че проблемите и свързани с проведеното гладуване под...лекарски контрол,не са краткосрочни,а съпътстващи дълго време вече ежедневието и!
02.02.09
10:46
Здравейте всички,
както, може би, сте видели от предишнитв ми постове, не съм особен привърженик на крайните методи за отслабване, за понижаване процента подкожни мазнини, та било то и за прочистване на организма. Против съм и системите, промотиращи гладо-, плодо-, водо- и други типове, бедно от към обосновка лечение. Дори тези методи да имат голям брой привърженици, те не са изследвани детайлно и е трудно да се каже какво точно се случва в човешкия организъм под тяхно влияние. Толкова търсеното “прочистване” също е доста спорен момент, поне според мен.
Защо това е така?
Най-вероятно повечето от вас са добре запознати с физиологията на глада и с това, което се случва в тялото под негово въздействие!!!
След гладуване, продължаващо повече от 7-8 часа, глюкозата в кръвообращението се изразходва и мозъкът започва да използва за гориво, натрупания в черния дроб гликоген, за да го обезпечи. Гликогенът в мускулите, от своя страна, се използва за производство на енергия, неодходима за мускулните съкращения (този гликоген не може да се освободи в кръвообращението). При минимални физически усилия този източник на енергия ще снабдява тялото с кръвна захар за не повече от 10-12 часа. От тази точка, оргазнимът се обръща за енергия към невъглехидратни източници - мазнини и белтъци, стартирайки процесите на глюконеогенеза.
С оглед запазване на мускулния белтък и следователно функционирането на жизнено-важни органи и системи, организъм включва в този процес мазнините. Под действие на стресови хормони като адреналина се активират т.нар. хормон-сензитивни липази, отключващи липолизата в мастните депа. От освободените свободни мастни киселини и глицерол в черния дроб започва синтезата на кетонни тела - съединения, които мозъкът може да използва за енергия подобно на глюкозата. Тази система за енергийна доставка може да има много различна продължителност, зависеща главно от мастните запаси. В повечето случай този процес продължава докато подкожните мазнини не достигнат 7-10% (като се различават за мъже и жени).
Основният проблем на кетогенезата е интоксикиращото и влияние върху организма. Отпадните продукти, образувани по време на този процес, както и освободените токсини, до преди това складирани в мастната тъкан, допълнително обременяват организма.
След прекратяване на глюконеогенезата от мазнини, тялото се обръща за енергия към мускулния белтък - момент, в който оганизмът е поставен в изключително неизгодна ситуация. При персистиране на глада, мускулният белтък постепенно се изчерпва, причинявайки необратими изменения, които много често завършват със смърт.
Това, естествено, е краен вариант и е ясно, че няма да настъпи след неколкодневно гладуване. Тук обаче идва моментът с “прочистването”. През първите няколко дни гладуване има сериозноп подчертан интоксикитащ характер. Това е така, защото редица токсични вещества, образувани по време на обмяната на веществата или попаднали по друг път в организма, се отлагат в мастната тъкан. След инцииране на липолизата и освобождаването на свободни мастни киселини и глицерол тези токсини също попадат в кръвообращението и доплнително натоварват лишените от хранителни вещества органи и системи. В допълнение, поради кетогенезата, се наблюдава подкисляване на организма с евентуално развитие на кетоацидоза - състояние, застрашаващо здравето и дори животът, което лесно може да причини обезводняване. Може би някои от вас, практикували лечебно гладуване, могат да се сетят за неприятния ацетонов вкус в устата през първите няколко дни.
От друга страна гладуването лишава огранизма от ценните витамини, минерали и микроелементи, понижава съпротивителните му сили и го прави изключително податлив на вирусни и възпалителни заболявания.
Поради тези причини, лично според мен, гладуванията не са подходящ метод за детоксикиране или прочистване на организма, не са и благоприятен метод за отслабване. Дори обратно, често след подобно отслабване възвърнатите килограми са повече от загубените или както обичам да казвам на мойте клиенти - сте на плюс, само че този плюс не е положителен за вас.
Прекомерният стрес, оказан върху организма след гладуването и изчерпаните запаси са причина, той да се стреми да ги запълни и дори да натрупа повече, за да се обезечи за последващи подобни изпълнения от ваша страна. Това е съвсем нормална реакция за самосъхранение в основата, на която е един малко познат и дори неизвестен за повечето хора хормон - ЛЕПТИН. Лептинът е хормон, произвеждан в мастната тъкан, чийто количества в организма са право-пропорционални на количеството мастна тъкан. Т.е. той следи за количествата мастна тъкан и сигнализира на мозъка кога сме приели достатъчно храна и регулира метаболизма ни. Ниски нива на мастна тъкан означават по-малко лептин, засилен апетит, забавен метаболизъм => отлагане на мастна тъкан. Нивата на редица други хормони, имаи отношение към апетита и ситостта (глерин; PYY и др.) също променят физиологичните си стойности в такива стойности, че стимулират апетатита и натрупването на запази.
С риск още някой да ме обвини, че смятам “магическите”, невероятно модерни диети за оръжие за масово поразяване, отново ще кажа, че най-добрият, устойчив и здравословен метод за отслабване е храненето. Балансираното, адекватно хранене в отрицателен енергиен баланс с правилно подбрано съотношение на хранилтени вещества, отговарящо на индивидуалните антропометрични и соматични характеристики, ниво на физическа активност, състав на телесната маса и др.
В крайна сметка всеки избира пътя и начина сам. Просто на вярвайте сляпо на невероятни обещания, а се интересувайте и четете. Все пак става дума за вашето здраве.
Поздрави,
TS
02.02.09
11:37
Благодаря ти за тази информация! Наистина хубаво представено и изхождайки от доста по-ограничената ми запознатост с материята смятам да попия думите ти като гъба :)
02.02.09
14:04
Ами, моят съвет е да не приемаш абсолютно всичко, което някой каже или напише, на 100%. Няма човек, който знае всичко, така че ако имаш съмнения за нещо просто потърси информация.
Ще се радвам ако има някой с различно мнение от моето, различен опит и различна обосновка. Нали целта на форумa е дa учим един от друг.
Поздрави,
TS.