След тренировка - въглехидрат или протеин?

31.01.09
10:17

В период на чистене съм правя 30 мин пътека след тренировката с тежести, тренирам 3 пъти в седмицата.
След тичането какво е най-добре да взимам, целта ми е да предпазя мускулите и да ги възстановя по-бързо
добавки пия само American WHEY сутрин след ставане и л карнитин,  предпочитам за след тренировката да си взема нещо от фитнеса.

Причината да се допитам до форума е, че вчера след тренировката исках да пия изолат от протеин бара, а инструктора ми каза, че е по добре да пия въглехидрат. Какво е вашето мнение?

31.01.09
10:26

БЦАА 10гр + Глутамин 10гр + Суроватъчен изолат 30гр !

31.01.09
11:07

казано от Владимир92 на 31.01.09, 10:26:

х2. Същото това и преди тренировка.

31.01.09
12:54

казано от Стоянчо на 31.01.09, 11:07:

казано от Владимир92 на 31.01.09, 10:26:

х2. Същото това и преди тренировка.

А ако сожиш и 10гр БЦАА и 20гр Глюкоза  по време на тренировката става моя любим вариант.

31.01.09
13:48

Оптималният вариант (този за който ти е говорил инструктора) е : веднага след тренировка 30 грама бърз въглехидрат(глюкоза,декстроза...може мед) и след 15-ина минутки - БЦАА 10гр + Глутамин 10гр + Суроватъчен изолат 30гр ;)

31.01.09
16:42

казано от batgonzo на 31.01.09, 13:48:

Оптималният вариант (този за който ти е говорил инструктора) е : веднага след тренировка 30 грама бърз въглехидрат(глюкоза,декстроза...може мед) и след 15-ина минутки - БЦАА 10гр + Глутамин 10гр + Суроватъчен изолат 30гр ;)

30гр глюкоза са малко. 0.7 гр на кг телесно тегло! 70-80кг = 49-56.Аз даже приемам по 80-90 грама след трен.

31.01.09
20:17

Аз съм против глюкозата и декстрозата под формата на добавки. Предпочитам да си набаявам глюкозата от цяла храна - стафиди. 100-200 гр. след тренировка

Мнението беше редактирано от Калоян Я. на 31.01.09 20:25.

31.01.09
20:45

И защо? След тренировка имаш нужда от бърз въглехидрат и е най-добре да си го набавиш в чиста форма. Много по-добре отколкото да се ядат вафли, корни-та и други такива...

31.01.09
21:07

казано от Калоян Янкулов на 31.01.09, 20:17:

Аз съм против глюкозата и декстрозата под формата на добавки. Предпочитам да си набаявам глюкозата от цяла храна - стафиди. 100-200 гр. след тренировка

И аз.Не ме разбирай погрешно.Просто по някой път е по-лесно така.

01.02.09
00:07

казано от Martin Tomov на 31.01.09, 20:45:

И защо? След тренировка имаш нужда от бърз въглехидрат и е най-добре да си го набавиш в чиста форма. Много по-добре отколкото да се ядат вафли, корни-та и други такива...

Приятел, къде видя вафли и корните в горния пост? : ) Говорех за стафиди... Друго, което пак бих предпочел пред глюкоза и декстроза в такава форма, е плодов фреш сок - прост въглехидрат, подходящ за след тренировка. Нямам нужда да консумирам прости захари под формата на добавки, защото мога да си набавя от множество цели източници (”Всички основни хранителни въглехидрати съдържат глюкоза...”  Уикипедия), освен ако нямам занижена кръвна захар и се налага. Освен това нека някой да ме поправи, ако греша, но подобно приемане на глюкоза при хора с нормална кръвна захар трябва да се следи внимателно поради вероятност от повишаване на кръвната захар (хипергликемия). С плодовете, макар и да не се променя толкова драстични кръвната захар, е по-безопасния вариант така да се каже. А и по “raw” варианта : )

Мисля, че едно бананче и малко стафидки след тренировка са далеч по-приемлив вариант от прозрачна течност в бурканче ;)

Все пак аз пак казвам, че глюкоза под формата на добавка не съм консумирал за дълго време и имам скромен опит с нея.

Мнението беше редактирано от Калоян Я. на 01.02.09 00:11.

01.02.09
00:15

Дали ще се вземе плод или глюкоза на прах няма голяма разлика - който както му е вкусно и удобно. Аз и през деня - когато съм гладен ям, когато не ми се яде пия протеин. Всеки си има предпочитания.

@Калоян
Вдигането на кръвната захар след трен е умишлено и ако се приема умерено количество глюкоза няма да има никакви проблеми. Също вземете под внимание че все пак плодовете съдържат и фруктоза не само глюкоза.

01.02.09
08:48

Адаш, благодаря за отговора : ) Все съм си мислел, че увеличаването на кръвната захар с чиста глюкоза може да я увеличи доста по-лесно, отколкото с плодове. Но ще го имам предвид за умерените количества.

Иначе за фруктозата ясно - до колкото знам при стафидките и бананите са в равни количества с глюкозата.

01.02.09
11:07

15 мин след тренировка (пътя ми от фитнеса до вкъщи) ще взема 1 лъжица мед и след още 15 мин ще пия протеин, а от бара във фитнеса ( веднага след тренировка) нищо няма да консумирам, така предполагам че е добър вариант, а също така ми е и много удобен. Може и по път към вкъщи да ям 1 банан така мисля че ще е най-добре
колкото до повреме на тренировката си взимам Изотон на нутрим, нищо че най-вероятно има само Плацебо ефект :)
благодаря за отговорите

Мнението беше редактирано от Pavlov на 01.02.09 11:13.

01.02.09
11:33

Харесва ми комбинацията. Но бих включил вода по време на тренировка.

01.02.09
12:26

казано от Калоян Янкулов на 01.02.09, 08:48:

Адаш, благодаря за отговора : ) Все съм си мислел, че увеличаването на кръвната захар с чиста глюкоза може да я увеличи доста по-лесно, отколкото с плодове. Но ще го имам предвид за умерените количества.

Иначе за фруктозата ясно - до колкото знам при стафидките и бананите са в равни количества с глюкозата.

Да с чиста глюкоза се вдига повече защото плодовете съдържат и фруктоза не само глюкоза. Според мен 30 грама прости карбс след трен са ок. Няма смисъл да се прекалява.

Първият път когато трябваше да взема глюкоза на прах след тренировка точно с цел възстановяване на гликогена и вдигане на кръвната захар - не бях сигурен за точното количество, но предвид факта че глюкозата е евтина и явно съм мислел че като сложа повече ще е по-добре. Та изпрасках може би 100 гр глюкоза в шейка - зверски ми прилоша и направо щях да загубя съзнание по пътя към нас... внимавайте с тези неща. Аз след трен или хапвам банан или слагам малко въглехидрати на прах.

01.02.09
12:36

Добра забележка : )

02.02.09
14:09

казано от Калоян Георгиев на 01.02.09, 12:26:

Според мен 30 грама прости карбс след трен са ок. Няма смисъл да се прекалява.

според плътността на глюкозата на прах с 2 супени лъжици,докарвам ли към 30-ина грама?

02.02.09
16:54

казано от batgonzo на 02.02.09, 14:09:

казано от Калоян Георгиев на 01.02.09, 12:26:

Според мен 30 грама прости карбс след трен са ок. Няма смисъл да се прекалява.

според плътността на глюкозата на прах с 2 супени лъжици,докарвам ли към 30-ина грама?

малко по-късно ще меря на везна че и на мен ми стана интересно и ще напиша кво е станало

03.02.09
06:39

никога не съм приемал сладко след тренировка
не виждам нещо да съм загубил ;)

бях си взел гейнер Масъл джус на Ултимейт ,ами аз напрао щях да припадна след като го пиех след трен
по замаляло не ми е ставало никога ,толкова ги намразих тия захаросани гейнери
веднага я продадох огромната кофа

03.02.09
17:12

Без да обиждам, вие това панкреаса за нищо го нямяте бе хора! Хиперглекимията е опасно нещо, но по-опасно е да промените нивата на глюкоза от 2 на 20 толкова бързо. Нямям опит с добавките, но познавам диабетици и съм слушал и чел какво кацват докторите-по внимателно!

03.02.09
17:39

И аз що годе това имах предвид. Въглехидратите под формата на добавки са коварно нещо. Затова предпочитам да купувам от фирми, които ползват стевия или не ползват подсладители. За жалост са малко.

03.02.09
20:52

Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4

Това са 15гр, аз по принцип като пия 30-тина гр с протеина и така ми се доспива че едва си вдигам главата

04.02.09
06:46

Приемат се и двете, поради каква причина вече се разясни.Преди тренировка не е хубаво да се вземат прости въглехидрати, защото ти се доспива.Аз 30 мин преди тренировка взимам протейн,след тренировка веднага пия мед(30-40гр) с вода и след 20 мин пия протейна.Така ,че Павлов  ,ако имаш ресурси само за 1 доза протейн по-добре я изпии след тренировката :) .

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1