30.01.09
13:05
Здравейте!
От идната седмица съм първа смяна на училище и исках да попитам отностно втората закуска която ще ми се пада около 10:00-10:30, кое е по-добре да си взема - гейнер или барове?
ЕДИТ: Ще тренирам вечерно време около 19 часа
Темата беше редактирана от Петров на 30.01.09 13:07.
Ами и аз така реших, май? .. Точно до училището ми е централния магазин на NOW Foods. До колкото виждам баровете им никак не са лоши(те май PROMAX се водят). Как мислите? Защото гледах и на ON баровете ... и сега се двуумя.
Мнението беше редактирано от Петров на 30.01.09 13:45.
казано от Стоянчо на 30.01.09, 13:50:
Промакс са супер! Кукис енд крим и дабъл фъдж! :)
Тамън се чудех с какъв вкус да си взема.. ще ги пробвам тия които казваш :-P Мерси много!
Остава само да допълня че баровете ще са налични другата седмица след понеделник следобяд.
казано от Калоян Георгиев на 30.01.09, 14:05:
Остава само да допълня че баровете ще са налични другата седмица след понеделник следобяд.
Да, този коментар го прочетох чак след като отидох до магазина :-) Нищо де то ми е близо. И момчето там така ми каза, че най-вероятно понеделник ще има.
Благодаря.
Бъркам ли или тези барове за които става дума са по 4 лв.И аз сега съм 1 смяна и 2-то ядене ще ми се пада също като на колегата към 10-моя вариянт е следния=200 гр пилешко+мляко с ориз/макарони/ориз+зеленчуци=40 гр белтъчини+65 гр въглехидрати-какво повече да искам от живота......това ядене ми излиза на стойност 2,2 лв. все пак съм ученик и все още не работя!Трябва малко да се съобразявам и с финансовата гледна точка.
казано от Костадин на 30.01.09, 16:44:
Бъркам ли или тези барове за които става дума са по 4 лв.И аз сега съм 1 смяна и 2-то ядене ще ми се пада също като на колегата към 10-моя вариянт е следния=200 гр пилешко+мляко с ориз/макарони/ориз+зеленчуци=40 гр белтъчини+65 гр въглехидрати-какво повече да искам от живота......това ядене ми излиза на стойност 2,2 лв. все пак съм ученик и все още не работя!Трябва малко да се съобразявам и с финансовата гледна точка.
А бе и ти си прав, но обикновенно не намирам време да си приготвям такива неща. Не се задържам много в къщи, а около училище няма от къде да си закупя тези продукти.. Най-удобно ми е с бар. Магазина на НАУ е на 300м от училището ми. Е разбира се, че е по-скъпо, но е по-добре от пици от лафката ;-)
Мнението беше редактирано от Петров на 30.01.09 17:25.
30.01.09
18:44
Малко ще се отклоня от темата,но незнайно защо съм останал с впечатлението,че първите две яденета за деня трябжа да са богати на въглехидрати.
Аз също съм 1ва смяна и сутрин ям обесени ядки а след тожа кум 10 ч. в училище ям около 200 грама ориз и изпивам 1л. прясно мляко.Докато барове ползвам най-вече 2ра смяна,когато не искам да мириша на месо.
Първото ядене е добре да бъде високобелтъчно, защото през нощта захранването на мускулите е слабо и то ако си ял извара или протеин преди лягане. Най-добре е за първо да бъде само доза суроватка и за второ ядене вече отново белтъци, но вече и въглехидрати.
казано от Стоянчо на 30.01.09, 20:50:
Първото ядене е добре да бъде високобелтъчно, защото през нощта захранването на мускулите е слабо и то ако си ял извара или протеин преди лягане. Най-добре е за първо да бъде само доза суроватка и за второ ядене вече отново белтъци, но вече и въглехидрати.
E добре де, мен първото ми ядене ще е около 200гр овесени ядки + 1 кофичка к. мляко. Това е около 150гр въглехидрат и 35-40гр белтъчини. Смятам, че е добре. Втората закуска - бара и така..
казано от Петров на 30.01.09, 21:25:
E добре де, мен първото ми ядене ще е около 200гр овесени ядки + 1 кофичка к. мляко. Това е около 150гр въглехидрат и 35-40гр белтъчини. Смятам, че е добре. Втората закуска - бара и така..
Грешни са ти сметките.Качествения протеин в закуската ти е не повече от 10 г.Добави малко яйца и ще е ок.Относно бар или гейнър избери протеиновия бар.Промакс са идеален избор, любимия ми вкус е chocolate peanut crunch.
31.01.09
09:06
Баровете излизат по-скьпко
но обикновенно не намирам време да си приготвям такива неща
А за какво намираш време тогава?
За да си сготвя 1кг тележко (за 2 дни) и печени зеленчюци (или много салата) ми отнема не повече от 30мин!!!
31.01.09
15:55
За да не отварям нова тема ще попитам направо тук. Гледам, че баровете на Нутрим са на доста добра цена. Как смятате стават ли за заместване на хранене и отговарят ли на етикета (най-вече протеиновото им съдържание)?
31.01.09
16:03
Не са като западните, но не са и като вафлите Боровец от 25 стотинки
31.01.09
16:15
Тия барове са адски скъпи, сърце не ми дава да си купя. Аз лично за тия пари бих си направил сандвичи у нас, които по хранителни качества ще превъзхождат 20 пъти вафлата. Колкото до Нутрим - бара най-вероятно е същия боклук като протеина, така че и по-ниската цена не би си заслужавала.
казано от Aquiles на 30.01.09, 22:03:
казано от Петров на 30.01.09, 21:25:
Грешни са ти сметките.Качествения протеин в закуската ти е не повече от 10 г.Добави малко яйца и ще е ок.Относно бар или гейнър избери протеиновия бар.Промакс са идеален избор, любимия ми вкус е chocolate peanut crunch.
Аз гледах от сайта за тва - Б/В/М 16.890 66.270 6.900 *тва овесените ядки(100гр продукт) .. млякото малко на спомени го писах, че ме мързеше до хладилника да отида.
Белтъчините от заленчуци и подобни не са пълноценни като от месо,яйца и мляко.Липсват им аминокиселини.Моя съвет-не ги брой изобщо.Аз така правя.
31.01.09
20:46
Само да отбележа, че първото хранене задължително трябва да съдържа прости въглехидрати, защото сутрин инсулина трябва бързо да се вдигне. Колкото до въпроса барове или гейнер-барове със сигурност е по-добър вариант.
казано от Ultima Ratio на 31.01.09, 20:46:
Само да отбележа, че първото хранене задължително трябва да съдържа прости въглехидрати, защото сутрин инсулина трябва бързо да се вдигне. Колкото до въпроса барове или гейнер-барове със сигурност е по-добър вариант.
Искаш да кажеш след ставане да пия декстрозата. Първата закуска белтъчини солидно и после въглехидрати. ;)
казано от Ultima Ratio на 31.01.09, 20:46:
Защо е нужно сутрин да се вдига инсулина?
01.02.09
08:53
за да се заредят гликогеновите депа,да се вкарат амино киселини в мускулите,да се намали кортизолът и да се спрат катаболните процеси.
казано от Hristo Chenov на 01.02.09, 08:53:
за да се заредят гликогеновите депа,да се вкарат амино киселини в мускулите,да се намали кортизолът и да се спрат катаболните процеси.
Суроватката го прави същото това без да качваш мазнини.
Тези неща могат да станат и с прием на комплексни въглехидрати или поне комбинация от прости и комплексни.
казано от Калоян Георгиев на 01.02.09, 13:19:
Тези неща могат да станат и с прием на комплексни въглехидрати или поне комбинация от прости и комплексни.
На практика май стигнахме до извода, че по няколко начина могат да станат тези неща ( или поне спирането на катаболните процеси (хъм) )
01.02.09
14:27
На практика удряш сутрин 1 бар или 1 шейк за първо ядене.
казано от DiscoveryCold на 01.02.09, 14:27:
На практика удряш сутрин 1 бар или 1 шейк за първо ядене.
А бе май бара ще е за второто ядене. Първото ще е овеса с кисело мляко и ще гледам да вмъкна някав протеин (яйца примерно).
01.02.09
15:11
Слагаш му на овеса малко мед и става перфектно :)
казано от Петров на 01.02.09, 13:40:
казано от Калоян Георгиев на 01.02.09, 13:19:
На практика май стигнахме до извода, че по няколко начина могат да станат тези неща ( или поне спирането на катаболните процеси (хъм) )
На практика няма смисъл да се приемат сутрин прости въглехидрати защото от тях се пълнее, а комплексните вършат далеч по-добра работа. Протеина и аминокиселините спират катаболните процеси, не въглехидратите.
01.02.09
15:51
А как е по-добре да се закусва? Направо овесени ядки с мляко и доза протеин или първо протеина и след час овеса с млякото и яйца примерно?
казано от SelBy на 01.02.09, 15:51:
А как е по-добре да се закусва? Направо овесени ядки с мляко и доза протеин или първо протеина и след час овеса с млякото и яйца примерно?
Мисля че протеина и 20-30 мин след тва си закусваш овеса с мляко.
01.02.09
23:00
казано от SelBy на 01.02.09, 15:51:
... или първо протеина и след час овеса с млякото и яйца примерно?
Perfect ;)
казано от Калоян Георгиев на 01.02.09, 15:35:
На практика няма смисъл да се приемат сутрин прости въглехидрати защото от тях се пълнее, а комплексните вършат далеч по-добра работа. Протеина и аминокиселините спират катаболните процеси, не въглехидратите.
А високия инсулин не действа ли анаболно,което е противоположността на катаболно?
казано от tra^la^la на 02.02.09, 09:54:
казано от Калоян Георгиев на 01.02.09, 15:35:
А високия инсулин не действа ли анаболно,което е противоположността на катаболно?
Ами аз в момента не съм абсолютно сигурен в това което казвам, но той би подействал анаболно в положителна посока при положение че е имало някакво натоварване преди това и би повлиял добре на растежа. Докато в случая, веднага след сън - бързи въглехидрати... анаболно но за създаването на мазнини.
Пак казвам че не съм на 100% сигурен в това което казвам. Може и да не е вярно, аз така си го обяснявам.
казано от Калоян Георгиев на 02.02.09, 01:20:
Бихте ли се основали защо така? Аз бих постъпил обратното.
Ами нали уж протеин-а спира катаболитните процеси рано сутрин... или само аз така си мисля?!
Мнението беше редактирано от Петров на 02.02.09 11:10.
02.02.09
11:45
Съжелявам но ще триабва да се разгранича от вашите мнения.Даже съм изненадан че може да има такива депати по такава тема, мислех че нещата са ясни по този въпрос за сутрешното хранене.
Организма си имат преоритет първо енергията после протенина, по това сутрешното хранене наподобява следтренировачното.Вглехидратите са в-то което ще се използва от организма за енергия ,а не протеина било той и суроватъчен,просто метаболитният му път е много по-дълъг и отнема ениргия,а точно това е дефицит сутрин.Най-удачен е вариант е плодовете които имат глюкоза и фрукоза-едната зарежда мускулите а другата черният дроб,също ще спечелите от витаминете в борбата със свободните радикали, а последиците ги знаем.И може би ви е известен факта че бързите въглехидрати заедно със суроватката покачват андрогенните рецептори. Така че комбинацията от въглех. и суроватка е ок.
А изказвания че след като не е имало натоварване за какво ще ни е необходимо анаболно/антикатаболно действие ме кара да мисля че някои не са запознати с продължителноста на компесаторните механизми на тялото и тяхната природа,което ме изненадва малко.
А за създаване на мазнини сутрин след ставане с 60гр. въглехидрати не може да става на въпрос, даже обратното.Освен ако не става за ниакои изключения-болестни състояния,предсъстезателна подготовка при състезание в културизма,много строги хранителни режими при проблемни случеи и тн.
казано от Hristo Chenov на 02.02.09, 11:45:
Съжелявам но ще триабва да се разгранича от вашите мнения.Даже съм изненадан че може да има такива депати по такава тема, мислех че нещата са ясни по този въпрос за сутрешното хранене.
Организма си имат преоритет първо енергията после протенина, по това сутрешното хранене наподобява следтренировачното.Вглехидратите са в-то което ще се използва от организма за енергия ,а не протеина било той и суроватъчен,просто метаболитният му път е много по-дълъг и отнема ениргия,а точно това е дефицит сутрин.Най-удачен е вариант е плодовете които имат глюкоза и фрукоза-едната зарежда мускулите а другата черният дроб,също ще спечелите от витаминете в борбата със свободните радикали, а последиците ги знаем.И може би ви е известен факта че бързите въглехидрати заедно със суроватката покачват андрогенните рецептори. Така че комбинацията от въглех. и суроватка е ок.
А изказвания че след като не е имало натоварване за какво ще ни е необходимо анаболно/антикатаболно действие ме кара да мисля че някои не са запознати с продължителноста на компесаторните механизми на тялото и тяхната природа,което ме изненадва малко.
А за създаване на мазнини сутрин след ставане с 60гр. въглехидрати не може да става на въпрос, даже обратното.Освен ако не става за ниакои изключения-болестни състояния,предсъстезателна подготовка при състезание в културизма,много строги хранителни режими при проблемни случеи и тн.
Аз си и казах че въобще не съм сигурен в това което казвам малко по-нагоре. Мисля, че би било добра идея да се напишат статии, най-малкото за 3те основни хранения през деня. Вижда се че има много неясноти, и то не само за мен така като гледам..