B12- за и против

10.05.04
14:22

Темата е модерирана от Mr_Muskul
Кажете най-после какви са ви впечатленията от Б12.Какъв е ефекта от него,страничните действия и въобще всичко!(Кви пари е и от къде може да си го взема?)

14.05.04
01:32

B-12 moje6 da si vzeme6 dori i ot nai ubitata apteka.a ina4e nqma strani4ni efekti,dori i v golemi koli4estva nemoje dati stane ni6to.mnogo rqdko vitaminoza(mai4e taka se nari4a6e prezasi6taneto s vitamini).nqma ni6to lo6o da vzema6 b-12.

15.05.04
10:46

Predoziraneto s vitamini se naricha hipervitaminoza. Dokolkoto sum chel iz neta smqtam, che vitamin b12 e edin ot naj-bezopasnite, toest dori i da prekali6 s dozata naj-veroqtno nishto nqma da ti stane.

15.05.04
11:55

Dobre mom4eta bezvredno..bezvredno i v su6toto vreme poludeva6 ot sila…hehe :D .Btw marzi me da ida do aptekata da vida kolko pari e ...6to ne zeme nekoi ot tuka da mi kaje na kvi pari e :lol: i verno ako nekoi znae malkoz pove4e po temata B12 da kaje za efekta kav e.Po4na da mi stava interesen toq medikament.

HE

15.05.04
12:02

Така единственото което знам за Б12 е, че се предписва на болни от анемия действието му се изразява в подобряване на кръвната картина, което съответно въздейства върху покачването на маса също има изразено покачване и на апетита до тук всичко добре, но си има и неприятна страна първо трябва да се инжектира от медицинско лице и второ инжектирането с Б12 е много болезнено!

15.05.04
13:44

Tova uspqh da namerq v saita na proizvoditelq http://www.sopharma.bg/

VITAMIN B12

Cyanоcobalamin

Лекарствена форма

Инжекционен разтвор. Една ампула от 1 ml съдържа 100 mcg; 250 mcg; 500 mcg или 1000 mcg Cyanоcobalamin.

Терапевтична индикация

За лечение на пернициозна анемия; за профилактика и лечение на витамин В12 ­ дефицит, който се наблюдава при макроцитна и мегалобластна анемия, непълноценно хранене и интестинална малабсорбция. В комплексната терапия на: алкохолизъм; хемолитична анемия; хронични температурни състояния; рибна тения; при анемия след резекция на стомаха; при гастрити придружени с ахлорхидрия; при генетични заболявания; хипертиреоидизъм; стеаторея, тропическо спру, регионални ентерити; персистиращи диарии; след резекция на илеума; малабсорбционен синдром с панкреасна недостатъчност; злокачествени заболявания на панкреаса или червата; при бъбречни заболявания и при продължителен стрес.

Дозов режим и начин на приложение

Най-често прилаганата схема на дозиране за възрастни при пернициозна анемияе 500-1000 mcg дневно за 10-20 дни. Поддържащата доза е 250 mcg, 1 път месечно през първите 3-6 месеца, а впоследствие 250 mcg на 2-3 месеца. Лечението с тези дози продължава до получаване на клинична ремисия. Като поддържащо лечение се прилага интрамускулно по 100 mcg до 200 mcg един път месечно при, тотални гастректомии и обширни резекции на илеума. При деца се прилагат интрамускулно или дълбоко подкожно по 30-50 mcg дневно за две или повече седмици. Поддържащо лечение при деца: интрамускулно по 100 mcg един път месечно.

Контраиндикации

Свръхчувствителност към препарата; остра тромбоемболия; еритремия; болест на Leber.

Предупреждения и предпазни мерки

Понякога е възможно да възникне болезненост в мястото на инжектиране. Препаратът трябва да се прилага внимателно и в по-ниски дози при болни със стенокардия и при лица със склонност към тромбообразуване. Да се проверява периодично кръвната картина и при тенденция към развитие на еритроцитоза и левкоцитоза дозата да се намалява или временно да се спира лечението. При бременни и кърмачки се прилага след преценка на съотношението полза/риск от лечението за майкато и детето.

Взаимодействие с др. лекарствени средства

При комбинирана терапия с фенобарбитал, фенитоин и аминофеназон се потенцира метаболизма на витамин В12, което крие риск от хиповитаминоза. При едновременно приложение с алкохол, амино-салицилати, колхицин, аминогликозиди, хлорамфеникол резорбцията на витамин В12 значително се потиска, а високи дози на фолиева киселина и орални контрацептивни средства могат да понижат серумните концентрации на витамин В12.

Нежелани лекарствени реакции

При предразположени пациенти са наблюдавани алергични реакции; обриви; учестена сърдечна дейност; болки в сърдечната област; безсъние; диария; розово оцветяване на урината.

Фармакологично действие

Витамин В12 (цианкобаламин) катализира белтъчната обмяна и подпомага синтеза на протеините. Повлиява обмяната на въглехидратите и липидите. Стимулира еритропоезата като подпомага синтезата на хемоглобина и натрупването в еритроцитите на съединения със сулфхидрилни групи. Оказва благоприятно влияние върху функцията на черния дроб и нервната система. Участва в синтезата на нуклеинови киселини, холин, метионин, креатинин, пурини и пиримидини. Дефицитът на В12 в организма води до нарушаване на хромозомната репликация на ДНК в клетките.

Cenata mu e okolo 1lv. ampulata. Moje da se injektira ot vsqko lice, stiga to sa znae kak i kade! Ako se injektira pravilno (na pravilnoto mqsto) vuob6te ne boli!!!

14.01.05
20:11

Б-12 е хубав витамин цената му е мисляче 1 лев и 9 стотинки един прияте за толкова си го взе . А за страничен ефект мисляче ако асдки мн прекалиш със дозировката и си го биеш почти често се получават сини петна които се прехват доста трудно аз но не съм мн сигурен  :lol:  :lol:
Пишете на кирилица. Мнението ви беше механично преведено.
Mr_Muskul

DI

14.01.05
21:50

Цената му е доста по-малка от 1лев. Нещо от порядъка на 60стотинки :wink: . Аз лично тея дни мога да пробвам да си го бия да вида колко боли  :lol: .

16.01.05
20:29

няма ли го в таблетки ?

17.01.05
11:35

има го но ефекта е мн по различен

17.01.05
12:55

б12 не се освоява орално, а само инжекционо. Иначе е кацерогенен за орална опотреба.
по-здрави

17.01.05
18:43

извини ме за невежеството ми но какво е карцирогенен :oops:

17.01.05
19:20

cancer = рак...
рак като зодия и рак като заболяване...
канцерогенен = пораждащ рак (булвален “превод”)

BO

17.01.05
20:28

добре де, като В12 е канцерогенен при орална употреба, защо го има във витамините и минералите дето ги пия на Daily One? ->  200mcg???

И нека някой да даде инфо, как по естествен път може да се набавя В12. Какво да се яде/пие в повече? НЕ ща да се дупча... :cry:

17.01.05
22:10

канцерогенен се пише и сорка за грешката !
по-здрави

18.01.05
00:34

За първи път чувам че бил канцерогенен!??!?! Ако наистина е канцерогенен не трябва ли да си остане тавъв независимо от начина на приемане??? И как може един Витамин да е канцерогенен?

18.01.05
03:40

Абе не е канцерогенен :) Много зависи по какъв начин е извлечен/синтезиран. Също така има и орални вресии с много висок % на усвояване. Разбира се цената в този случай излиза многократно по-висока.. но пък да се боцкам като наркоман.. е не мерси  8)
Нормално Б12 се “синтезира” в стомашно-чревния тракт, така че се “произвежда” от организма и съвсем естествено може да бъде приеман и в орална форма, но не под формата на Б12, а като полуфабрикат :)

18.01.05
09:59

Братлета, наистина не би трябвало да е канцерогенен.
Невролозите ми предписаха цяло лято да пия едно лекарство:
Milgamma N capsules
което има следното съдържание за 1 капсула:

40 mg Benfotiamine (мастноразтворим витамин B1)
90 mg Pyridoxine hydrochloride (витамин B6)
250 мкг Cyanocobalamin (витамин B12)

и дозировката ми беше 3 капсули на ден мисля => 750 мкг на ден при положение, че препоръчителната дневна доза за възрастни е 6 мкг... или 125 пъти... (за три дни - съм си надхвърлил препоръчитената доза за цяла година =)

ако наистина се окаже, че е канцерогенен, вземам пушката =)

18.01.05
11:00

Не е канцерогенен разбира се, стига сте плашили хората с тия канцерогени. Просто се усвоява по-добре парентерално.

ST

19.01.05
17:13

верно ли боли мноо уе .... ама колко мноо колкото аналгин или повече ..... или по малко

19.01.05
17:22

При опити за лечение на рак с б12 се е оказало, че ускорявал процеса.
по-здрави

20.01.05
23:13

Ама не го предизвиква?

23.01.05
17:20

Разбира се че не го предизвиква! Може и да ускорява процеса щом като участва в синтезата на нуклеинови киселини. Нали все пак раковите клетки постоянно се делят и имат нужда от “подсилване”.

23.01.05
17:56

Ами именно. Много хора отъждествяват ускоряването на деленето и метастазирането на раковите клетки с тяхното възникване (трансформация), което е доста различно. Имаше спорове и за креатина по същия начин. Ако едно вещество стимулира развитието, не е задължително да стимулира и възникването на рака.

PD

24.01.05
13:18

Кажете ми схема за биене на B12 - колко пъти на ден и по колко ампъли и от колко мг и колко време и ква фолиева киселина да вземам и колко време?
Може ли да си го бия само 1 път наведнъж и да не треа после всеки ден - само фолиевата киселина да я вземам.
Моля пишете на кирилица!СПазвайте правилата във форума!
Емил

24.01.05
13:31

Еми добре тогава пийте ампулата б12 орално и кажете какви са разултатите и дари е предизвикало ракови образования.
по-здрави

24.01.05
13:50

Черен хумор Емо..  :lol:

Уф, пак обяснения.
При КРЕАТИНА има съмнение(то не е съмнение, а е явна лабораторно проследена връзка при определени видове рак, просто механизмът не е ясен, защото още не се знае как се разпространява рака) че ПРЕДИЗВИКВА МЕТАСТАЗИ при образуван вече рак. Оттам е близо и изводът, че може би изкуственото му повишаване създава предпоставки в клетките за развитие на рак.
Б12 ускорява процеса на развитие на рака. Дайте да изясним що е това.
Клетката мутира. Започва да расте неистово и губи първоначалната си форма и функции напълно. Разпростира се и в други клетки.
Основата обаче е растежът на раковата клетка.
Е как расте тя?
Еми много просто, тя расте по същия начин, както и вашите си клетки. За растежа си тя използва вашите хранителни вещества, вашите хормони, вашият Б12 и всичко останало.
И расте.
Та има много голяма разлика между това дали нещото помага на раковата клетка да расте или й помага да заразява и други клетки(метастази). Да спреш растежа й е почти невъзможно без външна намеса. ВИж, другото....
Макар, че при предозиране всеки от витамините може да стане токсичен. Токсичен и канцерогенен са думи на половин милиметър разлика. С нищо не бива да се прекалява.

27.01.05
10:57

Според мен метастазите се появяват когато раковото образувание толкова е пораснало, че части (клетки) от него се отделят и по кръвта се “заселват” на друго място.

Колкото до разликата между токсичност и канцерогенност - тя е МНОГО голяма.

Токсично е вещество, което може да прецака функционитането на някой орган или система.
Канцерогенно е вещество, което не прецаква функциите на орган или система, а води до мутации на клетки (рак).

28.02.05
18:09

МИ хуу де, тогава, ако си купя скъп витамин Б 12 за орално приемане и не прекалявам, какъв ефект ще имам?просто не искам да си надуп4вам задника, и без тва ми го ритат 4есто в залата:)

28.02.05
23:57

еми незнам братле =) аз както виждаш съм приемал витамини Б орално (чрез Милгама-та) в не конски, а в дози като за кит, и кой знае какъв ефект не съм постигнал =)
вярно, че не теренирах по това време и го пиех витамина като лекарство, де =)
само да занеш, че всичко се плаща... тъй, че - инвестирай в хубава храна и дългосрочно, не във pharmaceutical hype

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1