08.02.09
19:41
Здравейте !
Напоследък имам доста голямо желание да тренирам и да се развивам , но постоянно като си тренирам напримерн се сещам че съм балансиран ектоморф и се отчайвам напълно.
Ям напълно нормално по 4 пъти на ден основно и през останалото време дребни неща , тренирам от 3 години и нямам почти никакво развитие.Аз дори немога да достигна килограмите които са нормални за тялото ми , висок съм 185 и трябва да съм 85 килограма , а съм 75 и немога да мръдна.
Имам приятели които тренирам от дъжд на ватър , хапвам каквото им е под ръка и са в супер форма.
Интересно ми е за другите ектоморфи от форума , как се надъхвате , какво правите за да качвате килограми , задължително ли по цял ден трябва да ям , да спазвам изклююително стриктна диета за да кача някакви килограми.
Да не говорим че 2 лета подред свалял по над 10 килограма ... след това ги връщам цяла зима и следващото лято пак същото ...
казано от Tarantula на 08.02.09, 19:41:
Здравейте !
Имам приятели които тренирам от дъжд на ватър , хапвам каквото им е под ръка и са в супер форма....
Това ще е до едно време.Яж правилно и тренирай и след време ще видиш разликата.Нашия спорт изисква време и отдаденост(и другите разбира се,но бб най-вече).Успех!
Тая работа с телесните типове за мен е прекалено условна и не знам как някой би могъл да се мотивира/демотивира от нея. Просто някакви си понятия...
Но мога да ти кажа, че това “напълно нормално по 4 пъти на ден” ядене е единия ти проблем. Как и какво тренираш не знам, там може да има и друг, но храненето е особено важно за качването .. Един познат беше към 180 на ръст и към 60 на кила и ядеше 6-7 пъти сериозни яденета + когато има какво междинно. Не сериозна диета, не почасово хранене, а просто унищожаване на храна щом има такава наоколо. И за 3 години стана 80на кила, а визуално все едно се удвои на размер. Ама трябва ядене. Ако сегашната храна ти поддържа теглото, помисли логично - ако я удвоиш примерно няма ли да качваш? Правенето на мускули не е “нормална” за тялото дейност, така че с “нормални” методи няма да стане. Яж яко и вдигай тежко (и се опитвай да става все по-тежко от тренировка на тренировка, дали едно повторение повече или още някое кило..).
Та, мисълта ми е за мотивацията и надъхването - те не ти трябват, трябват ти храна и железа. Досега не съм виждал някой, при който да не помогне, а съм тренирал с доста хора, на много от тях запознатите с телесните глупости им викаха “ектоморфи” преди ;)
А защо губиш килограми през лятото ми е наистина чудно..да не би да не тренираш? Защото тя работата е и до постоянство, не става тоя месец така, после следващия почивка..
Мнението беше редактирано от G33K на 08.02.09 20:18.
Лятото губим кила сигурно защото бачкаме като животни 6-7/7 (кинти ,кинти да има :) ) и ядем по 2 дюнера на крак за цял ден.
Иначе и аз съм ектоморф..какво да се прави,погледни от положителната страна,не сме ниски (повечето),релефни сме(даже и малкото мускул ,който натрупаме стои мн добре) и като си висок,даже малко да си разшириш гърба и ставаш БоГ :)
С G33K не съм съгласен само с частта да вдига/ме тежко.Човек лесно може да настъпи границите на лимита си и да се контузи.Аз вдигам с 70-80% от възможностите ти(вдигах ,сега съм в бокса,контузен съм :) )
ПС:всеки е така лятото-зимата с килограмите ,не се притеснявай,не си нито първият ,нито последният ектоморф на тая планета
Проблема на нас ектоморфите е, че имаме дълги крайници и по-фини кости и ни трябва доста маса, за да изглеждаме наистина корави, особено през дрехите. Но като ектоморф не мисля че качвам маса по-трудно от по-едрите си познати - просто на тях качените килограми им личат повече, особено заради по-късите визуално крайници.
Тъй че увеличавай калориите ударно и няма да имаш проблеми, мисля си аз ;}
Проблема на ектоморфите е че не приемат достатъчно храна. И аз едно време си мислех че ям много, но не беше така... постепенно увеличавах калориите, в един момент буквално се тъпчех с храна насила, но изведнъж се отпуших и нещата тръгнаха... Просто трябва да се яде повече! Особено ако човек води активен начин на живот, движи се, спортува и т.н... Ако някой ме погледне сега трудно ще каже че съм ектоморф, обаче ако видите снимки от 16 годишна възраст - ами бях абсолютен клечко. Всичко зависи от това какво ядеш.
Почваш да увеличаваш калориите малко по малко докато видиш резултати. Без да си казваш - “еми аз ям много ама не става”.
Хората са го казали: “Не ми говори че ядеш щом не растеж”
09.02.09
15:31
Няма лошо да си ектоморф повечето от състезателите и хората постигнали нещо в спорта са ектоморфи.Има една друга поговорка която няма как да не цитирам “Масе се прави на маса, ако нямаш маса, нямаш маса ” :).
казано от Калоян Георгиев на 09.02.09, 15:18:
Проблема на ектоморфите е че не приемат достатъчно храна. И аз едно време си мислех че ям много, но не беше така... постепенно увеличавах калориите, в един момент буквално се тъпчех с храна насила, но изведнъж се отпуших и нещата тръгнаха... Просто трябва да се яде повече! Особено ако човек води активен начин на живот, движи се, спортува и т.н... Ако някой ме погледне сега трудно ще каже че съм ектоморф, обаче ако видите снимки от 16 годишна възраст - ами бях абсолютен клечко. Всичко зависи от това какво ядеш.
Почваш да увеличаваш калориите малко по малко докато видиш резултати. Без да си казваш - “еми аз ям много ама не става”.
Хората са го казали: “Не ми говори че ядеш щом не растеж”
Абсолютно същия случай.. до към 15-16 бях страшно клиощав (175-180см - 50-55кг), след това започнах да тренирам и да ям повече и се старая да ям все повече. И резултата не закасня.. не твърдя че в момента съм много як, но сравнение с преди... нямам нищо общо. Както казаха по-горе “Генът не е оправдание!”
09.02.09
21:07
Аз бях 49 кг на 19 години. Сега съм 90 %-P . Както вече казахте, генът не е оправдание.
09.02.09
22:05
Ектоморфчета кво се оплаквате вие поне сте високи а ако проявите постоянство в храненето и тренировките няма как да не заякнете(освен ако несте болни от нещо) А аз кво да кажа 174 см съм и дори да се скъсам от тренировки не мога да стана 185 см а когато си по висок и ако натрупаш мускули ще изглеждаш доста по добре от някои с моя ръст :)
10.02.09
08:36
Пич, аз съм 170см, какво да кажа, ти ще ми се виждаш висок :cheese:
Ми ката си ектоморф ядеш поне по 6 пъти на ден, смяташ белтъчините и въглехидратите и гледаш да приемаш повече от колкото изразходваш. Ако си още на 16, 17 години ще се радваш много, защото след като минеш 20-те метаболизма ще се забави и килограмите ще си дойдат на мястото. Важното е и да тренираш здраво.
Аз също се дразня, че има някои хора които тренират от дъжд на вятър и имат добро телосложение. Това ме мотивира и ме кара да тренирам повече за да ги достигна. Това че поддържат по-добра форма с по-малко усилия не е гаранция, че съдбата няма да ги пр*бе по друга линия по която ние които сме прецакани в случая няма да минем.
Няма хора, които да поддържат добра форма без да тренират или да тренират от дъжд на вятър. Добрата форма сама по себе си е резултат от много тренировки и се поддържа само с трениране. И не е от нещата, които можеш да “забележиш” в някой, за разлика от телосложението.
Добро телосложение и добра форма са различни неща. Второто при никой не става от самосебе си,а се постига с труд, и затова именно е много по-ценно. Така че, те трябва да ти завиждат за формата в която си и волята да тренираш, а не ти на тях, само защото имат плочки без да тренират ;)
Мнението беше редактирано от G33K на 10.02.09 09:52.
казано от Bill Goldberg на 09.02.09, 22:05:
Ектоморфчета кво се оплаквате вие поне сте високи а ако проявите постоянство в храненето и тренировките няма как да не заякнете(освен ако несте болни от нещо) А аз кво да кажа 174 см съм и дори да се скъсам от тренировки не мога да стана 185 см а когато си по висок и ако натрупаш мускули ще изглеждаш доста по добре от някои с моя ръст :)
И аз съм на същото мнение. За нещастие аз съм ендоморф, но поне съм мезоморфен ендоморф :)
170-171 см. съм, какво да ви говоря? За 4 месеца тренировки постигнах изключително много и не спазвам никакъв хр. режим. Ям каквото има на масата. Имам и немалък процент подкожни мазнини, но пролетта живот, здраве и късмет ще чистя с моя приятел Л-карнитина и другия ми приятел - кардиото. И се надявам за лятото да изглеждам по-скоро като нисък мезоморф! :)
19.02.09
13:29
До автора
Забравяш, че доста трениращи м/у 15 и 20 годишна възраст имат такъв проблем с качването на маса. Естествено е че организма ще си върши неговата работа по развитието на костите, нервната система и пр. Скелетните мускули е грубо да ги наречем така, но са си “прости” от гледна точка на останалия функционален строеж в тялото ти и остават на втори план, независимо от храненията ти и добрите тренировки.
Като пораснеш ще забележиш сам разликата - как без да се счупваш от тренировки ще качваш маса; как без да си следиш хранителния режим ще имаш сила лесна за възвръщане.
Имай предвид че ектоморфа (за мен такова нещо няма, но така ти го пиша да ме разбереш по-лесно) е по-изгодния вариант отколкото ендоморф, понеже така или иначе метаболитните процеси се забавят с натрупване на годинките и ще си по-склонен към биреното коремче.
А да, момичетата предпочитат като цяло ектоморфите :lol: (ако това може да те успокои)
21.02.09
02:01
казано от introducer на 19.02.09, 13:29:
До автора
Забравяш, че доста трениращи м/у 15 и 20 годишна възраст имат такъв проблем с качването на маса. Естествено е че организма ще си върши неговата работа по развитието на костите, нервната система и пр. Скелетните мускули е грубо да ги наречем така, но са си “прости” от гледна точка на останалия функционален строеж в тялото ти и остават на втори план, независимо от храненията ти и добрите тренировки.
Като пораснеш ще забележиш сам разликата - как без да се счупваш от тренировки ще качваш маса; как без да си следиш хранителния режим ще имаш сила лесна за възвръщане. Имай предвид че ектоморфа (за мен такова нещо няма, но така ти го пиша да ме разбереш по-лесно) е по-изгодния вариант отколкото ендоморф, понеже така или иначе метаболитните процеси се забавят с натрупване на годинките и ще си по-склонен към биреното коремче.А да, момичетата предпочитат като цяло ектоморфите :lol: (ако това може да те успокои)
някой друг да го коментира това? защото има логика а го срещам за пръв път. досега мислех, че след 20 почва и тестостерона да намалява и едва ли не вече не си толкова продуктивен
трябва напълно да завърши развитието на костната система (растежа). осезателното намаляне на тестостерона почва доста след 20 (говоря за нетрениращ човек). при трениращите би трябвало да е още по-късно.