Профилактични изследвания

13.02.09
15:48

Здравейте,
днес получавам на служебния мейл за някакви профилактични изследвания, които всички от фирмата трябва да си направят. Всичко ОК докато стигнах до реда, на който пише, че трябва да се явя на гладно, за да ми бъдат взети кръзни проби. И как точно да стане това.... освен ако не спя пред поликлиниката и не си ги направя първите 10-20 мин :) Какво бихте ме посъветвали? Ако съм цял ден на протеинови хранения примерно ще е проблем ли?

13.02.09
15:53

Кръв се взима винаги на гладно и без да си ял прости карбс предната вечер.

Какъв е проблема да не закусиш навреме една сутрин ?

MA

13.02.09
16:00

Ставаш от сън, не ядеш, отиваш и ти ги правят, след това ядеш - сложно а :) ?

emzo - би ли обяснил защо трябва да се правят на гладно, без прости карбс... ?!

Мнението беше редактирано от Mamularin на 13.02.09 16:00.

13.02.09
16:01

Отиваш сутринта преди да си закусил.

13.02.09
16:02

На това му викам СПАМ-тема :)

MA

13.02.09
16:03

казано от Mamularin на 13.02.09, 16:00:

Ставаш от сън, не ядеш, отиваш и ти ги правят, след това ядеш - сложно а :) ?

emzo - би ли обяснил защо трябва да се правят на гладно, без прости карбс... ?!

Моля като разбирате чак толкова да ми обясните ;)

Еми какво има за разбиране, човек?
Ако изследването не е на гладно, резултатите се променят. Какво има за разбиране?

Храненето например почти веднага ти променя следните неща:
Брой на левкоцити - нагоре.
Лимфоцити - мисля, че се повишават, защото лимата след хранене става белезникава от безцветна.
Кръвна захар - вдига се.
И оттам десетки последствия.

И какво изследваме всъщност...?

Значението дали храненето ти е протеиново или друго в само в изместването на резултата в една или друга посока. Получените резултати при белтъчно хранене ще се различават от при въглехидратно, но ПАК НЯМА ДА СА ВЕРНИ!

Не разбрах ти какво разбираш под на гладно.
На гладно за изследванията означава: да не си ял прекалено късно снощи или да си преял много.
И днес сутринта още да не си закусвал.
Не ти виждам затруднението?

Не виждам какъв ти е проблемът една сутрин да закусиш половин час по - късно, че чак и тема си пуснал.
Лично моя съвет: направи си изследванията. Особено ако са безплатни. Можеш да жертваш една закуска толкова за да провериш дали си здрав.

Още повече, възможн ое фирмата да ви прави тея изследвания във връзка с допълнително здравно осигуряване или със застраховане на персонала, което и в двата случая си е плюс за тебе.

13.02.09
16:33

аз наистина харесвам идеята с тези изследвания, но хранене не съм пропускал 2-3 години вече та сега ли :) Ако говорехме само за закуската и ако си ги правех аз ОК. Но когато ни дават списък от 30 човека да се редят за дадения ден как си го предсавяте :) То всеки ще бърза за някъде и кой знае кога следобяд ще ми дойде реда.

п.с. Може ли да се СПАМ тема, но рядко пускам и реших да разнообразя :)

Доколкото съм се блъскал аз, лабораториите за кръв работят само сутрин, докъм 10, 10 и 30.
Идеята е именно тая ,да не се гладува цял ден, щото и това води до неточности.

Разбира се, има и частни, кактои специализирани лаборатории, които си работят по цял ден, но вътреболничните, където най - често правят тея по - прости изследвания са си така.

Освен това едно взимане на кръв тряае максимум 2-3 минути, с писането на данните - 5, а в лабораториите рядко има по - малко от двама човека, обслужващи пациенти.

Но ако ти е чак такъв голем зора, можеш сигурно и да се смениш с някой колега. Или да отидеш по - рано, да си пръв.
Тея списъци не са от лабораторията.
Те са ви вероятно от работодателя, който иска да се обезпечи, че няма всички да фукнете заедно “на изследвания”.
Стани рано, бъди пръв и после яж. Къв ти е проблема?

Поздрави!

13.02.09
16:50

казано от D3BEP на 13.02.09, 16:47:

Доколкото съм се блъскал аз, лабораториите за кръв работят само сутрин, докъм 10, 10 и 30.
Идеята е именно тая ,да не се гладува цял ден, щото и това води до неточности.
Стани рано, бъди пръв и после яж. Къв ти е проблема?

Поздрави!

Ако е така нямам проблем :P
Мерси много

MA

13.02.09
17:07

На 30 човека ще ви вземат кръв за няма и час :P
Пък и ако не ядеш 3-4 часа няма да хвърлиш топа.

13.02.09
17:32

Голяма вманиаченост се долавя в написаното. И цял ден да седиш гладен, няма да ти повлияе на мускулите ;) Направи си стабилна закуска след кръвните изследвания. Час и половина след това обяд и пак си пушка :)

13.02.09
17:59

Един познат, изпусна закуска и в този ден, жена му го напусна. :lol:
Щом е толкова фатално, не ходи на преглед. Малко са професиите, които изискват задължителен преглед, предполагам че става въпрос за допълнително здравно, така че...ако искаш. :)

13.02.09
19:41

Аз съм имал 2-3 дена с по максимум 2 хранения и не съм свалял и грам....нищо ти няма ;p

31.05.10
08:47

Здравейте искам да попитам при тези профилактични вземания на кръв прави ли се тест за спин

Тестът за СПИН е нещо съвсем отделно.
По принцип болният от СПИН си личи на Васерман и би могъл да си личи на изследвания на кръв(в крайна сметка е имунодефицитна болест, при това от най - страшните), но НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. И няма да личи по начин да заключиш “Това определено е СПИН”, ще има видими отклонения от нормалното просто.

Тези изследвания, за които говорим тук, най общо са ДКК - Диференциална кръвна картина, на принципа на диференциалното броене.
За обем кръв, колко червени, бели и проие тела и разновидности има.
Не е тест за СПИН.

Последният е много бърз и често безплатен, така че човек може да си го направи извън профилактичните изследвания.
А няма да се учудя каот ходите на профилактични изследвания и питате джипито си, да Ви пусне такова изследване за СПИН допълнително, и може би безплатно.
Ако имате опасения за конкретен полов акт, преливане на кръв... и прочие, изчакайте да мине време, поне седмица. В противен случай доколкото знам тестът може и да не отчете.

Поздрави!

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 31.05.10 11:49.

На нас преди месец и нещо ни правиха периодичен медицински преглед организиран от работодателя.
Доколкото ми е известно в Кодекса на труда се казва, че работодателя трябва да прави на служителите си ежегодни прегледи, от тази година сме с допълнително здравно осигуряване, но предната не бяхме, а пак имахме преглед макар и много по орязан.
Тази година изследваха, кръв, урина, невролог, офталмолог, кардиолог, вътрешни болести жените гинеколог.
Стефан може и да е прав за лабораториите, но тук нещата стоят съвсем различно.
Дойдоха едни лекари от някъде си ( не от Бургас) наели няколко помещения в мазата на Военна болница и за няколко дни трябваше да минем няколко стотин човека. Лаборатория нямаше, чишкаме в едни чашки взимат ни кръв и от там ...никой не разбра какво следва. Уж по списък организирано и т.н., но познай как имаше колеги от 9 та до 15 там да висят по опашки пред кабинетите.
Разбира се и до ден днешен реални резултати от цялата тази процедура нямаме.

П.П Сега виждам в сайта на Общинска здравноосигурителна каса, са качили нещо сканирано, но толкова е бледо, и неразбираемо, че не се чете, абе прилича на отбиване на номера.

По принцип при профилактичните изследвания обичайно ще ви се обадят предимно при проблем. Иначе не.
Но резултати от изследвания, чакате, макар че не ги бързат с обработката(па и половината с проформа). Нищо чудно все пак да ви ги пратят, но като цяло щом няма нищо за тях това са купчина бумаги за писане напред назад, не само пред вас, и си гледат повече другата работа.
Макар че аз не разбрах, Ванка, пуснали ли са ви тест за СПИН? По принцип това коеот написа бяха стандартните изследвания о едно време, в тях има кръвни + урина, но не и спин. Спин не се взима така а с едни автотестери дето сам се бучкаш...
Но нищо чудно след някоя година да включат и СПИНа в изследванията, още повече че ти както казваш имаш допълнително доброволно осигуряване.

Мога да се обзаложа, че дори при проблем нищо няма да кажат. На мен трима от лекарите ми казаха, че имам нужда от стабилна почивка и дълга отпуска, помолих го да го напишат за работодателя ми, но нищо не направиха.
Един човек с който бяхме заедно в кабинета на кардиолога му казаха, че има брутално високо кръвно скараха му се и го пратиха при личния лекар.
Бас давам, че на основание тия прегледи може да те съкратят или дане ти платят някое обезщетение в определени ситуации.
Иначе СПИН не са ни правили, е освен, ако са ми направили без да знам и без да ме питат, но определено сам не съм се бучкал с нищо,  просто стандартно взимане на кръв и урина.
Иначе доброволното което аз имам не е много доброволно, а по скоро е допълнително, без да ни питат ни изпратиха на всички служители едни карти които да представяме в определени медицински заведения.
Говори се не официално, че фирмата през която се осигуряваме е на Ковачки  :lol:

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1