21.01.09
21:22
Здравейте! Проблема ми е една тъпа болка в лявото рамо от около година вече.....от тогава не съм го натоварвал, гледам да се пазя , понеже тогава доктора ми каза: нищо сериозно, почивай и ще ти мине, ти от фитнес какво очакваш...
То почивка ама вече много време мина, през което що хапове съм изпил (глюкозамин и др.) и мазила измазах. Вместо да ми мине по зле стана, за това време свалих маса и ми се разтрака повече рамото (пука,хрущи,като го движа някаква жила прескача). Болката не е остра, а тъпа и постоянна. Травмата е получих от хоризонтален лег, прояви се като тъпа болка в предното рамо, не обърнах внимание и реших,че е схващане и после на широки кофи лявото рамо ми отказа и овиснах като се разтегна яко,и до там, от тогава е тази тъпа болка която изпитвам постоянно(болката се усилва при избутване,като при дърпане нямам проблем).
Преди месец бях при добър спортен травматолог. Той установи, че сухожилието на пекторалиса където се захваща за рамото е било скъсано, но не нацяло. Сега съм на физиотерапия(интерферентен ток,ултразвук,и магнит), пия също хиалуронова к-на. Има слабо подобрение, но вече много почвам се тревожа дали ще тренирам пак.
Ако някой е имал подобен проблем, има някаква идея или мнение може да го сподели, ще съм благодарен.
22.01.09
06:53
Сухожилие, увредено... Най - малко 6 месеца без натоварване.
Макар че диагнозата ти е странна .Ако имаш разкъсване на сухожилие, това обикновенно е съпроводено с подуване, посиняване, отток... Едва ли само некаква болка...
Но все пак... Отговорът е ясен.
Голяма почивка. Даже недей да спиш на това рамо много.
22.01.09
10:43
Според мен съм го разтегнал зверски въпросното сухожилие, въпреки че доктора твърди, че е имало малко разкъсване. В момента усещам само тъпа болка и слабост, външно няма изменения.
Та мисълта ми е, да се опитам ли да затегна рамото с някви специални упражнения с леки тежести ( нещо там за заякване на ротационния маншон ), като оставя гърдите и лежанката настрани, понеже от 10 месеца почивам и може доста да ми е отслабнало рамото, тъй като гледам да не го движа много много. Дали ще е разумно?
22.01.09
10:54
Сухожилието не само че не укрепва от тренировките, но дори би могло да отслабне от тях и от въздействието на анаболните хормони!
22.01.09
11:04
Мерси много за съвета!
Значи сега ми остава да чакам токовете от физиотерапията да ми го заякнат ( вече сам на 2 вида интерферентен ток, и ел.стимулация на всяка глава на делтоида поотделно ),тъй като там напрежението е само в мускула, а не в сухожилието...
здравейте.от три месеца имам зверски периартрити в рамената и вече незнам какво да правя-някой може ли да помогне.моля ви
Аз имам абсолютно същият проблем като колегата planet pi4,получих го от вдигане на дъмбели от хоризонтален лег,техниката съм сигурен,че е правилна,така че я изключвам като причина.Доколкото разбрах проблемът може да е от дисбаланс на мускли антагонисти и упражнения за предно рамо и външни ротатори(кубинска преса например) имали добър ефект,дори се повишавала силата от лег.Много моля колеги,опитвли такива рехабилитационни упражнения да изкажат мнението си.
Мнението беше редактирано от Gonzaga на 19.02.09 13:00.
19.02.09
13:52
Panet_pi4, в случай, че диагнозата е сигурна и че не засегнато рамото, а само сухожилието на пекторалиса, според мен можеш да правиш леки упражнения за рамото. Става дума за упражнения точно за засилване на ротаторния маншон - предимно мускулите външни ротатори. Според мен подобни упражнения няма да ти навредят, защото по време на щаденето раменната мускулатура е отслабнала и при последващо започване на тренировки може да се окаже “неподготвено”. Избягвай обаче позициите, при които участва пекторалисът, за да усложниш нещата.
Странно е обаче след 10 месечна почивка да нямаш подобрение. Най-вероятно се касае за микротравматично увреждане на сухожилието, със сигурност не е било скъсано изцяло, но 10 месеца са доста време. Освен това ти си взел мерки - странно е. Дано докторът да е бил прав и проблемът да не се корени другаде.
Относно физиотерапията - тя има основно обезполяващо действие. Чрез провеждано на йонофореза (вкарване на лекарствени препарати посредством електрически ток) дори може да се засили ефектът, но не знам дали би могло да се получи стимулиране заздравяване на сухожилието. По-скоро стимулация на мускулите чрез иницииране на мускулни съкращения - електростимулация.
Ако няма прогрес най-добре се консултирай и с друг лекар.
Бързо възстановяване,
TS
23.03.09
09:16
здр! ...проблема с пукането и прескачането на рамото след физиотерапията изчезна, обаче болката си остана...при натоварване на рамото примерно от лег в предната глава на делтата освен болка чувствам вдървяване, като че ли ми се е схванал мускула...сега съм с диагноза разтегнат мулкул и пак на терапии...в момента не тренирам, карам на диклак понеже си ме боли и през целия ден...та ако може някой да даде съвет...