30.06.08
07:57
Как се приготвя само бял ориз?
Ами измиваш хубаво ориза.После го вариш, но първо стопляш водата ,после слагаш ориза защото ще залепне иначе.После нарязваш ситно лук,моркови,гъби и каквото там ти падне и го задушаваш със зехтин (ама да не сложиш олио,че...).Разбира се има много други начини,този аз си го измислих.Успех!
30.06.08
10:01
#2
вода към ориз поне 3 към 1
30.06.08
12:49
#3
казано от martinmaestro на 30.06.08, 07:57:
Как се приготвя само бял ориз?
Що не пита майка ти или баба ти , те не знаят ли как се приготвя ориз ? :)
30.06.08
17:41
#4
на мен ми харесва като го варя не във вода а в зеленчуков или рибен (ако го ям с риба)бульон,придава му по/друг вкус
13.02.09
09:32
#5
Аз експериментирах с ориз Ънкъл Бенс(дългозърнестия).Кипнах вода в една тенджера(3 към 1 с ориза),малко сол и го варих 12 мин.(на слаб огън).Изцедих го хубаво сложих го в дълбока купа,добавих една консерва сладка царевица и разбърках-на мен поне ми хареса,може да опитате и вие...
23.02.09
09:44
#6
Аз лично го варя с повече вода от нормалното т.е., така че да не поеме всичката вода и да пога да го изцедя след това.
После или направо го ям, като добавям само черен пипер или си правя експерименти - домати, гъби, маслини, соев сос и т.н.
Удобен, но и малко по-скъп вариант е Uncle Ben’s в торбички - слагаш във водата, изваждаш цялата торбичка със сварения ориз, не залепва, не трябва да прецеждаш и т.н.
Значително по-вкусен вариант е в йенска или друга подходяща тава с капак на фурна. Предварително се сваряват 400-500 грама пилешки гърди. Отделно се задушават лук, пресни гъби и чушки. 1-2 ч.ч. ориз се изсипват в йената, добавят се нарязаното или накъсано на подходящи парчета пилешко, и задушените зеленчуци. Всичко се залива с около 2 и 1/2 чаши вода на всяка чаша ориз. тавата се покрива с капака и се скала във фурната - предварително загрята. Става доста вкусно, но пък е малко по-трудно да прецениш какво приемаш от 1 порция, ако това има значение за теб.
Приятен апетит,
TS