23.02.09
09:59
Здравейте.
Искам да ви попитам какво мислите за хранителния режим, който се опитвам да спазвам в последно време.
На 19 съм, 81 килограма, 177 сантиметра и имам около година и половина опит в залата, но съм непостоянен - доста прекъсвания и най-дългият период без прекъсване май ми е около 8 месеца. Мазничък съм, но след 2-3 месеца ще почна кардио и мисля, че няма да е проблем чистенето на мазнините.
Целта на програмата ми е качване на мускулна маса. Всяко мнение или препоръка са добре дошли.
ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ
8:00 - Суроватъчен протеин
9:00 - Купа мюсли и чаша фреш портокал/грейпфрут
11:00 - Два банана или два бара Корни
12:30 - 350 грама ориз или 300 грама варени картофи със сладка царевица и консерва риба тон в зехтин
15:30 - Спагети или картофено пюре и 5 белтъка
16:30 - Банан и суроватъчен протеин
19:00 - Суроватъчен протеин (макарони със сирене и захар в нетренировъчен ден)
—-
20:00 - Тренировка
—-
21:00 - Банан
21:30 - Суровтъчен протеин
22:00 - 300-350 грама пилешко месо или рибно филе, варени картофи или ориз, 400 грама йогурт 10%
22:30 - Ягодов йогурт
В нетренировъчен ден яденетата след 17:00 са с 30 минути по-рано и пия 2-3 пъти протеин на ден, в зависимост от изядената от мен храна през деня. Като цяло ми е доста трудно в рамките на работния ден да спазвам режима, тъй като ходя на работа, но засега успявам. Стремя се да приемам около 200 грама протеин на ден.
Продуктите, които ползвам са:
Суроватъчен протеин - Optimum Whey Gold Standard - double rich chocolate
Мюсли Шоколад - Dr. Quetker
Спагети Чойс пиле
Ориз на Uncle Bens - този в пликчетата, че бързо става в офиса
Йогурт - 10% масленост
Риба тон Рио Маре в зехтин
Corny банан или шоколад
Полуфабрикат картофено пюре на Maggi
Това е като цяло. Ще се радвам и ще съм ви благоарен да чуя вашите мнения, препоръки и забележки.
23.02.09
10:32
300-350гр пилешко или филе риба не можеш да ги усвоиш взети наведнъж! Да не говорим, че само половин час по-късно отново ядеш, а половин час преди това си приел суроватка...
Сутрин след събуждане тялото ти мисли не само как да запази мускулите - то има хиляди други системи и процеси да поддържа. Щом държиш - остави си суроватката, но след нея закусвай :)
Реално след сутрешния протеин в 7 следващият ти прием на белтъчна храна е в 12.30.
Въобще приеманите количества могат да се преразпределят в същите часове на хранене, които си дал, но ефектът ще е многократно по-голям...
казано от Oranje на 23.02.09, 10:32:
300-350гр пилешко или филе риба не можеш да ги усвоиш взети наведнъж! Да не говорим, че само половин час по-късно отново ядеш, а половин час преди това си приел суроватка...
Сутрин след събуждане тялото ти мисли не само как да запази мускулите - то има хиляди други системи и процеси да поддържа. Щом държиш - остави си суроватката, но след нея закусвай :)
Реално след сутрешния протеин в 7 следващият ти прием на белтъчна храна е в 12.30.
Въобще приеманите количества могат да се преразпределят в същите часове на хранене, които си дал, но ефектът ще е многократно по-голям...
благодаря за отговора ти.
би ли ми дал пример как да ги преразпределя?
преди приемах суроватката към 11 часа сутринта с два банана, но четох във форума, че е хубаво да се приеме веднага след ставане.
за да се усвоят 30 грама протеин от тялото колко време му трябва?
23.02.09
11:07
казано от luigi на 23.02.09, 10:56:
за да се усвоят 30 грама протеин от тялото колко време му трябва?
Зависи от протеина. Има ‘бавни’ и ‘бързи’ протеини. Порови се още в сайта - има доста добри статии.
А относно разпределението - стреми се порциите да са горе-долу еднакви като общо количество и като количество протеин в тях. Закусвай обилно (например сложи яйцата с ядките и сока сутринта), а бананите веднага след тренировка, и 30мин по-късно суроватка, са ти попадение в десятката.