Диета за "бедни студенти"?

11.03.09
07:01

Като цяло се храня зле, сещате се - пици, дюнери и прочее. Финансите не стигат за да обръщам голямо внимание на храненето!
Мисълта ми е да се храня максимално здравословно, качвайки ММ, с минимален бюджет! Приемам всякакви съвети, благодаря!

11.03.09
07:40

Е как да нямаш финанси, пиците и дюнерите да не би да са евтини?! Купувай си храна за тия пари.

11.03.09
08:04

Е за 1.50 пицата, какво мога да си купя :) , от бързо хранене пилешко на скара за толкова пари 100гр мога да купя, но постоянно пилешко ли да ям, нормално ли е, проблем ли е или проблема е единствено в това, че може да писне? Примерно картофи (варени) и месо и овесени ядки да кажем, става ли като ядене?

11.03.09
08:36

Е да, но пица за 1.5 каква хранителна стойност има? Колко трябва да изядеш, за да си набавиш нужния протеин и хранителни вещества. А дюнер за 3 лева? Храната, която ще купиш за тези пари ще е в пъти по-хранителна. Например - 10 яйца са ти 2.50 лв. Месо има под 10 лв/кг.
Е да, ще трябва сам да си готвиш.

11.03.09
08:38

Това наистина е парадокс, който отдавна съм забелязала - да се храниш НЕздравословно всъщност ти струва много по-скъпо!!!! Не говоря за здравето, а за пари!!

ER

11.03.09
09:09

Зависи дали броиш “инвестицията” на време за да си приготвяш храната и т.н. :)

Но да, и на мен ми е смешно как може някой да даде 4-5 лв за дюнер, вместо половин килограм пилешки гърди (примерно) ...

11.03.09
09:15

Инвестиция на време?? Най-дългото време, което ми еотнемало здравословното готвене, е било 40 мин. А нима няма да изгубиш време, висейки пред лекарски кабинети?! ... или пари за лекарства за вече прецакан организъм??

11.03.09
09:31

казано от Deian Slawow на 11.03.09, 07:01:

Като цяло се храня зле, сещате се - пици, дюнери и прочее. Финансите не стигат за да обръщам голямо внимание на храненето!
Мисълта ми е да се храня максимално здравословно, качвайки ММ, с минимален бюджет! Приемам всякакви съвети, благодаря!

Т’ва е оправдание да ги ядеш,
а не причина.
Един дюнер ти е 3-4 лв,
500 гр пилешки гърди са ти 4-5 лв и то от качествените.
Овесените ядки са по левче, два, тези непретенциозните.
Прясно мляко левче, изварата е 3,50 килот, яйцето ти е 20 стотинки.

11.03.09
09:38

казано от Deian Slawow на 11.03.09, 07:01:

никога не пести пари за качествена храна, с тези боклуци не очаквай резултати. остави, че няма да имаш резултати, ами си прецакваш и здравето. По-горе Петко ти направи примерна сметка как за тези пари можеш да си накупиш и полезни храни, които наистина да имат полза за теб.

11.03.09
09:40

За какво говорим въобще?! То е повече от ясно.

TS

11.03.09
09:56

Хапвай на студентски столове ;)

11.03.09
10:01

казано от Tsetso на 11.03.09, 09:56:

To па там е едно ядене,
кренвирши, плюс шницели от хляб.
“Пилешките” супи или боб чорбата няма да ги коментирам.

11.03.09
10:25

Мерси за коментарите, ще са от полза :)! Колкото до готвенето, не че ми е проблем да отделя 1час, просто няма как да сготвя на печка от преди 60-70 год :D 1 час се варят картофите(примерно) тука при мен :)

11.03.09
10:47

Аз съм взел един голям котлон и почти всяка вечер целия етаж на общежитието мирише на варен картоф, варено пилешко, яйца на тиган(тефлонов ;) ), варени спагети или там каквото съм предвидил да ям за следващия ден.

Мнението беше редактирано от Aquiles на 11.03.09 18:58.

11.03.09
11:15

Трябва да измисля и аз нещо подобно :) , благодаря на всички! ;)

Пилешкото ми отнема 4 минути в микровълновата, вярно не е върха на кулинарното изкуство, но става като нямаш никакво време. Иначе да в даден момент излиза, че нездравословното хранене е по скъпо от здравословното. Сутринта една баничка наобяд един дюнер вечерта една пица и то стават колкото едно кило пилешко.

11.03.09
12:48

Ако си в студентски град, ориентирай се към стола на НСА. Аз ходя там и храната е много по-богата и хубава от другите места. Цената е същата!
А и сега във Фантастико например има консерви риба тон по 0,96лв. Евтини са и спокойно може да се наядеш :)

11.03.09
13:10

казано от Иван Шишманов на 11.03.09, 11:35:

Пилешкото ми отнема 4 минути в микровълновата, вярно не е върха на кулинарното изкуство, но става като нямаш никакво време. Иначе да в даден момент излиза, че нездравословното хранене е по скъпо от здравословното. Сутринта една баничка наобяд един дюнер вечерта една пица и то стават колкото едно кило пилешко.

Би ли споделил как точно го приготвяш, благодаря предварително ;)!

казано от festo на 11.03.09, 12:48:

Ако си в студентски град, ориентирай се към стола на НСА. Аз ходя там и храната е много по-богата и хубава от другите места. Цената е същата!
А и сега във Фантастико например има консерви риба тон по 0,96лв. Евтини са и спокойно може да се наядеш :)

В Пловдив съм, на стол ям в Понеделник, защото съм цял ден във факултета, а горе на тепето няма дори лавка :(
Колкото до рибата, на морето съм роден и израстнал, но никога не съм могъл да ям риба, отвратителна ми е :|

аз го режа на парченца малки хапки, слагам го в една чиния бяла порцеланова мисля че е, пускам го за две минути после го разбърквам и пускам за още две. Става нещо като варено пилешко.Не е много вкусно но става бързо и лесно. Разбръквам го защото хапките които са отдолу много не хващат и остават сурови, предполагам, че ако го наредя равномерно или за повече време този проблем ще изчезне. То пак зависи каква порция ще правиш, защото имай в предвид, че пилешкото особенно варено особенно лятото бързо спича.

11.03.09
14:12

Риба! 1бр. голяма скумрия излиза ок 3.00лв. (1 кило струва ок. 6.50лв. което прави 3 големи риби). Аз се наяждам чудесно с една такава и 1 печен картоф. Теб може и половин голяма риба да те наяде - тогава пък си на невероятна “далавера” :). Слагаш рибето на ония малките, стари скари и става вълщебна!

11.03.09
14:19

Днес си взех цяло пиле охладено и ми излезе около 5-6 лева,пари,които иначе ще ми стигнат за дюнер-айрян...

11.03.09
15:27

казано от Стоянчо на 11.03.09, 14:12:

Риба! 1бр. голяма скумрия излиза ок 3.00лв. (1 кило струва ок. 6.50лв. което прави 3 големи риби). Аз се наяждам чудесно с една такава и 1 печен картоф. Теб може и половин голяма риба да те наяде - тогава пък си на невероятна “далавера” :). Слагаш рибето на ония малките, стари скари и става вълщебна!

Както казах по горе, немога да ям риба, зажалост, буквално ми се гади от морски обитатели.

казано от Иван Шишманов на 11.03.09, 13:24:

аз го режа на парченца малки хапки, слагам го в една чиния бяла порцеланова мисля че е, пускам го за две минути после го разбърквам и пускам за още две. Става нещо като варено пилешко.Не е много вкусно но става бързо и лесно. Разбръквам го защото хапките които са отдолу много не хващат и остават сурови, предполагам, че ако го наредя равномерно или за повече време този проблем ще изчезне. То пак зависи каква порция ще правиш, защото имай в предвид, че пилешкото особенно варено особенно лятото бързо спича.

А в микровълновата ако го сложа на късове обаче пусна грил(след като го сваря, по твоя рецепта) + някоя подправка и печени картофки, дали няма да стане сполучливо?

Послепис: Попитах всезнайкото Гугъл, естествено, отговори ми. :) Интересна рецепта мисля да я опитам утре. :)

ВКУСНО ПИЛЕШКО ФИЛЕ В МИКРОВЪЛНОВА
=============================================
(четири порции)

2 цели пилешки филета (двойни, около 700-800 г.)
3 скилидки чесън
4 с.л. зехтин (олио)
4 с.л. прясно изцеден лимонов сок
4 с.л. вода
1 ч.л. лют червен пипер
1/2 ч.л. черен пипер
1 1/2 ч.л. сол (или 3 ч.л. подправка МАГИ -”Вълшебен вкус-10 зеленчука”) солта
3 с.л. ситно нарязан магданоз (или копър)

Отделяме филетата едно от друго, нарязваме всяко филе надлъжно.
Четирите части нарязваме напречно на по 6 парчета (затруднявам се да обясня точно размера).
Правим дресинг от лимоновия сок, водата и зехтина.
Поливаме с дресинга парчетата месо и объркваме добре, за да се покрият равномерно (с ръце става най-добре...).
Поръсваме със солта, черния и червения пипер и объркваме пак.
Смачкваме скилидките чесън с малко сол и объркваме нарязаната зеленина с чесъна.
Поръсваме овкусеното месо и объркваме пак.

Моля, спазвайте поредността, има значение.

Така маринованото месо оставяме в хладилника за 1 час.
При приготвяне разделяме месото на четири равни части, поставяме всяка част в порцеланова (или друга подходяща за микровълнова фурна) купичка.

Печенето в микровълновата е по 5 мин. на купичка, на 3/4 от пълната мощност (около 675 вата).
Между другото, така овкусеното месо може да бъде опаковано в кутийки или запечатано в пликчета на отделни порции и замразено във фризер и при необходимост да се постави в микровълновата. Времето за готовност много индивидуално и зависи от мощността на микровълновата, но мисля, че 7 мин. на пълна мощност (900 вата) ще бъдат достатъчни.

Източник: /forum.bgkulinar.*** (да не правим реклама)
Автор: @gotin

Мнението беше редактирано от Deian Slawow на 11.03.09 15:36.

11.03.09
17:45

казано от Aquiles на 11.03.09, 10:47:

Аз съм взел един голям котлон и почти всяка вечер целия етаж на общежитието мирише на варен картоф, варено пилешко, яйца на тиган, варени спагети или там каквото съм предвидил да ям за следващия ден(тефлонов ;) ).

Епа нека им смърди на другите,ти нали на другия ден ще си похапваш хубавото пилешко+други неща,а те ще ядът боклуците на разни бутки....А ако някой ти се оплаче,че му смърди ТИ МУ ОТГОВОРИ:ее и твоя гъз ми смърди като минеш покрай мене,ама ми се налага....

Подкрепям! За 3лв се разбиваш от ядене и то с що годе прилична храна - боб, шницели, кюфтета, пилешка супа, за десерт макарони и т.н.

11.03.09
19:43

казано от Александър Кацарски на 11.03.09, 18:51:

Подкрепям! За 3лв се разбиваш от ядене и то с що годе прилична храна - боб, шницели, кюфтета, пилешка супа, за десерт макарони и т.н.

Е на това ако му викаш прилична храна-шницели,кюфтета-не се знае от кое куче/коте ще ти излае/измялка,пилешка супа-мда ще има някакви кожички,макарони-стават+Пържола ама не много мазна=СТАВА за всеки ден даже :D

11.03.09
20:06

Здрасти и аз съм студент от Пловдив. Също като теб съм зле съм, с финансите, но за 5 дена си направих един бюджет. Ето такъв:
1 кора яйца - 6 лева от метрото
2 цели пилета (охладено- излиза около 1.300 кг едното) - 14 лева - от Гранда
6- 7 кисели млека - 5 лв
1 кг  овесени ядки - 2.50 от кауфланд
ориз кафяв 3 кг от метрото - 7 лева
картофи 3 кг - 2 лева
общо: 36.5 лева
Между другото в един стол предлагат консерва риба тон и царевица за 2 кинта, ако го сметнем се получава така: 46.5 лв

Мнението беше редактирано от aleksander на 11.03.09 20:08.

19.03.09
09:04

казано от Ива Павлина на 11.03.09, 08:38:

Това наистина е парадокс, който отдавна съм забелязала - да се храниш НЕздравословно всъщност ти струва много по-скъпо!!!! Не говоря за здравето, а за пари!!

Аз съм крайно несъгласен с това мнение , да се храниш  правилно  в нормалното ежедневие .  ( за мъж ББ)  е 1-во много по-трудоемко, 2-ро много по-скъпо и ангажиращо .
Замислете се ,  гадната храна  т.е. всичката храна  заобикаляща ни като пици мици, мазни подобия на дюнер кебап с главна съставка  недопържени картофи , тестени изделия , сандвичи с кебапче и кюфте + бонус 6 салата кенар  с палмово масло  е доста тежка и засищата храна . Норманите хора , които неспортуват и не се интересуват какво ядът  т.е.  почти всички, се хранят  основно 3 пъти дневно + 1 2 междинни закуски за фафлички , шоколадчета , бейкролсчета и всякакви такива боклуци.
Тази храна е  бавно усвояема и бързозасищата.

Когато се храним правилно ,  много по-бързо огладяваме първо заради  качеството на материала и лесното му усвояване и второ заради да кажем “забързания” метаболизъм на ББ. Така дневно се храним по 5-7 пъти , което в никакъв  случай не  е евтино особено ако пък  и сме взискателни .

Ще споделя как аз когато бях студент и когато неработех как се хранех . Отговора е ТРУДНО
Носех си извара и  пълнозърнест хляб  в чантата , купувах си от магазините до ТУ  кисело мляко , по  някога  варени яйчица + пак кисело , когато имаше повече кеш в джоба естествено пилешки месца и саладки ама това си беше лукс и рядкост.
Имаше един студентски стол , където сервираха почти всеки ден  пържолки и бяхме редовни там.
А бе общо взето без пачка си е мъка тая работа ама не е невъзможно . Успех

п.с.
ИВЕЕЕЕЕ, много арно коремче , радваш окото , поздрави и всичко най.

19.03.09
09:37

Емо, благодаря.

Наистина, не съм изчислявала колко точно пари ми отиват месечно за храна. Може да са повече, отколкото си мисля:)... От работа ни дават и купони за Фантастико за 60 лв., което явно не го броя за харчлък. Отделно и всеки ден по нещо се купува - млека, яйца, плодове и зеленчуци... Доста се получава. Но и доста се получава от мазна баница за закуска, лоясал дюнер за обяд, пица-подметка за следобедна закуска и китайско за вечеря.... Столът на работа ме задоволяваше известно време, вече го отказах. Неидентифицирани манджурлячета, запръжчици.... Карах няколко седмици само на пилешко шишче или пържола, плюс салата-и тях ги развалиха, а цените станаха ресторантски. Сега си нося от вкъщи по една торба храна и ми е екстра.

19.03.09
09:50

Сега си нося от вкъщи по една торба храна и ми е екстра.

Хехе същата работа съм и аз, даже е заразително, покрай мен  няколко колеги  и те почнаха, заформят се  разговори кое колко калории , що това да и това не:)

19.03.09
09:56

При мен отдавна ги заразих. най-симпатичен е лекарят в нашата лаборатория, който иска да качва и ме пита за всяко нещо по 3 пъти в минута. Силен и жилав е, обаче иска да качи малко. Носи си сутрин закуска, после към 10 се яде, после се обядва, директно след обяда слага вода за ярмата на котлона (разбирай мюсли)... следобедна закуска, послееееее не знам какво вечеря:) .... и  май свали 1 кг!!! Аз ли съм за бой, той ли - не знам!

Аз също мисля, че да се храниш кофти често е по скъпо от това да се храниш качествено. Влизам в магазина взимам един хляб за един лев взимам 4 кюфтета за 2 лева, взимам салатка за два лева, взимам сокче за пиене за два лева ето ти седем лева а храната е горе долу за едно нормално мъжко ядене, това е без десерт, без нещо за пред телевизора или без нещо за гризкане в офиса било то солетки, гризки или бейк ролс да не говорим за мой познати дето без алкохол немогат да седнат на масата да вечерят :). Само, че за 7 лева мога да взема килограм пилешки пържоли и да ги ям на три пъти по 300 грама.Аз ако изяждам едно кило пиле всеки ден ще съм златен направо. Една баничка сутрин с кисело мляко струва колкото 200 грама пилешко, или колкото 8 яйца или колкото доза качествен протеин на прах.

24.03.09
08:48

Още повече, че боклуците рядко дават усещане за ситост (дори не броя киселините и гаденето след това) ... и пак си си гладен след половин час. Яко мазнини, бързи въглехидрати - инсулинът скача главоломно, и как да го “утолиш” - с още сладко, естествено - този път за десертче... Порочен кръг.

Абе и аз го имах този проблем с финансите ама си направих една хубава диетка за 6 лв на ден,че дори не намирам време да изям всичко :P

TS

25.03.09
09:31

Я сподели - каква е тази 6 левова диета :), какво е тва нещо :)

Ами за пет лева взимаш 700 грама пилешко филе и за един лев 200 грама овес и ето ти диета за 6 лева.

25.03.09
10:24

Хаха... а къде са зехтинът, киселото мляко, зеленчуците, плодовете, яйцата? Едва ли минаваш само с това!

казано от Ива Павлина на 25.03.09, 10:24:

Хаха... а къде са зехтинът, киселото мляко, зеленчуците, плодовете, яйцата? Едва ли минаваш само с това!

Ами киселото мляко и зеленчуците и плодовете са пълнеж нямат хранителна стойност.

25.03.09
12:05

E, щом казваш .... за теб водата има:)

казано от Ива Павлина на 25.03.09, 12:05:

E, щом казваш .... за теб водата има:)

Е хайде сега без краставици, броколи или фълшиво кисело мляко лесно се живее, но без вода ....трудно се живее.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1