неравномерни почивки

15.01.05
11:43

Когато не съм във върхова спортна форма /еми да, не трябваше да се оливам по Нова година :) /, почивката от която имам нужда между сериите много варира - понякога може да е 30 секунди, понякога 3 мин. има значение и упражнението и тежестта, но дори и за едно и също упражнение страшно много варира. Предполагам, че това не е добре, но не мога да си обясня защо се получава.

15.01.05
12:02

Сигорно http://e4u.deltait.com.au/sport/sport23.gif тренираш културистично. А културистичната тренировка не е задължително да бъде с еднакви почивки защото си под много голям стрес и организма има нужда от почивка. Почивай и се възтановявай както трябва и това е.
по-здрави

15.01.05
15:45

Няма значение според мен ако тренираш същата мускулна група започни следващата серия след като ти се намали пулсът и дишането стане нормално тогава си готов за следващата.

15.01.05
17:33

При културистичната тренировка се гони яко интензивност за по-добра хипертрофия. За това смятам, че трябва да смениш типа тренировка сега.
по-здрави

15.01.05
18:22

Емо, поясни ако обичаш какво точно разбираш под културистична тренировка /че не е силова ли?/, и какво според теб трябва да променя. Аз доколкото се познавам до една-две седмици би трябвало да вляза в ритъм, но ще ми е интересно да ти чуя мнението.
Мерси предварително и ПО-ЗДРАВИ :D :D

Парс, братле, какъв ти е въпросът :) ?
Мисля, че е нормално да варира почивката. Все пак имаш различни упражнения, може би дори сменящи се упражнения или поредност в тренировката, различно натоварване, кумулативна умора и т.н. Според мен тея неща не са за подценяване и не може да се иска тренировка по часовник, освен ако не е с наистина леки килограми.
Моето мнение(ако за това питаш :) ) е че няма съществен проблем. Всъщност по въпроса за почивките няма единно мнение в книгите, но моето мнение е: почивката трябва да съответства на умората  и да дава на организма възможността да се възстанови достатъчно, за да се справи добре със следващите натоварвания(изпитания). Това е...

15.01.05
18:58

[quote author=“Pars”]Емо, поясни ако обичаш какво точно разбираш под културистична тренировка /че не е силова ли?/, и какво според теб трябва да променя. Аз доколкото се познавам до една-две седмици би трябвало да вляза в ритъм, но ще ми е интересно да ти чуя мнението.
Мерси предварително и ПО-ЗДРАВИ :D :D

Kултуристична- саркоплазмена хипертрофия 5-8пвт на горе, с голяма интензивност, много повторения ае въубще тренировка за повишаване на масата и за добро и голямо тяло. Другото дзвера ти го каза, но найстина за повече инфо дай конкретен въпрос.
Ами ти си знаеш братле, според целите се тренира винаги тъкаче успех в гоненето на целта.
по-здрави

16.01.05
00:32

Не знам какво правите вие но аз съм изградил маса с 2 минутни и повече почивки но вдигам тежко винаги сигурно затова са ми повече минутите почивка а интензивноста се гони доколкото съм чул през периода за сваляне на мазнини тогава трябва интензивна и кратка тринеровка с малки почивки 30-60 сек

17.01.05
04:15

Да има нещо вярно. Въпреки, че на повечето билдери тренировката в маса и релеф им е една и съща! А почивките и интензивноста варират и не са от голямо значение според мен. Даже за сила имат по-голяма значение.
по-здрави

17.01.05
11:01

Не би трябвало да те притеснява варирането на почивките. Все пак няма да се състезаваш я. Или може би ще...

17.01.05
12:12

Pars, разбирам те отлично и аз се олях с “изключенията” около празниците и сега съжалявам и ми е трудно пак да вляза в ритъм (хайде да не се оправдавам с изпити и т.н. =)
Това, което правя аз е да се опитвам почивките ми да са равномери 75-90 секунди, като по време на тях се опитвам максимално да си контролирам дишането, за да мога “да се се възстановя максимално”. Сега ми дойде сравнението, че правя нещо като йога-съсредоточаване =) Това е сързано с фокуса в тренировката... както казва Кевин Леврони - don’t lose the momentum of the workout… , дори стеро билдърите не си позволяват да се разсейват по време на тренировки, а за натуралните според мен е още по-важно тренировката да е кратка, интензивна, а почивките да са кратки и пълноценни и човек “да не си губи дъха”, например разговаряйки с другите в залата... има си кафета за тази цел =)

17.01.05
12:20

И според мен не трябва да те притеснява, че едната почивка примерно е била 1 мин, слеващата 50 сек, а третата 2 мин...Не мисля, че е фатално, но не е лошо наистина да е добър ритъма. Аз лично правя кратки почивки (не съм гледал по часовник), ама отиват по около минута, минута и половина и е добре за мен поне. Времето, което почивам си го определям по усет (когато се успокои дишането, пулса спадне до степен, в която ако си го премериш с ръка на кръвоносен съд няма да го чувстваш като биене, а просто като по-учестен пулс, и нещо кеото определям като “починах си, айде пак да местя железата...то ми е някакво чувство в мускула, че е готов за работа пак)
А с Лео съм съгласен, че в залата не се приказва за да си нормализираш дишането (е, може малко, няма да се праим на темерути де).
Като цяло мнението ми е - слушай тялото си - ако не чувсваш, че си готов за следващата серия, почини още малко. Аз  така правя. Не знам доколко е правилно, научно обосновано и т.н., но според мен тялото ми знае по-добре от мозъка ми какво може...Така, че аз те съветвам да правиш така както го чувстваш (и естествено както работи по-добре за самия теб)

17.01.05
14:58

[quote author=“marzipan”]Като цяло мнението ми е - слушай тялото си - ако не чувсваш, че си готов за следващата серия, почини още малко.

точно тук е тънкия момент =) (разликата между тренировка по часовник и по усет) аз ако слушам тялото си, трябва да почивам по 5 минути... много се задъхвам, пулсът ми скача (да не споменавам аритмийката и цигарките =)

17.01.05
15:46

Споко Лео, почивай си. Аз и по 10мин ги откарвам понякога.

DM

17.01.05
23:56

Ами това си е така
това всъщност е един от принципите в Бодъбуилдинга
казва се интуитивен принцип
но за него трябва да си доста напреднал и да разбираш тялото си доста от големите културисти тренират така през цялото време
Стан

18.01.05
09:41

Виждам, че мнението на мнозинството е че няма проблем ако почивките са малко по-големи. Само че, ако почивам по 3-4 мин. примерно, тренировката ми ще се разтегли 2 часа сигурно. Първо че нямам толкова време защото съм на работа, което засяга само мен. По-важното е обаче, че според мен така нещата ще станат много катаболни, не мислите ли?
Това по принцип, вече взех да си нормализирам почивките и днес направих първата наистина интензивна тренировка за тази година.

18.01.05
10:23

Здрасти! Аз мисля, че не е добре да се разтегля тренировката много. Повече от час и половина с е безумие, но и това е много. Няма как да ти дам адекватен съвет, моите тренировки се състоят от по няколко серии и времето не ми представлява проблем. Може би, ако се чувстваш неотпочинал би било добре да намалиш малко тежестта и да си спазваш графика на почиквите.
Поздрави!

18.01.05
10:28

Не, по този начин тренировка ръце/средно рамо протича за по-малко от 1 час и 5-10 минути. За гърди и предно рамо (лег/наклонен лег/пекдек/кроссоувър/пулоувър/вертолет) продължава не повече от 80-90 минути (като минус 10 минути преди края си изпил аминото, правиш си коремните и чакаш за глюкозата).

Обикновено хората, които дават съвета да се почива по часовник 30 сек/1 мин. между сериите, са собствениците/инструкторите в залата :)
Да не ми се обиждат последните де :) Но е често срещано явление.
За мен не може човек 45 и човек 145 килограма, първият след вдигане с дъмбели за бицепс, вторият след клек, първият след загряваща серия, вторият на върха на пирамидата, да почиват еднакво или и двамата в посочения диапазон...

18.01.05
15:44

Точно така ДЗВЕР а и само да вметна междудругото че съм чел че хормона на разтежа се оделя до час-час и петнадесет минути а в най големи количества през нощта през фазата на дълбокия сън (разбрахте ли за какво е важна почивката т.е. спането)

18.01.05
15:59

Не бих казал че трябва да се съобразява чак толкова с почивките м/у повторенията.Аз съм привърженик на този принцип за който казва Джмадман и винаги тренирам така,но почивка повече от 2мин не правя.Мартине,10мин е много голяма почивка дори за голяма група като краката или гърба,освен ако не тренираш за сила или за макс.Все пак ти си знаеш ,де.Ама ми се струва много.Трябва пак да загряваш иначе може да се контузиш.А може би през това време правиш стречин или изометрия.Някак си ми е чудно такава почивка,ако тренираш културистично ,разбира се :roll:

18.01.05
16:24

Ми по 5-10 мин почивам ако имам нужда - пулс, дишане - при кляканията с пуловъра. Иначе на тежки тяги, лег или клекове откарвам по около 5мин. Аз така ги чувствам нещата, а и тренировката ми е била такава. Примерно - тяга 2х6 + лег 2х6 и това е. Страхотна тренировка, с макс концентрация и интензитет, бомба е.

18.01.05
17:24

Аз при тежките серии почивам до 3 минути най - много, а иначе по 90 - 120 сек. 10 минути никога не съм почивал, най - много 5, и то навремето. Сега гледам да карам по - бързо, за да се вместя в 50 - 60 минути. Всъщност, поставям си примерно предел 10 - 15 минути за упражнение, и гледам да се вместя в тях.

19.01.05
10:14

Еми да, супер си е. Използвам неконвенционални културистични методи :lol:

19.01.05
10:51

химиците могат да си позволят да почиват и по 20 минути ако искат... и пак ще са в анаболен режим, но дори те не го правят, а вместо това правят двуразови тренировки, като ги държат къси - това вече може да се прилага и от натуралните и според мен с успех. ето например djgorgio, на когото всички завиждаме, че си има зала вкъщи може да прави нещата така: 1. сутрин кардиото, след няколко часа тренировка за едната мускулна група, след няколко часа - за другата, като държи всяка от тренировките по 35-40 минути. и не му трябва химия... (естествено резултатите ще са в по-дълъг период...)

всичко е подчинено на това анаболния процес да надвива катаболния, а не обратно...

а хормона на растежа и IGF може да ги стимулираме с високоинтензивното интервално кардио...

19.01.05
11:20

Доказано е, че тестостерона се секретира повече при намалена интензивност те. по-големи почивки! Тъкаче точно не химиците имат полза от големите почивки! Но тъка се намалява саркоплазмената хипертрофия според мен.
по-здрави

19.01.05
11:56

Верно е, че се намлява, ама аз с тея тренировки и без това саркоплазмена хипертрофия не мога много да предизвикам :)

19.01.05
12:54

[quote author=“Leo”]химиците могат да си позволят да почиват и по 20 минути ако искат... и пак ще са в анаболен режим, но дори те не го правят, а вместо това правят двуразови тренировки, като ги държат къси - това вече може да се прилага и от натуралните и според мен с успех. ето например djgorgio, на когото всички завиждаме, че си има зала вкъщи може да прави нещата така: 1. сутрин кардиото, след няколко часа тренировка за едната мускулна група, след няколко часа - за другата, като държи всяка от тренировките по 35-40 минути. и не му трябва химия... (естествено резултатите ще са в по-дълъг период...)

всичко е подчинено на това анаболния процес да надвива катаболния, а не обратно...

а хормона на растежа и IGF може да ги стимулираме с високоинтензивното интервално кардио...

Ти освен тренировки, други интереси и задължения нямаш ли през деня?  8) Аз ставам в осем сутринта, за да ходя на работа, и се прибирам в седем или даже по - късно. Дори със зала в къщи, никога не бих могъл да тренирам повече от веднъж дневно, и то не повече от 2 - 3 пъти седмично. Още повече, че работя и от вкъщи друга работа. Все пак трябва да се виждам и с някои хора от време навреме, и да излизам по - малко, да имам време да прочета някоя книга или да позяпам някой филм :) ;) Изобщо не са подходящи двуразовите тренировки при нормалните хора.
Освен ако не работиш (или имаш собствена) в зала и нямаш друга работа, не излизаш много - много с приятели, можеш да си позволиш да се храниш през 2 - 3 часа и се готвиш за следващата Олимпия :)
А за 45 - 50 минути може да се направи доста ефективна тренировка и не е необходимо да се връщаш пак в залата същия ден.

19.01.05
18:11

да, аз на последък треирам по 40 мин през ден. едноразово =)
говорех теоретично =) Ако си PhD да речем и си седиш в кампуса по цял ден и правиш research, можеш да си позволиш да посещаваш залата 2 пъти (и да си имаш вело вкъщи) :)

19.01.05
19:40

Абе за можене, може :) Ама мен лично ме съмнява ползата от това, тоест, не мисля, че резултата ще си заслужава двуразовите тренировки. Дори при идеални условия.

19.01.05
23:19

Различни хора различни идеали беше казъл поета
По принцип в основен период правя по 2 мин почивка максимум за това време винаги се въстановявам , гледам по хронометър да са точни иначе когато вдигам за сила 3-4 минутните са за предпочитане.Сега като свалям (опитвам се де) съм ги свалил на 1 мин с цел да се вдигне плътноста на тренировката

24.01.05
12:26

Перфектно ми се отразават 4 серии на тренировка. Обаче съм длъжен да ви кажа, че който опита, никога повече няма да се върне към досегашните си програми. Така че, внимавайте - води до пристрастяване :D

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1