Фитнес по време на бременност и след нея!

17.03.09
19:50

Здравейте момчета и момичета!
Ето, че дойде момента и аз да имам нужда от вашата помощ!
Много често аз съм съветвал за толкова неща, относно тренировки, хранене и добавки. Но ето че се сблъсках с нещо, което е много далеч от познанията ми. Или поне не достигат. Обяснявам:
Моята половинка е бременна в 5-ти месец с второто ни дете. Митко май е единствения, с когото съм споделял това. И тази вечер си говорехме за тренировки за по време и след бременността. Зная, че има много тренировки на тази тема, но ми се ще тези, които имат някакви познания, добри статии и по възможност филми за изтегляне... помагайте!
За мен това е предизвикателство, но сега натовареността ми не ми дава възможност да се занимая лично с този проблем. За мен е вид проблем, защото наистина познанията ми със спецификата на това състояние не достигат.
Надявам се това да не изглежда непрофесионално, но считам, че е добре човек да признае некомпетентността си в дадена област и да поиска съвет, отколкото да се прави на всезнаещ. А тук моите познания не са достатъчни.
Благодаря ви предварително, приятели!
Ще се радвам да ми подадете всяка информация, която би ми била полезна за да изградя една добра и правилна програма на половинката си.
Целта - да не загубва много форма, да не трупа много килограми(доколкото е възможно), да поддържа някакъв тонус, който да облекчи трудния период на бременността.
Благодаря ви още веднъж.
Очаквам мнението на тези, които могат да подадат ръка!

Темата беше редактирана от emzo на 18.03.09 11:20.

Не съм компетентен по темата, но искам да ти честитя и да ти пожелая всички да са живи и здрави.

17.03.09
20:35

Честито! Всичко да мине по вода. Моятя съпруга роди скоро, та и аз съм заинтересуван. Ще потърся. Успех!

18.03.09
06:08

Здравей, Велине!
Бремеността сама по себе си значи обременяване - както с бебе-товар, така и с мазнини. Така е заложено в природата на жените - неизбежно е качването на килограмите. Докторите казват, че между 9 и 12 килограма е нормалното покачване на теглото, но се допускат и повече, ако жената е била слаба преди забременяването или пък по-малко, ако е била по-пълна. Какво значи, да запази форма и да не трупа килограми? От петия месец нататък се започва голямото качване както за бебето, така и за майката - тялото и се подготвя за лактацията. Най-добрите упражнения за бременна жена са разходките на чист въздух. Другото допустимо упражнение е каране на колело/велоергометър, но да е в бавно темпо, да няма задъхване и пуфтене. Ако ще кара колело навън, да внимава да не падне. Забранени са всички дейности, при които тръскане, друсане, подскачане и опасност от падане.
Може да получиш противоречиви съвети за това, как фитнесът не пречел на бремеността. Аз ще ти кажа, че пречи. Минала съм от там цели два пъти и знам, че пречи.
Има специални гимнастики за бременни, които са много далеч от фитнес-програмите - това са групови гимнастики за стречинг, за баланс, за дишане и пр. Много е хубаво да посещава такива групи, вярвам, че в София ги има. Нека да потърси. А пък и на нея ще и е приятно да се запознае с подобни на нея :)
Храненето е много важно. Не трябва да гладува, не трябва и да се прехранва.
А твоята роля (въпреки че не ти се занимава) е да я подкрепяш и успокояваш. Много е важно, защото този период предизвиква хормонални катаклизми в жената и в ума и. И не само през този период, ами и доста дълго време след раждането! Много по-важно е да се чувства добре психически, отколкото да се мъчи да се запази слаба.

BU

18.03.09
07:45

Здравейте на всички,
с голямо удоволствие бих искал да ви препоръчам един човек, който според мен е най-добрият специалист по темата в БГ. Това е моята добра приятелка Галина Толкингтън. Ето вижте това: http://eatloveandtrain.blogspot.com/. Блога е на английски но Галя би отговорила на всички на БГ ако и пишете.

успех и яки бебета:)

ЧЕСТИТО, ВЕЛИНЕ, МНОГО РАДОСТНИ МОМЕНТИ И

Бургаски,
Не обичам да коментирам колегите, но ти ме принуждаваш.
Много уважавам Галя още от времето, когато “блогът” и беше спайдърспорт и тя му беше движещата сила, но съм имал сериозни караници с нея именно по тази тема - нашите момчета тук - Емо и Марто мисля че бяха, писали в нейния форум и попаднали на тема, където Галя даваше съвет на бременно момиче как да прави тежки серии клек и тяга....

Не че Галя няма познанията или образованието, но нишата, която е(или беше, сега с новия блог нямам маблюдения) захванала е ужасяващо едностранчива и това твърдо не е лично мое мнение, а обективна реалност. Доста години наблюдение имам там. Силови тренировки + ВМ НВД и толкова. Друго не съществува.  Друг тежък спор ни беше когато препоръча ВМ - НВД на болен от хепатит. Форма на хранително убийство, все едно да препоръчаш на диабетик да се тъпче със захар. Хепатитният точно мазнини не трябва да яде, а белтъците да намали.
Те после явно осъзнаха глупостта си де, и изтриха темата, но все още тук има доста народ, които помнят случаите, макар че са латентни посетители от едно известно време.

Галя я ползвайте за кондиционно трениране, за форма. Но категорично при бременност и болести, имайте не едно, ами десет наум. Там едностранчивостта не помага.

—————————————————————————————————————————-

Велине, брат, темата е много интересна, всички това ни чака.
А какво е правила твоята жена през първата бременност? Тогава не е ли спортувала?
Моето лично мнение е че втората успешна бременност вече не е толкова опасна за задържането на плода и жената може да си позволи малко повече “волности” в спорта.
Смятам обаче, че за бременността е по - важно правилното хранене брат. Какъвто и спорт да захване, първо няма да е много ефикасен и второ няма да е много успешен в идващите месеци. Нека спортува, но без особено високи цели ,за поддържане на тонуса и жизнеността, не за високи спортни резултати. Пък и късничко е вече, тя след 1-2 месеца ще е трудноподвижна. Ако досега не е спортувала, сега тепърва да се хвърля... Трудна работа.

Ето я на Кало статията за бременността. http://www.bb-team.org/articles/1133/
Чудно ми е Владо какво ще каже, той доколкото си спомням има интерес и опит в тази насока.
А каквато и програма и диета да ти дадат, лично моят съвет към тебе е:
Длъжен си да я занесеш на акушер - гинеколога. Квото и да си говорим, той следи състоянието на бременността, знае състоянието на пациентката и опасностите и никой от нас нито е гледал бебе в кувьоз или да е правил кьортаж, та отстрани ни се струва много лесно с евтини съвети. “Специалисти” бол, но ти си я занеси програмата и на специалиста по бременността, пък нека той да е малко от старото поколение или да е предубеден към спорта.

Поздрави!

18.03.09
08:59

Има специални гимнастики за бременни, които са много далеч от фитнес-програмите - това са групови гимнастики за стречинг, за баланс, за дишане и пр. Много е хубаво да посещава такива групи, вярвам, че в София ги има. Нека да потърси. А пък и на нея ще и е приятно да се запознае с подобни на нея
Храненето е много важно. Не трябва да гладува, не трябва и да се прехранва.

Абсолютно подкрепям тези препоръки (и във физиологията така пише).

Галя я ползвайте за кондиционно трениране, за форма. Но категорично при бременност и болести, имайте не едно, ами десет наум.

Аз лично и за кондиционно трениране не я препоръчвам. Сори, но това е моето мнение.

Искрени поздравления за таткото!
:)

Мнението беше редактирано от mitaka101 на 18.03.09 09:00.

18.03.09
09:38

Благодаря на всички за поздравленията!
Сега по темата:
1. Преди втората бременност се е занимавала в домашни условия - под моето наблюдение, с мои съвети - съгласно нейните желания и цели. Не се е занимавала толкова постоянно и целенасочено, както мен. Или както много от жените и момичетата във форума. Много умерено и леко.
2. Вярно е, че бременността е втора, но има особености. Ниска плацента, предупреждение за малки натоварвания. Профилактичните срещи с гинеколожката са налице. Прегледи, съвети и всичко, както му е реда. Както и наддаването, без което не може.
Питанката ми бе следната: може ли да се занимава с лека форма на фитнес? Какво може и какво не може да прави? Наистина това специфично състояние на жените не ми е много ясно. Имам познания в дамския фитнес - но те опират до общото състояние. Добри, но недостатъчни за периода на бременността.
Половинкат ами разполага с гирички от по 1 кг, степер и ... хи хик... мен... :)
Ако нещо друго е необходимо за да може някой с опит да ме посъветва, питайте и ще отговоря!
Още веднъж... много ви благодаря за искренните пожелания! За мен те означават много!

П.П. Ако не забравя ще сложа снимка на сина ми, който вече открито проявява интерес към любимия спорт. гиричките на майка му вече са обсебени. Като видим лостове, успоредки - очите ни все там и има желание да се катери, да се набира. Е... хайде и да се похваля... той е на 5г. а вече прави почти едно цяло набиране на лост - сам и по свое желание. От моя страна няма натиск. (да си кажа аз, че току - виж някой ме обвинил в насилствено насаждане на любов към този спорт ... :) ) А степера се разнася от стая в стая и често се катери върху него “и той да тренирал”!

Мнението беше редактирано от Велин Иванов на 18.03.09 09:41.

Човек, според мен упражнения с гирички както и упражнения в легнало положение за краката може да си прави жената. Стига да не се натоварва много, но ей така, кондиционно в определени часове на деня.
Ако много държите... Щото според мен вече отивате към напреднала бременност.
Чак във фитнес залата засега задръжте според мен. Вкъщи, лекичко, с гиричките...

Не съм много запознат но мисля, че ниската плацента е по - малко опасна при бременността и по - проблемна при раждането; т.е. не е фатална за задържането на плода, по - скоро е усложнение, което може да доведе до цезарово сечение. Трудно “проходима” е за плода.
Въпреки това се пазете.

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 18.03.09 10:12.

18.03.09
10:17

Във физиологията категорично пише след 4-я месец да се спрат тренировките и да се заменят с кинезитерапия и гимнастика за бременни.

18.03.09
10:26

Ами вече сме 5-ти месец.
D3BEP.. прав си - и гинеколожката така обясни.
Ами май е време и аз да седна да потърся нещо повече на тази телатика.
Мислиш ли, че леко със степера може да е проблемно.
За фитнес залата няма проблеми. Тя предпочита да тренира в домашни условия.
А някъде мога ли да намеря някакви филми, или по-подробна информация за спецификата на това състояние?
Благодаря ви за помощта!

18.03.09
11:45

Първо искам да честитя на бъдещият за 2-ри път татко и да пожелая лека бременност и бързо и безпроблемно раждане на майката.
Аз лично не бих препоръчал никакви натоварвания и хранителни лишения по време на бременността. Единственото нещо което препоръчвам е движение, нищо повече. При някои жени като съпругата ми, движението е наложително защото задържаше много вода и глезените и се подуваха. Най-добре да се примирите с няколкомесечна лоша форма от колкото да рискувате здравето на детето си, още повече, че вече сте минали по този път и няма да ви е толкова тежко. След раждането вече е ясно, с добър режим, програма и воля всичко се постига. Съпругата ми е силно предразположена към качване и по време на бременността качи доста килограми, но след като спря да кърми не беше проблем да си върне предишната форма. Бях пуснал снимки в друга тема, ще пусна цялата тема от резултатите ТУК, крайният резултат е на 7-ма страница. Трябва да знаете, че сега здравето на детето е най-важно, след това всичко ще се нареди ;) .

Мнението беше редактирано от Чукундур на 18.03.09 11:51.

Аве... Бременността има  храненения, които определено са си свързани с определени лишения, но както и да е :)
Аз ти казах вече, Велине... Според мен леки упражнения за ръцете с леки гирички и в легнало положение гимнастика за краката няма да са проблем. Още повече че вашият случай по - скоро отива към затруднено излизане, отколкото към влошено задържане на плода. Макар че има опасност да нараните или отлепите плацентата, а там е кръвта и на плода и белята става двойно по - голяма.  Но лично аз на твое място - вече жената е в пети месец - бих казал, че идеята за спорт е позакъсняла и по - скоро бих обърнал внимание на храненето.

Като това има още един кит: храненето се отразява и на растежа на детето.
А растежа на детето е ключовият фактор за “борба” с ниската плацента. С растежа на бебето плацентата се “изтегля” към него.
Тоест така можете в идващите месеци да преодолеете и този проблем.
Не си навивай на пръста спорт на всяка цена.
И какво значи “леко със степера” .... Защо степер? Това е една глупост с неспецифични движения на краката. Идете направете лека разходчица вместо това.

Сам казваш, лекарката ти е писала никакво напрежение :) Що ни караш нас да спорим.
Недей рискува приятел. Отдавна си тука и сам знаеш: за три месеца няма какво толкова да постигнеш, но направиш ли беля, ще е за цял живот.
Чети за храненето.

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 18.03.09 12:07.

18.03.09
12:33

Първото нещо, което ни забрани лекаря, когато жена ми беше бременна, беше качването на стълби. То помага преди раждане за ...раждане. Така че степера е опасен.

Ходене, ходене и пак хадене! До края може да си ходи  по километър 2. Като сложищ 10 кг. на корема, ходенето става сериозна тренировка, но да внимава да не прецака кръста. Мисля че може да пробвате гимнастика за бременни, аз имах нещо, но трябва да потърся...

Жената сега ми напомня - плуване и то бруст, в никакъв случай гръб. Брустът, с малки амплитуди, без протягане на ръцете много нагоре... Физиотерапивтката каза, че движенията на краката при бруст са полезни за бременната. Ако видя нещо друго, ще пратя. Поздрави!

19.03.09
07:14

казано от D3BEP на 18.03.09, 12:06:

Сам казваш, лекарката ти е писала никакво напрежение :) Що ни караш нас да спорим.
Недей рискува приятел. Отдавна си тука и сам знаеш: за три месеца няма какво толкова да постигнеш, но направиш ли беля, ще е за цял живот.
Чети за храненето.

Благодаря ти! Знаеш, че макар да сме влизали с теб в спорове - винаги съм уважавал опита и познанията ти!
Не ви карам да спорите. Не съм на всяка цена за тренировки. Тя ме попита и на мен ми бе трудно да отговоря. Вече го признах пред вас. Исках да чуя мнението на опитните - знаещи в тази област. Много ви благодаря за отделеното време.
Май ще се ограничим с разходките. Особено, като дойде време да излезе в болничен и спре да ходи на работа.
Още веднъж - много ви благодаря на всички.
Надявам се, когато имате нужда и аз да мога да отговоря адекватно на поставените от вас проблеми или въпросителни!

19.03.09
07:16

казано от biggggy на 18.03.09, 12:33:

Първото нещо, което ни забрани лекаря, когато жена ми беше бременна, беше качването на стълби. То помага преди раждане за ...раждане. Така че степера е опасен.

Ходене, ходене и пак хадене! До края може да си ходи  по километър 2. Като сложищ 10 кг. на корема, ходенето става сериозна тренировка, но да внимава да не прецака кръста. Мисля че може да пробвате гимнастика за бременни, аз имах нещо, но трябва да потърся...

Жената сега ми напомня - плуване и то бруст, в никакъв случай гръб. Брустът, с малки амплитуди, без протягане на ръцете много нагоре... Физиотерапивтката каза, че движенията на краката при бруст са полезни за бременната. Ако видя нещо друго, ще пратя. Поздрави!

Благодаря ти, ще се радвам, ако намериш нещо!

19.03.09
08:44

http://www.expertvillage.com/video-series/86_prenatal-fitness.htm

http://www.biberonbg.com/info/fitnes_i_bremennost.htm

Видове упражнения
При липса на противопоказания и протичане на една напълно нормална бременност, ето някои подходящи упражнения, които могат да се изпълняват от бременни жени в умерени темпове:
- Ходене с бързо темпо (препоръчва се поне половин час на ден ходене, дори за жени, които не са свикнали с много движение)
- маршируване с по-ускорено темпо;
- плуване (водата не бива да е много гореща, нито пък много студена)
- каране на колело (стационарен велоергометър)
- каланетика, предназначена за бременни жени
- упражнения за релаксация
- йога
- някои упражнения от аеробиката, които не натоварват много сърцето
- джогинг до 3км. на ден (за жени с добра предварителна атлетично-гимнастическа подготовка).
- Ски-бягане на не повече от 3000м надморска височина (също за жени с добра предварителна атлетично-гимнастическа подготовка)
- Игра на тенис по двойки (самостоятелната игра на тенис ще изисква по-голяма напрежение от страна на спортуващата, поради което не се препоръчва много)
Упражнения, които се смятат за абсолютно неподходящи по време на бременност и обикновено се забраняват:
- джогинг над 3 км. на ден
- яздене на кон
- водни ски
- скокове във вода и гмуркане
- подводно плуване (кислородният апарат може да предизвика нарушение в кръвобръщението и болезнена декомпресия, което представлява заплаха за плода)
- спринтово бягане
- спускане със ски
- каране на велосипед по терен, който заплашва от падане
- групови игри (например футбол), при които има опасност от удар
- накои видове упражнения от каланетиката (например, основани на разтягане в областта на мишниците или пък упражнения позволяващи попадане на въздух във влагалището - свещ, стоене на ръце и др.)
http://babyfit.sparkpeople.com/pregnancy-exercise.asp
http://www.youtube.com/watch?v=ajDHS0ltXkw

19.03.09
17:01

Здравейте,
пиша ви, защото горните постове показват 2 неща:
1. Има хора, които нямат представа за поготовката, квалификацията и опита ми и си говорят неща на изуст. Върнахте ме в спомени от години назад....всъщност ми стана малко забавно, защото ако има ниша, в която работя от 2 години насам, тя е пре и постнатално трениране. Онзи ден се върнах от едноседмична обиколка като лектор в училища за бременни, от специализацията ми насам общувам много близко с предподаватели в училища в цялата страна и съм наясно с липсата на информация.
2. Тъй като работата с бременни изисква специална подготовка, а в Бг няма официални указания за това (както имат ACOG в САЩ), както и няма тренирани за целта терапевти, в пространството се ширят всякакви митологии, някои от които има и в постовете по-горе. Особено в разговори с жени, които са минали през бременности със или без тренировки могат да се чуят всякакви неща.
Ако може да се “вземе” нещо от човек, който е специализирал пре и постнатално трениране, има адектватни ментори и опит, то е меко казано тъпо той да бъде плют без каквото и да било основание. Нямам нужда да се защитавам, тъй като реакциите по-горе срещу мен са по-скоро емоционални, отколкото обективни и адекватни. Има нужда обаче от яснота, когато сме в една меко казано неразвита индустрия, която щем не щем създаваме заедно.

На 27 Март, от 10 ч. сутринта ще бъда лектор в училището на 9 месеца, което се провежда в ЦУМ. На всички тук, които искат да видят материята, с която се сблъсква един треньор, докато работи с бременни и ги възстановява след раждане, отправям специална покана да дойдат. Училището е напълно безплатно. През следващите 2 месеца водя и блога на списанието, където се редуваме с други специалисти, ако имате интерес, ето и линк. http://blog.9m-bg.com/

Презентациите и видео материалите, които съм разработила през последните 2 години съм раздала на стотици лекари, акушери и бременни, точно защото има крещяща нужда от знание и практически насоки. На светлинни години сме от виждането на някаква адекватна национална стратегия, която да се спусне на лекарите, така че само от нас зависи как тренираме жените, приятелките и клиентите си.

Галя, добре дошла.
Радвам се да те видя. Всъщност, само теб май никога не съм виждал тук.
Както казах нямам поглед върху работата ти от няколко години насам, а само от периода с директното участие в спайдърспорт.
Е, гарантирам, че тук ти ще бъдеш по - добре приета, отколкото аз там.
Що се отнася до образованието ти и познанията ти, мисля, че бях пределно ясен. Проблемът за мен не е в тях(които са достатъчно много и на академично и на извънакадемично ниво доколкото си спомням), а в пречупването на всичко през една ниша, която далеч не е общовалидна. Извини ме за грубото сравнение, но сектант с три висши е преди всичко сектант, а не вишист.

Между другото, констатациите, които правиш някак си са лесни за твърдение.
Опитах се да намеря въпросната тема, но установих, че някой там методично е изтрил почти всичките ми коментари, тези на Емил, на Владо също не ги намерих... На тя хдаже и профилите им не намерих. Както и много от отговорите.
Имали са работа модераторите при вас, спор няма. Стотици мнения, теми и полезни дебати - за цели години... Има още цифра теми, където хората имат в постовете си мои цитати и въпроси към мен, но моите постове ги няма  :roll:  :roll:  :roll:

Както и да е, туй говори за вас, не за мен и като цяло е лесно после да влезе някой, яхнал кон и да заяви “такава тема няма”.
Еми... няма. Вече.

Макар че има подобна. От близко време.
http://spidersport.com/forum/viewtopic.php?t=284&start=0&sid=6eea49d8623dbf973d6d4ea9845d965c
Клекове, планкове....

Лично аз допускам обаче, че мнението на човек се променя с времето. Поради тази причина не се изказвам крайно остро.
Макар че отдавна се знаем с теб. И аз не търся отговорите на тези въпроси в комерсиалните амеркиански “проучвания” и фондации, а във физиологията и медицината. Може аз да не знам достатъчно по материята. Да, и те(медицината и физиологията) може да грешат, но със сигурност не повече и не по - целево от организации, концентрирани върху определени частни интереси.

Иначе, ще ни е интересно да чуем твоето мнение по въпросите.
И, поздравления за добрата инициатива.

Поздрави!

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 19.03.09 18:34.

19.03.09
18:30

Темата е от 2005 :roll: И пак са адекватни съветите, дори на тогавашните ми знания (планкове в модификации се правят до последно). Работя задълбочено с бременни от около 2 години. Винаги има още какво да се учи и да се практикува. Имала съм щастието и късмета да попадна в среда, която позволява да се развивам. Не знам как може да разделиш физиология и медицина от реални изследвания, които все пак от някой се финансират, за определени цели. Специално в пре и постнаталното трениране има хора и организации които са създали стройна система, в рамките на която човек може да практикува и да прави свои наблюдения.

Аз съм на линия на мейл, ако някой има конкретни интереси в областта.

поздрави:
Галя

Мнението беше редактирано от GalyaTalkington на 19.03.09 18:35.

Е добре де.
Кажи нещо по дискусията.
Тук има и други частни треньори освен теб. По принцип не им разрешаваме да си привличат публично аудитория.
При теб случая е действително друг, ти си - как да се изразя - отдавна известна марка в бранша и даже да не напишеш коя си, хората лесно ще разберат.
Пък и за теб лично аз мога да потвърдя, че даже твърде често помагаш - просто ей така - със съвет, идея или мнение. Не заради бизнеса.

Но ве пак напиши два лафа и по публичната дискусия.
Не ги чакаме с нетърпение, за да ги оплюем , ако това си мислиш. Даже напротив, имаш думата ми, на никого няма да позволя да те обижда.
Но някак си не е честно. Влезе, нареди ни, даде си мейла и координатите и толкова - напусна :)
Поздрави!

19.03.09
18:59

Здрасти!
Най-важното нещо, което трябва да се тренира по време, преди и след бременост и раждане е “фитнесът на перинеума”. Този фитнес трябва да се практикува от абсолютно всички жени(раждали или не), особено от тези, които тренират с тежести. С особено внимание за бременните!!! Това е най-важната гимнастика. Галя е права, че медицината не отделя никакво внимание за рехабилитация и превенция на усложненията през  тези деликатни периоди на жените и това е ужасна грешка. Само че, този фитнес е малко далеч от представите за фитнес на тук трениращите мъже, Галя. Хубаво е бременните да посещават групите, за да научат повече за телата си и за това как да ги пазят, за да им служат безотказно.
Хубаво е жените, които тренират(и не са бременни), също да бъдат обучени в това как да дишат и да контролират мускулите на дъното.
Поздрави!

Мнението беше редактирано от Winnie на 19.03.09 18:59.

19.03.09
19:35

В интерес на истината - не нзаех, че темата ми може да породи толкова голям интерес - което е повече от добре. Но не очаквах и такъв спор. Ще се радвам да е градивен. Често моите теми пораждат спорове. Коментари - също. Но темите бяха пускани наистина с идеята да породят мисли в тийнейджърите. Да мислят в малко по-различна посока от лесните постижения. Това в различна тема, в която наистина имам нужда от съветите ви. Макар вече да имам изградена представа какво ще е до раждането - интересни са ми мненията и съветите ви. Отново ще се повторя - благодаря ви на всички.
А D3BEP е както винаги - тежи си на мястото. Галя, благодаря ти за отзивчивостта. Не се познаваме, но при чести твои посещения във форума - ще можем да обсъдим много неща, предполагам. Някои момчета ме познават от различните теми  - мои, или коментирани. Когато мога да помагам - го правя. Всеки си има силна и не толкова страна.
Но това е друга тема. Благодаря на всички за помощта. Очаквам по-нататъшните ви коментари, ако мислите, че все още има какво да се каже!
Благодаря ви и доскоро!

19.03.09
21:40

Аз предложих на Велин да се чуем/видим с жена му за да и разкажа за приоритетите, да и пусна линкове с упражнения и да решим какво е важно за нея.

Как ще бъдат планирани тренировките за една бременна жена зависи от това дали е спортувала и дали към момента тренира с някаква определена интензивност. При вече трениращи жени интензивността пада до около 60% с акцент върху упражненията, които не изискват крайни амплитуди на движение. Отделя се повече време на аеробната активност. Добавят се упражнения за перинеума, обръща се повече внимание на глутеусите и средната част на гърба, както за мобилност, така и за тонус.
При жените, които не са спортували  в началото на бременността тренировките са насочени повече към повишаване на кислородния капацитет и тонуса на коремните мускули (тазово дъно- перинеум, транзверсус, коси мускули) и научаване на упражнения за релаксиране на долната част на гърба и кръста. Колкото повече напредва бременността, толкова повече имаме промяна в позициите за изпълнение на упражненията, след третия месец не изпълняваме упражнения по гръб например. След 7мия месец повече упражнения се изпълняват от легнало положение, а тези, които изискват работа на един крак прав са с намалена амплитуда. Това налага и изключването на такива уреди като степ машината след 7мия месец. Това, на което треньорите обръщат най малко внимание е стабилността на коремната мускулатура и издържането на дълги статични натоварвания. Важно е да се наблегне на модификации на планкове, както и на усуквания в горната част на гърба с корем “заключен” към таза. Добрата мобилност на тазобедрените стави също е изключително важна. Трудностите, които срещаме са свързани повече с променящата се емоционалност на бременната, отколкото с драматични физиологични промени. Най-вече не трябва да се забравя, че целта на тренирането по време на бременност е оптимален метаболизъм, превенция на ставните болки и изкривявания и запазване и дори увеличаване на силата, за да може майката да се грижи добре за бебето, което не е никак леко.

Конкретни упражнения и въпроси по темата може да обсъждаме с мейли, аз съм насреща. Времето ми не ми позволява активно участие във форуми.

Успех на всички :)

Мнението беше редактирано от GalyaTalkington на 19.03.09 21:41.

Ок, Галя ;) Все пак, радвам се че те видяхме, макар и за малко. Даже в спайдъра не съм те мяркал отдавна.
Ако това е цената, ще те провокирам по - често, да драсваш по някой ред и тук. :) Майтапче естествено, но лично за мен няма нищо лошо в различието на мненията по форумите.
Поздрави.

Все пак на мен продължава да ми е интересен... фитнес хранителен режим по време на бременност. За упражненията горе долу е ясно, и по книжките  гимнастиките да се правят пак става - тяхната цел вече не е моделиране на първоначалния ефект - тяло, мускули, издържливост, колкото поддържане на двигателна активност.
Докато при храненето, по време на и след бременност, ми се струва, целите могат да са доста по - сериозни. И по - осезателни. На всички ни е ясно, че женското тяло натрупва и се преоформя през бременността и при намалена двигателна активност основен инструмент остава храненето.
Като при това обае става дума за хранене, което да е оптимално за плода; не отслабването на майката да е самоцел.
Ако някой има какви уточнения да направи или да сподели, ще съм благодарен.
Поздрави!

20.03.09
08:10

Със сигурност отговорите на всички въпроси ги има тук:
http://bg-mamma.com/
Ако ще правим “ББ-татко”, поне някой да дръпне основната информация от там.
Апропо - бгмама е най-информативния форум, който съм посещавал.

20.03.09
09:51

казано от mitaka101 на 20.03.09, 08:10:

Със сигурност отговорите на всички въпроси ги има тук:
http://bg-mamma.com/
Ако ще правим “ББ-татко”, поне някой да дръпне основната информация от там.
Апропо - бгмама е най-информативния форум, който съм посещавал.

Ха-ха, това с ВВ-таткото беше готино. Подкрепям за бг-мама-та!

Луди са и там бате Митко :)
Четох веднъж некаква тема за цезаровото сечение. Освен че беше 80 страници(образно казано, ама бая я навъдиха), вътре имаше 15 човека квалифициран персонал, кой докторка, кой акушерка, кой сестра... Скараха се, че щеха и да се сбият в крайна сметка полезно ли е, вредно ли е, за бебето ли, за майката ли :) :) :)
Аве, с две думи, форум. При това почти само от дами :)

Но няма спор, страшно подробно разискват доста интересни теми. Даже наскоро се оглеждах за хотелче в турция лятото, аз като им видях темите в бг-мама.... Агенциите нищо не праат.

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 20.03.09 10:32.

20.03.09
10:41

Но няма спор, страшно подробно разискват доста интересни теми. Даже наскоро се оглеждах за хотелче в турция лятото, аз като им видях темите в бг-мама.... Агенциите нищо не праат.

Аз, когато ще пътувам някъде първо там чета. Най-подробна информация и много ценнни съвети, които другаде няма да намериш.
Въобще са много задружно общество майките, а като се ядосат - пази се:за малко щяха да фалират Първа инвестиционна.
И за каране - карат се, но по-подробна информация за бременност, раждане и др. подобни май няма.
Имат тема точно по въпроса - за спорт за бъдещите майки.

20.03.09
10:51

Тия BG-мами .... имаме цяла категория пациентки, коита наричаме така... Нямам думи, то е страшно... Каже ли някоя нещо там - има стафилококова инфекция в страната и не подлежи на обжалване! Страшно е, страшно.....

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1