възраст / фитнес

19.01.05
23:26

да попитам
каква възраст е нормална за започване на фитнес така че да не пречи на растежа (височина)
защото всеки различно ми казва и различни тренировки да прая и вече ептем незнам какво е необходимо за моята възраст така че да не си преча на растежа
15 годишен
173 висок 80 кг  ходя от 4 месеца и половина посещавам фитнес зали
и също да попитам има ли смисъл да свалям някакви КГ или да си остана така

19.01.05
23:42

Напълно нормална възраст за започване. На растежа няма да ти пречи, но си прегледай и храненето да е пълноценно. Никой не може да ти каже, дали имаш нужда да сваляш кила, без да те види. Ти не усещаш ли, дали имаш излишни мазнини? Дори и да имаш, засега недей да пазиш диети и да сваляш, има време по - нататък, като заякнеш и натрупаш мускулна маса.

20.01.05
13:02

не мога да резбера кво е тва всеобщо мнение че фитнеса пречи на растежа.само за пример ще ви кажа че когато е започвал Арни е бил 181 см. след 5 години е бил висок 185 см. правете си изводите

20.01.05
14:03

Нищо няма да ти стане пич!Даже напротив може още по-добре да се развиеш.Що се отнася до свалянето не знам на какви размери си ,но на тази възраст то не би трябвало да е проблем

20.01.05
14:29

мерси на всички
:)

20.01.05
15:30

A ako взимаш качествени амонокиселини, протеини и витамини нищо чудно да пораснеш повече

4 санта за 5 години ????????? Е т’ва много ли е, при условие, че сигурно е ползвал и хормонални стимулатори?
Хм.
Братле, в пубертета се развива тялото. Развиват се и мускулите, но и костите и ставите. За това и хормоналният баланс е яко объркан.
Това, което определящо действа на растежа са хормоните, особено соматотропина. Те са основното - да го наречем - неизвестно в уравнението. Дотук съм съгласен с хората отгоре.
Основният параметър обаче , от който зависи крайният резултат, е състоянието на скелета и ставите. Не може ти да увеличиш изкуствено калцирането и здравината на костите и да очакваш, че способността им за растеж на дължина ще се увеличи. Не можешш да ги подложиш на тежко натоварване и триене и да очакваш, че това няма да рефлектира върху нарастващият им хрущял. Не можеш да подложиш ставата на тежко “премазване” и да очакваш тя да достигне максималните си размери. Не може посредством мускулното натоварване и разтягане да повлияваш дебелината и размера на външния слой на костта, и да очакваш това по никакъв начин да не повлияе на образуването й по дължина...
Да ги говорим тея работи и да си вярваме, е все едно някой да дойде и да ми каже - “абе на мен от вчера гравитацията спре да ми действа”.
Силите на еластичност, тежест и т.н. са, хм... твърде универсални, за съжаление.
Ще продължиш д растеш. Това се определя от хормоните преди всичко. Можеш и на 50 години си и да надуеш яко ХР(да не се бърка с уиндоус :) ) и да качиш на височина.
Но механично на това ще влияят костите, ставите и тяхното състояние. И те не могат да спрат, но могат да забавят и забързват процеса. Поради простата причина, че не те стартират процеса. Но изпълнението му зависи от тях.
Това не бива да се подценява.

20.01.05
23:59

За фитнеса няма възраст!
по-здрави

22.01.05
00:12

Този мит е доста ръспространен но от къде ли ?

VV

25.01.05
14:46

Добра ти е възрастта ама като ти гледам характеристиките според мен трябва да наблегнеш повече на кардиото и да поспортуваш за намаляване на теглото. Та повече кардио по малко фитнес и след няколко месеца обръщащ нещата. Според мен така е по-добре и ще ти е по комфортно в залата :)

човече,темата за височината и фитнеса е разнищена отвсякъде,някъде из форума четох такава тема,където бяха дали ебати якия линк в някъв сайт за мускули(американски маи) и там бяха категорични че не влияе,не помня линка :cry:  ,но ето какво си save-нах от там,ще го преведа за да ви улесня : “науката не подкрепя мита, че силовите тренировки имат отрицателен ефект върху растежа на децата, но напротив- имат позитивен ефект върху техните кости, здраве и растеж.” Под “силови тренировки” се говори точно за фитнес,но тва се разбира като прочетеш цялата статия,а не само откъс.Забележи как са го нарекли-”мит”  :lol:  Почни си на 15 пич, немаш грижи,аз почнах на 15 с още 3ма приятели,всички се пораснали от тогава,единия дори с 5 сантиметра за 1 година.(и все пак не правя клекове и мъртва тяга...)

25.01.05
18:48

единствения начин по които можеш да си спреш растежа е ако почнеш да употребяваш хормони и  стероиди  които да подтиснат образуването на по  горните от организма и да спрът растежа му. такъв е случея със Наим Сюлеиман Оглу (или там както се пише) и маика му и баща му са по високи а тои е кинта и дваисе ама на 16г. има световен рекорд и е мачкал мажете
и послушаи  МИ5 за клековете и тягата

25.01.05
21:43

[quote author=“djgorgio-ASTOR”]Този мит е доста ръспространен но от къде ли ?

Не е мит познавам хора, които го доказват!
по-здрави

26.01.05
23:24

[quote author=“emil_mlo”]Не е мит познавам хора, които го доказват!
по-здрави

И аз съм чел пък обратното че е  мит и там го доказваха...

П.С. Истината е някъде там

26.01.05
23:27

Ела в НСА и посети групата на професор Добрев да се обедиш, че не е мит. Иначе и скоро ще правиме интервюта с двамата културиста ветерани, които също доказват, че не е мит.
по-здрави

26.01.05
23:34

Абе вие двамата (Емо и Джорджио) наясно ли сте за какво спорите, защото като прочетох внимателно темата, останах с впечатлението, че и двамата сте на едно мнение - че фитнеса е подходящ за всички възрасти. Я пак си прочетете постовете ;) :) Не се заяждам, само уточнявам, че май стана объркване ;)

26.01.05
23:37

ХАХАХ възможно е! сорка ако е така
по-здрави

26.01.05
23:47

За кой ли път се отклоняваме от темата..... Дано Модераторите са Добрички.... :o

DI

27.01.05
20:03

Начи абсолютният минимум за почване на ББ е 12 г., тренировките естествено влияят на растежа (ЗАВИСИ КАКВИ СА).
ПРИМЕР - БАСКЕТБОЛИСТИТЕ КАТО ПОЧВАТ ДА ТРЕНИРАТ НЕ СА ПО 2 И 20 но стават нали ?!, А ТИЯ ДЕТО ИЗТЛАСКВАТ ЩАНГА ВСИЧКИТЕ СА ПО КИНТА И 50 - 60, И ЕДНИТЕ И ДРУГИТЕ ЗАПОЧВАТ ОТ ПУБЕРТЕТА, АКО НЕ И ОТ ПО РАНО ! Ако правиш упражнения като мъртва тяга, клек, или пък тежки тренировки за гърба те ще ти се отразят на височината !

За свалянето на килата - недей ! Още си малак за да се притесняваш за това, диети на твойта вазраст са противопоказни, не се лишавай от нищо, но и не прекалявай с нищо  8)  !

27.01.05
21:53

[quote author=“Dimo”] БАСКЕТБОЛИСТИТЕ КАТО ПОЧВАТ ДА ТРЕНИРАТ НЕ СА ПО 2 И 20 но стават нали ?!, А ТИЯ ДЕТО ИЗТЛАСКВАТ ЩАНГА ВСИЧКИТЕ СА ПО КИНТА И 50 - 60, И ЕДНИТЕ И ДРУГИТЕ ЗАПОЧВАТ ОТ ПУБЕРТЕТА, АКО НЕ И ОТ ПО РАНО 8)  !

:!:  :!:  :!: Е сега е моментът да ви кажа, че не баскетбола прави хората високи а просто високите хора правят баскетбола...Надявам се сте ме разбрали, а пък за шангистите няма какво да ви кажа - то е очевадно при тях :!:  :!:  :!:

DI

27.01.05
22:13

[quote author=“kaljio”] :!:  :!:  :!: Е сега е моментът да ви кажа, че не баскетбола прави хората високи а просто високите хора правят баскетбола :!:  :!:  :!:

Кво па трябва да значи това, щото или не сам те разбрал правилно или яко се бъркаш, нали ти казвам че ги зимат да тренират като са 5-6 клас (още тапишончета по кинта и 50) и после се издължават ! 8) Дане би да твърдиш че спорта и тренировката като цяло да не ти се отразява на тялото  :lol:  :?:

Мисля, че по тази тема няма да достигнем единно решение. Във всеки случай аз съм тренирал и фитнес, и баскетбол.
След баскетбола станах по - висок от майка ми, баща ми, двете ми баби, двамата ми дядовци и май че който и друг се сещам от рода.
Естествено, не мога да го докажа, нито ще се подложа на генен анализ. Ама и с другите става така. Сега, някои и въпреки баскетбола си остават ниски, това е так, изключения има - особености на организма, може би на хормонално ниво. Но тъй си беше - почнахме на около 14-15 години и към завършването(при това любителска игра) средната ни височина беше един и осемдесет и нещо. Освен да е някакъв групов ген....
Подбно, н ос обратен знак мога да кажа и за впечатленията от щангите. Никого не избират по височина... По способности ги избират.

DI

28.01.05
13:57

да така е прав си ДЗВЕР ! :)

само да се изкажа по въпроса за баскетбола,помага за растежа но не значително,тъи като генът е отговорен за 90% от растежа,пък наи често родителите ако са високи си казват “и тои ще стане висок като нас,даи да го направим баскетболист” и така се създава това впечатление от баскетбола..мое наблюдение е,че в повечето случаи,синът става с 2-3-4 см по висок от бащата,но винаги има изключения,все пак 10тото поколение няма да е 240см :wink:

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1