16.01.05
01:01
АЗ съм на 16 години и бих казъл,че си се занимавам с фитнес(ходя си доста редовно)обаче има един въпрос които ме гложди-моят баща ми казва,че не е хубаво от толкоз малък(според мен 16 години хич не е малък)да ходя на фитнес и да вдигам тежести,защото вредяло на ставите и в бъдеще може да имам проблеми с тях.Това съм го чувал и от други хора и ми стана странно.Вярно ли е?Трябва ли да взимам нещо за това?
Sorry за тъпия въпрос ама не знаех към кого да се обърна:)
16.01.05
07:58
Добре дошъл!
По-принцип вреди, НО ако тренираш правилно и суплементираш добре вредата ще е минимална. :D
16.01.05
11:06
Добре дошъл и от мен.
Абсолютно съм съгласен с първата част на второто изречение на der_meister :)
Ключът е преди всичко правилното изпълнение на упражнението и високата концентрация по време на повторенията.
Всъщност правилната тренировка с времето ще увеличи и устойчивостта и здравината на ставите. Инак - ходенето води до захабяване. Фитнесът - и той :)
17.01.05
15:14
редактирано от Мартин http://www.bb-team.org/forum/viewtopic.php?p=31927#31927
тренирай правилно, яж много плодове и няма да имаш никви проблеми със ставите
25.01.05
14:49
Разбира се че ще имаш проблеми със ставите. Тялото и костите се изработват до около 20 год. възраст. Та съветът ми е по умно и по внимателно с тежестите и прави правилно упражнията без значение килата които дигаш. Неправилното упражнение ще ти съсипе костите.
П.П. В края на краищата на по 70 год. всички ще ни болят костите :)
25.01.05
16:08
само да спомена, че шансът да се контузиш е еднакъв, независимо дали си на 15 или на 30,и все пак винаги същестува,съгласен съм, че наи-важно е правилното изпълнение на упражнението,може да пиеш витамини,калции,глюкозамин, които са много полезни точно за ставите и костите. Ако те болят китките- използваи накитници,колената- наколенници, кръста- колан и т.н.
25.01.05
17:40
Значи тренирай, изпълнявай правилно упражненията и най-важното - не се хвърляй на големи тижисти.
На 16 не е ли по-разумно да се занимаваш с някой различен спорт... Плуването наприемр би ти изградило страхотна основа за бб-то (по-добро развитие на белите дробове от което се увеличава значително гръдния кош, добра обща кондиция, стамина). Не че е толквоа опасно, колкото можеш да намалиш костният си разтеж и има маааалка вероятност наистина да се увредиш. Ако пък си твърдо решен, аз лично бих правил базови упражнения с по-малко тежести и повече повторения (не е идеалната тренировка за маса, но напоследък все повече се замислям дали не съм правил глупости преди седмици, месеци или години).
Фитнеса даже помага на ставите ако испалняваш правилно упражненията и не се претоварваш! Доказано е, че фитнеса укрепва сухожилията и ставите както и мускулатурата!
по-здрави
Ставите и сухожилията укрепват заедно с мускулите, при постепенното увеличаване на работните тежести. Просто не трябва да се бърза и да се претоварват. Има методики за укрепване само на сухожилията, ама те са за напреднали и не ги препоръчвам. Включват частични повторения с много малка амплитуда (5 - 10 см.) с големи тежести. На повечето хора не са им необходими, както казах, въпроса е да не се бърза с тежестите, за да имат време ставите да заякнат. Те се приспособяват по - трудно от мускулите към натоварването.