25.01.05
15:04
Ще ми кажете ли по колко грама креатин да взимам на ден и по колко пъти дневно в тренировъчни и нетренировъчни дни и кога е най-добре(преди/след тренировка преди/след лягане).Също така разбрах за зареждаща доза от 6-7 дена и искам да питам и тогава колко гр да взимам и как.Става ли само с вода или сок или да се слага и мед.Аз съм 70кг 1.75м и целта ми е покачване на маса.
Благодаря!
Първо зареждащата фаза-1 седмица по 20грама разделени на 4 приема(по 5грама) преди тренировка след тренировка и другите два между основните хранения..така я караш 1 седмица.След това подържаш месец месец и половина най-много.По 10 грама на ден (аз от скоро го почнах и си разделям тия 10 грама 5гр преди и 5гр след тренировка).Можеш да пробваш така ако някои друг ти предложи нешо по одачно пробваи (все пак не сам кои знае какъв разбирач).Приемаи го с една лъжица мед или декстроза ( за по добро усвояване).Междо другото аз сам мн доволен!
Успех !
Аха!Ама мен ме притесняват тия грамове на ден.Не са ли много на моите килограми(70кг)?А също защо е тая почивка след 1 месец?Това нали все пак не е стероид?
Не са много спокоино (но ако искаш можеш да го пиеш и след зареждащата фаза по 5грама след тренировка)Междо другото и аз сам почти на твоите килограми.Има почивка защото организма привиква към креатина и после ще се усвоява към 30%(приблизително) от количеството което поемаш а така няма мн смисъл(ако го пиеш без почивка може и да ти се овреди черния дроб ).Затова пии си го месец месец и половина и след това месец почиваи!
25.01.05
23:07
[quote author=“Martin87”]Аха!Ама мен ме притесняват тия грамове на ден.Не са ли много на моите килограми(70кг)?А също защо е тая почивка след 1 месец?Това нали все пак не е стероид?
така е множко са...
пий 5 дни по 10-15гр (разделени на няколко приема) и после по 5гр на ден за 30-тина дни, почивка ПОНЕ два месеца и пак...
Добре трениран човек харчи макс 2гр креатин на ден така че от по-високи дози няма да усетиш НИКАКВА полза, а само ще си товариш бъбреците (в най-добрия случай) :D
Абсолютно съм съгласен с der_meister. Не прекалявай с креатина, щото не е добре за бъбреците!
Аз сам 61 кг и правих зареждащата фаза по 20грама и подържащата по 10грама (ще имам в предвид 2те ви мнения за след почивката).Martin87 ти си реши ако ти се струва по одачно техния вариянт пробваи него(хем ще си спестиш креатин и може би проблеми с бъбреците за напред ) :D
25.01.05
23:45
първия път като пих креатин (еееех кога остарях толкова :( ) преди 5 г. и аз жулех по 20гр на ден за една седмица и поддържах с 10, но сега като пия 10гр за зареждане и 5гр поддържаща не виждам разлика 8)
ПОНЕ 2 месеца почивка?Казаха ми 2-3 седмици,а и наистина ми се струва много голяма-2месеца...
Ама 1 въпросче...сигурни ли сте че уврежда бъбреците?
ами аз така знам ако го пиеш без да правиш почивка 1во няма да има същия ефект апак и бъбреците ти ще се увредят.За почивката трябва да я има (обясних ти защо..организма ще привикне и ще усвоява към 30% от количеството което поемаш) според мен 1 месец почивка е достатъчна,но има и други твърдения.Ти си реши :D
Обяснението е доста простичко: след като спрете да пиете креатин, депата са все още запълнени и организма произвежда все по-малко креатин. За да не нарушите функциите на черния дроб за производство на креатин, трябва да направите пауза от минимум времето на цикъла с креатина.
Да,благодаря за отговора вече ми стана ясно за почивката ама все пак не влияе на бъбреците,а на черния дроб(евентуално ако няма паузи)
Естествено, че и бъбреците са засегнати! Та нали креатинина се изхвърля точно от бъбреците :wink:
Когато депата са запълнени, а вие продължавате да пиете креатин, то е логично всичко да се изхвърля...
Да, повече вода, повече билкови чайчета (за предпазване на бъбреците - има специализирани такива) и другото важно е да си купиш качествен креатин и да спазваш приличните дози, а не да се изхвърляте на 20гр или повече.
17.02.05
13:10
ей хора абе да питам примерно 5 грама това долу горе една чаена лъжичка ли е или...?
Не съвсем, защото никой не ти казва колко точно трябва да е напълнена лъжичката. С чаена лъжичка мога да взема и 3г и 5 и 8г креатин, в зависимост колко й е голям върха. Най-точно става на електронна везна, по възможност за лабораторни цели (точна)...
аз от 4 месеца сам спортист;) и пих креатин 2 седмици сега ми се налага седмица почивка... и мисля че ще ми се отрази много добре, като смисля след тази седмица да пия осхте 2 и да спра за 2 след което да направя цял цикал от месец и пак месец почивка.
много асм доволен от креатина на нутрим(може би защото не разбирам :wink: , но има едни лажички синички който се дават с кутиите от хуманата за бебета-5гр. е и е перфектна за целта.
ам.. пиех 5г. в 200 мл. вода 30 минути преди тренировка и веднага след тренировката още 5гр. добре ли е или както казжате съсипвам креатина. да започна ли с по 3г. ?? като се има напредвид че сам 60 кг.
20.02.05
15:59
10 грама на ден (дори треноровъчен) според мен са ти множко.
добра идея е да намалиш на 2 дози по 3гр. Средно трениран спортист изразходва на ден около 2 грама, а ти пиеш 10 от които половината ги изпикаваш - сам разбираш че само си товариш бъбреците и даваш пари за това :lol:
в петак си дойдох от екскурзията и в неделя(днес) тренирах и си взех 3 грама ;) обаче се чудя като не сам правил “зареждане” и ми се вижда малко половинчата работа.. от друга страна пък ми се сваршва креатина :( но има лъч надежда идва време за стипендии и ще си купя още,но... като го взема да напрявя ли едно зареждане с 4пати по 2 гр. на ден (сутрин, на обяд, преди и след тренировка) за 2 седмици и след това да продалжа с по 3 гр. преди и 2 грама след тренировка ?
мерси
01.03.05
11:55
[quote author=“snaffy”]в петак си дойдох от екскурзията и в неделя(днес) тренирах и си взех 3 грама ;) обаче се чудя като не сам правил “зареждане” и ми се вижда малко половинчата работа.. от друга страна пък ми се сваршва креатина :( но има лъч надежда идва време за стипендии и ще си купя още,но... като го взема да напрявя ли едно зареждане с 4пати по 2 гр. на ден (сутрин, на обяд, преди и след тренировка) за 2 седмици и след това да продалжа с по 3 гр. преди и 2 грама след тренировка ?
мерси
5 дена 3 пъти по 3 грама и после 40-50 дни по 5 гр. Така мисля че ще извлечеш максимален ефект срещу минимум пари :lol:
креатина са комбинира с прост въглехидрат по принцип , е добре да си взима със мед но може и да не се бърка зимаш си креатина и веднага после малко мед и си готов аз така правя ма ако искаш си го бъркаи....
Повече от 5 г креатин на ден няма смисъл-освен ако не е зареждаста дозата.Най-добре е да се раздели на 2-3 г преди и след тренировка според мен.А за усвояването добре с заедно с глътамин и декстроза,може и с натурален сок /задължително виж да има захар на етикета/
Превод. :evil:
Mr_Muskul
06.03.05
16:04
[quote author=“Martin87”]А креатина с мед ли трябва да го взимам и колко време да го разбърквам?
мед, захар, вафла....въпроса е да има окло 40-50грама бързи въглехидрати за да получиш инсулинов връх. Креатина най-добре с лъжицата директно в устата - без сокчета, вода и т.н.
[quote author=“Rocky^”]Повече от 5 г креатин на ден няма смисъл-освен ако не е зареждаста дозата.Най-добре е да се раздели на 2-3 г преди и след тренировка според мен
Превод. :evil:
Mr_Muskul
тва е ясно:) въпроса беше за дневните дози
Наскоро четох една статийка в която пишеше че не може де се усвоят повече от 2-3г на ден, като по-големи дози са излишни, само натоварваме излишно организма си (усвоеното количество креатин зависи от мускулната маса - по-голям = по-големи дози) За пример беше даден 75-80 кг билдер!!! Това и друг път съм го чувал. Не си спомням линка, но беше постнат някъде във форума. В зареждаща фаза 10-15 г са достътъчни, а за поддържане, както някои вече писаха 2г преди и 2г след тренировка предполагам става :)
24.03.05
23:06
значи на 17 години съм. висок съм 180 см и тежа 72 кг. от вчера започнах да вземам креатин на Nutrim. зареждащата ми е 5 дена по 15 грама на ден разпределени на 4 приема а после поддържащата по 5 грама на ден разделени за преди и след тренировка. креатина го вземам заедно с 250 мл вода в която съм разтворил една лъжица мед. според вас правилно ли съм се ориентирал или допускам някакави грешки
мерси предварително
еми според моето скромно :oops: мнение е добре :) аз го приемам по сасхтия начин (или поне планувам да го приемам така) според мене това е отличен вариант само, че мисля да го приемам с 3 лажици мед :)
28.03.05
00:52
мерси много за отговорите!!! аз креатина си го сипвам направо в устата и след това пия една чаша с вода около 200 мл в която преди това съм разтворил 2-3 лъжици мед. това е по съвет на един от членовете на форума. а искам да питам след като минат 25 дни и спра креатина за месец-месец и половина после като започна пак да правя ли зареждащ период от 5 дена или направо да вземам по 5 грама??? :roll:
еми аз доколкото сам схванал ще трябва-през този месец - месец и половина организма черпи креатина от “депата” следователно ще е добре да се направи зареждаща фаза
успех
искам да ви питам добре ли е веднага след трен. да се пие наведнъж амино, креатин и глюкоза
Добре е. Само гледай креатина да се поразтвори доколкото е възможно във напитката.
25.08.11
16:19
Ще ми кажете ли по колко грама креатин да взимам на ден и по колко пъти дневно в тренировъчни и нетренировъчни дни и кога е най-добре(преди/след тренировка преди/след лягане) на 14 сам и сам 50 кг мерси предварително :)
25.08.11
16:31
5гр преди и 5 гр след тренировка в тренировъчни а в не тренировъчни 5 гр преди сън но на твойте години не знам дали ще получиш това което очакваш :) Пък и не знаем какво е храненето какъв е стажа в залата ?
25.08.11
16:57
Аз като пия,за поддържане на сила,докато свалям ще го пия по 10 грама за 5 седмици,без зареждащи фази,те повечето го правят и с по 10 грама зареждаща,аз пък ще си ги държа на едно и също :)