28.03.09
23:37
Здравейте аз се казвам стефан на 15 години съм.Занимавам се с фитнес 6-ти месец от 2 седмици на сам пия протеин(суроватачен).Но си нямам и най-малка представа какво е това хранителна програма ... Искам да се извиня и едновременно да помоля колегите фитнес манияци да помогнат.Просто да ми кажат какво трябва да ям и как ?
Другия ми вапрос е забелязах че всички ядете яйца след тренировка,но немога разбера как ги ядете ? Сурови ?!? защото съм опитвал и от 3-тото ми се повръща ... Благодаря за отделеното внимание и се надявам някой добър съфорумник с повече опит да помогне ^_^
Забравих да спомена нещо ...
ВИСОЧИНА : 172
КИЛОГРАМИ : 64
ако е нужно да добавя нещо само питайте :)
28.03.09
23:42
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/37020/
Преди да пиша тук прочетох това което си копнал ти ... но не ми даде отговори или поне не съм оспял да ги разшифровам ... виж аз наистина съм много начинаещ ... нямам си и понятие от хранителна програма :(
29.03.09
08:54
ами пич,Petar Cholakov ти е дал линк с най-важните неща.Потърси още малко и колкото повече четеш,толкова повече ще ти стане “ясно” за много неща.
НАй-важното е да ядеш често-към 6 пъти на ден,като във всяко ядене има протеин.За деня от 2.2 гр до 3,3 грама за телесно тегло,демек на ден трябва да ядеш най-малко към 130 грама протеин.В първото хранене сутрин се зареждаш с малко повече въглехидрати за енергия(тогава може да вкараш и някой бърз)и източник на протеин!,за да спреш катаболизма(разпад на мускулите).Второ хранене-в даскало-едно кисело мляко,банан-например.Обяд пилешко със салата.Преди трен-комплексен въглехидрат +протеин.След трен- пиеш пудрата+ бърз въглехидрат,за вечря телешко например+картоф и т.н.Преди лягане може извара разбита с вода.Това е най-общо.
С протеина може да заместваш хранения,но недей да мислиш,че от него ще станеш “здравеняк”,защото все едно ядеш храна.Според мен на тия години не ти трябва,освен ако не си много зает,в което се съмнавам.
По-здрави
Мерси много за помоща.Не не съм много зает,даже през учебно време фитнеса е едно от малкото ми занимания ... (всички добри приятели са по други градова,някой дори други даржави) и протеина го пия защото мисля че няма нищо вредно и нередно :( Ако греша моля някой да разясни :(
много си се прецакал с този протеин като за начало :)
сега серизно няма нищо лошо да се пие само трябва да знаеш по кое време трябва да се приема,задължително сутрин след ставане като бърз източник на протеин и другият най важен прием е преди и след тренирвка останалото време може просто да се храниш с правилните храни.
Добре ясно разбрах това,а само да попитам как ядете яйцата :) може ли да ги ям варени или пържени ? и какво е това бавен и какво е бърз въглихидрат ?
Бавен и бърз въглехидрат е бавно усвоим и бързо усвоим. Например бялото брашно, плодовете, меда и други сладки работи (но не всички) са бързо усвоими и са подходящи веднага след тренировка. Бавните въглехидрати са овес, картофи, кафяв ориз, кафяви макарони и спагети и прочее. Яйцата можеш да ги ядеш всякак, но при варените яйца по-лесно се маха жълтъка. Сурови не е желателно, макар аз да ги ям често така, защото... абе ще те излъжа ако ти кажа, че знам със сигурност, но консумирането на сурови яйца предразполага към разболяване. А ако ще ги пържиш по възможност без допълнителна мазнина, но ако е неизбежно (например тигана ти е скапан) слагай зехтин.
Мнението беше редактирано от ~ DN на 29.03.09 15:27.
мерси много за помоща :) току що се вращам от супера купих си овесени ядки и в момента чакам да киснат и да ги изям ... По късно ще напиша примерна хранителна програма за мен и ще се радвам ако някой направи забележки(ако има такива,а то ще има :D)
След 7-8 часът избягвай въглехидрати. Ако ще ядеш овес яж го сутрин за първа закуска и преди тренировка.
а овесените ядки как си ги приготвяте ?????? аз ги отавих да киснат 10 минути и ги изядах,вие така ли правите или ?
Както ти е вкусно бе, толкова ли нямаш въображение. Аз вече сухи ги ям. Други ги накисват в мляко, трети във вода. Някои 10 минути ги оставят, други цяла нощ. Някои слагат извара...
Мерси много трашметъл наистина ми помогна доста :) ето какво си мисля като примерна хранителна програмка :
7:00 овесени ядки (ако трябва някаде да добавя нещо само кажете)
9:30-10:30 тук съм в училище посаветвайте какво мога да ям сега
13:30 тук ще ям ориз/картофи с някакво месо + протеин(пудра)
14-15:00 фитнес
16:00 протеин + пак моля да ми предложите нещо било то орехи или каквото и да е ...
20:00 тук мисля салата месо риба и каквото друго педложите
Мерси предварително :)
Добре е режима. За 15 годишен не мисля, че ти трябва повече ядене, но попринцип за по-големи и по-тежки ‘атлети’ яденето е двойно на твоето. Нищо, ти го остави така нещата, но с времето бавно качвай количествата храна. В училище можеш да си носиш сандвич с извара, домати, краставици, месо, или можеш да ядеш сурови орехи/бадеми/фъстъци. Аз на твое място бих сложил 2 филии хляб по джобовете и заедно с тях да взема пудрата. След тренировка освен протеина не ти трябва друго освен лъжица мед, но при положение, че го ядеш тоя мед веднага след тренировката, а бързия протеин 20-30мин. максимум. Това ядене 30 минути преди трен. е добре, но веднага след тренировката аз бих ти препоръчал ядки (казах вече какви). Страхотен източник на енергия.
edit:
Забравих нещо важно.. Малко преди лягане 150-200гр. извара. Яж я както искаш, добавяй каквито искаш продукти но се съобразявай с въглехидратите - количеството на въглехидрати в последното хранене през деня трябва да е нищожно.
Мнението беше редактирано от ~ DN на 29.03.09 21:21.