27.03.09
17:06
Здравейте!
Реших и аз да направя дневник и много се надявам на вашата помощ.
Аз съм на 28 год., 168 см, 62 кг. Предразположена съм към напълняване, поради което вече 14 год. спазвам всевъзможни диети през различни интервали от време. След което като постигна приличен резултат се отпускам с храната и така съм попаднала в един омагьосан кръг :( Преди около 4 год. бях постигнала желаната от мен форма, но малко след това забременях и сега съм пак в изходно положение.
Попрочетох доста теми из форума и избрах да съм на РБД, защото се доближава най-много до моя вкус- не си падам много по пиле и риба,извара и т.н., не мога без плодове. Незнам обаче какво друго мога да хапвам и как да изчисля какво количеството от съответните храни. Затова се надявам да ми помогнете. Това беше за храненето.
За спорта ( защото без него явно няма как да стане ) - от почти 2 месеца ходя на фитнес по 2 пъти в седмицата, последната седмица реших, че трябва да увелича на 3 пъти седмично. В дните,когато не съм на фитнес въртя на крос тренажора в къщи по 30 мин. и малко коремни преси след това. И аз като повечето жени трупам в ханша и бедрата, но имам и друг проблем- ужасно тлъсти глезени, с които вече се съмнявам, че ще успея да се разделя някога :(
Мисля да си взема течен л-карнитин.
Ами ще ви напиша и малко мерки и се надявам на помощ и ценни съвети.
ханш-95 см
талия-67 см.
бедро-55 см.
коляно-39 см.
глезен-24 см.
бюст - 87 см.
Темата беше редактирана от MT на 27.03.09 17:08.
Здравей :) Аз те съветвам да си опишеш храненето и тренировките и да задаваш конкретни въпроси, за да получиш и съвети. Това което си написала за сега е твърде общо и няма върху какво да ти дадем съвети.
Успех с начинанието :)
29.03.09
11:33
“Помощ и ценни съвети” има в целия форум и във всички статии ... или не ви се дава зор да почетете малко?!
Здравей и от мен. В дневниците си записваме хранене, тренировки, проблеми, притеснения и тогава очакваме съвети какво да променим или не. Ако просто ти трябват общи препоръки, както казва Ива, има много материали в сайта и форума.
Все пак добре дошла и успех в начинанието :-)
29.03.09
12:48
казано от Ива Павлина на 29.03.09, 11:33:
“Помощ и ценни съвети” има в целия форум и във всички статии ... или не ви се дава зор да почетете малко?!
Toчно на теб този тон не ти отива Хич !!!
Затова е тук - да пита и да се учи !
Вие научени сте се родили да му се невиди !
Здравей и от мен :)
Първо трябва да изчеслиш калорииния си прием: 655 + (9.6 X тегло в кг) + (1.8 X височина в см) - (4.7 X възраст в години) =? (BMR - basic metabolic rate в ккал.)
После умножаваш по активността си:
“# Ако вашият начин на живот е по-скоро заседнал, то индексът на активността Ви е 1,2
# Ако вашият начин на живот е умерено активен (спорт 1-3 пъти седмично), то индексът на активността Ви е 1,375
# Ако вашият начин на живот е активен (спорт 3-5 пъти седмично), то индексът на активността Ви е 1,55
# Ако вашият начин на живот е усилено активен (спорт 6-7 пъти седмично), то индексът на активността Ви е 1,725
# Ако вашият начин на живот е екстремално активен (спорт всеки ден заедно с тежък физически труд или двуразови тренировки) е индексът на активността Ви е 1,9.
Според мен е добре да си на отрицателен кал.прием.,т.е. от получените ккал изваждаш 500ккал.
Когато получиш отр.калориен баланс “изграждаш” една РБД по него!
От 1,7 до 2,3 гр. на кг. да ти е протеина.Изваждаш калориите на белтъка от дневния калориен прием и така намираш калориите на мазнините и въглехидратите или по-просто - делиш калориите останали след изваждането на белтъците на две.
Разделяш храната на 5-7 хранения. Като е добре с напредването на деня въглехидратите да намаляват. И се постарай да не смесваш въглехидрати с мазнини....
Въглехидратите да са в първата половина на деня (смесвай ги с протеини), в останалата част на деня - протеин с мазнини и на всяко хранене зеленчуци ( задължително ) :)
Протеини набавяй от: месо (каквото обичаш), яйчни белтъци, рибата и изварата са за предпочитане
Въглехидратите: от пълнозърнести продукти - ориз, спагети, макарони, хляб(пълнозърнест), овесени ядки, трици, пълн.брашно, плодове ( но с нисък ГИ : http://www.bb-team.org/articles/1015/, таблица: http://www.bb-team.org/values/glycemic_index/ )
Мазнините: зехтин, ядки, жълтъци (не прекалявай с тях), авокадо, маслини
Не пържи, не панирай, избягвай солта, захарта, газ.напитки и сокове - пий достатъчно вода (най-добре изворна) около 40-50мл. на кг. за начало.
Ммм, за друго не се сещам .....
Успех! ;)
Мнението беше редактирано от Ambriel на 29.03.09 13:39.
29.03.09
14:24
Никой не се е родил научен, естествено, но е положил усилия да се просвети, доколкото можепо определени теми. Това не е негостоприемство или както там го схващат определени хора - това е покана да се почете малко, за да има база за коментар. Ако някой поиска нещо на готово, е ... има достатъчно реклами за целта. Успех на всички начинаещи и похвала за решението да променят нещо!
29.03.09
14:35
казано от Mamularin на 29.03.09, 12:48:
казано от Ива Павлина на 29.03.09, 11:33:
Toчно на теб този тон не ти отива Хич !!!
Затова е тук - да пита и да се учи !
Вие научени сте се родили да му се невиди !
Ами не, но има специални теми и раздели създадени с цел да помогнат на наяинаещите. Темата за НВД е токова изчерпателна, че и абосолютен лаик да си, пак ще успееш сам да си направиш меню. Наготово е много лесно, но моье ми е по-добре сам да полоьив усилия за СОБСТВЕНИЯ си прогрес, отколкото да разчиташ на някого другиго. Ние можем да и даваме съвети и знания, но тя все пак трябва да има някаква основа.
29.03.09
14:36
казано от Ива Павлина на 29.03.09, 14:24:
Никой не се е родил научен, естествено, но е положил усилия да се просвети, доколкото можепо определени теми. Това не е негостоприемство или както там го схващат определени хора - това е покана да се почете малко, за да има база за коментар. Ако някой поиска нещо на готово, е ... има достатъчно реклами за целта. Успех на всички начинаещи и похвала за решението да променят нещо!
х2
ПП. Веднъж и ние да сме на едно мнение ;)
29.03.09
17:29
Хей,уплашихте момичето.Май трябва да се отвори специална тема за спор :-) Не мисля,че има смисъл да й се спами дневника.Мисля,че ви разбра и ще напише примерно менюи тренировка,не е нужно да се повтаря.А на теб, Мими,успех!И бъди сигурна,че тук всички са много услужливи и когато знаят и могат -помагат ;-P
Здравейте отново! Аз както съм написала изчетох доста, но в по-голямата част от темите е описано храненето за НВД ( което за мен е неприемливо,защото не мога да хапвам пиле и риба по 2-3 пъти на ден, а също и без плодове не мога). Не мисля, че трябва така да реагирате. Благодаря искрено на по-услужливите от вас!
Храненето ми е следното:
сутрин като стана пия една чаша мляко с нес кафе ( без захар), след около 2 часа - едно Корни без захар или кис.мляко с мюсли, или половин пакетче бадеми. След около още 2 часа ми е тренировката. Около час след като тя приключи хапвам зелена салата с кис.мляко или 2 чаши таратор. След около 2 часа съм отново гладна :) Тогава хапвам плод, в този сезон портокал или ябълка. Вечерта към 19 ч. си правя или 2 бъркани яйца с малко сирене,пушено филе, кис.краставица и накрая слагам 2-3 лъжици лютеница, или салата от 2 домата с 1 чаша царевица и малко сирене, или зелена салата с царевица и кис.мляко, понякога си купувам половин скумрия на скара,или пиле на скара. Това е горе-долу менюто ми за деня. Главният проблем обаче е, че като наближи времето за лягане изпитвам неустоим глад за сладко, който залъгвам обикновено с един портокал. От изчетеното из форума разбирам,че това не е никак правилно, но незнам как да се справя с тази нужда да сложа нещо сладко в устата си :( Пия вода около 1.5 - 2 л.
Тренировката ми е следната- 15 мин вело за загрявка, бедрено сгъване-3х12,бедрено разгъване-3х12,затваряне с аддуктор машина-4х20,разтваряне с аддуктор машина-4х20, 2х 50 на калф машината, 2х 30 коремни преси, избутване на машина за гръдни мускули- 3х12,пек дек-3-12,придърпване на долен скрипец-3х12,придърпване на вертикален скрипец-3х12 и накрая 20 мин. вело. Това е 3 пъти в седмицата. И 2-3 пъти седмично, когато почивам от фитнеса като се върна от работа по 30 мин се потя на кростренажора, след което малко коремни преси и леки упражнения за ръце.
Ако някой има желание да ми даде съвет :)
30.03.09
06:12
Струва ми се, че през деня почти не ядеш ... закуската в колко часа се пада и защо 2 часа след кафето? Корнито не е много добър избор, 2-те бъркани яйца всъщност пържени ли са? Пушено филе - по-добре не, под друга форма -да.
30.03.09
06:37
Тогава вкарай задължително мляко, сирене, яйца.
Ти през деня на практика не ядеш.
Избягвал плодовете следобед и по-късно преди лягане, тогава е подходящо примерно сандвич с извара и лютеница - виждам я обичаш ;)
Ива, закуската ми е толкова късно,защото не обичам да закусвам и по-точно колкото по-рано хапвам сутрин толкова по-голям ми е апетита след това през деня :( Яйцата ги правя в тиган,който е с незалепващо покритие и слагам само малко масло ( около половин лъжица ). С какво мислиш, че мога да заменя Корнито?
Mamularin, знам че не е добре да се ядат плодове след обяд, но този глад за сладко....
30.03.09
07:37
Супер е маслото, направо по 2 лъжици слагай, за още по-добър ефект...
ШЕГУВАМ СЕ!
30.03.09
07:45
Корнито може да го замениш с другата описана от теб закуска-кисело мляко,но не с мюсли,а със овесени трици/ядки и например още слънчогледови семки,тиквени семи.Просто избягвай сушените плодове,освен ако твоето мюсли не е без тях-тогава може.За да ти е по-вкусно можеш към млякото да прибавиш канела.Аз лично от скоро си слагам и ми е мн по-приятно.
При теб май преобладава портокалът като плод.Лошо няма,той е със среден ГИ,но все пак наблягай на тези с нисък и може от време на време пак да ядеш портокал.
За желанието за сладко...знам,трудно е.Може да си организираш по един ден в седмицата ,в който можеш да си похапваш по нещо сладко,но естествено без да прекаляваш,за да не замазваш постигнатото през останалите дни от режима.Така в този ден ще знаеш,че ти е позволено и няма да властва онова омразно чувство на вина,че си прегрешила.
А сега за тренировката:Съветвам те кардиото ти в края на тренировката да е интервално.Това е най-ползотворният начин за горене на мазнини и ти е необходимо по-малко време.Иначе ако е при умерено темпо организмът привиква,а идеята е да го изненадваш.Редувай ходене с бягане като за начало,а като свикнеш започни да бягаш с редуване на висока и средна скорост :-)
30.03.09
07:52
Ако тиганът е наистина незалепващ, и без никаква мазнина става. Аз използвам само екстра върджин зехтин, и гледам да е италиански... но избягвам да го обработвам термично, камо ли да го пържа с цвърчене:) Моята закуска обикновено е един бъркоч от кисело мляко, извара, сусамено и ленено семе, може и малко сусамов тахан, пчелен прашец, нарязана ябълка, кокосови стърготини... изглежда много, но от всичко по малко ... и става екстра. Вместо Корни, защо не хапнеш 50 г сурови бадеми или сурово кашу?
А какво мога да вземам за засилване на метаболизма и освен л-карнитин какво ще ми препоръчате за стопяваме на сланинките по краката ( не че нямам и на други места, но са значително по-малко :) )
30.03.09
10:03
мисля, че ти е рано за добавки. Пробвай първо с хранене и спорт, след 2-3 месеца ще видим.
Общо взето се придържм към другите мнения. Тренираш и се храниш малко. Вечер си гладна и то за сладко, защото храната ти не е досатъчно. Никой не те кара да ядеш месо непрекъснато. Но определено салата с таратор за обяд не е най-пълноценното хранене. Яж си плод, два като ти се ядат, но портокала вечер ти съсипва усилията за целият ден. Хапни извара с нещо или някакъв зеленчук, но плод вече - не.