29.03.09
00:33
Отдавна ме напира да пусна подобна тема, ала колегиалността ме възпираше... Какво означава това? Как е възможно човек да се примирява със собствената си неграмотност. Не ме разбирайте погрешно, целта не е да обидя или засрамя някого. Ако имаш проблеми с правописа, оправи ги, за пунктуацията няма да отварям тема, но е въпрос на самоуважение. И на мен ми се случва да не съм сигурен в изказа си, но се консултирам... Та, темата е: убеден съм, че хората които пишат неправилно, не са толкова неграмотни, а просто не си дават зор. Имайки пред вид, че фитнесът е вид себеусъвършенстване, дали не е в реда на нещата да работим над себе си като цяло? И съответно, вашите практики в тази насока...Поздрави!
ПП- простете за правописните грешки!
Най-малко съм целил да обидя някого. Не одобрявам соченето с пръст. Провокира ме оприделено изказване и обърнах внимание на примиреността с даденото положение. Формалният изказ не е задължителен, нито дори препоръчителен за свободното общуване вав форума. Сам предложих темата да бъде затворена, предвид насоката на нейното развитие. Тезата беше и продължава да бъде: щом целим себеусъвършенстване, нека да не сме небрежни към езика си...Това е. Ако някой се е засегнал, моля за извинение! Поздрави!
Темата беше редактирана от Стефан Симеонов на 31.03.09 18:55.
Нищо друго не ми пречи повече от неправилното поставяне на запетаи. Аз самия понякога ги забравям или ги слагам където не трябва, но буквално трябва да разшифровам какво се опитват да ми кажат хората понякога.
29.03.09
10:55
Само не разбрах нещо - авторът на темата нарочно ли е допуснал правописни грешки в поста си?
29.03.09
12:46
казано от HeartCore на 29.03.09, 01:04:
аа тука визирам най вече Wrestling_Pro
Aa, тук визирам най-вече “Wrestling_Pro” !
В такава тема пишете неграмотно, какво остава за другите ?
казано от Александър Кацарски на 29.03.09, 10:55:
Само не разбрах нещо - авторът на темата нарочно ли е допуснал правописни грешки в поста си?
Намерих си 3, 2 технически и една правописна, бяха поправени...Благодаря! Надявам се, че критиката е конструктивна, а не се заяждаш. Мисля, че темата е сериозна. Поне такова беше намерението, снощи след няколко ракийки. Ако ще я превъръщаме в караница, по-добре да я затворят...Тук не се търси стилистично съвършенство, а малко повече усилие в постовете. Провокиран съм от примирението, а не от самите грешки, в крайна сметка сме хора и ги допускаме, неволно или не...Поздрави!
Във всеки един форум в нашата мила рОдина има хора, допускащи недопустими грешки. Това е така, защото до форумите имат достъп доста деца, още незавършили основно и проспали доста от часовете по български език и литература. Разбира се, не само те допускат грешки, но другите, по-възрастните, вече не могат да се поправят.
Форумът на бб тийм не е по-различен и просто трябва да се примириш.
И съответно, вашите практики в тази насока...
С риск да се повторя - учене му е майката!
Поздрави!
29.03.09
17:05
казано от biggggy на 29.03.09, 14:01:
казано от Александър Кацарски на 29.03.09, 10:55:
Намерих си 3, 2 технически и една правописна, бяха поправени...Благодаря! Надявам се, че критиката е конструктивна, а не се заяждаш. Мисля, че темата е сериозна. Поне такова беше намерението, снощи след няколко ракийки. Ако ще я превъръщаме в караница, по-добре да я затворят...Тук не се търси стилистично съвършенство, а малко повече усилие в постовете. Провокиран съм от примирението, а не от самите грешки, в крайна сметка сме хора и ги допускаме, неволно или не...Поздрави!
Не се заяждам, просто да добавя- не си поправил думата “предвид” (пише се слято) :)
Абе не се ядосвайте за правописните грешки. Това че има грешки само ви напряга ума и ви кара да се замисляте за правилното изписване на думите. Тези хора ви правят услуга ! :lol:
Отдавна трябваше да има такава тема.Много грубите грешки са признак за мърлявост.Или просто на някои не им пука за родния им език.Още малко ще го говорим като някои мургави събратя.Добра тема на автора.Един средноинтелигентен човек,старателен и сериозен към нещата с които се занимава(както езика така и фитнеса) трябва да избягва подобни грешки.А понякога дори гафове.Защото всъщност пречат преди всичко на самия него.Развалят неговия имидж.Добрата представа за него в очите на другите.Преди няколко месеца дадох за пример един колега тук.После имаше интервю с него.Калоян Янкулов.Отлично владеене на книжовния,както и на разговорния български език.Тинейджърите да вземат пример от него.
Сложете си плъгин на браузъра да ви подчертава грешките. За мозилата има, но за другите браузъри не съм сигурен. Другият начин е като не си сигурен прействаш въпросната дума в Гугъл и ако е сгрешена ще ти изпише:”мже би имате предвид.......
Има допустими и недопустими грешки; на който не му изнася да се регистрира във форум за български език и литература.
А “Мамуларин”, надявам се и в останалите неща от живота ти да си такъв перфекционист, че да не се окаже, че компенсираш нещо :)
30.03.09
05:35
казано от avirex на 29.03.09, 22:23:
Сложете си плъгин на браузъра да ви подчертава грешките. За мозилата има, но за другите браузъри не съм сигурен. Другият начин е като не си сигурен прействаш въпросната дума в Гугъл и ако е сгрешена ще ти изпише:”мже би имате предвид.......
Или пък да намерим някой грамотен и да го караме да ни пише постовете, а? К’ви браузери, к’ви 5 лева?
Такива грешки се правят не от глупост, ами от факта, че страшно много хора една книга не са прочели в живота си. Така се учи правопис за мен, с четене!
П.П. Мен поне някакви фрапантни правописни грешки страшно много ме дразнят. Не говоря за това, че всяко второ дете, което пише за пръв път във форума, пуска тема за “мускОлите”, ами че например дори някои от вносителите, представяйки продуктите си, правят грешки каквито не съм правил от шести клас. Така мен поне няма да ме Обедят да си купя нещо от тях...
П.П.2 поздравления на автора за темата...
Мнението беше редактирано от Мартин Томов на 30.03.09 05:36.
30.03.09
05:41
Аз също много се дразня от фрапантните правописни грешки, които очевидно не са направени от бързане, както се оправдават повечето от сътворилите ги... Защото, колкото и да бързаш, как въобще ще ти дойде на ум да напишеш “околу”, вместо “около ... еди какви си грамове” и т.н. И на мен ми прави впечатление, че най-честата грешка е “О/У” ... Понякога излизам извън кожата си и ме обявяват за невъзпитана и негостоприемна тук ...:)
30.03.09
05:49
Да, и аз така. Понякога едвам се сдържам да не напиша нещо в отговор, че да не излезе, че едва ли не във всяка тема се заяждам... И освен грешките от типа о/у, които и според мен са най-масовите, мисля, че ще е добре да спомена, че думата безмислен е безСмислена :) Защото в 5 от 6 случая я виждам написана без “с”. Не е толкова трудно да се замисли човек, откъде идва дадена дума, корен на думата, това онова... Дали нещо е “без мисъл” или “без смисъл”....
Не мога да разбера какво ми се караш. Като някой не може да пише може поне да не се излага. Тези плъгини са направени за такива дето не могата да си пишат на родния език.
Аз лично имам наблюдения, че когато пиша на клавиятура, мога да допусна грешки, които посмъртно няма да допусна, ако пиша на ръка.
Спомням си имаше някаква тема свързана с добавките на крИка в която самият той отговаряше на въпроси и допусна няколко правописни грешки.
30.03.09
06:47
“Самият той” !!! Та това ли ти е критерият за правопис!? :)
30.03.09
06:59
Здравей!
Добра тема. Определено има нужда да се обръща внимание за подобни неща. Всеки от нас по едан или друга причина допуска грешки. И аз ги допускам.
Според мен тайната се крие основно в чатовете. Аз лично - много си повредих правописа преди години с това писане на латиница. Дадох си сметка чак след 5 години подобно мъчение. Сега правя всичко необходимо да отстраня все още наличните поражения.
Въпросите са много, отговорите още повече. Но не смятам, че точно ние можем да ги отстраним.
Можем само да правим “дружески” забележки и/или да обръщаме внимание. Но в един момент можем да се превърнем в постоянно поправящи... а това ли смисъла на сайта.
Думите ми са само разсъждение над темата ти. Иначе си абсолютно прав и те подкрепям.
Но така или иначе... ще си останеш с възмущението и едва ли ще промениш нещо.
Все пак... браво за темата и те подкрепям напълно.
Аз самия, както вече споменах, откривам за себе си грешки, който се старая да отстранявам.
Смятам, че сами яфакт, че има изискване за писане на кирилица - променя нещата много.
30.03.09
08:01
“Пей ли си Пенкеле, кой ли те слуша....” ще си пишем тука колко много се пише грешно, неграмотна ерес и това е положението.Нека го приемем.И на мен ми е неприятно да чета с правописни грешки или два реда изречения без никаква запетая обаче какво да се прави.
30.03.09
08:01
Колеги,
Ще си позволя да се намеся. Като модератор.
Вероятно съм един от достатъчно правилно пишещите. Да, може да изтърва някоя шпация или в бързината да я натисна по - рано и да се получи неприятно сливане.
Въпреки това според мен такава тема води до две неща:
1. Публично осъждане на лица, които поради една или друга причина пишат зле. На практика събираме се тоя и тоя, заклеймяваме оня, и....
- безполезен и обиден акт. Например лицето emil_mlo навремето имаше доста лош форумен правопис, въпреки това беше един от най - полезните членове за сайта и форума и имаше ред статии. Много писачи, някои от които просто форумни герои правиха опит да го осъдим. Защо? Заради спамери, нетърпящи чуждо мнение? Не всичко е правопис и не всяка принципна позиция е принципна.
Моят съвет към хората, които изпадат във възмущение или дори озлобление от лошия правопис във форума - съвсем доброжелателно - е да си помислите, не сте ли твърде зависими от форумното общуване и не го ли вземате твърде насериозно? За вас самите, пък правописа - бял кахър. Ще почнете после да се дразните някой като сгреши в нещо, че никой не ви отговаря на въпросите, че няма нови теми... Безкраен вихър, от който никакви положителни емоции не можете да извлечете.
Казвам ви го, защото съм го видял. Никого не искам да обидя, нито да соча с пръст.
2. Лекичко самоизтъкване, че не сме като масата и вижте масата накъде е тръгнала. Що пък решихте да се съдим за правопис? Що решихте, че има модели и/или съдии в това отношение? “Нека който е безгрешен хвърли първият камък”
Значи нещата са прости.
Кофти правописа дразни. И мен ме дразни и понякога не чета.
Предполагам, че всеки обръща по - малко внимание на пост или менние с лош правопис. Това е естественото първо наказание. Него и да искаме, не можем да контролираме.
Но с тази тема няма да промените никого. Само ще влошите форумния климат. Ще се изпокарате.
Затова си позволявам да я заключа. Безмислена е.
Не че е лоша или грешна, просто е играна.
Да не търся предните 10 такива да ви показвам.
Решението:
1. Учтиво направете забележка на хората, където видите такъв пост. Не с тема или с разправия. Покажете им културата, която искате от тях.
2. Всъщност модераторите се намесват в тежки случаи на чатърски правопис. Така че ако случаят е толкоз тежък, може и тях да потърсите.
Поздрави!
ПП. С настоящото аз НЕ подкрепям, НЕ одобрявам и НЕ защитавам неграмотността. Просто правя това, което смятам че е правилно за форума. Такава тема по - скоро обижда, отколкото да поправя някого.
Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 30.03.09 08:07.
31.03.09
18:55
Ъпвам малко темата
ЕТО ВИ ДОБАВКА - СПЕЛ ЧЕКЪР(ПРОВЕРКА НА ПРАВОПИСА) ЗА ПОЛЗВАЩИТЕ МОЗИЛА
Теглите и инсталирате, ако това ви е браузъра.
Не е изпробвано от мен, лично аз нямам мозила, но отзивите са добри.
Който желае, да го използва, тия програмки удобно показват правописните грешки.
Поздрави!