25.01.05
17:44
Искам да ви задам въпрос по една малко специална тема.
Чувал съм,че когато човек излезе от пубертета започва да качва по-лесно мускулна маса,защото костите му се втвърдяват.Има ли известна доза истина в това?
Ако някой разбира ще му бъда благодарен да ми обясни.
25.01.05
17:54
Mммм.
Уби рибата с този въпрос.
Мога да ти отговоря, изхождайки от няколко предположения относно това, което си чул, и това, което си мисля, че имаш предвид.
Твърди се, че по време на пубертета мускулна маса се качва най - бързо в следствие на тестостерона и хормона на растежа...
Това и е така, и не е така...
Вярно е, че тези хормони са хиперактивни и те са основата на растежа.
Но една голяма част от действието им се фокусира върху растежа на костите и ставите, растежа на височина, растежа на вътрешните органи и т.н.
Откъдето и разминаването между очакваният мускулен растеж и полученият всъщност. Растежът на мускули през пубертета може да не е толкова силен, именно защото хормоните се “концентрират” на други, първостепенни за организма задачи. Тук би могла да се намери и косвена връзка между ръста и тренировките по време на пубертета. Но и тук е вината, че не във всеки случай помпейки през пубертета получаваш резултат като от стероиди.
С излизането от пубертета може би минава време, преди мозъкът да подаде сигнал до жлезите и хормоналният пубертет да свърши. В това време обаче в по - голямата си част растежът на кости и стави ще е завършен и свободните хормони биха могли да послужат и на други цели, освен на зададените от програмата на организма. Т.е. на растежа на мускули.
Това е само едно мое предположение. Не съм чудесно запознат как завършва пубертета, но виждам известна логика в твърдението за възможността за растеж към и около края му.
25.01.05
23:14
ДЗВЕР 6+ не се бях замислял за това...
Това твърдение е разпространено, тъй като е общоизвестен факт, че с напредването на възрастта, метаболизма се забавя. Оттам и по-лесното покачване на мускулната маса (но и на мазнините).
Не разчитай на това :wink:
26.01.05
10:47
Няма нищо общо с възрастта това твърдение, Марто. Става въпрос за половото съзряване.
А реалната картина на възрастта е съвсем друга. Тя е, че с увеличаване на годините съотношението мазнини/мускулна маса се променя методично в полза на мазнините, именно и поради забавеният метаболизъм и намаляващото количество на разгледаните горе хормони. Мускулната маса се запазва до към 30-35, евентуално 40 години и след това габаритите й спадат...
Естествено, че не трябва да се разчита на това. Труд му е майката :) Просто обосновавам известната логика в твърдението за края на пубертета...
Аз съм ви благодарен за отговорите.Все пак разбрах,че метаболизма ми ще се забави и ще имам проблеми с мазнините.
Проблема при мен е в качването на маса по краката,иначе нагоре сам добре,защото от пети клас тренирам и съм доволен от себе си.Но краката са ми дълги и много трудно качвам там.
Благодаря за отговорите.