02.04.09
18:43
Продуктите за пандишпанов блат са еднакви за трите торти:
2, 3 яйца
ванилия
вода/пр.мляко - на око, приблизително 5,6 суп.л
3,4 суп.лъжици брашно/най-добре бяло/ - все пак е за цялата торта
2,3 суп.лъжици пудра захар/подсладител, стевия/
1 ч.л бакпулвер или сода за хляб
Белтъците се разбиват с малко от пудрата захар
Жълтъците се разбиват с останалата захар, брашното, ванилията, бакпулвера, водата. Сместват се с белтъците. Трябва да се получи рядко тесто. Пече се на умерена фурна върху хартия за печене до зачервяване. Реже се на 2 блата или не се реже или се пекат 2 блата един след друг.
Плодова торта200 гр ягоди/или банан
2 кис.млека по избор
степ ягода или друг или подсладител
5 желатина на д-р Йоткер
800 мл-1 л вода подсладена с нещо/захар, подсладител, стевия/
Млеката се разбиват на еднородна смес с малко степче/ на вкус, около половината пакетче/
2 желатина се разтварят в малко вода/100-200 мл/ и се разтопяват на водна баня. Прибавят се към млеката.Нарязват се половината плодове и се прибавят към сместа.
Блатът се поставя във тортена форма и се сиропира с вода подсладена с нещо си, около 200 мл. Може и горещо подсладено какао вместо вода.
Отгоре се слага млечната смес и се оставя в хладилника да се желира.
Във водата се разтварят другите 3 желатина и се разтопяват на водна баня. Оставя се да изстине, докато другата смес се желирва/ 30 - 40 мин/Добавят се останалите ягоди.
Изсипва се върху тортата и се оставя хладилника до втвърдяване на желатина.
Тортата може да се приготви и без желатиновия блат
Иве не припадай, другите торти са без желатин!!!
Тирамису с 2 блата
300 гр. маскарпоне/безсолна извара Маджаров или Мероне, крема сирене Ескуиза 0,2% или Рикота/
2,3 яйца
Пудра захар или подсладител/стевия/ на вкус
200 мл. горещо подсладено еспресо
50 мл. Амарето, коняк, уиски или ромова есенция
Натурално какао за поръсване
Маскарпонето/или заместителят му/ се разбива с половината захар/подсладител/ и жълтъците. Отделно се разбиват белтъците с другата половина захар/подсладител/
Двете смеси се съединяват и се бъркат с дървена лъжица или тел, не с миксер.
Блатът се сиропира с еспресото в което е добавен алкохола. Половината крем се изсипва отгоре. Слага се вторият блат и се сиропира, после останалият крем
Отгоре се изсипва кремът и се наръсва с какаото през сито.
Шоколадова торта с 2 блата
300 гр. маскарпоне/безсолна извара Маджаров или Мероне, крема сирене Ескуиза 0,2% или Рикота/
2,3 яйца
Пудра захар или подсладител/стевия/ на вкус
Натурално какао 3 суп. л или повече или линд 85% около 50 гр
Прясно мляко 50 -100 мл, ако е с шоколад вместо какао
Кокосови стърготини
Маскарпонето/или заместителят му/ се разбива с половината захар/подсладител/ и жълтъците. Добавя се какаото.Отделно се разбиват белтъците с другата половина захар/подсладител/
Двете смеси се съединяват и се бъркат с дървена лъжица или тел, не с миксер.
Ако се използва натурален шоколад, той се разтопява на водна баня в прясното мляко и се прибавя към жълтъчната смес. Трябва да е по рядко от течен шоколад
Блатът се сиропира с горещо подсладено какао с няколко капки алкохол.
Половината крем се изсипва отгоре. Слага се вторият блат и се сиропира, после останалият крем. Поръсва с кокоса и настърган шоколад.
Забележка: По принцип всичко правя на око, така че количествата са импровизация. Трябва да прецените , в зависимост от продуктите – големина на яйцата, гъстота на млякото и изварата и т.н. Блатът е с диаметър около 24 см. За по.голам блат трябват повече продукти. Ако има въпроси – питайте. Ха да ви е сладко
03.04.09
08:12
Диетично е,но не е за НВД това
казано от IronFreak на 03.04.09, 08:12:
Диетично е,но не е за НВД това
Какво му пречи да е???
03.04.09
09:05
може би алкохола какаото и пудрата захар все въглехидрати с висок глицемичен индекс
03.04.09
09:21
Зареждащ ама с Джънк фуд :)
03.04.09
09:23
казано от Иван Шишманов на 03.04.09, 09:21:
Зареждащ ама с Джънк фуд :)
По-добре не
Аз лично захар не ползвам, но във форума има хора които ползват, затова съм я написала. Аз слагам стевия.
Ако тортата се раздели на 10 парчета в едно парче има по-малко от 10 гр-въглехидрат, колкото в 1 голям домат или морков , доста протеин и почти никакви мазнини. Е това ако не става за десерт при НВД ще си умрем от еднообразие
03.04.09
10:03
Аз се надявах да опитам някоя от рецептите ама като основно ядене за десерт наистина ще ми дойде :).
Току що направих тирамисуто с малко изменение на рецептата :)
2 блата от:
5 яйца
ванилия
100 мл прясно мляко 0,1%
100 гр ръжено брашно
подсладител
1 пакетче бакпулвер
Крем от:
600 гр. извара (с Exquisa май ще е по-добре)
3 яйца
подсладител
Сироп:
200 мл. горещо подсладено еспресо
50 мл. червен ром
около 1 ч.л. натурално какао за поръсване
На мен ми харесва, много сладко го направих, но въпреки това ми харесва. Дали става за НВД? Според мен -да!;
Сметнах го така - залагам стандартните 12 парчета
В едно парче: Ккал: 145; Б: 14 гр; В: 8,5гр М: 4,5 гр
Снимки :)
Мнението беше редактирано от Limka на 04.04.09 10:34.
04.04.09
15:09
Леле, ето с какво ще се занимавам в неделния ден! ... Щом не е с желе, става;)
05.04.09
08:30
Браво дами ,много сте креативни ,истински експериментаторки в кухнята. :) Ама според мене тоя ром по-добре да го няма щото все пак си е алкохол.
07.08.09
00:43
Малеее , Дива ,Лимка жестоки сте !
Трябва да ви черпи форума за креативността ! :)
07.08.09
06:38
И аз съм постнала една рецепта за тирамису с бишкоти в темата за рецептите с извара