леки нвд торти

02.04.09
18:43

Продуктите за  пандишпанов блат са еднакви за трите торти:

2, 3 яйца
ванилия
вода/пр.мляко - на око, приблизително 5,6 суп.л
3,4 суп.лъжици брашно/най-добре бяло/ - все пак е за цялата торта
2,3 суп.лъжици пудра захар/подсладител, стевия/
1 ч.л бакпулвер или сода за хляб

Белтъците се разбиват с малко от пудрата захар
Жълтъците се разбиват с останалата захар, брашното, ванилията, бакпулвера, водата. Сместват се с белтъците. Трябва да се получи рядко тесто. Пече се на умерена фурна върху хартия за печене до зачервяване. Реже се на 2 блата или не се реже или се пекат 2 блата един след друг.

Плодова торта200 гр ягоди/или банан
2 кис.млека по избор
степ ягода или друг или подсладител
5 желатина на д-р Йоткер
800 мл-1 л вода подсладена с нещо/захар, подсладител, стевия/

Млеката се разбиват на еднородна смес с малко степче/ на вкус, около половината пакетче/
2 желатина се разтварят в малко вода/100-200 мл/ и се разтопяват на водна баня. Прибавят се към млеката.Нарязват се половината плодове и се прибавят към сместа.
Блатът се поставя във тортена форма и се  сиропира с вода подсладена с нещо си, около 200 мл. Може и  горещо подсладено какао вместо вода.
Отгоре се слага млечната смес и се оставя в хладилника да се желира.
Във водата се разтварят другите 3 желатина и се разтопяват на водна баня. Оставя се да изстине, докато другата смес се желирва/ 30 - 40 мин/Добавят се останалите ягоди.
Изсипва се върху тортата и се оставя хладилника до втвърдяване на желатина.
Тортата може да се приготви и без желатиновия блат
Иве не припадай, другите торти са без желатин!!!

Тирамису с 2 блата

300 гр. маскарпоне/безсолна извара Маджаров или Мероне, крема сирене Ескуиза 0,2% или Рикота/
2,3 яйца
Пудра захар или подсладител/стевия/ на вкус
200 мл. горещо подсладено еспресо
50 мл. Амарето, коняк, уиски или ромова есенция
Натурално какао за поръсване

Маскарпонето/или заместителят му/ се разбива с половината захар/подсладител/ и жълтъците. Отделно се разбиват белтъците с другата половина захар/подсладител/
Двете смеси се съединяват и се бъркат с дървена лъжица или тел, не с миксер.
Блатът се сиропира с еспресото в което е добавен алкохола. Половината крем се изсипва отгоре. Слага се вторият блат и се сиропира, после останалият крем
Отгоре се изсипва кремът и се наръсва с какаото през сито.

Шоколадова торта с 2 блата

300 гр. маскарпоне/безсолна извара Маджаров или Мероне, крема сирене Ескуиза 0,2% или Рикота/
2,3 яйца
Пудра захар или подсладител/стевия/ на вкус
Натурално какао 3 суп. л или повече или линд 85% около 50 гр
Прясно мляко 50 -100 мл, ако е с шоколад вместо какао
Кокосови стърготини

Маскарпонето/или заместителят му/ се разбива с половината захар/подсладител/ и жълтъците. Добавя се какаото.Отделно се разбиват белтъците с другата половина захар/подсладител/
Двете смеси се съединяват и се бъркат с дървена лъжица или тел, не с миксер.
Ако се използва натурален шоколад, той се разтопява на водна баня в прясното мляко и се прибавя към жълтъчната смес. Трябва да е по рядко от течен шоколад
Блатът се сиропира с горещо подсладено какао с няколко капки алкохол.
Половината крем се изсипва отгоре. Слага се вторият блат и се сиропира, после останалият крем. Поръсва с кокоса и настърган шоколад.

Забележка: По принцип всичко правя на око, така че количествата са импровизация. Трябва да прецените , в зависимост от продуктите – големина на яйцата, гъстота на млякото и изварата и т.н. Блатът е с диаметър около 24 см. За по.голам блат трябват повече продукти. Ако има въпроси – питайте. Ха да ви е сладко

03.04.09
07:13

Смятам да пробвам тирамисуто....утре може би :)

Диетично е,но не е за НВД това

03.04.09
09:01

казано от IronFreak на 03.04.09, 08:12:

Диетично е,но не е за НВД това

Какво му пречи да е???

може би алкохола какаото и пудрата захар все въглехидрати с висок глицемичен индекс

03.04.09
09:15

Става за зареждащ ден, ама много играчка :)))))

Зареждащ ама с Джънк фуд :)

03.04.09
09:23

казано от Иван Шишманов на 03.04.09, 09:21:

Зареждащ ама с Джънк фуд :)

По-добре не

03.04.09
09:55

Е не бих ги нарекъл рецептите - джънк.

03.04.09
10:01

Аз лично захар не ползвам, но във форума има хора които ползват, затова съм я написала. Аз слагам стевия.

Ако тортата се раздели на 10 парчета в едно парче има по-малко от 10 гр-въглехидрат, колкото в 1 голям домат или морков , доста протеин и почти никакви мазнини. Е това ако не става за десерт при НВД ще си умрем от еднообразие

Аз се надявах да опитам някоя от рецептите ама като основно ядене за десерт наистина ще ми дойде :).

04.04.09
10:33

Току що направих тирамисуто с малко изменение на рецептата :)

2 блата от:
5 яйца
ванилия
100 мл прясно мляко 0,1%
100 гр ръжено брашно
подсладител
1 пакетче бакпулвер

Крем от:
600 гр. извара (с Exquisa май ще е по-добре)
3 яйца
подсладител

Сироп:
200 мл. горещо подсладено еспресо
50 мл. червен ром

около 1 ч.л. натурално какао за поръсване

На мен ми харесва, много сладко го направих, но въпреки това ми харесва. Дали става за НВД? Според мен -да!;
Сметнах го така - залагам стандартните 12 парчета
В едно парче: Ккал: 145;  Б: 14 гр; В: 8,5гр  М: 4,5 гр

Снимки :)

Мнението беше редактирано от Limka на 04.04.09 10:34.

04.04.09
10:34

И още една на цялото нещо :)

04.04.09
15:09

Леле, ето с какво ще се занимавам в неделния ден! ... Щом не е с желе, става;)

05.04.09
08:30

Браво дами ,много сте креативни ,истински експериментаторки в кухнята. :) Ама според мене тоя ром по-добре да го няма щото все пак си е алкохол.

CH

07.08.09
00:43

Малеее , Дива ,Лимка жестоки сте !

Трябва да ви черпи форума за креативността ! :)

07.08.09
06:38

И аз съм постнала една рецепта за тирамису с бишкоти в темата за рецептите с извара

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1