ПЪРЖЕНО

Прескочи до:

08.04.09
17:15

При положение,че тренирам всеки ден,активно на лостове,тичам стабилно и целта ми е да кача килограми,мога ли да ям пържено... ?Или е за предпочитане да е печено или варено.

08.04.09
17:46

Яж си.. при положение, че пържиш храната в зехтин и на всяко готвене сменяш старата мазнина от тигана с нова няма проблеми.

08.04.09
18:50

Печено или варено, пърженото го отбягвай.

08.04.09
21:31

казано от Thrashmetal на 08.04.09, 17:46:

Яж си.. при положение, че пържиш храната в зехтин и на всяко готвене сменяш старата мазнина от тигана с нова няма проблеми.

и аз тва ще каа
———
Kaa или КАЖА ?
emzo

Мнението беше редактирано от emzo на 10.04.09 05:42.

09.04.09
05:23

Само че при пърженето зехтинът се променя - става липидна пероксидация на мастните киселини.

09.04.09
07:18

казано от Ива Павлина на 09.04.09, 05:23:

Само че при пърженето зехтинът се променя - става липидна пероксидация на мастните киселини.

Тва го знам ама беше късно и го бях забравил - всички мазнини стават транс

09.04.09
07:27

То това не е точно транс, процесът е друг - бая по-вреден - образуват се свободни радикали...

ER

09.04.09
07:29

Е ‘начи бръмчим на чай + пържени картофки, ‘къв е проблема :D

ШЕГУВАМ СЕ!

09.04.09
07:46

Що пък чай?

ER

09.04.09
07:48

Антиоксиданти :)

09.04.09
07:55

Да бе, бутай ти пържено и разчитай на чая като антиоксидант. Хората може и в конски дози взимат витамини - антиоксиданти, но това не ги спасява - вредата е сторена ... Нали ако беше толкова лесто предотвратяването на проблема, нямаше да съществува! не така наивно, моля ... и без търсене на оправдания!

ER

09.04.09
08:01

За к’во съм написал, че се шегувам, как мислиш?

09.04.09
08:03

Е, да, но някой новак ще схване думите ти за чиста монета и ще набива спокойно чай и пържени картофи, колкото и да не му е вкусно:)

Що пък да не е вкусно :)

09.04.09
08:54

То е вкусно, ‘ма присяда :(

09.04.09
21:49

казано от Ива Павлина на 09.04.09, 07:27:

То това не е точно транс, процесът е друг - бая по-вреден - образуват се свободни радикали...

Това и при олиото ли е така или само при зехтина?
Не бях го чувал, ти откъде го знаеш?(Просто съм любопитен, да не прозвучи като заяждане).

10.04.09
05:30

Ивето е шефче в тази област ;)
Специално за зехтина - пърженето ако и да не го прави вреден, то на 100% премахва качествата, заради, които хората го хвалят.

10.04.09
06:23

NastyNas, с всички мазнини е така... А го знам оттам, че съм молекулярен биолог - и с формwли го знам, ама не ви и трябва да ви обяснявам с тях, повярвайте ми!:)) Иначе всеки може да намери инфо в нета, без да е нужно да се рови в дебрите на молекулярната биология:) .... Стоянчо е много прав за зехтина.

ER

10.04.09
06:32

Meн ме интересува нещо друго от кулинарната сфера ...

Има ли нещо вярно в твърденията, че тефлоновите (и другите покрития от не-метален-характер) отделят няк’ви токсични в-ва при нагряване до висока температура ...

И изобщо кой е най-добрия материал за кухненски тигани/тенджери?

10.04.09
06:49

Има някаква информация, че тефлонът е вреден - слагали му били някакви спрейове и масла за вериги!:) ... Или, че е канцерогенен, но при вдишване на тефлонови изпарения ... Според изследвания при наг­ря­ва­не на теф­ло­на се от­де­ля спе­ци­фич­на ток­сич­на ки­се­ли­на, ко­я­то мо­же да се от­ра­зи не­га­тив­но на здра­ве­то - вло­ша­ва ра­бо­та­та на ди­ха­тел­на­та сис­те­ма, на­ру­ша­ва имун­итета, во­ди до раз­ви­тие на зло­ка­чес­т­ве­ни ту­мо­ри... Да, обаче до­се­га не е за­бе­ля­за­но теф­ло­но­ви­те съ­до­ве да се от­ра­зят не­га­тив­но на със­то­я­ни­е­то на чо­ве­ка. Има про­ве­де­ни опи­ти - вър­ху миш­ки.
Но си има пра­ви­ла. Не ни е нужна та­ва с теф­ло­но­во пок­ри­тие. Па­ри­те на вред­на­та ки­се­ли­на за­поч­ват да се от­де­лят, ко­га­то теф­ло­нът се наг­рее над 200 гра­ду­са, а то­ва ви­на­ги се случ­ва във фур­на­та. По-доб­ре - ска­ра­ или фо­лио.
И още: в ни­ка­къв слу­чай да не се  з­пол­з­ва ти­ган, чи­е­то теф­ло­но­во пок­ри­тие е за­поч­на­ло да се из­тър­к­ва или се е повреди­ло. И проб­ле­мът тук не е в са­мия теф­лон. Прос­то под не­го се на­ми­ра алу­ми­ний или алу­ми­ни­е­ва сплав. А то­ва ве­че на­ис­ти­на са вред­ни ве­щес­т­ва, ко­и­то мо­гат да до­ве­дат и до хра­ни­тел­но от­ра­вя­не.

ER

10.04.09
06:58

А за въпроса кой е най-добрия(безопасен) материал/сплав?

Питам, щото има тука разни стоманено-титаниеви, пак незалепващи, на които на самата опаковка си пише, че дори във фурна можеш да ги слагаш и няма проблеми ...

Та ми е интересно к’во имат предвид под “няма проблеми”, че ще го извадиш във същата форма, в която си го сложил вътре, или че наистина НЯМА ПРОБЛЕМИ :)

Ето тука примерче - http://www.silvernutmeg.com/FullProd.php?p_id=219&PNAME=Scanpan_Classic_Titanium_Nonstick_Frying_Pan

Мнението беше редактирано от eraziel на 10.04.09 07:09.

10.04.09
07:15

E те това е форум BG-mama,  там е цялата световна наука:)
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=316168.120

11.04.09
09:35

казано от Ива Павлина на 10.04.09, 06:23:

NastyNas, с всички мазнини е така... А го знам оттам, че съм молекулярен биолог - и с формwли го знам, ама не ви и трябва да ви обяснявам с тях, повярвайте ми!:)) Иначе всеки може да намери инфо в нета, без да е нужно да се рови в дебрите на молекулярната биология:) .... Стоянчо е много прав за зехтина.

Абе то в нета много работи може да пише, ама колко от тях са вярни е друг въпрос. Ама това си е друго да го чуеш(прочетеш в случая) от молекулярен биолог :)

11.04.09
09:53

да ти кажа, то и това не си е много работа, защото с просветителса дейност трудно е да пробиеш, въпреки че имаш знания. Пълно е с всезнайковци, прочели откъслечна информация някъде, които се имат за големи специалисти и си дават съвети един на друг...

12.04.09
13:23

Абе..пържено,,,в каквато и форма..не е полезно
...варено,печено...какъв е проблема

MA

12.04.09
16:34

Ива - По твоята логика Ути Бъчваров да е умрял доста отдавна от тефлона :)

Ям пържено средно около 1-2 пъти на месец - най-често картофи, или когато си купувам дюнер, ама това се случва пренебрежимо рядко .

Мнението беше редактирано от Mamularin на 12.04.09 16:35.

казано от Mamularin на 12.04.09, 16:34:

Ива - По твоята логика Ути Бъчваров да е умрял доста отдавна от тефлона :)

Говориш глупости. Ива нищо подобно не е казала, не си измисляйте.

13.04.09
05:17

Иване, благодаря за защитата - и аз върнах нагоре - не видях да твърдя нещо ЗАДЪЛЖИТЕЛНО и СМЪРТОНОСНО :)  А Ути не е подходящ за никакъв пример, освен може би за неуспешна диета с двукратно връщане на килограми след това:)

13.04.09
06:51

за да не ви се развали тефлоновия тиган и да не отделя вредни вещества,след като сготвите с него го оставете да истине и тогава го мийте, а не още докато е врял да го оставите в мивката и да го залеете със студена вода

13.04.09
08:39

казано от no_smoking на 08.04.09, 17:15:

При положение,че тренирам всеки ден,активно на лостове,тичам стабилно и целта ми е да кача килограми,мога ли да ям пържено... ?Или е за предпочитане да е печено или варено.

Ако толкова много го харесваш пърженото - само да влетна, че по-полезно е изпържването със свинска мас - умерено, отколкото с олио и то рафинирано.

ER

13.04.09
16:03

Ивке, ко шЪ ка’йш за пърженето в свинска мас?

13.04.09
16:14

по принцип най-устойчива на пържене е свинската мас, тоест при тозипроцес може да не се стигне до окисление и генериране на свободни радикали въобще ... за предпочитане е и пред зехтина дори ... Наистина, пърженето по-добре да става в качествена мас , и то за кратко време. За маргарин дори не коментирам - печелите 2 в 1 - транс мазнини и липидни пероксиди наведнъж!:) Идея е да се смесва растителната мазнина с малко мас и да се пържи в тази смес. Фъстъченото и кокосовото масло също са подходящи за пържене, защото критичната температура, при кято се отделят токсични вещества, е по-висока от тази на слънчогледовото олио например... Температурата, при която това става, не бива да се превишава, за да не се допусне образуването на вредни съединения. За всяка мазнина тази температура е различна. За свинската мас тя е 192° , 185° е за царевичното олио, 178° - за соевото, 175° - за зехтина, 162° - за фъстъченото, 161° - за кравето масло. Затова свинската мас става за пържене,а кравето масло — не толкова.

ER

13.04.09
16:26

Не е ли канолата(рапица) най-устойчивата на термична обработка мазнина?

13.04.09
16:40

Това е пак растително олио.

13.04.09
16:42

казано от Ива Павлина на 13.04.09, 16:40:

Това е пак растително олио.

Не е ли животинско, не го слагай в тигана ( и в устата :cheese:  )

Мнението беше редактирано от Hvanatema на 13.04.09 16:43.

13.04.09
16:45

Рапичното олио емного полезно, но СУРОВО! Температурата, на която издържа при пържене, е ниска и започва да отделя вредни вещества, а и мирис на риба. Общо взето, няма РАСТИТЕЛНО олио, което да не става вредно след пържене ... и в това отношение: по-добре мас, защото издържа на най-висока температура, без да започне да генерира радикали.

13.04.09
16:46

Друго си е животинското ...:)

ER

13.04.09
16:47

Eто тука има една интересна табличка ...
http://bbq.about.com/od/grillinghelp/a/aa061607a.htm

Каква температура издържа свинската мас?

13.04.09
16:55

Моята информация е за 192 градуса и по-горе съм написала...

ER

13.04.09
16:57

Да, извинявай, не съм погледнал по-рано...
Та, значи, тая табличка от линка не е обективна, така ли?

13.04.09
16:59

Да, доста солидни цифри са изнесени в тази таблица ... имай предвид, че около 170-190 градуса достигат повечето фритюрници при нормално пържене, за какво ти е безбожно скъпото масло от авокадо, което ще ти издържи над 250 градуса например??

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1