13.04.09
18:38
Надявам се темата да не ви се стори глупава.Но предполагам,че и вие сте обърнали внимание на старите гръцки рисунки и други източници,на които са изобразени хора практикуващи този спорт.Тъй като не съм чувал за средновековна зала за фитнес или за средновековен допинг,винаги съм се питал как онези борци имат здрави мускулести тела,мечта за доста днешни фитнесджии.Мисълта ми е по-скоро въпрос-Днешните основни упражнения,използвани масово по целия свят са горе долу еднакви.Бодибилдингът е вече развит и популизиран,но преди 50 години не е било така.Как тогава борците в миналото развиват такава физика,без сегашните знания и условия.Имам чуството,че за постигане на съразмерно и здраво тяло има много пътища и това еднотипно блъскане на известните упражнения за даден мускул,не е разковника на силата.
13.04.09
18:50
Можеби искаш да кажеш, че не е ЕДИНСТВЕНИЯТ разковник.
Ами те в миналото са се храниили основно с месо...може и над 2 килограма на ден да са яли знаеш ли ги :)
13.04.09
19:27
Не знам.Възможно е борците също да са практикували упражненията,но ми е чудно ако не,как се постига такава физика.Ще е хубаво някой който тренира борба да каже какво прави.Когато аз ходих,беше в училище и бях малък,не правихме упражнения само се борихме и учихме хватки.
13.04.09
20:26
Ако искате ще питам бащата.
Има 2 златни медала, още няколко други в този спорт.
Занимавал се е и с щанги любителски.
Само, не формулирай въпроса си като “Абе тате, как сте ставали яки в античността?”, може да го засегнеш. :)
един приятел тренира борба и ми е казвал как тренират:в началото загряват-бягат няколко обиколки на стадиона,после започват силовата тренировка-в един кръг се въртят и клякат с диск на сяка крачка,лежанка с малко повторения за сила,катерят се по въжета,правят силови набирания и набирания на една рака,лицеви опори с различни хватове и с пляскане пред и зад глава,кофички,и правят едно -хващаш един диск 20кг и правят блъскане на пред,вдигане зад глава за трицепс,лицеви опори с диска,клек с диска,двигане с диска за бицепс-това цялото без почивка и се прави 4-5 пъти като след сяко се почива 2 мин и тои ми каза,че това според трениора развивало комплексна сила по цялото тяло .Накрая се борят или пък вземат един чук 10 или 20 кг и започват да удрят по няква гума с замах-развива сила в раменете и сила за изхвърляне.Само да кажа с тази тренировка той е супер здрав и има много сила,не спазва режим яде квот му падне..Ще съм радостен,ако съм ви помогнал!
Що се мъчите да откривате топлата вода? Как се тренира ДНЕС в борбата и в бокса и т.н. спортове - има достатъчно информация в интернет, не е нужно да се преразказват дочути от тук от там неща.
А как са тренирали в древността - ами пак са правели почти същите упражнениния, но едва ли има запазени точните тренировъчни програми ;)
14.04.09
15:20
Потърсих в google ot tam vbox i youtube,но не видях описание или клип на тренировките по борба.Ако има желаещи от Меден Рудник да се саберем някаква групичка и да се таркаляме в боровата или на някоя друга подходяща поляна да пишат.Само да са над 18.
Генетика, генетика и пак генетика. За яденето на месо в древността съм готов да споря, особено пък когато се говори за простолюдието ( то и за това спорта си е бил за аристокрацията де). Тия пости що са измислени? За да се пести храна - мръвката е била кът. Имайте предвид, че за телата на атлетите от древността съдим само по произведения на изкуството. Вижте примерно снимки на Дан Колов или Никола Петров, май не са чак толкова красиви, а? Препратката с статията за живота в Спарта е много точна - те са открили метода на адаптацията, съвсем малко, ( с няколко хиляди години ), преди Иван Абаджиев. Натоварват зверски всички и то от много ранна детска възраст и който оцелее е герой. Той пък предава гените си и уменията си на следващото поколение. Няма чудо, няма тайни упражнения, нито диети, то как се правят мускули си е открито още в древен Египет, ако не и преди това. Тежки натоварвания, колкото се може по-яка храна и накрая просто едни могат, а други не. Тия дето могат ги рисуват по гробниците или им правят статуи.
Мнението беше редактирано от sportist на 14.04.09 15:47.
14.04.09
15:55
Постите са не само да се пести храна, но и с цел организма да се изчисти.В миналото на няколко милионен народ 200-300 да са здрави и с хубави тела ... това си е достатъчно нисък процент. Тренират от малки и то яко, който издържи продължава до финала или падне на следващия етап.Това е борба за оцеляване НЕ СПОРТ.
За постите съм чувал по-различни истории. През зимите, не е имало много плодове и зеленчуци, затова пролетно са прочиствали, един вид.
Лов, риболов, животновъдство. Методи за консервиране е имало, но май са ги прилагали главно на мръвка - осолени меса разни, сухи “колбаси”..
А за изваяните тела...днешните бодибилдъри и културисти са доста напред. Дори, само като сравним с няколко десетилетия, развитието(ако е развитие) е голямо.
14.04.09
16:28
Не рискувай такива боеве по полянки. Ако някой падне лошо или се нарани по някакъв начин няма кой да му окаже основна медецинска помощ .
Това за прочистването чрез постите, наистина ли го вярвате? Сега като мааме всеки ден месо да не би да трябва да се прочистваме? Не мога да разбера какво токсично има в месото,употребено разбира се в нормални количества, особено пък в онзи съвръшенно натурален вид, в който са имали възможност да го консумират тогава. Постите са съборазяване с наличните количества храна според сезона. Пости се докато малките прасенца станат големи, за да може да се заколят, след това се пости докато порастнат агънцата и т.н. Простолюдието си е папкало, главно хляб. Сутрин, обед и вечер - хляб. Често пъти без нищо друго или с някоя главица лук. Лова е бил само за аристократите. Гледали ли сте по филмите какво е ставало с някой, ако са го хванели да ловува в гората на господаря? Или в неговото поточе? За това и всички спортисти са били от царски родове или със знатен призоход. Някъде са си направо богове. Защото тогава само най-висшата класа е можела да си позволи лукса да яде силна храна. И да спортува за кеф разбира се. Хванете мита за “Троянската война”. Всички герой са “от сой” - само царски родове, а някой фамилии се срещат с цели поколения в гръцката митология. Но най-важната роля е на естествения подбор - само силния си предава гена на следващото поколение.
14.04.09
18:21
Е съмнявам се,че за да се борим ще ни трябва доктор до нас.Едва ли ако ми изкарат рамото или си счупя ръката,ще умра до болницата.Аз имам чуството,че всички са просто много мързеливи от сигурно 100 човека,които са ми приятели поддържам връзка със 20-30 почти постоянно.За каране на колело трябва да навивам часове и ако имам късмет идва 1,2ма.За бягане пак така.Лостове никой.И то няма кво да изброявам,само ако кажа ела една яка путка иска да я ебеш,тогава ще дойде някой.
14.04.09
22:22
Секи контактен спорт се практикува под наблудението на тренйор. На полянката като метнеш някой на врат много по - лоши неша могат да му се случат от извадено рамо и счупена ръка, а и няма да станеш със тяло на гръцки бог от самото борене ако това си мислиш.
15.04.09
07:48
не естествено,борбата за удоволствие и закаляване
казано от 5tuza на 15.04.09, 07:48:
не естествено,борбата за удоволствие и закаляване
Има си причина да се практикува върху тепих или татами. В гората не си е работа, нищо че и сме си правили “боен клуб” едно време с разни хора. Но желанието ти да тренираш е похвално, просто си намери зала и трениор.
15.04.09
13:47
http://images.google.bg/imgres?imgurl=http://www.capital.bg/shimg/zx640_534022.jpg&imgrefurl=http://www.capital.bg/showblog.php%3Fstoryid%3D534019%26show%3D1&usg=__OAkYCkjd6u_SgUhvU9Trsk6hwhM=&h=423&w=640&sz=56&hl=bg&start=25&um=1&tbnid=Ki2pCqRUVYJz8M:&tbnh=91&tbnw=137&prev;=/images%3Fq%3Dborba%26ndsp%3D20%26hl%3Dbg%26sa%3DN%26start%3D20%26um%3D1 Аз лично смятам,че е въпрос на желание,характер и воля.Не знам защо,но не мога да копирам както трябва страниците,за да се види трябва малко повече от щракване
Мнението беше редактирано от 5tuza на 15.04.09 13:51.