Сухожилията и как да ги предпазим ?!?

DI

27.01.05
19:40

Всеки който “блъска” натоварва до определена степен сухожилията и ставите, и ако си причини контузия - тя е фатална ! Как се определя кое е нормално натоварване и кое прекалено ? Как да предпазим споменатите елементи ? Ремаци, бинтове и колани нямат само положителен ефект, според това което знам ! Кои храни (не хранителни добавки) укрепват ставите и сухожилията ?

Повтарям се с скорошна тема, ма там не е пълно обхваната темата !

SK

27.01.05
20:06

Аз мисля че при много добра загрявка,е почти невъзможно това което казваш!

[quote author=“SkA7er”]Аз мисля че при много добра загрявка,е почти невъзможно това което казваш!

Много е слабо влиянието на загрявката върху ставите и сухожилията, да не кажа незначително.
Стречингът има малко влияние, ама и неговото не е кой - знае какво. Макар че вероятно е повече от обикновената загрявка.
Съществено влияние има концентрацията при вдигане и правилното изпълнение. Ставите са проектирани да понасят тонове напрежение. Поднесено правилно обаче.
Храни. Ами това за което се сещам....
Ставата е 50% колаген.
Желатинът е важна съставка.
Влияят магнезият.
Витамин С.
Витамин Д.
Може и нещо да пропускам. Има комбинирани суплементи - например Артростоп. Ама да ти кажа честно, си мисля, че и тяхното влияние е малко съмнително. Стави и сухожилия по определение си растат бавно.

DI

27.01.05
21:44

значи от лична гледна точка:
тоя месец смених тренировката за бицепс и старателно следя за правилното изпълнение на повторенията, тренирам го веднаж седмично, и на следващея ден ме боли областа около лакъта винаги и то не малко, като се има предвид за възтановяването след тренировка взимам креатин и вит. Е - това според мен е болка от сухожилията и ставите ! Така ли е ?!? :roll: и ако е така след като твардя, че тренирам правилно какво мога да направя, за да се справя с този проблем, въобще проблем ли е или нормална реакция на тялото ?

Болката винаги е проблем. Тя е защитна реакция на организма.
Ами... не знам какво да кажа. Дай отначало.
Какви упражнения правиш за бицепс?
Опипай си добре ръката и я стискай, установи има ли други полезнени места, освен лакътя? Защото релацията бицепс - претоварване на лакът не е толкова голяма....
Опитай да изпълняваш чисто упражненията, не ги модифицираи, в горно положение с дъмбел например китките да не са успоредни, а да са на една права....
Избягвай известно време да отпускаш до долу....
Пробвай и с ластични бинтове и с някой суплемент.

DI

28.01.05
14:15

За чуковете китките са успоредни в крайно положение, доколкото знам, аз поне така ги правя, я кажи да не бъркам  :roll:  :?:
Програмата ми е:
Вариант едно
1.3х21 (от малка към голяма тежест с упора в лактите)
2.Чуково сгъване от седеж 3х10 (от малка към голяма тежест с упора в лактите)
3.Концентрирано вдигане (от малка към голяма тежест)

Вариант две
1. Сгъване на дъмбели от седеж 4х10 (от малка към голяма тежест с упора в лактите)
2.Скотово сгъване 3х10 (от малка към голяма тежест)
3.Сгъване на ЕЗ щанга 2х15 (от малка към голяма тежест с упора в лактите)
П.С една седмица единия вариант следващата др. вариант

28.01.05
15:18

Нвсякъде пишеш (с упора в лактите). Помисли, стриктно изпълнение може да се постигне и без опора :wink:

Дам, това ми беше една от идеите.
Махни това, дето му викаш чукове.
Намали упражненията с опора в лактите.
Намали малко работната тежест и прави упражненията чисто.

DI

29.01.05
10:33

упората в лактите е т.н. - “чисто изпълнение”, защото изолира мускула така че не виждам защо да го махам - ако махна упората в лактите (правя упр. упрян до стена или ублегалка) ще се включат повече балансираще и синергични(май така се казваха) влакна(на мускули за да съм по-точен). Прав ли съм според теб  :?:
А за килограмите си прав, но съм по склонен да намаля повторенията (доста от сериите правя до отказ (последните 1-2 от всяко упражнение :( ))
Питаше ме каде още усещам болка и след старателно самомъчение установих че има известна болка и при максимална контракция на мускула (т.е. когато е свит) в средата му (т.н. топка - върха му), както и там дето е брахиалиса.

31.01.05
10:54

Идята ми е, при изпълнение на всички упражнения с опора в лактите, доста време самия лакет е под напрежение и освен това се притиска задната му част, където минават някои нерви. Иначе за “чистотата” на изпълнение спор няма.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1