17.04.09
09:27
Здравейте, в духа на идеята тук във форума да има всякаква информация за всичко доста често намирам пропуски или по-точно не намирам нищо за определен продукт. Много често се хвърлям през глава в дълбокото както има една дума и за собствена сметка си правя експерименти. Последния се отнася за новопоявилата се в БГ формула Carb Slam. Предисторията е много дълга и няма да я разказвам цялата, но в общи линии съм развил непоносимост към повечето видове въглехидрати и съответно гейнъри. Основно в тях тъпчат декстроза, фруктоза и малтодекстрин както знаете,а аз лично съм правил и домашни гейнъри във всякакви конфигурации. Проблемите при тях са следните:
1. Сладкия вкус, който аз не мога да понасям изобщо
2. Подхранването на “лошата” чревна флора начело с Candida Albicans
3. Манипулирането на инсулиновите нива с въглехидрати с висок гликемичен индекс
4. Непоносимостта на много хора към фруктоза, която подобно на Е420 (сорбитол) има свойствата да предизвиква разстройство в по-големи количества (Сорбитол в медицината се ползва като разхлабващо, в сладкарството като подсладител и влагозадържащ агент, за да не бъдат сухите пасти наистина сухи)
В гореописаната ситуация излиза, че основния здравословен източник се оказват картофите и оризът. За съжаление не всички могат да си позволят да готвят по един час на ден и да ходят с пластмасовите кутии на работа а оризът увеличава обема си при варене боколо 4 пъти (в зависимост от вида). Тоест за хора като мен с нисък стомашен капацитет 100гр. ориз наведнъж са предела на възможностите преди силно претоварване на гастроинтестиналния тракт. А в 100гр. сух ориз въглехидратите са далеч по-малко от 100гр. (забравих точната цифра). С картофите положението е още по-отчайващо...
И така случайно открих въглехидратен продукт без упоменатите “sugars”. На етикета пишеше “Maize starch”, което си преведох като царевично нишесте. Поразрових се и единственото негативно мнение, което намерих беше, че има вероятност да се появи лек запек при употребата му. Също така открих, че нормалното нищесте има прекалено дълги връзки, които се накъсват при варене, докато това може директно да се употребява. Така започна експеримента.
Недоверчиво първия ден сложих 30гр към други 30 неовкусен суроватъчен изолат. Точно както очаквах не се разтвори, но това ми е последна грижа. След 3 часа с нова доза протеин прибавих 60 грама Carb Slam и започнах да чакам да ми стане тежко, да се подуя и да почна да изпускам газове от всички възможни места. След няколко дни все още си чакам, но това не се случва! От 2 години не бях пил гейнър след тренировка заради точно тези проблеми, а сега нямам търпение да изпия следващата доза.
Конкретно: пудрата е ситна като брашно, не е овкусена и в приготвения шейк присъствието й се разбира само по неразтворените частици, но в никакъв случай не мога да кажа, че ми е гадно. Още на втория ден осъзнах, че никога не съм имал толкова редовен стомах и толкова спокойни черва.
Ефекти: Основният ефект е, че мускулите ми са винаги по-заоблени, пълни с гликоген. Повиши се общия ми тонус и определено тренировката ми протича много по-добре. Винаги съм обяснявал на всички, че това все пак е храна и няма как да усетят разлика, но за мен това е отсега нататък незаменима част от режима ми. Вярно не замества непълноценното хранене, но все пак “Кой вече има време да се храни пълноценно бе, мен???”
Имам огромното желание да допълня поста си като измине определен период и сигурно ще го няправя, но дотогава ако още някой го ползва нека си сподели наблюденията за да се получи един добър източник на информация.
Аз съм ползвал GlycoMaize на ОН, където едната съставка е waxy maize starch. Тя е от така наречените въглехидрати с високо молекулярно тегло, при които идеята е, че минават много бързо през стомаха. Вероятно поради тази причина не се подуваш и нямаш газове. Използвах го много малко и обикновено го редувах със стандартен гейнер. Така че не мога да дам оценка как влияе на възстановяването и дали е по-добре от другите post workout алтернативи. Някъде бях чел обаче, че ако го комбинираш с друга съставка получената смес приема нейното молекулярно тегло. Т.е. губи се ефекта един вид. Пробвах един два пъти да взема glycomaize веднага след тренировката и 20-30 мин. по-късно суроватката. И наистина имах усещането, че въглехидратите светкавично ми се наляха в мускулите. Много по-осезаемо отколкото, когато ги взимах заедно със суроватката след тренировка. Така че може да пробваш и ти един път така, хем ще кажеш дали не съм си внушил нещо аз.:)
17.04.09
10:45
Абсолютно вярно е,че waxy maize не трябва да се приема с други видове въглехидрати и гейнъри. Самото царевично нишесте играе ролята на чист гейнър.
Сила,
въпроса е дали да се приема смесено с протеина или отделно през определен интервал от време. Гледам, че производителя препоръчва да се смесва...
Това, което казва Butthead е много интересно. Колкото до подуването по принцип знам, че се случва в червата, защото ако е само в стомаха ще си проличи по звучното оригване и ще се усеща по-нагоре. Остава въпросителната обаче дали наистина ако е отделно от протеина ще има разлика.
17.04.09
11:21
Добре е да се смесва с БЦАА, протеин, глутамин, креатинови продукти, но в никакъв случай с въглехидрати от типа малтодекстрин, глюкоза,декстроза. Просто към всяка 1 лъжичка протеин добавяйте по 2 лъжички Carbslam и се получава перфектен гейнър