Глутен?

18.04.09
14:50

Здравейте!
Искам да попитам, кои от изброените храни съдържат глутен?
Интересуват ме овесените ядки и картофите?

18.04.09
15:07

казано от Mr.Pump на 18.04.09, 14:50:

Здравейте!

Глутен има в някои житни храни - пшеница, овес, ръж, ечемик....

18.04.09
15:29

казано от Mr.Pump на 18.04.09, 14:50:

Здравейте!

И тези имат ако се не лъжа.  Когато при мен се съмняваха за непоносимост към глутен, ми забраниха всичко, което съдържа нишесте, ама всичко. Включително консерви, салами и т.н , дори и витамини от рода на Бе комплекс, които имат нишесте за да са лъскави и сладки. После се оказа че всичко ми е ок, но докато излязат резултатите се видях в чудо какво да ям.

18.04.09
17:27

Защото видях в темата на Петър Петров за глутена, пишеше че в Овеса НЯМА глутен. За ориза съм сигурен, но за картофите нз.

19.04.09
15:07

Г-н Пъмп, това е източникът, който Ви трябва: http://www.csaceliacs.org/gluten_grains.php

Както виждате овеса е в категория:  Questionable due to content, contact, or contamination. При обработката на овес се използва стандартно бяло брашно, което е типичен носител на глутен. Другата причина е това, което е описано в сайта:

OATS [Avena sativa] Storage protein, (prolamin), is known as avenin. Conflicting studies exist on whether pure OATS are problematic for those diagnosed with celiac disease and dermatitis herpetiformis. OAT prolamins comprise only about 10-15% of the total protein in OATS, much less than in wheat, barley, or rye.
“The Scoop on Oats.” (For further information, see the Q&A on “OATS and the Celiac”, page 14, Spring 2001 CSA Lifeline.)

Нещата при картофеното нишесте са окай. A за ориз се бъркате - той не съдържа глутен.

Аз лично, ако се притеснявам особено много от глутена - задължително бих изключил овесени ядки и производните.

19.04.09
15:26

Благодаря ти Калояне! Да за ориза Знам - не се бъркам аз. За картофите и овеса не бях сигурен. Нямам проблем с глутена, просто не искам да го консумирам, но няма да се разделя с овесените ядки...

Мнението беше редактирано от Mr.Pump на 19.04.09 15:27.

19.04.09
15:59

Дам, за колегите споделях :)
Ами в момента и аз съм на този принцип - избягвам храни с глутен, с изключение на овеса. Преди това бях година и половина без овес, сега по 2 пъти на ден консумирам - и не съм забелязал някакви негативни ефекти. Обаче  забелязъл съм, че се издувам (стомаха) от повечето зърнени култури с глутен а веднага като ги спра нямам проблеми със задържането на газове в стомаха.

19.04.09
20:54

Правилно!

Мнението беше редактирано от Mr.Pump на 09.10.13 14:23.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1