05.05.09
10:20
Здравейте!
Нов съм във “занаята” и не разбирам почти нищо, въпреки че прекарах последните дни в къщи в четене на теми, въпроси, съвети, хранителни добавки, фитнес програми и т.н. Незнам дали е тук мястото за въпросът ми и се извинявам ако съм сбъркал, но Ви моля да ми помогнете!
Намерих случайно Вашият сайт в гугъл, когато написах “Фитнес програми и добавки за начинаещи”. Няколко дни вече не излизам от сайта и чета какво ли не..и съм много доволен от всичко което предоставяте като информация на читателя!
Истината е че искам да направя красиво тяло. Преди половин година спрях да тренирам футбол (който тренирах цели 4). Адски много съм се запалил по боди билдинга и имам огромна воля и желание!Сега да преминем към въпросите ми:
Ето Ви малка информация за мен:
———————————
години - 17
височина - 176см
тегло - 71 кг
———————————-
Въпросите ми са:
1. какво да взимам и в какви дози да го приемам(дали суроватъчен протеин.. или глутамин.. или каквото и да било, но НЕ НА ХИМИЧЕСКА ОСНОВА! искам да съм чист!)
2. ако може по-запознатите с фитнес да ми направят или покажат програма, по която да тренирам колкото се може повече. Вече тренирам 1 месец по програма:
• първи ден - гърди, бицепс, корем
• втори ден - почивка
• трети ден - гръб, трицепс, трапец, предмишница
• четвърти ден - почивка
• пети ден - рамо, крака, корем
(желанието ми е да тренирам всеки ден!!! не само 3 дни! Реших да се обърна към вас, защото ми писна от “разбирачи”.. 1ния казва тренирай по тази , друг казва тренирай всеки ден по 1 нещо например понеделник - гърди, вторник - гръб и т.н >:-( ).
Надявам се да получа професионална помощ.
Благодаря предварително.
П.С - и се извинявам ако не съм попитал на правилното място!
Темата беше редактирана от Nikolaiz на 05.05.09 10:21.
05.05.09
10:26
Имаш ли да чистиш мазнини? Най-важно е храненето, трябва да си спретнеш хранителна програма. Не е много хубаво да тренираш и 7те дни в седмицата- най-добре 4-5 както ти си прецениш. Например моя сплит е
1ден - ръце
2ден - рамо(съответно трапец),корем
3ден - гръб(съответно задно рамо)
4ден-гърди,корем
5-ден крака, корем
Ако искаш мога да ти кажа точните упражнения за отделните мускулни групи.
Мнението беше редактирано от Николай Н. на 05.05.09 10:27.
1. Щом си начинаещ, на този етап не питай за добавки, а информативно си чети из сайта кое за какво служи. Те ще ти трябват занапред. Чети статиите за правилно хранене (раздел “диети” долу в зеленото поле), състави си хранителен режим съпбразно целите и килограмите си и после го постни за коментари. Т.е. в началото се стараеш да набавяш всичко необходимо от храна, а когато това стане трудно започваш с добавките.
2.Вече 1 месец тренираш грешно. Не, че програмата е сбъркана, просто не е за начинаещ. В началото ти трябват кръгови тренировки и привикване към упражненията, изграждане на двигателна култура, правилно изпълнение, техника. Това е за период ок.2 месеца (въпреки, че според мен на организма са му нужни повече за адаптация към натоварването на нервната система).
Ами незнам.. мисля да не качвам повече..мисля, че за момента 71 кг са ми добре? или максимум до 75 да кача(поне за сега).
Според мен трябва да се съобразявам с “Равномерно балансиран хранителен режим (РБД)” . А кога да разбера че имам нужда от някаква добавка или протейн? и по каква фитнес програма да започна? .. и аз ли трябва да си измисля какво да ям и под какъв час?
Мнението беше редактирано от Nikolaiz на 05.05.09 11:15.
Накратко - състави си хранителен режим съобразно желанията ти. Щом не искаш да качваш и си си избрал РБД, състави си такова меню и после го пусни за коментари.
Идеята е да имаш 5-6 приема на храна през горе-долу равни интервали от време. Необходимия ти дневен белтък е добре да се разпредели поравно в тези 4-5-6 хранения. Примерно през 2 часа и половина да има ядене. Блетъчини = протеин. Т.е. след извествно време, когато започнеш да тренираш по-тежко, можеш да си вземеш суроватъчен (бърз) протеин или амини, ВСАА, глутамин, които по-бързо да те възстановяват след тренировката. А по-натам, ако вече и силата изнемогва, минаваш евентуално на креатин и т.н.
Мерси много.. ще постна режима като го състава.
Очаквайте ме скоро пак да досаждам ;-)
Aaaa ами програма? ако може да не тренирам само понеделник сряда и петък? Можете ли да ми покажете някоя? и ми казаха, че е по-добре да тренирам всеки ден (както аз искам) и да почивам събота и неделя и ,че е най-добре за всеки ден отделен мускул .. пример - “ПОНЕДЕЛНИК - гърди / ВТОРНИК - рамо” ???
Мнението беше редактирано от Nikolaiz на 05.05.09 12:48.
05.05.09
14:30
Нали сам каза, че ти е писнало от “разбирачи”? Послушай Стоянчо - кръгова тренировка. Всеки ден отделен мускул не е за начинаещи. И повече от 3-4 тренировки седмично (т.е. през ден) не ти трябват първите няколко месеца...
05.05.09
15:03
Nikolaiz какво всъшност питаш просто влизаш на адрес:
http://www.bb-team.org/fitness/workouts/
Има стотици неща за четене и научаване. Избираш си програма гледаш кое упражнение какво е анализираш дали е удобно за правене в залата която посещаваш, четеш за правилното изпълнение и си тренираш. Имай малко уважение към хората положили хиляди часове труд за създаването на настоящия прекрасен и единствен по рода си сайт. Отдели сега повечко време за учене четене и разбиране кое как кога защо и ще видиш, че като влезеш в залата ще имаш представа какво да правиш там.