Моля за малко помощ..

05.05.09
10:20

Здравейте!
Нов съм във “занаята” и не разбирам почти нищо, въпреки че прекарах последните дни в къщи в четене на теми, въпроси, съвети, хранителни добавки, фитнес програми и т.н. Незнам дали е тук мястото за въпросът ми и се извинявам ако съм сбъркал, но Ви моля да ми помогнете!

Намерих случайно Вашият сайт в гугъл, когато написах “Фитнес програми и добавки за начинаещи”. Няколко дни вече не излизам от сайта и чета какво ли не..и съм много доволен от всичко което предоставяте като информация на читателя!
Истината е че искам да направя красиво тяло. Преди половин година спрях да тренирам футбол (който тренирах цели 4). Адски много съм се запалил по боди билдинга и имам огромна воля и желание!Сега да преминем към въпросите ми:
Ето Ви малка информация за мен:
———————————
години - 17
височина - 176см
тегло  -  71 кг
———————————-
Въпросите ми са:

1. какво да взимам и в какви дози да го приемам(дали суроватъчен протеин.. или глутамин.. или каквото и да било, но НЕ НА ХИМИЧЕСКА ОСНОВА! искам да съм чист!)
2. ако може по-запознатите с фитнес да ми направят или покажат програма, по която да тренирам колкото се може повече. Вече тренирам 1 месец по програма:
•  първи ден - гърди, бицепс, корем
•  втори ден - почивка
•  трети ден - гръб, трицепс, трапец, предмишница
•  четвърти ден - почивка
•  пети ден - рамо, крака, корем
(желанието ми е да тренирам всеки ден!!! не само 3 дни! Реших да се обърна към вас, защото ми писна от “разбирачи”.. 1ния казва тренирай по тази ,  друг казва тренирай всеки ден по 1 нещо например понеделник - гърди, вторник - гръб и т.н >:-( ).

Надявам се да получа професионална помощ.
Благодаря предварително.

П.С - и се извинявам ако не съм попитал на правилното място!

Темата беше редактирана от Nikolaiz на 05.05.09 10:21.

НН

05.05.09
10:26

Имаш ли да чистиш мазнини? Най-важно е храненето, трябва да си спретнеш хранителна програма. Не е много хубаво да тренираш и 7те дни в седмицата- най-добре 4-5 както ти си прецениш. Например моя сплит е
1ден - ръце
2ден - рамо(съответно трапец),корем
3ден - гръб(съответно задно рамо)
4ден-гърди,корем
5-ден крака, корем
Ако искаш мога да ти кажа точните упражнения за отделните мускулни групи.

Мнението беше редактирано от Николай Н. на 05.05.09 10:27.

05.05.09
10:26

1. Щом си начинаещ, на този етап не питай за добавки, а информативно си чети из сайта кое за какво служи. Те ще ти трябват занапред. Чети статиите за правилно хранене (раздел “диети” долу в зеленото поле), състави си хранителен режим съпбразно целите и килограмите си и после го постни за коментари. Т.е. в началото се стараеш да набавяш всичко необходимо от храна, а когато това стане трудно започваш с добавките.
2.Вече 1 месец тренираш грешно. Не, че програмата е сбъркана, просто не е за начинаещ. В началото ти трябват кръгови тренировки и привикване към упражненията, изграждане на двигателна култура, правилно изпълнение, техника. Това е за период ок.2 месеца (въпреки, че според мен на организма са му нужни повече за адаптация към натоварването на нервната система).

05.05.09
11:11

Ами незнам.. мисля да не качвам повече..мисля, че за момента 71 кг са ми добре? или максимум до 75 да кача(поне за сега).
Според мен трябва да се съобразявам с  “Равномерно балансиран хранителен режим (РБД)” . А кога да разбера че имам нужда от някаква добавка или протейн? и по каква фитнес програма да започна? .. и аз ли трябва да си измисля какво да ям и под какъв час?

Мнението беше редактирано от Nikolaiz на 05.05.09 11:15.

05.05.09
11:37

Накратко - състави си хранителен режим съобразно желанията ти. Щом не искаш да качваш и си си избрал РБД, състави си такова меню и после го пусни за коментари.
Идеята е да имаш 5-6 приема на храна през горе-долу равни интервали от време. Необходимия ти дневен белтък е добре да се разпредели поравно в тези 4-5-6 хранения. Примерно през 2 часа и половина да има ядене. Блетъчини = протеин. Т.е. след извествно време, когато започнеш да тренираш по-тежко, можеш да си вземеш суроватъчен (бърз) протеин или амини, ВСАА, глутамин, които по-бързо да те възстановяват след тренировката. А по-натам, ако вече и силата изнемогва, минаваш евентуално на креатин и т.н.

05.05.09
12:13

Мерси много.. ще постна режима като го състава.
Очаквайте ме скоро пак да досаждам ;-)

05.05.09
12:43

Aaaa ами програма? ако може да не тренирам само понеделник сряда и петък? Можете ли да ми покажете някоя? и ми казаха, че е по-добре да тренирам всеки ден (както аз искам) и да почивам събота и неделя и ,че е най-добре за всеки ден отделен мускул .. пример - “ПОНЕДЕЛНИК - гърди /  ВТОРНИК - рамо” ???

Мнението беше редактирано от Nikolaiz на 05.05.09 12:48.

05.05.09
14:30

Нали сам каза, че ти е писнало от “разбирачи”? Послушай Стоянчо - кръгова тренировка. Всеки ден отделен мускул не е за начинаещи. И повече от 3-4 тренировки седмично (т.е. през ден) не ти трябват първите няколко месеца...

Nikolaiz какво всъшност питаш просто влизаш на адрес:

http://www.bb-team.org/fitness/workouts/

Има стотици неща за четене и научаване. Избираш си програма гледаш кое упражнение какво е анализираш дали е удобно за правене в залата която посещаваш, четеш за правилното изпълнение и си тренираш. Имай малко уважение към хората положили хиляди часове труд за създаването на настоящия прекрасен и единствен по рода си сайт. Отдели сега повечко време за учене четене и разбиране кое как кога защо и ще видиш, че като влезеш в залата ще имаш представа какво да правиш там.

07.05.09
09:32

Да, благодаря. Ще го направя.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1