22.06.08
15:10
Това е причината вече повече от три месеца да не тренирам.Изядох на света инжекциите,включително три локално - в лакъта(депомедрол и ледокаин).Започнах да тренирам от няколко дена с много леко но правя упражнението бавно 3сек надулу и три нагоре .По този начин получавам напомпване с малка тежест.Дали това е правилно като се има предвид положението ми.При дърпащи упражнения - като бицепс и гръб още усещам дискомфорт в областа на лакъта.Дали да не ги правя на първо време?Дайте ми съвет,помогнете!
Темата беше редактирана от Георги Гайдов на 23.06.08 17:09.
Дали е правилно да треираш - консултирай се с специалист(доктор)
Дали има ефект от треинорвките ти - тие ще кажеш :)
22.06.08
15:47
Определено упражнения от които те боли не бива да правиш, а работата с малка тежест е правилна за случая.
Възстановяването е много бавно, та трябва да с имного внимателен поне година.
Няма пречка да се консултираш с лекар, макар че мисля, че с тея инжекции честичко се консултираш....
Само имай предвид едно:
Мускулите въобще растат, развиват се, заякват при наличието на анаболни хормони. Те са тяхната среда.
Докато стави и сухожилия зарастват и се възстановяват предимно от хормони, които се определят като катаболни.
Няма как да имаш едновременно и двата процеса в тялото си. Можеш само да ги редуваш.
Ти си прецени кой процес ти е приоритетен...
Поздрави и бързо възстановяване!
Трябва много прецизно , бавно и ВНИМАТЕЛНО изпълнение на упражненията. При най-малката болка спри серията и почини , заболи ли пак след 10 мин. по-добре спри да тренираш за известен период ( при всеки е иднивидуално ) За Анаболния и Катаболния процес D3BEP е прав. Но само да ти кажа,че анаболният ще върви мн мн мн по-бавно и ще забави вастановяването. Подържай форма с леки упражнения , които може и във вас да праиш.
По-здрави !
23.06.08
07:24
Това прилича на тендовагинит - възпаление на обвивката на сухожилието - в лакътя и китката е много разпространено.Получава се от пренатоварване от едно и също движение - постоянен дразнител... и относно тренировките....в случая клин клин НЕ избива!!!
казано от Ива Павлина на 23.06.08, 07:24:
Това прилича на тендовагинит - възпаление на обвивката на сухожилието - в лакътя и китката е много разпространено
Поставиха вм такава диагноза преди около 5-6г. в следствие на работата която имах тогава. Напуснах и , но усещах дискомфорт още много дълго време. Почти 3г. се стараех да не претоварвам ръката с тежести(имам в предвид чанти), но при влошаването на времето също усещах болки(при мен заболяването е в лакътя) Едва преди няколко месеца започнах да посещавам фитнеса, но не натоварвам ръката с големи тежести. Не съм сигурна,но мисля,че последиците са за цял живот. Така,че в никакъв случай не тренирай с големи тежести, защото инжекциите не само,че не са решение на проблема, ами са нож с две остриета-зная го от личен опит. Пожелавам ти успех и по-бързо отшумяване на болката
Мнението беше редактирано от Георги Гайдов на 23.06.08 12:08.
23.06.08
12:40
Тендовагинитът е малкко по - друго заболяване :)
1. То е на ставите, а не на сухожилията. Болката драстичн осе различава и при ставите има цялостен отток и възплаение, при сухожилията само на место.
2. Засяга по - малки стави, лакетната - много трудно. По - скоро ставата на китката.
Тендовагенитът се прави от движение, но не е задължително да е силно.
В миналият век е известен като болест на машинописките.
В нашият век е болест на чиновниците, работещи с компютър.
В по - миналият век са го знаели като болест на перачките....
Схващате логиката... Претоварване на ставата от много, не задължително тежко движение. Тежестта в случая ще навреди, но рядко го предизвиква.
Още повече че тендовагенитът често има и вторични причинители - перилни препарати, бои... най - вече защото е бактериално заболяване.
Мой приятел има нещо подобно, момчето е автобояджия и по цял ден търка коли или натиска с пръсти спусъците на бояджийски пистолети. Във фитнеса се проявява но не е там причината.
А при човека горе вероятно си е разтегнато сухожилие, не тендовагинит. Макар и на едно и също място на ръката, според мен в спорта двете няма как да се сбъркат - много са различни. За разлика от тендовагинитът, който латентно може да си кара с години и да боли от време на време и понякога да засилва страшно напорите, разтегнатото сухожилие е моментна травма. Паднеш, отметнеш си ръката... Не се образува тендовагенит... Посинява мястото, оттича, остра, режеща болка при движение. Той да разкаже повече, но според мен двете травми не могат да се сбъркат. Разтегнато сухожилие става при контузия, видима причина, на момента, докато бактерия като при тендовагенит се развива постепенно и по други пътища и често случаят при който е усетена травмата там няма нищо общо с образуването й, просто най - накрая подуването е засегнало и нерв.
Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 23.06.08 12:42.
Травмата ми не е от навехване или усукване на лакъта,появи се през януари мисля че след като включих някой допълнителни упражнения за предмишницата.Отначало тренирах с болката,но към края на февруари стана вече нетърпима и спрях.Не можех да се набирам на лоста дори.Коста от вътрешната страна на лакъта ме болеше все едно съм я натъртил,но не е имало такова нещо.От външната страна болката беше по дължината на мускулните влакна.Нямах сила да стисна с дясната ръка.
23.06.08
14:31
Тази болка прилича твърде много на притиснат нерв и може наистина да е от ставата. Не знам как са го заключили това разтягане, то има пареща или режеща точно локализирана болка. Тази повече прилича на притиснат нерв от вътрешно възпаление... Именно тя е “в костта” и “по дължина на мускула” - оттам минава нервът. Нищо общо със разтягане...
В тоя случай и леките тренировки не са добре. Най - хубуу 1-2 месеца пълна почивка бате....
Чудим се тея лекари как ги плющят тея диагнози... То срамно. Девойките тука ти дадоха вярна диагноза без да искат, онея там... Не знам вече и аз... Да не би да им дават повече пари за определени диагнози с тея простотии на здравната каса, че все тъпи диагнози пишат... Не знам.
Дано не съм прав, но това май си остава травма за цял живот.Винаги ще я усещаш при натоварване , няма пълна оправия.
23.06.08
17:28
Дзвер, извинявай, ама тендовагинитът си е възпаление точно на обвивката на сухожилието - от латински е. И мисля, че съм бая наясно с анатомията и физиологията ;)
http://www.vita.bg/zab.php?zab=30&d=13
23.06.08
19:20
казано от Ива Павлина на 23.06.08, 17:28:
Дзвер, извинявай, ама тендовагинитът си е възпаление точно на обвивката на сухожилието - от латински е. И мисля, че съм бая наясно с анатомията и физиологията ;)
http://www.vita.bg/zab.php?zab=30&d=13
Права си, грешката е моя :) Извинявам се. Макар че двете имат пряка граница. И много други общи неща. Но чисто теоретично си права.
Основната идея обаче е че тендовагинитът не е предивикан от остра травма, а сухожилното разтягане е.
23.06.08
19:42
Мисля, че и чисто практически съм права:)Освен това и сърцето има пряка граница с белите дробове, ама пневмония и инфаркт не е едно и също, даже не са и близки, па макар и по съседство:)Не съм казала нищо и за остра травма - класически тендовагинитът се причинява от слабо по интензивност, но твърде често и постоянно повтарящо се движение в едно и също направление.Не съм казвала нищо за сухожилно разтягане - тук става въпрос за често повтарящо се във времето движение с малка амплитуда, което по-скоро е завъртане или усукване по своята същност, дори и праволинейно на някакви сантиметри (при мен микровинтът на микроскопа ми разказа играта на десния палец):), а разтягане може и да има, но да е някакво микроразтягане, което няма връзка с остра травма.
Добре де ,аз в крайна сметка какво да правя?Имало някакъв професор в Плевен -да вървя там ли?Операцията ли е единствения начин да продължа да тренирам?
23.06.08
20:23
Не всичко се върти около твоето изказване обаче Ива :) Това, че е налице “разтягане” е поставената диагноза на момчето. Тъй, като трябваше да я приемем в началото, затова и следв да се отхвърли тендовагинит, който не води до разтягане на сухожилията(ух, пак бях писал ставите), а по скоро... до стягане.
Не забелязваш ли противоречие в правотата ти в случая :)
Останал съм с впечатлението че тендовагинитът засяга ставите.. .Защо - и аз не знам при условие че не се иска да си експерт за да знаеш, че tendon е сухожилие на английски - моя грешка, признавам си.
Но всичко друго, коеот съм споменал, е абсолютно вярно, включително и описанието на болестта и ефектите от нея.
Така че не виждам за какво спориш. Никой не твърди, че не знаеш или не разбираш.
Поздрави!!!
ПП. Колега, не знам доколко операция може да ти подобри положението. Според мен изчакай, не бързай при първи сигнал да правиш операция. Какво значи операция? Какво ще ти правят точно? иди на преглед там ако искаш, но според мен операция е крайна мярка.
Просто почини 1-2 месеца за начало!
Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 23.06.08 20:29.
23.06.08
21:16
В тоя живот има 2 сигурни неща - че вселената е безкрайна и че никой няма шанс в спор с ДЗВЕР, като за първото не съм сигурен. :)
24.06.08
05:19
казано от MI5 на 23.06.08, 21:16:
В тоя живот има 2 сигурни неща - че вселената е безкрайна и че никой няма шанс в спор с ДЗВЕР, като за първото не съм сигурен. :)
Не беше ли второто че човешката глупост е безкрайна, а Айнщайне :) :cheese: :)
В случая не споря, допуснал съм глупава грешка за нещо странично - вече май трети път го казах, ама тя не омаловажава всичко което съм казал... Както излиза. Не мислиш ли?
Ако го омаловажава, казвайте, сам ще се модерирам :) Ако не, по - добре не пишете офтопик в тема, където някой търси конкретна помощ.
Поздрави!
24.06.08
09:06
Леле, мале, какво стана тука.....въобще не съм спорила, нито съм грандоман или нещо подобно - просто направих корекция на очевидна грешка, за да не отиде момчето на лекар и да изтърси някоя глупост, която е чул във форума....оттам нататък, който има амбициите да е прав във всеки спор, моля, нямам нищо против! Аз съм обективна и много далеч от такава мисъл.
24.06.08
10:15
Това си е чист тендинит... имам го и на двата лакътя и се получи преди около 13 години от неправилно трениране на трицепса без загрявка. Това е проблем за цял живот, от който бягане няма. Мн внимавай как тренираш и загрявай мн добре! При студно време напомня за себе си и ако го усложниш може със седмици да не можеш да си разтегнеш ръката... а за спокоен сън да не говорим. Аз лично освен загряването ползвам и налакътници и ми помагат и то много... има много по магазините но за мен най добрите са тези на снимката по-долу!
Странно..... но хора който нямат мед. образование в повечето пъти дават по-точни диагнози и качествено лечение , а личния лекар в повечето случай изтърсва нещо от рода “нищо ти няма , ей ти малко антибиотик са опраиш....” Като разглеждам форумите това взе прекалено да ми се набива вече
24.06.08
16:00
А на мен ми се набива и в професията ми:)
Ти професионалисти ли си? Резултати ли гониш? Защото ако не е така, не виждам защо се тормозиш. Забрави малко фитнеса, овен крака примерно. Отиди на море, помага за възстановявание от контузии. Прави кинезитерапия примерно.
Няма смисъл да се натоварваш ако не си възстановен достатъчно. Иначе е добре, че търсиш лекарска помощ. Дори ако проблема го оценяш като много сериозен, търси повече мнение... здравето ти не търпи отлагане.
silabg.com
Аз съм от В.Търново и не мога да се намеря такива налакътници.Ще ми помогнеш ли да си намеря?
Мнението беше редактирано от icebobo на 31.08.08 14:18.
И аз искам да напиша нещо по темата имам така наречения тенис лакът вече 5-6 месеца го лекувам няма оправяне
биха ми и инжекции поодмина за 3 месеца и пак се появи ходих и на ултразвук нищо някои ако може да даде савет нека каже които също е имал такова нещо
казано от marinskia на 27.04.09, 18:52:
И аз искам да напиша нещо по темата имам така наречения тенис лакът вече 5-6 месеца го лекувам няма оправяне
биха ми и инжекции поодмина за 3 месеца и пак се появи ходих и на ултразвук нищо някои ако може да даде савет нека каже които също е имал такова нещо
Ами да ти кажа че при мене се оправи на 5-я месец и то пооправи е точната дума.В смисъл дотолкова ,че да почна да тренирам.Изчакай още малко след инжекциите да не се налага да ти бият втори път ,че изобщо не е добре за сухожилията,но всъщнос какви инжекции ти биха...?
да ти кажа непомня кортикостероиди беше и ти 5 месеца не тренира така ли понеже мислех да се върна в залата
казано от marinskia на 01.05.09, 07:53:
да ти кажа непомня кортикостероиди беше и ти 5 месеца не тренира така ли понеже мислех да се върна в залата
Значи ако ти е бит директно в мястото-локално,ефекта е много по голям отколкото 8-10 бр.инжекции в дупито.Вероятноста лекарството ударено задника да стигне в добро количество до болното място е много малка,заради малката концетрация на кръвоносни съдове в областа на сухожилията на лакъта.За кое е по вредно,може да се спори.В първия случай изядаш 2 инжекции и вредиш единствено на сухожилието,а във втория да ти шибнат 10 бр кортикостероида си е катастрофа за имунната система и за бъбреците.Относно тренировките ,можеш да започнеш ако се почустваш по добре но:преди да почнеш задължително прави 15мин.загряване,след всяка серия задължително прави стречинг,купи си налакътници с котешки лепки за да регулираш силата на пристягане,вземи си някакви добавки за стави и сухожилия,купи си FLEX OIL и мажи след всяка тренировка лактите и сутрин също,и в никакъв случай не прави упражнения при които предизвикваш болка ,измисли някакви други за тази група при които да не те боли при изпълнението,тренирай с по малки килограми но повече повторения -бавно и чисто изпълнение.Така беше при мене и се оправих с времето,така че дерзай.Не се плаши ,наистина такива възпаления минават трудно,особенно на лакът и китка заради по малкото кръвоснабдяване в областите(в сравнение с рамо и коляно например),това е причина оралните мидикаменти да не действат при тях.Успех! ;-)
07.05.09
17:57
icebobo, имах подобен проблем. При изтласкаване от лег и всичките упражнения за трицепс усещах режеща и остра болка в областта на левия лакът. Излекувах се с 1 месец почивка през , който пиех едни прахчета “Биона”, пиех 3-4 литра вода се мазах с крем “Кrauterhof-жълт”. Преди тренировка загрявай хубаво (10-15 мин.) и пии много вода (3-4л.). Това направих аз и сега тренирам безпроблемно. Не съм специалист ако искаш може да не се съобразяваш с мнението ми!
казано от summer_jam на 07.05.09, 17:57:
icebobo, имах подобен проблем. При изтласкаване от лег и всичките упражнения за трицепс усещах режеща и остра болка в областта на левия лакът. Излекувах се с 1 месец почивка през , който пиех едни прахчета “Биона”, пиех 3-4 литра вода се мазах с крем “Кrauterhof-жълт”. Преди тренировка загрявай хубаво (10-15 мин.) и пии много вода (3-4л.). Това направих аз и сега тренирам безпроблемно. Не съм специалист ако искаш може да не се съобразяваш с мнението ми!
малко е късно,вече съм здрав.Но благодаря за съвета.Ако на някой друг му се случи,и прочете темата може да му помогне.
добре е хората да знаят от доста време тренирам доста травми минах но тази направо ме сабори слагам специален налакатник са тенис лакът горе долу контролира нещата аз остра болка нямам но леко ми е подута най външната част на лакътя коста
казано от marinskia на 08.05.09, 16:43:
добре е хората да знаят от доста време тренирам доста травми минах но тази направо ме сабори слагам специален налакатник са тенис лакът горе долу контролира нещата аз остра болка нямам но леко ми е подута най външната част на лакътя коста
Здравейте,аз имам същия проблем -епикондилит,от 1 година и 5 месеца,биха ми инжекции локално-флостерон,но за 3 месеца и болката се завръща отново,ако някой знае нещо да го сподели ще ви бъда благодарна.Пих и катафлам,това специално за тенис лакет,но може би моето е вече хронично и не се повлиява от лекарства.Мазала съм с различни гелове,ултразвук,друга физиотерапия-мисля,че беше с лазер,нищо и нищо............
ами така се започва.И като не си обърнеш внимание продължително време се стига до това да което е темата.мога да ти препоръчам само да вземеш привантивни мерки и да не допуснеш усложнение на проблема.На първо време почни с мазане ,налакътници и намали упражненията за сила.Неприятно е ,че точно реши да вдигаш за сила и сега не можеш,но винаги така става.И аз тъкмо влязох в режим за чистене и докторите ми препоръчаха да спра фитнеса за един месец.Винаги ще се намират камъни по пътя ти ,за прескачане.... :-)
казано от Емил Начев на 14.05.09, 17:29:
@icebobo-колко често тренираше като се появи травмата? Аз все напъвам да тренирам през ден за да мога да вместя тридневен сплит в седмица, но тялото (или мързела) казва: -”през 2 дни”. От скотово за бицепс имаш ли дискомфорт? След последната тренировка (набирания широк хват и скотово мисля че дадоха най-много зор) имам напрежение, “въртене”, и тъпа болка дори, но малко
Травмата се появи по-миналата зима,декември ,януари някъде си спомням началото.До средата на март продължих да си тренирам,въпреки проблема.Тогава бях на 5-дневен сплит и тренирах за маса,някакво списание бях вземал сплита.Дигах много тежко и студената зала мисля си каза своето.....Имай предвид че първото което направих е да спра да правя бицепс и набирания.Продължих с други упражнения.Но не съм се лекувал.След като стана невъзможно да тренирам ,тогава взех мерки... ;-P Гледай да не допускаш мойте грешки,щото после започнах да тренирам чак началото на октомври.От много ъкъл.... :)
14.07.09
16:27
аз имам следния проблем. от близо 20 дена, мисля, че все още няма месец, усещам напрежение, стягане и лека парене в единия лакът. не мога да твърдя, че е силно изразена болка, по скоро е като постоянна тъпа бола и леко парене. Интересното е, че по време на тренировка нямам абсолютно никакви оплаквания. неприятното усещане има когато ръката ми е в покой или докато шофирам. според мен се получи от кофички, които правя 2 пъти седмично и френска преса. след последната ми тренировка, правих наклонена лежанка и на следващия ден усетих вече слаба лека, остра болка. спрях тренировките веднага, в началото мажех с ArthroStop но според мен това не е проблем със ставите а със сухижилието и затово купих Voltaren за мазане, пия и Diclac, но не мисля че ми помага много. вече 5 дена не тренирам, напрежение все още има. забелязал съм,че нямам оплаквания сутрин след като се събудя, явно понеже ми е почината ръката. мисля, че на време взех мерки и само се надявам каквото и да е да отшуми, понеже имам огромно желание да тренирам. тренираМ ОТ 2 години и до сега съм нямал травма. знам, че тези ставни и сухожилни травми трудно се лекуват и ме е страх да не ми се проточи във времето проблема.
Здравейте.
и при ме се получи вазпаление на сухожилието на предмишницата,когато почнах да правя набирания в доста широк подхват.
Ходих по лекари на физиотерапия пих лекарства нямаше никакав ефект.
Биха ми една инжекция (Diprophos)имаше ефект за около 2 седмици и след това пак се появи болката.Вече 2 месеца не тренирам и не минава.Болката я усештам само когато си сгана раката и стегна мускула.
Ако може ми дайте някои савает
08.01.10
14:35
Щом и лекарите не помагат, едва ли някой от форума би могъл.
Здравейте колеги,
Намерих и темата и реших да се регна за да се посъветвам с вас.
Преди около половин година паднах на лакътя си при игра на футбол, аз съм на 25г.
При падането имах чувството че сам си пречупил ръката на 2 .... адска болка , само дето не припаднах.
В последствие ръката около лакътя се наду много, но движех ръката си ,трудно но я движех, което ме наведе на мисълта че не е счупена.
Същата вечер отидох до пирогов, където след снимка и преглед - ДОКТОРА каза - май не е счупена .... седи 2 седмици, мажи я и щи мине.
ДА ама НЕ, ръката ми беше обездвижена до 45 градуса! смисъл седеше свита в лакътя и неможех да я разпъна дори и след месец.
Отидох в горна баня при “специалистите” , където ме одрусаха със около 70лв за преглед и снимка и доктора рече:ако е била счупена вече е зараснала сега трябва да я раздвижиш до 2 седмици да можеш да я изпъваш иначе ще се наложи операция със съмнения за скъсани връзки.
Трудно и след повече от 2 седмици успях и започнах да я опъвам и свивам докрай... но се усещах една странна болка точно под лакътя където има един нерв, които понякога случайно като го удариш някъде много боли, но все си мислех че лекаря като е казал връзки значи са връзки.
Сега половин година по-късно все още изпитвам болка когато си разпъвам ръката докрай и когато я натоварвам физически - лицеви, набирания и т.н. и все си мисля, че шибания нерв има нещо общо с това. Сега мернах, че сте написали за термин прищипан нерв и сякаш съм убеден че това е моя проблем. Има ли някакво решение? интервенция, мазила, възможни усложнения или стискам зъби и квото стане...
Моля Ви за съвет!!
Мерси и поздрави на всички, безавариини тренировки със все повече тежести :)
03.02.11
22:21
Здравейте U Ulee,
тази кост наречена хумерус закрепва сухожилие, което минава през предмишницата и бицепса и там където стърчи костицата на лакътя има нерв и когато се удари ръката леко изтръпва. Щом изтръпва, значи нерва е жив.. Не съм специалист и не мога да ти кажа друго освен да отидеш при личната лекарка и да ти напише направление за специалист - ортопет травматолог. Разбери какво ще ти каже и го питай за физиотерапия или по-точно рехабилитация, за да ти правят някакви нагревки или утра-звуци не знам. Мазила, гелове, хапчета и инжекции няма да ти помогнат за болката и раздвижването. Аз съм със счупен хумерус вече 5 месеца и не мога да си движа лявата ръка, имам едно 50-60 градуса общо до изпъване до крайно положение и свиване до рамото. Лакътната става и въобще ставите са много калпави.
Мнението беше редактирано от Мартин Николов на 03.02.11 22:24.
Здравей Bressan,
Мерси за инфомрацията, която ми даваш. Незнам дали има смисъл от ортопеди - то по техни думи още тогава, нищ ми нямаше и сичко беше наред ... :) но ще пробвам пак щом няма файда от мазила и др.
А твоя проблем е ужас... дано се оправиш бързо, че знам какво е да не можеш да се изпънеш ръката....
Поздрави,
Здравейте! От една година имам проблем с лактите. Първо с левия, а от 1 месец и с десния. Всичко започна от една тренировка в която след изплълнение на френско разгъване за трицепс започна болката. Самата болка е лека и се получава в края на амплитудата на движението разгъване. След като март месец миналата година спрях фитнеса, починах 2-3 седмици и започнах да тренирам вкъщи с лицеви опори, упражнения с дъмбели и набирания. Болката обаче не беше отминала и така близо година ту почвам упражненията, ту спирам, като може би най- дългата почивка ми беше в края на миналата година за около месец и половина. Още лятото на 2010-та ходих в ортопедията в Горна Баня където ми казаха, че имам недохранен хрущял и трябва да намаля натоварването , и ми изписаха препарата Флексодон А. Тогава не бях в много добро финансово състояние и за това 3 месеца пих Глюкозамин и Хондроитин на Ultimate nutrition (по- евтин е). От глюкозамина болката намаля, но не изчезна напълно. За сметка на това пък сега лактите ми пукат доста силно. От 1 месец пак си тренирам вкъщи , купих си и Флексодон А. Въпросът ми е дали да продължавам да тренирам и да пренебрегна леката болка , и дали са възможни някакви по тежки последици от това в бъдеще?