големия прием на белтъчини

06.05.09
08:37

Здравейте!
Не смятате ли,че понякога хората(в сфератана фитнеса) прекаляват с белтъчините ненужно?Тялото си има някакъв потенциал на усвояване нали?Чел съм,че на белтъчините не е много голям,а те доста натоварват организма като цяло.
Интересува ме вашето мнение,и по-специално на някои ориентирани в тези неща специално. :)

06.05.09
09:05

Ами да някъде 2-2,5гр на активно тегло по-нагоре е безумие. Просто организма не може да складира излишния протеин и го превръща в захари.

06.05.09
09:14

...И не само - бъбреците се смазват!

06.05.09
09:20

Според мен даже и 2-2,5 гр/кг (както е според онази популярна формула) си е много, особено за всеки ден. Наистина е добре да се гледа за активното тегло само, а не за общото (което е трудно де, защото на малко места можеш да си разбереш колко е активното...с кантари и мерки не става, трябва си калипер). Но при положение, че с не повече от 130 грама дневно (82 кила съм, 9% лой - под нормата уж ми е приема) не само, че не губя нищо, ами дори съм сложил към кило в последния месец и нещо - явно не е необходимо да се стига до крайности. Качествени мазнини или въглехидрати - на корем, това все пак е гориво, но с протеина е по-добре леко да се кара, че не само не става за гориво, ами си е и опасен за бъбреците.
А най-гадно е отслабването почти само с белтъци (и то по доста), уж да се пази мускула - голяма глупост, голям стрес за организма... ама всеки си знае и си преценява де.

Мнението беше редактирано от G33K на 06.05.09 09:23.

06.05.09
09:55

Да, аз също подкрепям, че стойности от рода на 2,5 и нагоре са завишени, а както много правилно каза Ива, са и в тежест на организма. Но има и друг момент, че ако човек качва, с 1 или 1,5гр. протеин на кило не става. Аз с толкова си поддържам размерите на мускулатурата при РБД. При ВМ-НВД обаче вдигам до макс.2гр.

06.05.09
13:00

Да да , белтъка си остава най-важното за организма(така да го кажем изгражда тъканите) нооо като цяло не трябва да се прекалява с него... Защото води до не приятни неща, както всичко сме единодушни. Лошото е че ние това си го знаем и го прилагаме, но има хора който не разбирам и се хранат само с белтъчини и от там проблемите. И като заключение само ще спомена че няма ВИСОКО БЕЛТЪЧНА ДИЕТА, ИМА ИЛИ ВИСОКО-МАЗНИННА ИЛИ ВИСОКО-ВЪГЛЕХИДРАТНА !!! Мерси за вниманието :)))

06.05.09
13:01

Абе без ААС до 3.0гр си се усвояват, дали се натоварва организма не знам, но със сигурсност не се отделят като захари.

PR

06.05.09
14:01

Значи нормалния прием ако искаш да качваш маса(мускули) е 2.5 максимум 3гр.на кг......Всичко над това не се усвоява....!!!! Всичко над тези грамове се усвоява само и единствено със стероиди....!!!!

П.П. Има много хора,които се залъгват че като вземат повече протеин ще качат повече мускули....

06.05.09
14:57

казано от Profesora… на 06.05.09, 14:01:

Значи нормалния прием ако искаш да качваш маса(мускули) е 2.5 максимум 3гр.на кг......Всичко над това не се усвоява....!!!! Всичко над тези грамове се усвоява само и единствено със стероиди....!!!!

П.П. Има много хора,които се залъгват че като вземат повече протеин ще качат повече мускули....

Ако искаш да качваш ММ изобщо не ти трябва такъв висок прием на белтъчини.........

При всеки си е индивидуално,но над 2,5 гр мисля че става вече прекалено.Аз зимата си карах на 1,8-2 гр/кг и нямах грешка.Сега съм на около 2,2гр заради НВД-то

06.05.09
17:39

Аз лично съм някъде малко над 2 гр/кг активно тегло... не съм се замислял особено, колко се усвоява и колко не, ‘щото не прекалявам. Пия и доста вода, това помага при обработката на големи количества беклтък... или нещо съм в грешка?  И все пак - как да разбера, че не съм усвоил протеина - как организма ми сигнализира, че е претоварен ?

06.05.09
18:39

казано от Madman_ на 06.05.09, 17:39:

И все пак - как да разбера, че не съм усвоил протеина - как организма ми сигнализира, че е претоварен ?

Кофти газове може да бъде един признак за това. За друго не се сещам, но може би има и други сигнали.

Мнението беше редактирано от G33K на 06.05.09 18:39.

06.05.09
18:49

И аз за това се сетих, обаче газовете може да са причинени и от друго. А газовете винаги са си кофти, след последната “експлозия” сменях дограма и 3 дни проветрявах...  :P :lol:

Мнението беше редактирано от Madman_ на 06.05.09 18:51.

Големи състезатели в този спорт са ми казвали, че не е излишно белтъчините да са в много повече от нужното. Само, че не са се обосновавали научно пък и при много от тях играят едни други видове добавки.

06.05.09
19:26

Освен ако не си приятел с тези “големи състезатели” едва ли ще ти дадат хубав отговор.

MA

06.05.09
19:37

Какъв хубав отговор очакваш, препаратите които взимат увеличават белтъчния синтез, понякога в пъти.
Не зная какво разбираш под “хубав отговор”...
Аз не смятам точно колко протеин приемам дневно, но при всички положения е над 2 грама на кг, понякога доста повече...
Протеина на прах може да разберете кога не е усвоен, когато час/2/3 зависи/ след приема му започнете да усещате гаден вкус в устата, той започва да се окислява и започва да смърди.

Мнението беше редактирано от Mamularin на 06.05.09 19:38.

06.05.09
19:44

Кой ще се занимава да ти обяснява как става магията? Това не е игра на карти, да седна за 10 минути да ти обясня как се играе, именно затова и отговорите му ще са наивни, защото на никого не му се занимава всеки ден да повтаря едно и също на десетки хора.

06.05.09
20:28

казано от Thrashmetal на 06.05.09, 19:44:

Кой ще се занимава да ти обяснява как става магията? Това не е игра на карти, да седна за 10 минути да ти обясня как се играе, именно затова и отговорите му ще са наивни, защото на никого не му се занимава всеки ден да повтаря едно и също на десетки хора.

Ако си мислиш че  са толкова вещи и могат да ти обяснят .... Това си е биохимия едва ли те я разбират, не ги изкарвайте някакви професори :)))

07.05.09
10:56

казано от tonu на 06.05.09, 20:28:

казано от Thrashmetal на 06.05.09, 19:44:

Ако си мислиш че  са толкова вещи и могат да ти обяснят .... Това си е биохимия едва ли те я разбират, не ги изкарвайте някакви професори :)))

Всичките са с треньори, които я знаят биохимията вместо бодибилдъра, но не винаги това е причината да те приемат несериозно и да смятат въпросите ти за наивни -> отговарят наивно.

Мнението беше редактирано от ~ DN на 07.05.09 10:56.

08.05.09
09:18

Като гледам с Г33К сме на едно мнение точно.В момента съм на РБД с 130-150гр протеин на ден,добри въглехидрати  и мазнини И кардио.И не бих казал,че губя ММ.2,5-3гр.кг си е извращение за мен.

Кофти са тия формули за смятане на диетите един може да има 50 кг мускули да тежи 110 кг и да има нужда от тези 3 грама протеин, друг да е 110 кг да има 20 кг мускули и грам и половина да му стигат, а според формулите са еднакви. И тук вече стигаме до проблема как човек да напасне грешната формула в негова полза. Абе сложна работа :).

08.05.09
09:51

Това е проблем, защото тръгваме да ги правим на наши начела а ако си платиш на точния човек, ти отпада това и не се и замисляш.

Предполагам за да се изчисли една диеа са нужни първоначални изследвания на организма

ГН

08.05.09
11:08

В последните много дни приемам 300 гр протеин на ден, което според сегашните ми килограми е точно 3.4 г/кг. Да, много е.
Но просто не мога да разбера - как иначе да си нпаряв диетатат - отлични хранителни стойности в момента ми идват 300 гр белтък, 100 мазнини и 50 въглехидрати, 2400 калории. 100 мазнини да речем че си е доста, да стои малко. Пубаво. Но според вашите думи, трябва да приемам нещо като 200 гр протеин, не повече. И какво излиза - 150 гр въглехидрати? Или още по-добре да свалим малко мазнините и още малко протеина и направо 200 гр въглехидрати? При релрефова фаза? Не е ли малко несерозно? Или пък това което според мен правите в крайна сметка - въглехидратите си остават на 100 гр, мазнининте на 100 и по-малко и 170-200 белтък - е накрая 2000 калории. Не става ли точно така - с неприем на белтък бутате калориите прекалено ниско, заблуждавайки се, че “така е по-добре”? Предпочитам калориите ми да си стоят на 2400-2500 на ден с цената на под 60 гр въглехидрати и ПОНЕ 300 гр белтък, като по този начин свалям по 1.5 кг на седмица, като повече от 1 кг е мазнини.. Тези изгъзици с 1800-2000 калории за 90 кг спортист “щото 200 гр протеин било много” могат само да направят две неща - или сваляне по 2 кг седмично с 1.5 кг от тях мускули, или застой.

08.05.09
11:23

казано от Георги Николаев на 08.05.09, 11:08:

В последните много дни приемам 300 гр протеин на ден, което според сегашните ми килограми е точно 3.4 г/кг. Да, много е.
Но просто не мога да разбера - как иначе да си нпаряв диетатат - отлични хранителни стойности в момента ми идват 300 гр белтък, 100 мазнини и 50 въглехидрати, 2400 калории. 100 мазнини да речем че си е доста, да стои малко. Пубаво. Но според вашите думи, трябва да приемам нещо като 200 гр протеин, не повече. И какво излиза - 150 гр въглехидрати? Или още по-добре да свалим малко мазнините и още малко протеина и направо 200 гр въглехидрати? При релрефова фаза? Не е ли малко несерозно? Или пък това което според мен правите в крайна сметка - въглехидратите си остават на 100 гр, мазнининте на 100 и по-малко и 170-200 белтък - е накрая 2000 калории. Не става ли точно така - с неприем на белтък бутате калориите прекалено ниско, заблуждавайки се, че “така е по-добре”? Предпочитам калориите ми да си стоят на 2400-2500 на ден с цената на под 60 гр въглехидрати и ПОНЕ 300 гр белтък, като по този начин свалям по 1.5 кг на седмица, като повече от 1 кг е мазнини.. Тези изгъзици с 1800-2000 калории за 90 кг спортист “щото 200 гр протеин било много” могат само да направят две неща - или сваляне по 2 кг седмично с 1.5 кг от тях мускули, или застой.

По скоро да “речем” че мазнините са ти малко а протеина ти е много... Горе достатъчно “сме” писали защо според нас е излишно толкова много протеин. Аз лично около 30% от калориите гледам да са ми от белтъчини, не мисля че губя ММ. И никой не се заблуждава заблуденият си ти май.
По прочети малко повече и тогава пак коментирай. Източниците на енергия са мазнини и въглехидрати, имам чувството че само ти ползваш протеина за енергия : D….

08.05.09
11:29

Много цифри си ползвал, затова и аз ще ти отговоря с такива. Това, което “според теб правим” си напълно прав, че е глупост. Но дали наистина така правим? Поне за себе си съм сигурен, че не.
Сега конкретно - ти ако си 90 кг, с примерно 10% мас, това прави активно тегло 81 кила (защото мазнините си няма нужда да ги храниш, нали целта е да ги “умориш” :) ), което при вашите формули от, айде 2,2 да е, прави 178, кажи ги 180 грама. И мислиш, че не ти е достатъчно, защото? Ако те е страх да си вдигаш въглехидратите за да си докараш калориите (не че ще ти пречат на свалянето, но все пак), вдигни си мазнините, избери един от двата източника и карай напред. Протеинът не е източник на енергия, не виждам защо точно с него трябва да си докарваш нужните калории.
И това със свалянето на мускули го забрави генерално. Бях 87 кила, според замервания с 14 без малко % мазнини - тоест, около 12 кила лой съм имал по себе си, и когато свалих до 82 бях 9% и нещо - тоест, към 7 (числата след точката ги пренебрегвам умишлено, да не задълбаваме толкова). Или иначе казано, не само не съм загубил мускули, ами съм си сложил някой грам, че да компенсирам липсата на тумбак. Това всичкото - с примерно 140 грама протеин, и то не винаги, като гледам сега таблиците с хранителни стойности. Така че, не разчитай на протеина да ти пази мускулите, тренировките го правят. А тренировки с енергия от протеин не се правят, сигурен съм че го знаеш.

BU

08.05.09
15:20

казано от Иван Шишманов на 08.05.09, 09:23:

Кофти са тия формули за смятане на диетите един може да има 50 кг мускули да тежи 110 кг и да има нужда от тези 3 грама протеин, друг да е 110 кг да има 20 кг мускули и грам и половина да му стигат, а според формулите са еднакви. И тук вече стигаме до проблема как човек да напасне грешната формула в негова полза. Абе сложна работа :).

Ами да Ванка прав си и именно за това се смятат кг на 4иста мускулна маса. ......LBM/kg т.е трявва да си знаеш %М.

ГН

08.05.09
15:29

казано от G33K на 08.05.09, 11:29:

Много цифри си ползвал, затова и аз ще ти отговоря с такива. Това, което “според теб правим” си напълно прав, че е глупост. Но дали наистина така правим? Поне за себе си съм сигурен, че не.
Сега конкретно - ти ако си 90 кг, с примерно 10% мас, това прави активно тегло 81 кила (защото мазнините си няма нужда да ги храниш, нали целта е да ги “умориш” :) ), което при вашите формули от, айде 2,2 да е, прави 178, кажи ги 180 грама. И мислиш, че не ти е достатъчно, защото? Ако те е страх да си вдигаш въглехидратите за да си докараш калориите (не че ще ти пречат на свалянето, но все пак), вдигни си мазнините, избери един от двата източника и карай напред. Протеинът не е източник на енергия, не виждам защо точно с него трябва да си докарваш нужните калории.
И това със свалянето на мускули го забрави генерално. Бях 87 кила, според замервания с 14 без малко % мазнини - тоест, около 12 кила лой съм имал по себе си, и когато свалих до 82 бях 9% и нещо - тоест, към 7 (числата след точката ги пренебрегвам умишлено, да не задълбаваме толкова). Или иначе казано, не само не съм загубил мускули, ами съм си сложил някой грам, че да компенсирам липсата на тумбак. Това всичкото - с примерно 140 грама протеин, и то не винаги, като гледам сега таблиците с хранителни стойности. Така че, не разчитай на протеина да ти пази мускулите, тренировките го правят. А тренировки с енергия от протеин не се правят, сигурен съм че го знаеш.

Да, ясно ми е че тренировки с енергия от протеин не се правят. И наистина не бих искал да се караме. Все пак - ако приемаш повечко въглехидрати и се опитваш да релефиш, неща не ми се вързва номера. Ако са повече мазнини, по съм съгласен.
Единственото, което не ми хареса в 1-2 от огворите е, че срещам обяснения, сякаш тренирам от няколко седмици. Не съм вчерашен. От една страна, съгласен съм че силовите тренировки, дори пор време на отрицателен калориен баланс, пазят мускула. От друга страна, не знам дали мога да се съглася че, “протеина не пази мускула”. В такъв случай, би ли казал, че всичко около БЦАА, глутамин и подобно суплементиране, особено в някой ключови моменти, е общо взето ненужно?

казано от burgasfreak на 08.05.09, 15:20:

казано от Иван Шишманов на 08.05.09, 09:23:

Ами да Ванка прав си и именно за това се смятат кг на 4иста мускулна маса. ......LBM/kg т.е трявва да си знаеш %М.

А ако живееш в град в който няма как да го измериш нищо неможеш да сметнеш

08.05.09
16:23

Белтъчините основно допринасят за азотният баланс на тялото. Има положителен азотен баланс, когато всички приети белтъчини се усвояват или приетото количество белтъци е по-голямо от разграждането му, това се определя по цвета на урината трябва да е бледо жълта. при отрицателният баланс белтъчните не се усвояват или са малко, това се определя пак от цвета на урината, тя тогава е жълта, т.е. става по жълта.

MA

08.05.09
16:50

казано от aleksander на 08.05.09, 16:23:

Белтъчините основно допринасят за азотният баланс на тялото. Има положителен азотен баланс, когато всички приети белтъчини се усвояват или приетото количество белтъци е по-голямо от разграждането му, това се определя по цвета на урината трябва да е бледо жълта. при отрицателният баланс белтъчните не се усвояват или са малко, това се определя пак от цвета на урината, тя тогава е жълта, т.е. става по жълта.

The big глупост...
По цвета на урината се определя дали пиеш достатъчно течности, протеина ще определиш на кукуво лято !

08.05.09
17:08

казано от Георги Николаев на 08.05.09, 15:29:

От друга страна, не знам дали мога да се съглася че, “протеина не пази мускула”. В такъв случай, би ли казал, че всичко около БЦАА, глутамин и подобно суплементиране, особено в някой ключови моменти, е общо взето ненужно?

Е, той разбира се че го пази, не се изразих точно. Въпросът е, дали ти трябва наистина толкова много, за да го запазиш или е достатъчно и по-малко. Според мен при активни тренировки така или иначе не даваш много причини да се горят точно мускулите, така че не виждам защо и с доста по-малки от общоприетите дози да става. Аз дотук имам само някакъв личен опит, защото никога не ме е вълнувал толкова този въпрос, и без това много протеин никога не съм приемал. Така че, не мога да го твърдя 100%, но със сигурност каквото съм научил по себе си отрича тая работа с многото протеин.
Иначе за суплементирането не знам, никога не съм взимал, каквото съм правил съм го правил без добавки. Факт е, че никога не съм бил адски нацепен, но като се замисля, не съм го имал и за цел. Почти съм сигурен, че ще може да стане и без такива неща. Което не значи, че са общо взето ненужни, но със сигурност - не са задължителни.

Мнението беше редактирано от G33K на 08.05.09 17:10.

08.05.09
18:08

казано от Mamularin на 08.05.09, 16:50:

казано от aleksander на 08.05.09, 16:23:

The big глупост...
По цвета на урината се определя дали пиеш достатъчно течности, протеина ще определиш на кукуво лято !

Това го прочетох по физиология на животните.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1