13.05.09
08:53
Много ми е интересно как са го изчислили?Знам хора,които примат по 1 грам,защото не спазват инкаква диета и ядат каквото им падне оснвно храни с много въглехидрат и мазнини и са с бърз метаболизам,а качват мускул.....мен поне доста ме съмняват тия теории.
13.05.09
10:10
Те са ги смятали тия 2.2 гр/ кг телесно тегло из разните му там университети..
Обаче “Достатъчно” е малко относително - те се съобразяват с това колко от приетото количество би било усвоено, защото каквото не влезе в употреба заминава за мазно. 150 гр протеин за 70кг трениращ не гарантират някаква рязка хипертрофия, но поне ще са си абсолютно част от една добра диета, да си здрав и т.н. 150 гр не е никак малко - ако не приемаш под формата на прах са си яко пържолки, яйца, ядки и т.н.
А защо някои растат и от 1гр протеин /кг тт - имай предвид, че начинаещите качват много бързо и при елементарен режим.
Има и друго- в пубертета хормони да искаш- има ги в изобилие, няма да е кой знае колко учудващ факт, ако някой си расте и само от едни лостове.
Още една идейка- мускулната памет- някои си имат достатъчно големи мускулни клетки, които при първия допир с тежест, свястна храна и почивка “набъбват”.
Ако си направиш една равносметка ще видиш, че 1гр протеин /кг тт също не е малко- понякога в ежедневието си хората не знам дали стигат и 0.2 гр/ кг тт в продължение на повече от ден-два !
Особено ако си като мен и предпочиташ да стоиш гладен пред това да се тъпчиш с пици, ще има дни в които 70гр протеин ще ти се виждат утопични стойности.
Разбира се, машината “човек” е просто изумителна- не е истина как я съсипваме ден след ден, а тя прави от нищото нещо !
Ами то голяма част от тялото е вода.Защо се смята на кг/тегло?С калориите е същата работа.На теория примерно на 70кг човек му трябват 2000 калории,а ако иска да чисти 1800,но по тая логика ако 5 дена приема по 0 калории ще умре което няма как да стане.Искам да кажа,че не всичко е математика.В едно интерю не помня кои културист беше казал(някои от старата школа беше)-”Днешните билдъри смятат всичко до грам и изчисляват тренировките си точно по минути и серии,а аз обичам да изляза в градината и да си направя барбекю,да отида в залата и да тренирам докато тялото ми каже,че трябва да спра” по памет карам не беше точно така написано,но замисала му е,че няма смисъл от толкова сметки.
Аз говорих нещо преди месеци, ама кой да се съгласи с мен...
Абсолютно съм против толкова голямото вманиачаване със сметките и толкова стриктното им спазване.
Има и доста по-важни неща в ежедневието! Повечето няма да стават нито културисти, нито професионални атлети...
Щом няма да се занимаваш професионално с това, не е необходимо да се спазват почти една трета от всичките му измишльотини.
Всичко е ген, умение и търпение!
В форума доста хора са станали фанатица на тема хранене.Не ядат това и онва защото имало захари или бързи въглехидати и се лишават от любимите си храни....храненето дори с боклуци няма да се отрази на физиката ви ако не се прекалява.
13.05.09
19:34
казано от QcK на 13.05.09, 10:33:
Ами то голяма част от тялото е вода.Защо се смята на кг/тегло?С калориите е същата работа.На теория примерно на 70кг човек му трябват 2000 калории,а ако иска да чисти 1800,но по тая логика ако 5 дена приема по 0 калории ще умре което няма как да стане.Искам да кажа,че не всичко е математика.В едно интерю не помня кои културист беше казал(някои от старата школа беше)-”Днешните билдъри смятат всичко до грам и изчисляват тренировките си точно по минути и серии,а аз обичам да изляза в градината и да си направя барбекю,да отида в залата и да тренирам докато тялото ми каже,че трябва да спра” по памет карам не беше точно така написано,но замисала му е,че няма смисъл от толкова сметки.
Веднага ти отговарям-
смята се на кг телесно тегло , защото ако кажат на всички да ръгат по 100 гр белтъчини/ден за едни ще са много (45-50кг тинейджъри) за 100кг хора ще са смешни порции. Даже не знам защо го обяснявам точно това, след като не е трудно да се сети човек.
Щом правиш такова сравнение -да изкара с 0 калории 5дни и да умре, значи явно си играл на белот в часовете по биология ;) Ми тия паласки и шкембета какво мислиш че съхраняват? Енергия мой човек- при това наистина мноого. Толкова много че ако се поинтересуваш малко, ще поставиш водата много над храната що се отнася до оцеляване. В черния дроб и мускулите има и още една мания дето се нарича гликоген- и тя е резерв. Имаш и поне 5 аминокиселини за които се сещам, че стават на глюкоза. Имаш и още едни неща които са напоследък много актуални сред заладжиите - кетонови тела- те се ползват от мозъка при гладуване. Имаш и всичките мускули които си правил през целия си живот на разположение- те стават на енергия, като преди това се разградят до съответните енергия-даващи аминокиселини.
Всичко това с една единствена цел- нивото на глюкозата да не пада под 3.5 ммол/л. Мозъкът дори след 20ти ден гладуване използва 5 пъти по-малко глюкоза, за сметка на тези кетонови тела за които ти споменах по-горе. Падне ли много нивото на глюкозата в кръвта- причернява ти и се струполясваш.
Тия 2000 калории са ти препоръчителен прием- без да докарваш тялото си до стрес (стресът от друга страна пък е и стимул, но това е още по-дълга история и като цяло малко стрес отвреме навреме е полезно).
Няма смисъл от много сметки, но ти забравяш, че някои хора изплюскват по 2-3 шоколада дневно- а това само от тях са 1500ккал. Един средно интелигентен човек, само от брошурките които ги раздават по супермаркетите и по центъра ще разбере, че е вредно най-малкото заради кариесите после.
Едва ли наш културист може да дава компетентно мнение за професионалистите отвъд атлантическия океан, тъй като зад тях стоят биохимици, диетолози, рехабилитатори, цели фармацевтични фирми и те му изчисляват до последния грам какво трябва и какво не трябва. Не гледай ти че Ронката на The Unbelievable прави само това. А тези неща не се случват само в бодибилдинга- Юсейн Болт викаше, че тези 9.69 сек за 100м се дължали на вкусното пиле с картофи, което майка му му приготвяла. Забрави да спомене и за надупчения си гъз, който сигурно тече като градинска лейка като пие вода (като в Том и Джери ако се сещаш).
А относно тия като нас любителите- да, съгласен съм- няма никаква полза от това да смяташ до последната калроия- ти като привикнеш с режима ще ги наместваш препоръчителните количества и без да броиш, пък и да не го спазиш- няма кой знае какво да се случи. Обаче пак повтарям- ако си 150 кила сланина ще броиш не , ми бисквитата на електронна теглилка ще слагаш- диетата там е спартанска, ама ако не е прекарано някакво заболяване - напълно си го е заслужил шопара, никой не му е виновен за мазните дюнери които е нагъвал.
С тренировките - абсолютно същото : няма ли сериозен проблем- може да не е стриктно до толкова- тренираш както ти душа иска (разбира се не всеки път и то за по 15 мин като Йото Йотов). Ако не може да си види обувките от месища - може изобщо да не излиза от залата , докато не започне да му джвакат маратонките в локвата от собствената му пот.
14.05.09
05:39
казано от QcK на 13.05.09, 19:24:
Не ядат това и онва защото имало захари или бързи въглехидати и се лишават от любимите си храни....храненето дори с боклуци няма да се отрази на физиката ви ако не се прекалява.
Ок бъди на диета , яж си по няколко пъти в седмицата бързи въглехидрати или боклуци и да видиме дали ще направиш нещо.
А относно вманиячаването си прав,познавам дори хора дето се състезават и не се смятат калориите . А за хората, има някой дето генетично имат даденост,метаболизма почти винаги рано или късно се прецаква и яденето на боклуци се отразява и на външния вид.
Мнението беше редактирано от Wrestling_pro на 14.05.09 05:40.
14.05.09
09:41
казано от introducer на 13.05.09, 10:10:
Обаче “Достатъчно” е малко относително - те се съобразяват с това колко от приетото количество би било усвоено, защото каквото не влезе в употреба заминава за мазно...
Пич, говориш пълни небивалици, по - добре спри малко !
2 грама си е някаква граница, по която да можеш да се ориентираш.
Нищо повече, при всеки е различно, и сам трябва да си определиш дажбата.
Мнението беше редактирано от Mamularin на 14.05.09 09:42.
14.05.09
09:55
казано от Mamularin на 14.05.09, 09:41:
Че той точно това каза, но ти не си вдянал.
14.05.09
13:02
казано от Mamularin на 14.05.09, 09:41:
казано от introducer на 13.05.09, 10:10:
Обаче “Достатъчно” е малко относително - те се съобразяват с това колко от приетото количество би било усвоено, защото каквото не влезе в употреба заминава за мазно...
Пич, говориш пълни небивалици, по - добре спри малко !
Мамин, златен, чета ти тука разни мнения и едни златни мисли, особено едно мнение си писал, как от протеина не ставали мазнини, а от калориите от протеина - да и т.н., и смятам, че е крайно време да си преразгледаш поведението и да ограничиш по някакъв начин поривите си да се изказваш категорично по всякакви въпроси, по които си прочел-недочел тук-там нещо и държиш да го напишеш, че да видят и всички останали колко си навътре в нещата ...
14.05.09
13:32
казано от eraziel на 14.05.09, 13:02:
Мамин, златен, чета ти тука разни мнения и едни златни мисли, особено едно мнение си писал, как от протеина не ставали мазнини, а от калориите от протеина - да и т.н., и смятам, че е крайно време да си преразгледаш поведението и да ограничиш по някакъв начин поривите си да се изказваш категорично по всякакви въпроси, по които си прочел-недочел тук-там нещо и държиш да го напишеш, че да видят и всички останали колко си навътре в нещата ...
Аз просто си казвам мнението ;)
Като не е вярно - кажи и своето мнение ;)
14.05.09
18:38
Mamularin, има един процес дето му викат глюконеогенеза- може да започне от лактат, пируват, глицерол, аланин (една от аминокиселините дето ги пишат отзад на кутиите). Но горе изброените могат да станат и на ацетил КоА, от който след един куп процеси, които няма смисъл да се хабя да ти пиша, щото едва ли се ориентираш за какво ти говоря, се получават в крайна сметка триацилглицероли (мазнини). От увеличен прием на белтъчини може да се увеличи и количеството амоняк/урея в последствие , което може да е предпоставка за подагра или различни нефрити.
Много протеин в диетата не е добре. Но все пак културистите не искат рискуват да заминава мускулна маса в моментите когато кръвната захар започне да се понижава, затова белтъчините може си им влизат и за глюкоза, заедно с гликогеновите запаси. Поне така предполагам, нямам друго обяснение.
Мнението беше редактирано от introducer на 14.05.09 18:40.
Липсата на храна е стрес за тялото и неговата цел е да оцелее.Не е ли по-логично да използва първо запасите си от мазнини,а след това да си готори мускулите?Защо при чистене тялото гори и мускули?
14.05.09
19:06
Няколко причини :
За да се получат от мазнините енергия са необходими няколко чернодробни ензима, които са кът в цялото тяло
От едно и също количество кислород може да се получи по-лесно енергия от аминокиселните, отколкото от мазнините
Л-карнитина ( в ензима карнитин-палмитил-трансфераза 1) има определени количества, които ограничават употребата на бета-окислението ( разгр на мазнини). Пептидите стават на аминокиселини лесно, а тези така популярни БЦАА пък още по-лесно стават на глюкоза, ю ноу уад айм сеин ;) ?
Всъщност разгр на мазнини започва някъде към 15тата минута от момента на хабене на АТФ, преди него минават другите процеси за добив на АТФ. Разбира се, един път започне ли - енергията отделена от мазнините знаете, че е над 2пъти повече от въглехидратите.
Биохимиците имат дори едно клише ” Мазнините горят в огъня на въглехидратите” , заради едно съединение което се получава само при разграждането на въглехидратите с кислород- то е необходимо пък, за да се продължи разграждането на мазнините.
В противен случай от мазното се получава вместо глюкоза , кетонови тела. Затова при топенето на мазнини се препоръчва и прием на достатъчно умерено количество въглехидрати.
Мнението беше редактирано от introducer на 14.05.09 19:38.
14.05.09
19:09
Да разбираме - с Лкарнитин нещата ще станат в пъти по-лесни ако сваляме ?
14.05.09
19:26
Тук идва интересното. Не се сещам в подробности, но специално за това съм питал “висшестоящи” :P и най-общото е, че организмът си има някакъв лимит за синтеза на ензима с карнитин. След определено количество приеман карнитин се насищат съответните метаболити и приемът му става безмислен. С две думи - чудодейната отвара не действа на принципа колкото повече - толкова повече.
Аз не се изказвам много изчерпателно на места, понеже се стремя да не се огелпя съвсем и да ви излъжа- материята е много особена и специфична, но ми беше интересна и доста съм се интересувал. Не поясних точно кои неща се получават с риск да не го прочете някой по-вещ и да стане резила :)
Абе знайте го това- няма безкрайна файда от карнитина и за да топите мазно , трябва и сладко отвреме навреме, а не гладна диета само марули и репички :)
Ето, намерих и даже една схема относно реда в който се почват катаболитните стъпала http://bezplatno.info/upload/images/arx1242329371o.gif
Мнението беше редактирано от introducer на 14.05.09 19:28.
Значи излиза,че ако един 150кг дебелак и един 70кг редовно спортуващ в перфектна форма са в планината без храна,а само на вода дебелка ще издържи повече време ? :}
15.05.09
11:41
казано от QcK на 15.05.09, 08:25:
Значи излиза,че ако един 150кг дебелак и един 70кг редовно спортуващ в перфектна форма са в планината без храна,а само на вода дебелка ще издържи повече време ? :}
Тва и баба ми дето нищо не знае за ядене , ще се сети :) .Истината е че е очевидно,че все пак мазнините ще ти пофържат живота повече време .
15.05.09
18:43
По Дискавъри имаше една поредица (може и сега да я има) - Екстрийм сървайвинг (обаче не с оня пич дето сега целия април го даваха, как в пустинята и в джунглата яде буболечки и катери скалите).
Това предаване беше като серии филмчета - възстановки, на истински реални случили се събития. Имаше за едни хора които бяха оцелели на един сал седмица и нещо и т.н...
Точно за вашия случай дето питате- имаше за едни алпинисти, които попаднаха в буря и седяха в една пещера няколко дни, но взеха да им се изчерпват провизиите- тръгнаха да се прибират, но ги стигна още по-лоша буря. И тримата или четирима алпинисти бяха със средно телосложение, даже си бяха атлетични (показаха техни снимки). Само един от тях беше лееко, ама даже не може да се каже с наднормено тегло - просто леко по-пълен. Те се топлиха с едни одеала, нямаха какво да ядат. Резултатът - единия от тях почина, други двама бяха с ампутирани крайници. На фона на всички този въпросния по-пълен се беше отървал- и ето тук е интересната част : Хранителните вещества при по-слабите са били вече на предела, телесната им температура по-трудно се е запазвала и получили хипотермия много преди по-пълния. Хипотермията в комбинацията с глад, жажда, редица рани и счупвания води и до психически разстройства, дори може би и халюционации. По-пълният (дето даже въобще не е пълен, но за простота така го наричаме) са го спасили милиметри подкожна мазнина - това твърдяха професори, които са участвали в операциите на всички алпинисти. Тези които са оцелели после ги дадоха как с протези живеят, дори как бягат на пистата и тренират.
Наистина много беше трогателна цялата история, уверих се за пореден път, че човек може да надделее над това което го мачка освен физически, а и психически !
Аз съм гледал едно “I shouldnt be alive” и там имаше едни дето оцеляха е ведна постиня към 1 седмица без вода пиха си орината даже....по действителен случай.Иначе тоя в ултимате сърваивал е мн смешен...само яде бублечки и разправя колко белтъчини имали.
15.05.09
20:12
introducer
Относно използването на психиката като оръжие в трудните ситуации - отново предаване по въпросната телевизия:
Някакъв турист бил в труднопроходима местност и трябвало да изкачи стръмна скала за да продължи напред. Самия той бил любител алпинист, ако мога така да се изразя и имал известен опит в катеренето и долу-горе поддържана спортна форма. Докато се изкачвал, камък, за който се държал, се отчупил от скалата и той(туристът) паднал, след което последвало и срутване на скала точно над мястото, на което паднал. Самата скала тежала малко над 500кг и се срутила върху него. В момента това, което го е спасило от смачкване били дебелото яке и раницата, която била на гърба му. Въпреки това все пак е бил под камък, който тежал 500кг и дишането му било трудно. Всъщност в крайна сметка успял да измести камъка и да се отърве с леки наранявания, но това си е 500кг камък. Световните рекорди на вдигане на тежест от подобно положение и естествено в по-добри условия са около тази тежест, а този човек, който е влизал във фитнеса 3-4 пъти през живота си е успял да я изтласка сам. Тук идва въпроса, до каква степен може да ни подготви психическата подготовка и в случая инстинкта за самосъхранение.
Тук започват да действат редица хормони, не само психика. :)
Инстинктът за самосъхранение винаги ме е изненадвал и ме е карал да се замисля, че всъщност тялото на човек може доста повече от това, което си мислим, че може. Винаги съм се радвал на такива филмчета и истории.
15.05.09
22:35
Айде освен биологията с епинефрин, мобилизация на CNS и психика да намесим механиката :) Не е нужно човекът да вдигне камъка (да му упражни сила равна на тежестта му), а е достатъчно само да създаде момент, които да го “преобърне” за да може той да се измъкне (там пък колкото по-голямо рамо, толкова по малка сила (енергия/работа) е нужна).
П.П. Чел съм и доклади, където примерно на осъдени на смърт, чрез ток, установяват след умъртвяването множество счупени кости. Причина е, че тялото, попаднало в екстремната ситуация, отключва огромен потенциал на мускулите и се получава толкова силна контракция, че самата тя счупва костите. За пожарникар и носеща греда, паднала върху него също съм чел. Има ред доказателства за психиката и силата, но това са частни и не изцяло изяснени случаи.
Мнението беше редактирано от Ради Хаджирадев на 15.05.09 22:38.
Теории много,но ми обясни как можеш да оцелееш 7 дена без вода при 40-50 градусови температури при оложение,че се смята,че можеш да оцелееш 3 дена.....
16.05.09
16:12
7 дни ли е стоял без вода !?! Това звучи невероятно, нали ви казвам- не е истина колко лековато може да умре човек, и в същото време какви изумителни неща може да понесе.
На теория ми се струва, че няма как да стане оцеляването. Имахме лекции относно диурезата и водно-солевия баланс и нещата водеха към това, че водатата просто е синоним за живот. Имаше даже една карикатура с Лоурънс Арабски, на който му бяха нарисували балонче отгоре, че казва ” Thank God, we have ADH” - ADH е антидиуритичен хормон. При ей такива условия се отделя, когато потенето е обилно и се загубват много течности и като резултат се намаля количеството вода в първичния филтрат в бъбреците.
Но да- възможно е. А и адреналина също го казаха, в това предаване I Shouldn’t be Alive , че в екстремни моменти е способен да повиши на границите на възможното мускулната сила (макар че аз съвсем други неща знам за адреналина, но то в един учебник не може да се опише всичко)
Не беше сам.Някакви бизнесмени отиваха с малак частен самолет на някаква среща и самолета падна в пустинята.Всички оцеляха след падането-пилота,3 мъже и една жена.Двама мъже дръгнаха след 3-ти ден да търсят помощ като върявха по пътеки направени от животни(за да намерят вода по принцип животните в потиснята търсят водни източници) та намериха там едно кално и пълно с изпражнения “езерце” и пиха от замаресната вода и продължиха да търсят та след 4 дена намериха една къща и там намериха помощ.Другите (пилота беше с счупен крак и не можеше да се движи) стояха при самолета като пиеха урината си.Мъжа при самолета беше отишан наблизко да търси вода и е намерил в една кухина на едно дърво та пиха всички,но какво са по 400-500мл. за 7 дена в пустинята.
П.С Ето видеота от епизода - http://www.youtube.com/watch?v=ruR4ViVEsq8&feature=PlayList&p=1E5FAD875194DF47&index=0 това в първото там в дясно са другите.Грешка-6 дена са били и все пак 6 дена в пустинята без вода си е доста сериозно.Епизода е “Lost in african bush”
Мнението беше редактирано от QcK на 16.05.09 17:49.
Относително е...Все пак освен тези гр/кг,трябва да се съобрази и физическата активност на дадения индивид.Един 80 килограмов би трябвало да приема повече от един 70,да ама този 70 кг примерно има по-голяма физическа активност от този 80.Е тогава какво правим?Не мислите ли,че 70 килограмовия има нужда от повече протеин и калории за възстановяването на мускула и доставянето му на “гориво”.Така,че относително е.
Мнението беше редактирано от Финдо на 29.05.09 18:57.