Как в изчислено,че трябва да се приема по 2.5гр/кг белтък

13.05.09
08:53

Много ми е интересно как са го изчислили?Знам хора,които примат по 1 грам,защото не спазват инкаква диета и ядат каквото им падне оснвно храни с много въглехидрат и мазнини и са с бърз метаболизам,а качват мускул.....мен поне доста ме съмняват тия теории.

13.05.09
10:10

Те са ги смятали тия 2.2 гр/ кг телесно тегло из разните му там университети..

Обаче “Достатъчно” е малко относително - те се съобразяват с това колко от приетото количество би било усвоено, защото каквото не влезе в употреба заминава за мазно. 150 гр протеин за 70кг трениращ не гарантират някаква рязка хипертрофия, но поне ще са си абсолютно част от една добра диета, да си здрав и т.н. 150 гр не е никак малко - ако не приемаш под формата на прах са си яко пържолки, яйца, ядки и т.н.

А защо някои растат и от 1гр протеин /кг тт - имай предвид, че начинаещите качват много бързо и при елементарен режим.
Има и друго- в пубертета хормони да искаш- има ги в изобилие, няма да е кой знае колко учудващ факт, ако някой си расте и само от едни лостове.
Още една идейка- мускулната памет- някои си имат достатъчно големи мускулни клетки, които при първия допир с тежест, свястна храна и почивка “набъбват”.

Ако си направиш една равносметка ще видиш, че 1гр протеин /кг тт също не е малко- понякога в ежедневието си хората не знам дали стигат и 0.2 гр/ кг тт в продължение на повече от ден-два !
Особено ако си като мен и предпочиташ да стоиш гладен пред това да се тъпчиш с пици, ще има дни в които 70гр протеин ще ти се виждат утопични стойности.

Разбира се, машината “човек” е просто изумителна- не е истина как я съсипваме ден след ден, а тя прави от нищото нещо !

13.05.09
10:33

Ами то голяма част от тялото е вода.Защо се смята на кг/тегло?С калориите е същата работа.На теория примерно на 70кг човек му трябват 2000 калории,а ако иска да чисти 1800,но по тая логика ако 5 дена приема по 0 калории ще умре което няма как да стане.Искам да кажа,че не всичко е математика.В едно интерю не помня кои културист беше казал(някои от старата школа беше)-”Днешните билдъри смятат всичко до грам и изчисляват тренировките си точно по минути и серии,а аз обичам да изляза в градината и да си направя барбекю,да отида в залата и да тренирам докато тялото ми каже,че трябва да спра” по памет карам не беше точно така написано,но замисала му е,че няма смисъл от толкова сметки.

13.05.09
18:11

Аз говорих нещо преди месеци, ама кой да се съгласи с мен...
Абсолютно съм против толкова голямото вманиачаване със сметките и толкова стриктното им спазване.
Има и доста по-важни неща в ежедневието! Повечето няма да стават нито културисти, нито професионални атлети...
Щом няма да се занимаваш професионално с това, не е необходимо да се спазват почти една трета от всичките му измишльотини.

Всичко е ген, умение и търпение!

13.05.09
19:24

В форума доста хора са станали фанатица на тема хранене.Не ядат това и онва защото имало захари или бързи въглехидати и се лишават от любимите си храни....храненето дори с боклуци няма да се отрази на физиката ви ако не се прекалява.

13.05.09
19:34

казано от QcK на 13.05.09, 10:33:

Ами то голяма част от тялото е вода.Защо се смята на кг/тегло?С калориите е същата работа.На теория примерно на 70кг човек му трябват 2000 калории,а ако иска да чисти 1800,но по тая логика ако 5 дена приема по 0 калории ще умре което няма как да стане.Искам да кажа,че не всичко е математика.В едно интерю не помня кои културист беше казал(някои от старата школа беше)-”Днешните билдъри смятат всичко до грам и изчисляват тренировките си точно по минути и серии,а аз обичам да изляза в градината и да си направя барбекю,да отида в залата и да тренирам докато тялото ми каже,че трябва да спра” по памет карам не беше точно така написано,но замисала му е,че няма смисъл от толкова сметки.

Веднага ти отговарям-
смята се на кг телесно тегло , защото ако кажат на всички да ръгат по 100 гр белтъчини/ден за едни ще са много (45-50кг тинейджъри) за 100кг хора ще са смешни порции. Даже не знам защо го обяснявам точно това, след като не е трудно да се сети човек.

Щом правиш такова сравнение -да изкара с 0 калории 5дни и да умре, значи явно си играл на белот в часовете по биология ;) Ми тия паласки и шкембета какво мислиш че съхраняват? Енергия мой човек- при това наистина мноого. Толкова много че ако се поинтересуваш малко, ще поставиш водата много над храната що се отнася до оцеляване. В черния дроб и мускулите има и още една мания дето се нарича гликоген- и тя е резерв. Имаш и поне 5 аминокиселини за които се сещам, че стават на глюкоза. Имаш и още едни неща които са напоследък много актуални сред заладжиите - кетонови тела- те се ползват от мозъка при гладуване. Имаш и всичките мускули които си правил през целия си живот на разположение- те стават на енергия, като преди това се разградят до съответните енергия-даващи аминокиселини.
Всичко това с една единствена цел- нивото на глюкозата да не пада под 3.5 ммол/л. Мозъкът дори след 20ти ден гладуване използва 5 пъти по-малко глюкоза, за сметка на тези кетонови тела за които ти споменах по-горе. Падне ли много нивото на глюкозата в кръвта- причернява ти и се струполясваш.
Тия 2000 калории са ти препоръчителен прием- без да докарваш тялото си до стрес (стресът от друга страна пък е и стимул, но това е още по-дълга история и като цяло малко стрес отвреме навреме е полезно).

Няма смисъл от много сметки, но ти забравяш, че някои хора изплюскват по 2-3 шоколада дневно- а това само от тях са 1500ккал. Един средно интелигентен човек, само от брошурките които ги раздават по супермаркетите и по центъра ще разбере, че е вредно най-малкото заради кариесите после.

Едва ли наш културист може да дава компетентно мнение за професионалистите отвъд атлантическия океан, тъй като зад тях стоят биохимици, диетолози, рехабилитатори, цели фармацевтични фирми и те му изчисляват до последния грам какво трябва и какво не трябва. Не гледай ти че Ронката на The Unbelievable прави само това. А тези неща не се случват само в бодибилдинга- Юсейн Болт викаше, че тези 9.69 сек за 100м се дължали на вкусното пиле с картофи, което майка му му приготвяла. Забрави да спомене и за надупчения си гъз, който сигурно тече като градинска лейка като пие вода (като в Том и Джери ако се сещаш).

А относно тия като нас любителите- да, съгласен съм- няма никаква полза от това да смяташ до последната калроия- ти като привикнеш с режима ще ги наместваш препоръчителните количества и без да броиш, пък и да не го спазиш- няма кой знае какво да се случи. Обаче пак повтарям- ако си 150 кила сланина ще броиш не , ми бисквитата на електронна теглилка ще слагаш- диетата там е спартанска, ама ако не е прекарано някакво заболяване - напълно си го е заслужил шопара, никой не му е виновен за мазните дюнери които е нагъвал.
С тренировките - абсолютно същото : няма ли сериозен проблем- може да не е стриктно до толкова- тренираш както ти душа иска (разбира се не всеки път и то за по 15 мин като Йото Йотов). Ако не може да си види обувките от месища - може изобщо да не излиза от залата , докато не започне да му джвакат маратонките в локвата от собствената му пот.

13.05.09
21:11

Последните изречения повдигнаха настроението ми. :cheese:

14.05.09
05:39

казано от QcK на 13.05.09, 19:24:

Не ядат това и онва защото имало захари или бързи въглехидати и се лишават от любимите си храни....храненето дори с боклуци няма да се отрази на физиката ви ако не се прекалява.

Ок бъди на диета , яж си по няколко пъти в седмицата бързи въглехидрати или боклуци и да видиме дали ще направиш нещо.
А относно вманиячаването си прав,познавам дори хора дето се състезават и не се смятат  калориите . А за хората, има някой дето генетично имат даденост,метаболизма почти винаги рано или късно се прецаква и яденето на боклуци се отразява и на външния вид.

Мнението беше редактирано от Wrestling_pro на 14.05.09 05:40.

MA

14.05.09
09:41

казано от introducer на 13.05.09, 10:10:

Обаче “Достатъчно” е малко относително - те се съобразяват с това колко от приетото количество би било усвоено, защото каквото не влезе в употреба заминава за мазно...

Пич, говориш пълни небивалици, по - добре спри малко !
2 грама си е някаква граница, по която да можеш да се ориентираш.
Нищо повече, при всеки е различно, и сам трябва да си определиш дажбата.

Мнението беше редактирано от Mamularin на 14.05.09 09:42.

казано от Mamularin на 14.05.09, 09:41:

Че той точно това каза, но ти не си вдянал.

ER

14.05.09
13:02

казано от Mamularin на 14.05.09, 09:41:

казано от introducer на 13.05.09, 10:10:

Обаче “Достатъчно” е малко относително - те се съобразяват с това колко от приетото количество би било усвоено, защото каквото не влезе в употреба заминава за мазно...

Пич, говориш пълни небивалици, по - добре спри малко !

Мамин, златен, чета ти тука разни мнения и едни златни мисли, особено едно мнение си писал, как от протеина не ставали мазнини, а от калориите от протеина - да и т.н., и смятам, че е крайно време да си преразгледаш поведението и да ограничиш по някакъв начин поривите си да се изказваш категорично по всякакви въпроси, по които си прочел-недочел тук-там нещо  и държиш да го  напишеш, че да видят и всички останали колко си навътре в нещата ...

MA

14.05.09
13:32

казано от eraziel на 14.05.09, 13:02:

Мамин, златен, чета ти тука разни мнения и едни златни мисли, особено едно мнение си писал, как от протеина не ставали мазнини, а от калориите от протеина - да и т.н., и смятам, че е крайно време да си преразгледаш поведението и да ограничиш по някакъв начин поривите си да се изказваш категорично по всякакви въпроси, по които си прочел-недочел тук-там нещо  и държиш да го  напишеш, че да видят и всички останали колко си навътре в нещата ...

Аз просто си казвам мнението ;)
Като не е вярно - кажи и своето мнение ;)

14.05.09
18:38

Mamularin, има един процес дето му викат глюконеогенеза- може да започне от лактат, пируват, глицерол, аланин (една от аминокиселините дето ги пишат отзад на кутиите). Но горе изброените могат да станат и на ацетил КоА, от който след един куп процеси, които няма смисъл да се хабя да ти пиша, щото едва ли се ориентираш за какво ти говоря, се получават в крайна сметка триацилглицероли (мазнини). От увеличен прием на белтъчини може да се увеличи и количеството амоняк/урея в последствие , което може да е предпоставка за подагра или различни нефрити.

Много протеин в диетата не е добре. Но все пак културистите не искат рискуват да заминава мускулна маса в моментите когато кръвната захар започне да се понижава, затова белтъчините може си им влизат и за глюкоза, заедно с гликогеновите запаси. Поне така предполагам, нямам друго обяснение.

Мнението беше редактирано от introducer на 14.05.09 18:40.

14.05.09
18:49

Липсата на храна е стрес за тялото и неговата цел е да оцелее.Не е ли по-логично да използва първо запасите си от мазнини,а след това да си готори мускулите?Защо при чистене тялото гори и мускули?

14.05.09
19:06

Няколко причини :
За да се получат от мазнините енергия са необходими няколко чернодробни ензима, които са кът в цялото тяло
От едно и също количество кислород може да се получи по-лесно енергия от аминокиселните, отколкото от мазнините
Л-карнитина ( в ензима карнитин-палмитил-трансфераза 1) има определени количества, които ограничават употребата на бета-окислението ( разгр на мазнини). Пептидите стават на аминокиселини лесно, а тези така популярни БЦАА пък още по-лесно стават на глюкоза, ю ноу уад айм сеин ;) ?
Всъщност разгр на мазнини започва някъде към 15тата минута от момента на хабене на АТФ, преди него минават другите процеси за добив на АТФ. Разбира се, един път започне ли - енергията отделена от мазнините знаете, че е над 2пъти повече от въглехидратите.

Биохимиците имат дори едно клише ” Мазнините горят в огъня на въглехидратите” , заради едно съединение което се получава само при разграждането на въглехидратите с кислород- то е необходимо пък, за да се продължи разграждането на мазнините.
В противен случай от мазното се получава вместо глюкоза , кетонови тела. Затова при топенето на мазнини се препоръчва и прием на достатъчно умерено количество въглехидрати.

Мнението беше редактирано от introducer на 14.05.09 19:38.

MA

14.05.09
19:09

Да разбираме - с Лкарнитин нещата ще станат в пъти по-лесни ако сваляме ?

14.05.09
19:26

Тук идва интересното. Не се сещам в подробности, но специално за това съм питал “висшестоящи” :P и най-общото е, че организмът си има някакъв лимит за синтеза на ензима с карнитин. След определено количество приеман карнитин се насищат съответните метаболити и приемът му става безмислен. С две думи - чудодейната отвара не действа на принципа колкото повече - толкова повече.
Аз не се изказвам много изчерпателно на места, понеже се стремя да не се огелпя съвсем и да ви излъжа- материята е много особена и специфична, но ми беше интересна и доста съм се интересувал. Не поясних точно кои неща се получават с риск да не го прочете някой по-вещ и да стане резила :)

Абе знайте го това- няма безкрайна файда от карнитина и за да топите мазно , трябва и сладко отвреме навреме, а не гладна диета само марули и репички :)

Ето, намерих и даже една схема относно реда в който се почват катаболитните стъпала http://bezplatno.info/upload/images/arx1242329371o.gif

Мнението беше редактирано от introducer на 14.05.09 19:28.

15.05.09
08:25

Значи излиза,че ако един 150кг дебелак и един 70кг редовно спортуващ в перфектна форма са в планината без храна,а само на вода дебелка ще издържи повече време ? :}

15.05.09
11:41

казано от QcK на 15.05.09, 08:25:

Значи излиза,че ако един 150кг дебелак и един 70кг редовно спортуващ в перфектна форма са в планината без храна,а само на вода дебелка ще издържи повече време ? :}

Тва и баба ми дето нищо не знае за ядене , ще се сети  :) .Истината е че е очевидно,че все пак мазнините ще ти пофържат живота повече време .

15.05.09
11:44

Но не и затлъстяването. Поне в живота, а не в конкретния случаи.

15.05.09
18:43

По Дискавъри имаше една поредица (може и сега да я има) - Екстрийм сървайвинг (обаче не с оня пич дето сега целия април го даваха, как в пустинята и в джунглата яде буболечки и катери скалите).
Това предаване беше като серии филмчета - възстановки, на истински реални случили се събития. Имаше за едни хора които бяха оцелели на един сал седмица и нещо и т.н...

Точно за вашия случай дето питате- имаше за едни алпинисти, които попаднаха в буря и седяха в една пещера няколко дни, но взеха да им се изчерпват провизиите- тръгнаха да се прибират, но ги стигна още по-лоша буря. И тримата или четирима алпинисти бяха със средно телосложение, даже си бяха атлетични (показаха техни снимки). Само един от тях беше лееко, ама даже не може да се каже с наднормено тегло - просто леко по-пълен. Те се топлиха с едни одеала, нямаха какво да ядат. Резултатът - единия от тях почина, други двама бяха с ампутирани крайници. На фона на всички този въпросния по-пълен се беше отървал- и ето тук е интересната част : Хранителните вещества при по-слабите са били вече на предела, телесната им температура по-трудно се е запазвала и получили хипотермия много преди по-пълния. Хипотермията в комбинацията с глад, жажда, редица рани и счупвания води и до психически разстройства, дори може би и халюционации. По-пълният (дето даже въобще не е пълен, но за простота така го наричаме) са го спасили милиметри подкожна мазнина - това твърдяха професори, които са участвали в операциите на всички алпинисти. Тези които са оцелели после ги дадоха как с протези живеят, дори как бягат на пистата и тренират.

Наистина много беше трогателна цялата история, уверих се за пореден път, че човек може да надделее над това което го мачка освен физически, а и психически !

15.05.09
19:32

Аз съм гледал едно “I shouldnt be alive” и там имаше едни дето оцеляха е ведна постиня към 1 седмица без  вода пиха си орината даже....по действителен случай.Иначе тоя в ултимате сърваивал е мн смешен...само яде бублечки и разправя колко белтъчини имали.

S7

15.05.09
20:12

introducer

Относно използването на психиката като оръжие в трудните ситуации - отново предаване по въпросната телевизия:

Някакъв турист бил в труднопроходима местност и трябвало да изкачи стръмна скала за да продължи напред. Самия той бил любител алпинист, ако мога така да се изразя и имал известен опит в катеренето и долу-горе поддържана спортна форма. Докато се изкачвал, камък, за който се държал, се отчупил от скалата и той(туристът) паднал, след което последвало и срутване на скала точно над мястото, на което паднал. Самата скала тежала малко над 500кг и се срутила върху него. В момента това, което го е спасило от смачкване били дебелото яке и раницата, която била на гърба му. Въпреки това все пак е бил под камък, който тежал 500кг и дишането му било трудно. Всъщност в крайна сметка успял да измести камъка и да се отърве с леки наранявания, но това си е 500кг камък. Световните рекорди на вдигане на тежест от подобно положение и естествено в по-добри условия са около тази тежест, а този човек, който е влизал във фитнеса 3-4 пъти през живота си е успял да я изтласка сам. Тук идва въпроса, до каква степен може да ни подготви психическата подготовка и в случая инстинкта за самосъхранение.

15.05.09
21:31

Тук започват да действат редица хормони, не само психика. :)
Инстинктът за самосъхранение винаги ме е изненадвал и ме е карал да се замисля, че всъщност тялото на човек може доста повече от това, което си мислим, че може. Винаги съм се радвал на такива филмчета и истории.

Айде освен биологията с епинефрин, мобилизация на CNS и психика да намесим механиката :) Не е нужно човекът да вдигне камъка (да му упражни сила равна на тежестта му), а е достатъчно само да създаде момент, които да го “преобърне” за да може той да се измъкне (там пък колкото по-голямо рамо, толкова по малка сила (енергия/работа) е нужна).

П.П. Чел съм и доклади, където примерно на осъдени на смърт, чрез ток, установяват след умъртвяването множество счупени кости. Причина е, че тялото, попаднало в екстремната ситуация, отключва огромен потенциал на мускулите и се получава толкова силна контракция, че самата тя счупва костите. За пожарникар и носеща греда, паднала върху него също съм чел. Има ред доказателства за психиката и силата, но това са частни и не изцяло изяснени случаи.

Мнението беше редактирано от Ради Хаджирадев на 15.05.09 22:38.

16.05.09
13:24

Теории много,но ми обясни как можеш да оцелееш 7 дена без вода при 40-50 градусови температури при оложение,че се смята,че можеш да оцелееш 3 дена.....

16.05.09
16:11

Пий си пикнята и потта.

16.05.09
16:12

7 дни ли е стоял без вода !?! Това звучи невероятно, нали ви казвам- не е истина колко лековато може да умре човек, и в същото време какви изумителни неща може да понесе.

На теория ми се струва, че няма как да стане оцеляването. Имахме лекции относно диурезата и водно-солевия баланс и нещата водеха към това, че водатата просто е синоним за живот. Имаше даже една карикатура с Лоурънс Арабски, на който му бяха нарисували балонче отгоре, че казва ” Thank God, we have ADH” - ADH е антидиуритичен хормон. При ей такива условия се отделя, когато потенето е обилно и се загубват много течности и като резултат се намаля количеството вода в първичния филтрат в бъбреците.
Но да- възможно е. А и адреналина също го казаха, в това предаване I Shouldn’t be Alive , че в екстремни моменти е способен да повиши на границите на възможното мускулната сила (макар че аз съвсем други неща знам за адреналина, но то в един учебник не може да се опише всичко)

16.05.09
17:37

Не беше сам.Някакви бизнесмени отиваха с малак частен самолет на някаква среща и самолета падна в пустинята.Всички оцеляха след падането-пилота,3 мъже и една жена.Двама мъже дръгнаха след 3-ти ден да търсят помощ като върявха по пътеки направени от животни(за да намерят вода по принцип животните в потиснята търсят водни източници) та намериха там едно кално и пълно с изпражнения “езерце” и пиха от замаресната вода и продължиха да търсят та след 4 дена намериха една къща и там намериха помощ.Другите (пилота беше с счупен крак и не можеше да се движи) стояха при самолета като пиеха урината си.Мъжа при самолета беше отишан наблизко да търси вода и е намерил в една кухина на едно дърво та пиха всички,но какво са по 400-500мл. за 7 дена в пустинята.

П.С Ето видеота от епизода - http://www.youtube.com/watch?v=ruR4ViVEsq8&feature=PlayList&p=1E5FAD875194DF47&index=0 това в първото там в дясно са другите.Грешка-6 дена са били и все пак 6 дена в пустинята без вода си е доста сериозно.Епизода е “Lost in african bush”

Мнението беше редактирано от QcK на 16.05.09 17:49.

29.05.09
18:41

Относително е...Все пак освен тези гр/кг,трябва да се съобрази и физическата активност на дадения индивид.Един 80 килограмов би трябвало да приема повече от един 70,да ама този 70 кг примерно има по-голяма физическа активност от този 80.Е тогава какво правим?Не мислите ли,че 70 килограмовия има нужда от повече протеин и калории за възстановяването на мускула и доставянето му на “гориво”.Така,че относително е.

Мнението беше редактирано от Финдо на 29.05.09 18:57.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1