24.05.09
21:18
Здравейте всички! Нова съм в групата и ми се иска да си споделя ситуацията, та дано някой ми помогне :) На 23 г. съм,164 см, 52 кг. Нормалното ми тегло е 46-47 кг, но малко се залежах.Отскоро започнах фитнес 3 пъти седмично.Започвам с 20 мин. вело и кростренажор,а после се изреждам на всички уреди.Завъшвам пак с кардио. Реално се мъча да се отърва от малко корем,да оформя дупе и най-сериозният ми проблем са краката,вътрешната им страна...С храната пада голяма борба,но гледам да се въздържам от сладко и наблягам на салати.Моля ви,дайте ми малко акъл какво да правя и ми кажете правилно ли постъпвам.Проблема ми е най-вече с фитнес програмата...Благодаря предварително! :)
Здрасти, Джудж !
За да ти помогне някой, е добре все пак да си напишеш тренировката, заедно със сериите и повторенията. Това с изреждането по всички уреди сигурно отнема време, а? И едно примерно меню за деня напиши, и ще коментираме.
П.П. По-големият проблем сигурно ще е храната, а не тренировката :)
Мнението беше редактирано от Инис на 25.05.09 07:11.
Ами..тренировката ми е глупава.След кардиото правя каквото ми каза мацката във фитнеса-има около 6-7 уреда за крака,корем и дупе(не знам как се наричат :() и тя ми каза да мина през всичките 3 серии по 15 повторения,а също и 60-70 коремни преси.После пак се мятам на тренажора. Относно яденето..сложно е.Ставам късно,към 11 и пия кафе,рядко се случва да хапна малко мюсли.Реално първото ми ядене за деня е около 15 часа,когато хапвам нещо готвено(примерно леща,грах, месце) без хляб.Преди тренировка хапвам 2-3 блокчета шоколад.Вечерям към 20-21 часа леки неща от рода на таратор,салата,рибка. През деня,ако огладнея хапвам ябълки или портокали..плодове общо взето. Знам,че едва ли е правилно,но...
Дано съм инфото да е достатъчно..и много ти благодаря,че ми обръщаш внимание! :red:
Ако нещо съм пропуснала,питай ме все едно питаш някой слабоумен,защото си признавам,че хич ме няма в тази област... ;-P
Джудж, аз със сигурност не съм най-компетентната тук, но каквото знам, ще ти кажа :)). Започваме с храната:
1. Ако ще ядеш шоколад, той трябва да е след тренировка, буквално веднага след...това е времето, когато имаш нужда от въглехидрати, и те няма да добавят мазнинки към талията;
2. Закусвай задължително - и то добре; мюслито не се препоръчва заради захарта в него - в този смисъл най-добре овесени ядки с кисело/прясно мляко;
3. Изобщо гледай да хапваш през около 3-4 часа - ядки за междинни хранения са супер - но сурови - лешници, бадеми. Калорични са, затова не прекалявай с тях - 50 гр. на ден е идеално май;
4. Въглехидратите ги ограничавай до обяд; това и за плодовете важи (те са въглехидрати, нали :P);
5. Месце (риба всякаква) със зеленчуци е чудесен избор и за обяд, и за вечеря; на салатите сипвай зехтин; зеленчуци яж по всяко време, без моркови - и тях само до обяд;
6. Яж яйца - може да закусваш, да обядваш с тях....аз вечерям с тях;
7. Олиото го забрави, ако готвиш нещо - с чисто масло, не със зехтин;
8. Яж извара, включително и преди лягане.
Тъй, за след тренировка - около час, час и 1/2 хапни добре - без въглехидрати. Независимо от това дали тренираш в 22,00 ч. Трябва да се храниш.
Тренировка - ще е добре, ако си харесаш някой вариант от тренировките за начинаещи в сайта и кажеш на инструкторката да ти обясни как се правят упражненията. Ако имаш проблем, ще попиташ и тук...за упр., за последователност - има много знаещи във форума, ще помагат. Тези програми ще ти помогнат да понатрупаш опит в залата и ще придобиеш обща фитнес култура. Оставам с впечатление, че си мислиш, че с упр. за корем и дупе ще свалиш именно от там - ами няма. Ще свалиш само с диета, и то отвсякъде. Обикновено коремът е последен, макар че си зависи и от гена...И още нещо - тренирай цялото тяло, не само проблемните зони.
Накрая - попрегледай темите и форума за различните режими (НВД, РБД, ВМ НВД) - сметни си ОКБ и си напави хр. режим. Има сайтове, където можеш да си смяташ калориите. Мазнините са много важни за женския организъм, така че не ги избягвай.
Ако искаш да свалиш - разковничето е диетата.
П.П. Сигурна съм, че съфорумките ще се включат с още съвети...аз едва ли съм успяла да изброя всичко важно.
Мнението беше редактирано от Инис на 26.05.09 18:23.
Аз мога само да добавя:
- пий много вода
- яж! яж! яж! За да отслабваш, трябва да ядеш - това, дето си го написала като храна, е само за оцеляване (е, зависи от количествата). Но ако системно подлагаш тялото си на глад, то започва да усвоява прекалено добре малкото храна, която му даваш, и освен това оптимизира процесите си, иначе казано, започва да гори по-малко енергия отколкото, ако го храниш нормално и редовно... А ние искаме да хабим енергия, за да отслабваме, нали така?
- яж много зеленчуци (за сметка на по-малко плодове) - зеленчуците съдържат много фибри и те засищат, освен това помагат на стомаха да си работи нормално
- яж и мазнини - много момичета бягат от тях, но те са ти необходими - за еластичност на кожата, нормален хормонален баланс и въобще нормален метаболизъм.
Относно тренировките - щом си започнала отскоро и има инструктур в залата, където ходиш, по-добре изпълнявай това което са ти казали засега... След 2-3 седмици, когато вече си се пораздвижил амалко и мускулите ти са си припомнили/ научили какво е то натоварване и има ли почва то в твоя организъм, помоли инструктурката да ти изготви друга програма, като за не толкова начинаещи... Или си харесай някоя програма оттук и помоли да те набюдава дали изпълняваш правилно :)
Ако искаш си направи дневник в раздела с дневниците - там можеш да описваш по-подробно как се храниш и тренираш исъответно ще можем да се включим с по-конкретни препоръки ;)
Успех!
inis9 много ти благодаря! :) някои от тези неща ги знам и аз,или поне така мисля. Едва ли някога ще се науча да ям често-това просто не е по силите ми,но другите неща ги спазвам.Тренирам всички зони,не оставай с грешно впечатление.Искам нещо друго да попитам относно картофите-трябва да забравя за тях нали? Много ги обичам,не съм яла от много време.Имам чувството,че от тях се подувам-и в лицето,и в тялото.Но,разбира се,това може да е от задържане на вода или друга причина.Чисто масло означава краве масло,така ли? Отново благодаря,ще погледна статиите и дано се получи нещо.Много съм упорита и съм страшно амбицирана! :-)
Джудж, най-добре е да хапваш често...
казано от Limka на 26.05.09, 18:42:
- яж! яж! яж! За да отслабваш, трябва да ядеш - това, дето си го написала като храна, е само за оцеляване (е, зависи от количествата). Но ако системно подлагаш тялото си на глад, то започва да усвоява прекалено добре малкото храна, която му даваш, и освен това оптимизира процесите си, иначе казано, започва да гори по-малко енергия отколкото, ако го храниш нормално и редовно... А ние искаме да хабим енергия, за да отслабваме, нали така?
Ами картофите за съжаление са неподходящи в контекста на отслабване, но ако от време на време си хапваш по един (до обяд), нищо няма да ти стане - но трябва да се съобразиш с ОКБ-то. Изобщо до обяд можеш малко по-ларж да я караш...Лимка чудесно е написала пропуснати от мен неща + идеята за дневника, която много ще ти помогне и за храната, и за тренировките. На мен също много ми помогна дневникът. Там ще можеш да се осведомиш за всички подробности - момичетата (пък и момчетата) са страшно отзивчиви...
Краве масло, да, животински мазнини.
Успех !
Мнението беше редактирано от Инис на 26.05.09 19:30.