26.05.09
18:24
Кажете , някоя тренировка за бързина,пъргавина,и взривна сила.
Тренирай за максимална сила - под 5 повторения, без откази, базови упражнения като клек, тяга, раменна преса, набиране с тежест, лежанка. Добро съотношение на тегло към сила дава достатъчно бързина за непрофесионален спортист.
Може да правиш и спринтове: 50m на макс с мин 5 минути почивка между отсечките за пълно възстановяване.
26.05.09
19:14
казано от usgsus на 26.05.09, 19:10:
Тренирай за максимална сила - под 5 повторения, без откази, базови упражнения като клек, тяга, раменна преса, набиране с тежест, лежанка. Добро съотношение на тегло към сила дава достатъчно бързина за непрофесионален спортист.
Може да правиш и спринтове: 50m на макс с мин 5 минути почивка между отсечките за пълно възстановяване.
Пропуснах да отбележа,че тренирам футбол от 9години ;) !
ако искаш бързина в краката яко тичане по 3-4 км на ден и скачане на въже 15-20мин а ако искаш бързина в ръцете правиш много лицеви и другото е с по две гирички правиш бой сянка 1мин после оставяш гирите и правиш бой сянка 1мин без тях и така 4-5 пъти минимум
26.05.09
19:57
Ще се съглася с първия отговор.Максимална сила,минимално тегло. ;) И естествено психическата настройка да правиш напъните с висока скорост,не просто да вдигаш/се вдигаш ,а да го правиш с всички сили.
Мнението беше редактирано от BusyMan на 26.05.09 19:58.
казано от Jopeto16 на 26.05.09, 19:14:
Това не променя много нещата :)
50 метра спринт с максимално темпо и достатъчно почивка между отделните спринтове. Целта не е да се измаряш, а да развиваш максимална скорост и ускорение.
Ако във фитнеса имаш възможност да правиш “dead squat” - прави го. Това е клек при който движението започва от долната позиция, а не от изправено положение, но и нормалният е ОК. Набиране или гребане + лежанка или раменна преса да допринесат за цялостната сила.
Добър подход е да избереш начална тежест за 7-8 повторения и да правиш само 5, като във всяка тренировка добавяш по 2.5 кг на малките упражнения и 5 кг на по-тежките. В началото ще е много лесно, но достатъчно бързо ще стане тежко.
Не прави повече от 5 серии и кажи на някой да ти погледне техниката на упражненията. Кръстът винаги трябва да е в стабилна арка при клек и тяга, а не извит.
Последно ако не ходиш редовно на фитнес не се увличай по тренировките. 2 пъти седмично цялото тяло е достатъчно. Ако пък ходиш(което май е по-вероятно :) ) сам реши как да си променяш програмата.
28.05.09
07:01
казано от usgsus на 27.05.09, 11:53:
казано от Jopeto16 на 26.05.09, 19:14:
Това не променя много нещата :)
50 метра спринт с максимално темпо и достатъчно почивка между отделните спринтове. Целта не е да се измаряш, а да развиваш максимална скорост и ускорение.Ако във фитнеса имаш възможност да правиш “dead squat” - прави го. Това е клек при който движението започва от долната позиция, а не от изправено положение, но и нормалният е ОК. Набиране или гребане + лежанка или раменна преса да допринесат за цялостната сила.
Добър подход е да избереш начална тежест за 7-8 повторения и да правиш само 5, като във всяка тренировка добавяш по 2.5 кг на малките упражнения и 5 кг на по-тежките. В началото ще е много лесно, но достатъчно бързо ще стане тежко.
Не прави повече от 5 серии и кажи на някой да ти погледне техниката на упражненията. Кръстът винаги трябва да е в стабилна арка при клек и тяга, а не извит.Последно ако не ходиш редовно на фитнес не се увличай по тренировките. 2 пъти седмично цялото тяло е достатъчно. Ако пък ходиш(което май е по-вероятно :) ) сам реши как да си променяш програмата.
Благодаря ти !
А да питам ти футболист ли искаш да ставаш или просто искаш да си по-бърз?Скоростни упражнения в отбора,в който тренираш не правите ли?Ако си сериозен и 9 години тренираш,да не си научил никакви упражнения не е на добре.Все пак мога да ти дам насока какво да правиш,то има много упражнения.Нито години,нито нищо си написал като цяло.По мое мнение usgsus ти е дал някои добри съвети,но лично за мен само тея 50м спринт с почивка си е леко остарял метод.А Илиян няма какво да го коментирам,без да се обижда,но ...ХАХАХА
Ако искаш помощ дай малко повече информация за теб и целите ти и да се опитам да ти помогна
абе кво се смееш бе аз тренирах бокс и му давам упражнения за бързина които може да направи и които са ни карали на тренировката ,разбира се имаше и други които съм правил на тренировка но тези са г/д най-ефективните и най-лесните а вие му давате некви упражнения дето са повече за сила отколкото за бързина освен тва с 50-те метра.
Аз съм питал трениора точно за тия упражнения с много кг и той каза че никога не се правят ако искаш да си бърз и издръжлив, правят се във фитнеса само упражнения с малко кила и много повторения защото ако правиш с много кг ставаш по-бавен а и се задъхваш после по-бързо и не си издръжлив.Ако и тва ти се струва смешно anton7 според теб ще ме лъже ли бивш трениор на националния отбор по бокс ?
казано от ilian27 на 30.05.09, 16:49:
абе кво се смееш бе аз тренирах бокс и му давам упражнения за бързина които може да направи и които са ни карали на тренировката ,разбира се имаше и други които съм правил на тренировка но тези са г/д най-ефективните и най-лесните а вие му давате некви упражнения дето са повече за сила отколкото за бързина освен тва с 50-те метра.
Аз съм питал трениора точно за тия упражнения с много кг и той каза че никога не се правят ако искаш да си бърз и издръжлив, правят се във фитнеса само упражнения с малко кила и много повторения защото ако правиш с много кг ставаш по-бавен а и се задъхваш после по-бързо и не си издръжлив.Ако и тва ти се струва смешно anton7 според теб ще ме лъже ли бивш трениор на националния отбор по бокс ?
Човекът не те лъже, казва ти каквото знае. От едно време :)
Обаче това е проблемът с треньорите по конкретен спорт - те трябва да те научат на съответния спорт, на техниката и всичко останало. Физическата подготовка трябва да ти я прави силово-кондиционен треньор, защото иначе е много вероятно да изпаднеш в ситуация да се помпиш с 50 кила на лежанката за стотици повторения и ще чакаш да ставаш по-експлозивен, ама ще си останеш с чакането ;)
Разбира се, зависи от конкретния атлет. Може да трябва да се правят допълнителни неща (вериги, ластици, експлозивни движения и т.н.), защото не всеки има вродена способност да използва максимално ефективно мускулите си за максимално кратко време. Но тренирането с тежко развива максималната сила, която е основата на всичко останало - без да си силен няма как да си експлозивен (но може и да си силен без да си експлозивен; също така в бокса голямата част от бързината идва от техниката, а не толкова от силовите качества на спортиста, докато при бягането е различно). Пробвай спринтьорите с колко кила правят клек и лег и си помисли дали ставаш по-бавен от тежкото. Задъхването и липсата на издръжливост не е следствие от тренировки с тежести, а от липса на тренировки за въздух и кондиция (в които също често участват И тежести, наред с много други неща).
Така че нещата са по-сложни отколкото изглеждат и не случайно има хора, на които само това им е работата (силово-кондиционно трениране). Като дори от тях е добре да не приемаш нещата на доверие без сериозна аргументация, каквато в случая май не са ти дали.
Поздрави!
Мнението беше редактирано от G33K на 30.05.09 18:01.
anton7 знам, че има и плиометрични упражнения(в това число и разните жабешки подскоци и др.), схеми за експлозивност с 30% RM, но смятам че са за напреднали с добри двигателни навици. За да ги изпълняваш правилно трябва добър мускулен контрол, иначе има опасност от претоварване на ставите и съответните контузии.
G33K добре ги каза нещата :)
Чакайте да каже първо какви са му целите и тогава да даваме допълнителни съвети.Илияне,той беше написал,че тренира футбол и ти му даваш упражнения за бързина на ударите с ръце.Geek,а иначе не мисля,че има само 1 правилен начин.И това за малки кг,много повторения за бързина не мисля че е толкова остаряло.Осъществих контакт с 1 момче,което тренира Американски футбол и беше спечелил едно голямо състезание,където ти измерват скорост,експлозивност.. и точно той ми каза че за футбол(не Американски) не е добре с големи тежести,защото те забавят.Но зависи и на каква възраст е тоя,който е писал темата-може да е на 15,може да е на 23…Дори и Венгер,който,колкото и да кажеш че не разбира,си е от най-известните футболни мениджъри в света,беше казал,че до 23-4 години не е добре да тренираш за покачване на мускулна маса,защото ще изгубиш от скоростта и пъргавината си.
Не е задължително да качваш мускулна маса от тренировки с тежести. При малък обем на тренировката е трудно да качваш.
31.05.09
17:14
На 16 години съм , целите са ми повече бързина в краката и взривна сила за бърз старт.
31.05.09
18:47
Трябват ти статрчета от сорта на 20-30 метра не повече.Вече можеш да комбинираш различни стартове примерно от седнало положение,скокове и внезапно тръгване и хиляди други.....
казано от Jopeto16 на 31.05.09, 17:14:
На 16 години съм , целите са ми повече бързина в краката и взривна сила за бърз старт.
За експлозивност няма по-добро упражнение от совалката. Казва ти го бивш баскетболист - непрофесионалист.
Мнението беше редактирано от NastyNas на 19.06.09 17:11.
19.06.09
19:16
За скорост в тичането един мои приятел които тренира футбол през времето когато ние другите тичаме обиколки , на правите(около 100 метра) тича спринтове , на другите участаци тича свински тръс (отмаря) казва ,че си подобрява скоростта. Така прави 5 обиколки и почива.
Мнението беше редактирано от TrainHard на 19.06.09 19:16.