24.05.09
08:47
Привет на всички!
Колкото и иронично да звучи ,ще се радвам ,ако срещна във форума хора с моя проблем (то направо си е деформация) и обменим опит или поне някой и друг съвет. Става въпрос за доста силно изразено плоскостъпие, което ми “откриха” чак на 23 години! Зимата имах много болки в колената, казаха,че всичко идвало от неравномерното натоварване при тичане( скоето се занимавам от миналото люто), та даже и при ходене, та си направих стелки- наистина много добри. Чувствам как ми “оправят” ходилото; даже като съм ги носила цял ден, като съм боса сякаш пак ги усещам ,което е целта, де :) Но от тях ли, от какво не знам, започнаха да ми се подуват и направо да се образуват нещо като малки, отоци в долната част на предните мускули над глезена (е не знам как се казват), които се пълнят с течност и стават доста релефни...Оправя се като си кача краката нависоко и от много студен душ. При тичане...ужасно много боли, при бързо ходене, при изкачване нанагорнище също. Преди не съм се занимала със спорт, пък и качих 5-6 кг, по цял ден ми се налага да съм седнала, но пък и много ходя пеша.
Чудя се, има ли някой с такъв проблем и търся мнение дали е по- добре да се тича със стелките или без тях..макар, че ако продължава така, едва ли ще ходя да тичам повече..
Впрочем търся мнение и на не-плоско-стъпващи :coolsmile:
до колкото си спомнян бях направили една цяла тема за обувките за тичане може да провериш в нея дали има решение на проблема.имам блед спомен че някой марки имаха специални обувки за случаи като твоя.
Незнам дали е добре да тичаш или не но най добре отиди на ортопед за консултация .Братовчед ми е със същия проблем но е малък и му направиха специални стелки и му казаха какво да не прави ,но при теб май вече е късно за промяна в крака защото вече си се развила напълно така че най-добре отиди на лекар ортопед той ще ти обясни всичко.
Здравеи Ванилка
Аз имам абсолютно същия проблем от дете.Водиха ме по болници в софия уж нещо ортопедични стелки носих ама нищо не стана.Сега сам на 22 и крака си ми е прав като дърво, нямам никаква извивка.Като ходя мн после ме болят краката изморявам се,изкривяваш стоиката поради неправилния стоеж на тялото.ДОкато не отидех в Америка на бригада, всеки ден по 14 4аса прав и на сутринта едвам стъпвах,направо умирах от болка, а и винаги сам бил едър около 90 -100 кг.Чудех се какво да права, а бях само на 20 години предствах си след още 20 дали ще можех да ходя от болка.Реших да си купя едни стелки на име walkfit коит още отдавна гледа по рекламите.Поръчах ги и веднага започнах да ходя с тях. и вече от около 3 години не съм ги свалял,тичам скачам въргалям се всичко правя с тях.АЗ сам мн доволен.АКо имаш възможността пробваи ги.Ако имаш въпроси пиши знам колко е гаден тоя проблем.
24.05.09
16:50
Благодаря за бързото реагиране на всички :)
Впрочем, бях на ортопед още за колената, койо изобщо не се досети,че проблемът идва от стъпалата. После вече, бях на друг преглед и ми препоръчаха едно място в София, където си направих въпросните стелки- наистина са много добри( да не кажа най- добрите в София, хехе), сякаш за първи път усетих земята под краката си, както трябва ( с удоволствие ще споделя адреса , където ми ги направиха). Съветът беше да не ги нося отначало по цял ден, както и да ходя на плуване. Отидох и на 20тата минута ми се схванаха стъпалата и трябваше да си изляза :(
В момента не ги нося, понеже минах на сандали, пък и те ми стават само в един, два чифта кецове...Чудя се, дали ако тичам с тях, ще се облекчи натоварването именно върху тази част на крака, защото пък съм чувала и другия съвет: да не прекалявам с тях и да ги нося към час, два на ден...
А иначе, темата за обувките за тичане съм я изчела ;) Тичам всъщност с кецове не за тичане, а с такива, които здраво обхващат глезена и не са толкова меки. Може и да се замисля да ги сменя обаче.
И пак, благодаря на всички за отговорите!
аз моите стелки първите дни ги носех по малко -1-2 4аса на ден обаче увеличавах по малко и сега ги нося по цял ден.МОите са от пластмаса, като има 3 степени на повдигане на стъпалото.Опиши твоите какви са ? ако може
24.05.09
17:42
и аз съм с дюстабан .. а и прав ми е гадно да седя повече от час ... от година 2 нося стелки - силиконови са моите и ако трябва да съм искрен бая ми помагат... взех си ги от един спортен доктор направени ми бяха по поръчка .. доктора се казва Михаил Илиев и е треньора на националния ни отбор по футбол .. иначе знам че имам проблем от може би .. 5 6 години а сега съм на 17 така че .. иначе при тичане е много гадно (по скоро след това) затова не тичам а само колело ..
25.05.09
14:18
казано от NE4ovek на 24.05.09, 17:05:
аз моите стелки първите дни ги носех по малко -1-2 4аса на ден обаче увеличавах по малко и сега ги нося по цял ден.МОите са от пластмаса, като има 3 степени на повдигане на стъпалото.Опиши твоите какви са ? ако може
Моите не са типичните силиконови,дето повечето ги знаят, ами са от странен материал- прилича на пяна за запълване на фуги, но е в пъти по- твърдо :) След като ги поносиш 2 седмици, отиваш да сложат плат върху тях. Аз така и не отидох,ама не ми пречи. Не им се регулира височината, са бая високи под свода точно и следват абсолютно извивките на крака. При поръчката стъпваш на едно стъкло, което ти “сканира” стъпалата и след седмица отиваш и си щастлив :coolsmile:
Пък на това място мен ме прати на ЦСКА главният рехабилитатор! Да си се похваля аз...
И аз съм дюстабан, цял живот се занимавам със спорт.Имах и аз силиконови стелки ,които много помагаха.Още преди години ги изгубих и напоследък всеки път като спортувам се сещам ,че трябва да си направя нови.Някой ще ми каже ли от къде в София мога да си поръчам,без да се занимавам с направления от личната лекарка и тн.?
25.05.09
19:11
еми аз специално си ги взех от гореспоменатия доктор Михаил Илиев
http://catalog.bg/company.php?company=4876
аз спортувах баскетбол и треньора ми се познаваше с него та нямах нужда от личен лекар но това беше преди 2 години.. два пъти ходех веднъж беше да ми направи отливка на крака а втория път беше за стелките .. ако не се лъжа имаше избор между силиконови и някакви други за професионални спортисти .. силиконовите бяха под 50 лева другите бяха едно 2 пъти по скъпи .. успех
26.05.09
18:09
казано от kilima7 на 25.05.09, 18:54:
И аз съм дюстабан, цял живот се занимавам със спорт.Имах и аз силиконови стелки ,които много помагаха.Още преди години ги изгубих и напоследък всеки път като спортувам се сещам ,че трябва да си направя нови.Някой ще ми каже ли от къде в София мога да си поръчам,без да се занимавам с направления от личната лекарка и тн.?
Да, аз мога да ти кажа адреса на мястото :) Само дето не помня името на улицата. Намира се в Борово, близо до пазара,но е много забутано и ще потърся визитка, обещавам!!
казано от vanillka на 26.05.09, 18:09:
казано от kilima7 на 25.05.09, 18:54:
Да, аз мога да ти кажа адреса на мястото :) Само дето не помня името на улицата. Намира се в Борово, близо до пазара,но е много забутано и ще потърся визитка, обещавам!!
Хах ,благодаря ти,но ми казаха ,че имало в някаква аптека до Пирогов,както и най-доброто място е диспансера в Горна Баня(не съм сигурен,но тия бани само ги бъркам).
30.05.09
20:41
Хах ,благодаря ти,но ми казаха ,че имало в някаква аптека до Пирогов,както и най-доброто място е диспансера в Горна Баня(не съм сигурен,но тия бани само ги бъркам).
Горна баня лежат на стари лаври, не че нещо..
намерих адреса и ако имаш време и ти е удобно, иди да видиш за какво става дума- имат много по- модерна техника и са уникални.Стелките не са от онези силиконовите :)Та адресът е ул. “Казбек” 53 ,доста е забутано обаче.
Казано честно,сега като позахлади, ги нося трети ден и имам “мускулна треска” на самото стъпало, поразяващ ефект имат!
01.06.09
19:37
Знам го тва място, питайте за Гелето :))