08.06.09
09:49
Здравейте! На 14 години съм(15 ненавършени - Ноември месец ги правя), висок съм 171см и тежа 56кг. От малко повече от година си тренирам с дъмбели вкъщи (и на лостове, но рядко) и съм добре оформен и изглеждам по-тежък, но костите са ми тънки. Не правя тежки упражнения като Мъртва тяга, чукчета и т.н. Една тренировка ми излиза към 35-40 минути.
От есента планирам да започна да покачвам Мускулна Маса. Не ме мързи, даже изобщо, но нямам никакво желание да се “тъпча” през лятото. Не смятам да ходя по зали, защото един познат от моя блок си има в гаража лежанка, 2 прави лоста, доста тежести и 4ри дъмбела и е напълно съгласен да тренираме заедно. Проблемът е, че ме притеснява “митът”, че вдигането на големи тежести в ранна възраст забавя/спира растежа. Чел съм какво ли не: че не трябва да вдигам тежести по-големи от 1/2 теглото ми, че не трябва да правя упражнения от силовия трибой и т.н. Ясно ми е, че мъртвата тяга и клекът могат да доведат до сериозни контузии, но има ли проблем да прявя лег (класически или наклонен)? Защото не виждам как ще кача мускулна маса в гъдите иначе..За гръб смятам да правя пулоувър и набирания на лостове. (Приемам и предложения за други “безопасни” упражнения за гръб с дъмбели или прав лост). Нямам намерение да тренирам краката с тежести - повдигане на пръсти,клекове (без тежести) в супер серии и бягане.
Корем тренирам 3 пъти седмично през ден(независимо дали тренирам нещо друго през деня) по следния начин: 25 “бързи” коремни преси за загрявка, 20-15-15 коремни преси с тежест на гърдите (диск от дъмбел) и повдигане на краката от лег - 20,15,15. Смятам и да започна да прявя V-преси/руско извиване, защото искам да оформя internal/external oblique. Една тренировка ми излиза към 15-20 минути.
Имам и няколко въпроса спрямо хранителния режим и кардиото. Проблем ли е яденото на хляб(пълнозърнест) и маргарин, след/преди периода за покачване на ММ? Почти всеки ден пия по литър мляко на ден - ще тряба ли да взимам по-голям процент, защото в момента пия 1,5% ? Мога ли да правя кардио по-врема на периода за покачване и по-колко пъти седмично да правя? Планирам бягане(джогинг) по 3-4км, 4 пъти в седмицата, по възможност сутрин на гладно (Когато съм първя смяна на училище няма как да бягам сутрин).
Предварително благодаря за отделеното внимание.
p.s. Твърдо против съм взимането на всякакви добавки.
Темата беше редактирана от daywalker_ на 08.06.09 09:50.
Няма проблем да правиш кардио.
Не се подлагай на хр.режим,похапвай повечко без кой знае какви лишения.Метаболизма ти е бърз.
Здр , и аз съм на твойте килограми и от както правя кардио като тев сам мн по добре (смисал бягането помага за оголемяването на гръдния кош и за повече въздух) и даже имам повече сила в лега .
Мааалееей,14-годишен!Каква мускулна маса,какви 5 лева? Зарязвай фитнеса,като станеш на 17 тогава.Вашите знаят ли как са мъчиш с тия щанги?Ще се потрошиш целия с тях.
Мнението беше редактирано от Миро на 08.06.09 18:18.
08.06.09
18:23
Прочете ли ми поста? Щанги досега не съм вдигал, тренирам си по-леко вкъщи с дъмбели. Смятам от есента да почна да се занимавам с “по-големи” тежести.
казано от Миро на 08.06.09, 18:18:
Мааалееей,14-годишен!Каква мускулна маса,какви 5 лева? Зарязвай фитнеса,като станеш на 17 тогава.Вашите знаят ли как са мъчиш с тия щанги?Ще се потрошиш целия с тях.
То това дали човек ще се потроши, не зависи от годините, нито от щангите. И как пък реши, че трябва да чака до 17 г.?
09.06.09
06:23
14 години бих казал,че е добра възраст да започенеш да се занимаваш с фитнес.Подчертавам фитнес.За лега няма проблем,но не слагай големи тежести.Стреми се да се научиш на правилна техника на изпълнение на всяко упражнение,за да няма кунтузии.Нещо много важно за начинайщите(въпреки че си тренирал във вкъщи 1 година)изпълнявай пълната амплитуда на движението на всяко упражнение.В противен случай има опасност нетренираните мускули да получат неприатни травми ако се сложи по-голяма тежест.Също все още не е нужно да правиш и повторения от рода на 5-6-7-8.Под 10-12 неслизай.Относно упраженията-Щадящи кръста.На тази възраст не ти трябват проблеми в кръста.Хранителен режим може,но не строг,а просто се опитвай да ядеш поне 4 пъти и храната да е здравословна и богата на белтъчини-месо,млечни продукти.Хляб също можеш да си хапваш,но не и да прекаляваш.Ориз,картофи,овесени ядки,плодове главно.
09.06.09
09:11
Доооста неща могат да доведат до “сериозни контузии”.Клек и тяга не са едни от първите.Изпълнявани с адекватна тежест и техника няма никакъв проблем да ги правиш.14 години е хубава възраст да започнеш да се занимаваш със силов спорт,не виждам проблема,аз започнах точно като навърших 15,но то беше от некомпетентност,не защото съм чакал. :)
Прави си всички базови и класически упражнения с повечко повторения именно за да свикнеш с движенията и техниката,с времето двигателната ти култура ще се подобри и ще намериш максималните си килограми,ще можеш да определяш по-добре повторенията и работната тежест.
А колкото за добавките и да си ЗА ,и да си ПРОТИВ,на този етап те няма как да ти помогнат значимо. ;]
Аз не знам да има “безопасно” упражнение,най-безопасно е да си стоиш у вас,макар да не знам как готви майка ти,с тези твои 50 кила...Искам да разбереш,че факта някои упражнения да са набедени за по-опасни,означава да се внимава при изпълнението им,а не да не се правят изобщо.
Мнението беше редактирано от BusyMan на 09.06.09 09:13.
09.06.09
10:04
Голямо БЛАГОДАРЯ на 666_Deni_666 и DeadManWalking за изчерпателните мнения. Лег и Тяга мисля да правя, но с по-малки тежести и повечко повторения.
Относно килограмите - не съм толкова сух..Имам познати, които са на моите килограми (че и по-тежки от мен) и ръст (горе-долу) и изглеждат доста по-слаби от мен, но определено трябва да кача поне 5-6 килограма. Гърбът ми е слабичък и може би от там идва “дефицитът на килограми”.
Не знам дали има запознати, но ще се радвам ако получа информация. Страдам от лека форма на астма (казвам лека, защото не ми се налага да имам помпичка с мен постоянно...я се обади 1-2 пъти в годината, я не..бягам си нормално и т.н.). Дали астмата ще попречи разширяването на гръдния кош? Тренирал съм и малко по-малко от година плуване, но това беше преди около 3 години.
Мнението беше редактирано от daywalker_ на 09.06.09 10:15.