25.10.08
14:08
Привет!
По принцип от скоро правя клек с щанга(3м) доста често и ме болят когато примерно съм седнал на стол и се изправям.Болката не е много силна и се усеща в горната част-там където бедрения мускул се захваща с капачката.Обаче не ме болят когато клякам(винаги загрявам стабилно,и всяка стурин правя стречинг).Клека го правя до 90 градуса заради лоша техника,но първие месец кляках до долу.
Какво мислите? smile
Според мен именно в клякането до средата е проблемът - коляното се натоварва много повече, когато не довършваш движението докрай, а спираш инерцията в средата.
Мен лично ме наболяват коленете (особено лявото) от много преди да започна изобщо да клякам. Имам си обяснение, де - бях дебел, докарах се до доста над 120 кила и пълно обездвижване в един момент...
Но откакто тренирам, винаги съм клякал до долу и не съм имал по-серизони проблеми с коленете досега.
ВЪзможно ли е да е от нещо друго?
Мисля си,че заради бързото вдигане на килограмите ставите ми може още да не са привикнали на натоварването и след време да мине?
26.10.08
21:07
Лег преса правиш ли, това наи-много прецаква според мен.!.
Днес тренирах крака.Пропуснах клека,но правих на ХАкен-клека(както всеки път от няколко седмици насам)и се замислих,че откакто го правя него май оттогава ме болят коленете.Ще видим.Смятам да видя как ще се чувствам и да изклщча Хакен-а от тренировката си-белкем не ме болят повече.
казано от tra^la^la на 27.10.08, 20:26:
Днес тренирах крака.Пропуснах клека,но правих на ХАкен-клека(както всеки път от няколко седмици насам)и се замислих,че откакто го правя него май оттогава ме болят коленете.Ще видим.Смятам да видя как ще се чувствам и да изклщча Хакен-а от тренировката си-белкем не ме болят повече.
Хакен-клека съм го разкарал отдавна и аз от тренировката си точно по тази причина.
виждам 4е по темата не е писано в скоро време но смятам 4е тук е най добре за моя проблем които е болки в коленете :)
така работата е следната преди една година реших да тренирам крака тренировката беше следната:
разтягания и разгрявка(клякания без никакви тежести)
ханкен клек на машина до 90 градоса м/у бедрото и прасеца
лег преса с пускане до 75 градоса м/у бедрото и прасеца
бедрено разгъване пълна аплитуда
отна4ало бяха малко келата ама мн бързо ги вдигнах мн и тренирах така за пример на лег преса правих с 80 в на4алото
ханкен клек на машина до 90 градоса м/у бедрото и прасеца:
по4вам с 40 после 80 и с 20 кела на серия 5 серий общо
лег преса 75 градоса м/у бедрото и прасеца:
по4вам с 140 и вдигам с 20 на серия 5 серий
сега някой може да каже тва е нормално ама аз пак сам 70 кела нещто не вари да вдигам толкова нали ? :)
и така докато не изпуснах 240 кела на лег пресата (не беше особено приятно) оттарвах се с изкъл4ен глезен а проблема е 4е от 10 месеца не сам правил крака а ме болят коленете и най ве4е дясното и смятам 4е е от това комбинирано с работата ми ж която се налага на седя прав от 9 до 12 един 4ас обедна по4ивка и после от 1 до 6 с една 10 мин по4ивка посредата и преди и след работа имам по един 4ас път и сега и взех на EXPLODE YOUNG AND FLEXI
та някакви мнемия дали е от тези фактори болката и дали този продукт ще ми и междо дръгото гълтам и анимал пак тои дали има благоприятни деиствия в/у коленете ми :)
17.06.09
10:45
При случаите, които съм имал с болки в коленета обикновено се получава така, че мускулите отпред на бедрото и отзад на прасеца са прекалено силни в сравнение с тези отзад на бедрото и отпред на прасеца и дърпат коляното назад, което води до проблеми. Какво правя аз в такива случаи :
- Давам упражнения за гъза и задната част на краката ( гъзът обикновено не работи) - различни видове тяга, клекове, напади, хиперекстензии, пултру, плиета - във всякакви бройки
- Дорсифлексии ( сгъване с ластик или дъмбел за предната част на пищяла) - тук с повече повторения - 15-20
- Упражнения за мобилност на таза и глезените
- Разтяжки където е нужно
Хранене :
= рибено масло - 2-3 грама омеги на ден
-бульони от кости ( телешки или свински )
-богати на калций и витамин Д храни ( за калция - млечни продукти и бульони от кокали; за витамин Д- масло, сланина) , за последното - 15-30 минути на ден поне на слънце :)