11.04.08
20:47
Здравейте,
отдавна не съм писал тук и реших да се включа с един въпрос. С оправянето на времето реших вместо да тренирам с дъмбелите вкъщи или във фитнеса, да почна да тренирам на лостове. Обичайните упражнения - набиране (за предмишница, бицепс, гръб и рамо), кофички, лицеви на успоредка и различни упражнения за корем. Сериите са ми около 4, като последни 2 намалявам повторенията, поради изтощение или липса на сила. Ходя 3 пъти на седмица горе-долу, освен ако не е лошо времето. И питането ми е дали може тези тренировки да ми вършат работа за покачването на маса, или са само за форма?
ПС: Ако има нещо неясно казвайте, може да съм пропуснал да спомена.
11.04.08
21:44
Според мене от лостовере ставаш жилка и качваш сила маса може пак треа ядене в сичко се иска ядене :) един от моя клас за 5 години лостове е ебати Буцата :) а нали имаш гири по натам като свикнеш много с помпите и са ти лесни като освоиш добре си слагаи гирите на между краката като ги свиваш ги закрепваи и прави така според мене не рабирам мн ама аз така правя в даскалото
Мнението беше редактирано от Стефан Петров на 11.04.08 21:46.
С тренировки на лостове може да се развиеш, но няма да е кой знае колко.Без зала не очаквай нищо особено.Ако целта ти е релефно и малко тяло ще имаш успех, но ако искаш истинска маса няма да стане работата.
Може и да греша, но разбрах, че с напредването, тялото се развива според тренировките и си трупа маса, релеф каквото трябва. А и развивайки се не трупа ли и маса до някаква степен? За яденето ми е ясно.
12.04.08
13:45
Аз само едно не можах да разбера... защо искаш да излезеш от фитнес залата !?
Не постигаш резултати, не ти е приятно или ти идва скъпо ?
Искам да разнообразя. Имам чувството, че стигнах до едно ниво и няма напредък. Също така упражненията на лостовете ги правя без особено усилие, така че мога да си позволя различни упражнения и повече повторения. Някои мускули, например гръб, забелязвам, че тренирам много по - добре с набирания, отколкото с тежести. Релеф - добре, но дали ще кача и маса, поне малко или пък въобще няма?
12.04.08
19:11
Маса можеш да качиш с упражнения със собствено тегло. Може би ще е по-малко отколкото, качената с щанги, но най-вероятно ще е много по-качествена от функционална гледна точка. Разнообразявай си упраженията като варираш скорост, налкон, положение на тялото, прави на 1 ръка (ако можеш), смяна на ръцете...варианти бол.
А мога ли да съчетавам фитнес и такъв тип тренировки в различни дни? Или пък ще се претоваря?
А мога ли да съчетавам фитнес и такъв тип тренировки в различни дни? Или пък ще се претоваря?
Зависи. Стига да не забравиш, че трябва и да почиваш.. :)
Не виждам проблем, даже напротив, в съчетаването и вкарването на ‘такъв тип’ упражнения в тренировката ти във фитнеса.
Всъщност, упражненията със собствено тегло присъстват в повечето програми.
Иначе и идеята с отделен ден, в който да правиш само упр. със собствено тегло, не ми се струва лоша..и аз обмислям подобно нещо. :)
Аз съм гледал клипчета Фри Рън там хората тренират с телата си и тряа да ви кажа може да изглеждат по слаби но не са особено ако става въпроз за бързина пък и имат невероятни гърбове.Лошото на лостовете е че няма много места за трениране и мисля че раце трудно се правят
16.04.08
05:53
Бе,можеш да качиш от лостове.Но при положение,че имаш достъп и средства за фитнес това просто не е най-удачния вариант.Упражненията със свободни тежести развиват по-бързо и сила и маса.За масата-определено. :)
Да,може би от упражненията на някоя площадка масата ще бъде по функционална или “качествена”.Аз обаче не мисля така.Принципа е същия с храненето и т.н.А във фитнесът винаги можеш да го играеш “функционално” вместо “стани животно”.Всичко зависи от това как тренираш. (е,гимнастически уреди няма да видиш)
ПС: Като споменах гимнастически уреди халките ме влекат. : ))
16.04.08
06:39
Здравейте,
отдавна не съм писал тук и реших да се включа с един въпрос. С оправянето на времето реших вместо да тренирам с дъмбелите вкъщи или във фитнеса, да почна да тренирам на лостове. Обичайните упражнения - набиране (за предмишница, бицепс, гръб и рамо), кофички, лицеви на успоредка и различни упражнения за корем. Сериите са ми около 4, като последни 2 намалявам повторенията, поради изтощение или липса на сила. Ходя 3 пъти на седмица горе-долу, освен ако не е лошо времето. И питането ми е дали може тези тренировки да ми вършат работа за покачването на маса, или са само за форма?ПС: Ако има нещо неясно казвайте, може да съм пропуснал да спомена.
Смятам, че можеш доста неща да постигнеш на лостовете. казвам го от собствен опит. За справка и статиите на Д.Йейтц, Шварценегер, както и други доказали се в областта на спорта. Самия Шварценегер в своята книга има отделен раздел за този вид тренировка. Така че, ако съумееш добре да разпределиш тренировките си, мисля, че можеш да постигнеш доста добър напредък.
Усилията при лостовете водят не само мускулно израстване, натрупване на мускулна маса, но и дават и доста по-широк спектър на развитие. Вярно е, че в залата можеш да атакуваш много качествено мускулите - от различни ъгли, различни натоварвания и т.н. Но все пак наотварването на лостовете е много по-комплексно и обхвата на работа е много по-голям.
Опитай, мисля, че няма да сгрешиш. Но наистина не пренебрегвай и тренировките със свободни тежести и някои машини.
Лично менение. Не смятам да влизам в спорове. Имаш право да прецениш чий съвед да позлушаш.
Що се отнася до функционалността всички базови упражнения с щанги и дъмбели развиват функционална сила и маса, не е вярно че упражненията със собствено тегло са по функционални от тях - те са еднакво функционални. Иначе мисля че 2-3 упражнения със свободно тегло допълват много добре упражненията с щанги и дъмбели - това са набирания, кофички и евентуално раменни опори, но само с тях трудно можеш да постигнеш кой знае какво, просто без кляканията и мъртвата тяга трудно може да се постигне кой знае какво.
Мнението беше редактирано от Alkorin на 17.04.08 22:40.
От няколкото тренировки които съм провел на лостове, забелязах, че наистина има полза. В началото някои от упражненията не можех да правя въобще. След това лека полека увеличих повторенията и дори започнах да правя и нови, които не можех преди. Докато в залата някак си резултатите идват много по - бавно (на фитнес ходя едва от година и половина, което със сигурност не е много, сръвнявайки се с опита на повечето от този форум). Ясно ми е, че този процес зависи от много фактори и е строго индивидуален. Също така не мисля да изляза от залата окончателно. Все пак зимата няма къде да тренирам, при положение, че хубави площадки има едва на няколко места в София и са на открито. Единственото, което може би виждам като минус е, че е много по - лесно да сваляш килограми на лостове, отколкото да качваш. Сега смятам да тренирам редовно по този начин, пък ще видим докъде ще стигна.
ПС: Да си разделям ли тренировките по дни за различни мускулни групи или да тренирам цялостно - всеки път всички групи (които лостовете засягат).
17.04.08
09:40
От няколкото тренировки които съм провел на лостове, забелязах, че наистина има полза. В началото някои от упражненията не можех да правя въобще. След това лека полека увеличих повторенията и дори започнах да правя и нови, които не можех преди. Докато в залата някак си резултатите идват много по - бавно (на фитнес ходя едва от година и половина, което със сигурност не е много, сръвнявайки се с опита на повечето от този форум). Ясно ми е, че този процес зависи от много фактори и е строго индивидуален. Също така не мисля да изляза от залата окончателно. Все пак зимата няма къде да тренирам, при положение, че хубави площадки има едва на няколко места в София и са на открито. Единственото, което може би виждам като минус е, че е много по - лесно да сваляш килограми на лостове, отколкото да качваш. Сега смятам да тренирам редовно по този начин, пък ще видим докъде ще стигна.
ПС: Да си разделям ли тренировките по дни за различни мускулни групи или да тренирам цялостно - всеки път всички групи (които лостовете засягат).
Тук ти е грешката.На лостове със собствено тегло повторенията растат,защото килата остават същите.Нарича се издръжливост.ДОкато в залата се стремиш да увеличаваш интензивността (килата),което отнема повече време. :)
abe koi va laje na lostove se pravi nai dobrata forma koqto mojete da napravite na fitnesa e pak dobre no stvash kato plonder palen s vazdyh apak dokato na lostovete stavash tvart i zdrav kato skala i kato spresh za 1 2 meseca da trenirash pone gram nqma da padnesh!!!
Петко К - пиши на кирилица!
Мнението беше редактирано от Петко К на 06.05.09 15:57.
abe q stiga. bashtami nee stupval vuv fitnes zala, a e bil sus 46 raka(i ne slanina…).
ps. izvinqvam se za latinicata no kirilicata neshto mi se bugva :/
07.05.09
21:54
abe q stiga. bashtami nee stupval vuv fitnes zala, a e bil sus 46 raka(i ne slanina…).
ps. izvinqvam se za latinicata no kirilicata neshto mi se bugva :/
Нека позная работи като строителен работник, от което е станал здрав, както ти казваш и има значение каква му е била ръката преди да започне щото ако е била 47 нали се сещаш , нещо този коментар не ми лъха на истина :D (мое мнение)
П.П. Без лоши чувства :)
няма смисъл да ги разделяш на различни мускулни групи-така само си губиш времето
da vi pitam za6to kato pravq kofi4ki me boli mejdu gardite(to4no poredata m/u tqh).Sega daje po4na da me boli kato se pipam tam :S
p.s. sorry za latinicata ne mi ba4ka kirilicata
И мен ме боли когато правя по много кофички и нз защо, сигурно или ги правим неправилно или просто натоварването се пада точно там... нз
мен също ме боли там.. но според мен не е от неправилно изпълнение.. а точно обратното... направо усещам как ми се разширява гръдния кош... кофите най-мн ми напомпват гърдите.. ! уникално упражнение..
11.06.09
18:34
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/38297/ - за болката в гърдите ..
мен също ме боли там.. но според мен не е от неправилно изпълнение.. а точно обратното... направо усещам как ми се разширява гръдния кош... кофите най-мн ми напомпват гърдите.. ! уникално упражнение..
Не е така, защото кофичките трябва да се правят по определн начин, иначе натоварваш части от тялото и мускулни групи по неправилен и опасен начин(говоря от опит, не се заяждам). Тялото при кофичките трябва да бъде изправено, не трябва да е наклонено напред(както правят повечето новобранци). Лактите трябва да са прибрани, така че, движението от кофичките да напряга само ръцете и гърдите. Възможно е болката да е от неправилно изпълнение на упражнението, но е много вероятно да се претоварваш и заради това да усешташ болка.
Тялото при кофичките трябва да бъде изправено, не трябва да е наклонено напред(както правят повечето новобранци).
Всъщност, ако искаш да натоварваш гърдите, тялото трябва да е наклонена напред и лактите да ходят встрани. Твоят вариант е с акцент на трицепса.
Аз от няколко месеца правя веднъж седмично тренировка на лостове,и много добре ми се отразява,особено на гърба
20.06.09
19:03
Що се отнася до функционалността всички базови упражнения с щанги и дъмбели развиват функционална сила и маса, не е вярно че упражненията със собствено тегло са по функционални от тях - те са еднакво функционални. Иначе мисля че 2-3 упражнения със свободно тегло допълват много добре упражненията с щанги и дъмбели - това са набирания, кофички и евентуално раменни опори, но само с тях трудно можеш да постигнеш кой знае какво, просто без кляканията и мъртвата тяга трудно може да се постигне кой знае какво.
Всъщност без тяга и клек пак може да се направи много и качествено,стига да имаш желание разбира се...
от моя ли4ен опит от комбиниране на набирания с разли4ни хватове и задалжително хубава извивка в кръста става доста широк гръб и плътноста не е лоша
28.06.09
12:42
И аз имам някой въпроси относно лостовете, понеже сега лятото няма да имам възможност да ходя на фитнес и само на лостове и успоредки ще тренирам. По принцип мисля през ден да прява тренировка, но някой хора, който имат по-значителни знания от мойте в тази област ми казаха, че е по-добре всеки ден. Та мисълта ми е няма ли така да се получи претоварване, защото ми се вижда много всеки ден? А и бихте ли ми помогнали с някаква примерна програма?
И аз имам някой въпроси относно лостовете, понеже сега лятото няма да имам възможност да ходя на фитнес и само на лостове и успоредки ще тренирам. По принцип мисля през ден да прява тренировка, но някой хора, който имат по-значителни знания от мойте в тази област ми казаха, че е по-добре всеки ден. Та мисълта ми е няма ли така да се получи претоварване, защото ми се вижда много всеки ден? А и бихте ли ми помогнали с някаква примерна програма?
Тка който ти е казал секи ден те е излъгал до някаде секи ден може да правиш по една серия до откас но не повече и това е за да дигнеш бройката повторения за дадено упр а за маса поне през 2 дена трябва да правиш гърбът и гърдите ако правиш набирания лицеви или кофички това са големи мусколи възтановяването при тях е от 48 до 72 часа докато при рацете е 24 до 48
Упражненията за гръб на лоста ти са широк хват и тесен хват(рацете една до друга и дланите навънка) прави ги бавно и максималко чисто свивай краката извивай кръста максимално(при извиването се натоварва и горната част и гърбът става плътен) прави ги по 3 на серий на упр. по мин 5 повторения и не повече от 12
За гърди прави лицеви диамант и широко(ако можеш краката на столче) и кофички лицевите 3х20 на упр. кофичките 3х6 мин.
Пробвай така за 2-3 месеца ти гарантирам добри резултати
Аз тренирам от 2 години само на лостове, за година и половина качих 20 кг само със здраво ядене и режим на тренировка.интензивността на тренировките се покачват с минаването на месеците като обща интензивност и като брой тренировки на седмица.аз лично тренирам 6 дена в седмицата. Тренирам 2 дена на лост подред, 3тия ден правя само лицеви (диамант, който помага за канала и трицепса; нормални с широк хват(за средна гърда); такива с вдигнати на стол крака, за горна гърда; кофички) като лицевите наброяват около 400 без кофичките(правя сериите по 20 - 25 зависи от силата ми)!Накарая на 4тия ден пак ходя на лостове, и 5ти ден почивам. Този цикъл се повтаря постоянно.колкото до какви упражнения правя на лостовете, виж тея линкове за да видиш какво разнообразие има! : http://www.youtube.com/watch?v=qSwMQSb9VE0 , http://www.youtube.com/watch?v=kNr6n4IaEHU , http://www.youtube.com/watch?v=Wt2yxFOrwxA , http://www.youtube.com/watch?v=iNf2DL16vzE , http://www.youtube.com/watch?v=OhE4dIEcyY4 , http://www.youtube.com/watch?v=pfsTKfUT-RQ . Мен лично чернокожия ми е любимец.
21.06.11
17:50
Здравейте, наистина е възможно да се качи маса с лостове, например аз ходя от 5 месеца и в първите 4 наддадох с 5 килограма, като ям по 5-6 пъти на ден.
22.08.13
23:49
Можеш да качиш спокойно мускулна маса на лостове, но не ставаш толкова едър, и става с много повече време, труд и ядене. Аз лично, преди лостовете тежах 48кг и бях 180см, сега съм 73кг и съм 182-3, и това за 2 години и половина. Зависи от начинът ти на тренировка, пък и не съм само по лостовете, разнообразявам със свободни тежести в нас и с жилетката с тежести. И разбира се - яко ядене.
23.08.13
18:54
Можеш да качиш спокойно мускулна маса на лостове, но не ставаш толкова едър, и става с много повече време, труд и ядене. Аз лично, преди лостовете тежах 48кг и бях 180см, сега съм 73кг и съм 182-3, и това за 2 години и половина. Зависи от начинът ти на тренировка, пък и не съм само по лостовете, разнообразявам със свободни тежести в нас и с жилетката с тежести. И разбира се - яко ядене.
Не забелязваш ли, че в тази тема не е писано от 2 години ?