За паузите между сериите - свободни разсъждения...

25.09.08
05:30

От вчера започнах да тренирам по нова програма... Реших да използвам момента и да направя нещо, което не съм правил от поне две години - да тренирам стриктно по часовник. За да подчертая това, което целя в момента (изчистване и сваляне на още някой килограм), реших да наблегна на интензивната тренировка с 2 минути пауза между сериите и 2 и половина между упражненията. Изненадах се доста неприятно, когато се оказа, че вътрешният ми часовник се разминава с таймера на телефона и ми казва, че съм почивал твърде малко. Мускулите ми също се съгласяваха с него - взех да блокирам и да давам заето още на третото упражнение, та се наложи за втората мускулна група да намаля тежестите и да увелича времето между сериите на 2 минути и половина, а това между упражненията - на 3. Като резултат - все същото.
В крайна сметка днес имам зверска мускула треска на гърдите - нещо, което не ми се беше случвало от много, много време насам.
Та какво мислите за необходимостта от стриктно спазване на времетраенето на почивките между сериите?
Увеличаването на почивките си има предимства - мускулите отпочиват... Май е само това. От друга страна спазването на точни почивки означава интензивна тренировка, поддържане на ставите и мускулите топли, а на времетраенето на цялата тренировка - в рамките на разумното. Има си и недостатък - лошо преценената и твърде интензивна тренировка няма да даде време на мускула да отпочине и според личното ми мнение може да доведе до претрениране.
Всичко по-горе са разсъждения на любител - тренирам от няколко години, чета и се интересувам, но не съм превърнал това в основна цел в живота си. Би било интересно да прочета мненията на по-вещи в тази област от мен. :-)

ГН

25.09.08
06:29

Ще свикнеш - отначало и аз бях така, почивах по 4 минути, сега нямам проблем с 2 и по-малко, а във фаза за релеф дори 1 и по-малко. Просто се свиква, отночало наистина изглежда непосилно. Обаче е необходимо, с 4 минути почивка релеф не се прави. Иначе относно капацитета на 1.5 - 2 минутин почивки да изглаждат маса, виж, това не съм проверил. Все пак интуицията и опита ми говорят, че ще свършат работа дори и в този случай, но задължително при упражнения на машини, дори и по базисни такива, или при изолиращите. Ще дам примери на границата, които все още стават за експеримнтиране с малки почивки - скотово за бицепс, изтласкване с щанга за рамене, тежки разтваряния с дъмбели, разни машини за гърди с големи тежести и т.н.

Проблема в случая е че вероятно преди това си почивал доста повече от 2 минути. Няма лошо да тренираш по часовник, но при такава рязка промяна за тялото ти мозъкът ти малко се е объркал. За мускулите да не говорим... Действай го по - плавно. По - добре по - интензивна тренировка отколкото мотане 2 часа в залата. Това е сигурно във всички случаи когато не се цели единствено и само сила.

26.09.08
12:09

Ако тренираш за маса какво трябва да е времето между сериите и колко повторения максимално в серия могат да се приемат, че са за маса

Мнението беше редактирано от hsf` на 26.09.08 12:10.

28.09.08
12:01

За маса по-кратки почивки, 1 до 2 минути, особенно на изолиращите упражнения.
Базовите могат и трябва да се играят по-тежко и съответно може да се почива и 2-3 минути при тях.
Ако целта е сила, трябва нервната система да се възстанови напълно преди следващата серия, така че 3-5 минути е норма.
А повторенията - там вече има много варианти.
За маса, ако ползваме класически бодибилдниг сплит и правим поне 3 упражнения за мускулна група, желателно е първото, базово упражнение да е тежко с малък брой повторения, до 4-6, второто за същата група да е с умерен брой, 8-10, и следващите вече може да са с 8-12 повторения и повече. Съотвено почивките на първото са 3 минути, на второто до 2, на третото и следващите по 1-2 примерно.

Мнението беше редактирано от Петко К на 28.09.08 12:04.

17.01.09
14:30

Искам да питам колко време трябва да има между серийте и между упражненията,че от тука нищо неразбрах :)

От личен опит мога да споделя, че постигнах прогрес в тренировките след стриктно спазване времето между сериите и упражненията. Правя всичко възможно да почивам до 1 минута при всички упражнения, като изключа следните няколко (около 2-3 минути при тях):

- мъртва тяга
- клек с щанга
- последните серии на лег / лег с тесен хват
- последните серии на бицепсовото сгъване с лост

Една подробност - броя минутата, след като натоваря / разтоваря тежестта за предстоящата серия. При упражненията за корем и прасец почивам около 30-40 секунди даже.

17.01.09
15:52

:D ае хора кажцете го с 1н дума еди колко си минути за 1ното и за другото не исакм романи и накрая нищо пак да не разбера xD

17.01.09
17:00

казано от Петко К на 28.09.08, 12:01:

За маса, ако ползваме класически бодибилдниг сплит и правим поне 3 упражнения за мускулна група, желателно е първото, базово упражнение да е тежко с малък брой повторения, до 4-6, второто за същата група да е с умерен брой, 8-10, и следващите вече може да са с 8-12 повторения и повече. Съотвено почивките на първото са 3 минути, на второто до 2, на третото и следващите по 1-2 примерно.

Искаш да кажеш ако например правя - Лег; Полулег; Флайс повторенията и почивките са съответно - Лег 3х4-6 (3мин почивки); Полулег 3х8-10 (2мин почивки); Флайс/Crossover 3х8-12 (1-2мин почивка). Правлно ли съм те разбрал? Тъй като точно гърдите са ми от изостващите групи и обикновенно лег-а го правя пирамида, друг вариант не съм правил май никога... въпроса е дали ако започна 3х4-6 ще постигна нещо. Знам че е много относително, но на няколко места четох все че до 6 повторения се водят за “сила”.. и пр.

17.01.09
19:24

Почивките между сериите имат следното значение - подобряване на издръжливостта,подобно на кардиото,но при висока интензивност на натоварването.Ако ще и по 10 мин да почиваш между сериите,пак ще стимулираш растеж,но сърцето няма да се тренира по този начин.Разбира се,няма как още в началото да скочите на 1 мин и по-малко почивка,но постепенно намаляването на почивките го позволява - аз почивам около мин - макс.1.30 мин и гледам да спада.Идеалният вариант е да се тренира почти без почивка,но това е възможно само ако се редуват сериите на различни упражнения.По този начин се извлича ползата и от интензивните тренировки,и от кардиото.Потренирайте така известно време и ще се учудите колко издръжливи сте станали.Така едновременно със силовата си тренировка ще извлечете всички ползи от кардиото.

18.01.09
00:16

Да се гони навсякъде и при всички случаи една минута почивка е глупаво. А колкото до сърцето, на мен пулса ми в покой е 60 уд./мин. ;)

казано от Петров на 17.01.09, 17:00:

Искаш да кажеш ако например правя - Лег; Полулег; Флайс повторенията и почивките са съответно - Лег 3х4-6 (3мин почивки); Полулег 3х8-10 (2мин почивки); Флайс/Crossover 3х8-12 (1-2мин почивка). Правлно ли съм те разбрал? Тъй като точно гърдите са ми от изостващите групи и обикновенно лег-а го правя пирамида, друг вариант не съм правил май никога... въпроса е дали ако започна 3х4-6 ще постигна нещо. Знам че е много относително, но на няколко места четох все че до 6 повторения се водят за “сила”.. и пр.

А силата не ти ли трябва? 6 повторения не са малко, чисто за сила се тренира с 1-3. Пирамида пак си правиш, примерно 4-5 х 4-6, като в първите 2-3 серии вдигаш тежестта, и тия 3х4-6 са ти максимално тежките серии.

18.01.09
15:44

И аз съм опитвал. Гонех минута, в последствие реших, че 1:30 е по-добър вариант. В крайна сметка, отказах се от тренировките с хронометър.
В момента, почивките м-ду сериите ми са променливи.

По принцип, не съм много доволен от времетраенето на тренировките ми, но определено с часовник в ръка, нещата не стават по-хубави. Губи се концентрация, получават се недовършени серии, защото съм се юрнал неотпочинал и т.н. Не, че и сега не гледам часовника, но не ми е основното.

06.06.09
15:03

Малко е старичка темата но все пак да споделя моя опит...

Една седмица карам на 1.5 мин почивка между сериите, следващата на 1 мин. Определено при мен тази стратегия имаше ефект в периода на чистене. Мускулната треска си беше с мен през целия период.

20.06.09
22:58

По принцип в тренировките за маса не е важно колко работа извършваш,а за какво време ,за това е добре почивките да не са повече от минута .

21.06.09
20:36

аз ли4но следя по пулса като вземат да наматя ударите взимам да ги вдигам (тежестите и ударите) да има постоянен проток на кръв към мускола и достоянно напомпване незнам дали е добре но ма мен ми действа добре

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1