Отделяне на РХ

26.06.09
08:55

взето от http://www.belchohristov.com/4428.html

И нищо случайно няма тук: докато много неуки тренират с по 3-6 повторения за серия, за да покажат своята сила, аз тренирам с леко, за да покажа силата на моята визия. Когато работя с серии от по 10 повторения например и 70% от максималната ми тежест, отделям 20% повече растежен хормон, в сравнение с фитнес любител, трениращ с 100% от максималната работна тежест – той отделя едва 1% от свободния РХ!

Останах доста очуден.Винаги съм мислел,че тежките повторения в диапазона 4-6 стимулират по-силно отделянето на хормоните.А тук Белчо е написал друго нещо.Вие как смятате?

26.06.09
09:37

Като изключим леко дразнещата високопарност (не само неуки тренират 3-6 повторения, а някои от тях имат доста силна визия, освен “силната” нервна система; също така изтъкването на визията пред силата е несериозно - това че той се занимава със спорт, в който това е основното, не е достатъчно основание да отрича другото - не че го прави, но малко в тая посока бие така формулирано) е общо взето така. Повечко повторения ще стимулират отделянето на повече растежен хормон, отколкото една тройка, примерно. Доколкото ми е известно обаче GH не влияе само върху растежа на мускулите, но и на клетките на съединителната тъкан, тоест не всичко изградено с него е буквално мускул, нищо че така изглежда. Но това е само едната страна на монетата.
Супер тежката тяга за 1-2-3 повторения от друга страна ще има значителен ефект върху тестостерона. И двата хормона са анаболни. И по двата начина има хора, станали големи. Което е по-интересното, двата заедно водят до натрупващ се ефект -> http://www.endocrine-abstracts.org/ea/0005/ea0005P161.htm .
Така че, не може да се отрича нито едното, нито другото. Дори напротив, за да станат нещата оптимално човек трябва да вдига тежко (1-6, аз предпочитам 3-6) на упражненията, които го изискват (тези, които работят голям процент от тялото, и съответно са с по-голям потенциал за вдигане на тестостерона), и да прави повечко повторения на средните и по-малките упражнения (на които колкото и тежко да вдига, кой знае колко няма да повлияе на тестостерона). И да приема достатъчно въглехидрати за инсулин и холестерол за тестостерон, разбира се - без строителни материали колкото и да тренираш няма да има достатъчно забележим ефект върху хормоните
edit: понеже погледнах и самата статия - малко се различават тежко и леко в това, което съм написал спрямо статията. Тежко за мен са 85%+ от макса, леко са 70-80% за 8-10 повторения - което не значи, че и двете не трябва да са на макс, и двете трябва да ти се струват “тежки”, относителни са малко понятията.

Мнението беше редактирано от G33K на 26.06.09 10:05.

Ами уникална глупост, фитнес любителите не тренират със 100% от максималната работна тежест както го цитираш, така тренират щангистите, силовите трибойци, но не и обикновенните трениращи в залата. Нека Белчо да каже как ги е сметнал тия 20% на база някакво изследване ли колко е обективно и научно, или просто е решено на ниво клетка ?!?!. Да не говорим че между 6 и 10 повторения разликата би била силно индивидуална. Имаме два типа мускулни влкна коти биха се стимулирали различно.

26.06.09
11:46

Мерси G33k .Като цяло затвърди моето мнение и ме поуспокои.Процентите в статията малко ме стреснаха да,но пък аз винаги играя тежко на базовите(3-5 повторения)и после увеличавам на останалите упражнения и явно това е оптималния вариант(както каза и ти).
Поздрави :)

26.06.09
12:49

И за да обобщя,
  - 85% от макса и повече ( 1-5 повторения) - по силно отделяне на Тестостерон.
  - ок. 75% от макса ( 10-12 повторения) - по-силно отделяне на растежен хормон.

26.06.09
13:13

еми съвсем вярно го е написал 4овека :) нали вси4ки гледате филм4ета и тем подобни работи , 4етете книжки .... нормално е между културизма и силовите спортове да има няква граница .....

26.06.09
14:22

казано от Толио на 26.06.09, 12:49:

И за да обобщя,

Тоест ако тренираш за гърди, примерно по пет дневен сплит тренировката ти изглежда така:
Лег - 5х5/8х3
Горен лег с дъмбели - 4х10
Флайс - 3х12

Примерно. И по този начин отделяш достатъчно растежен хормон И тестостерон, а не само от едното както при изцяло 10-12 повт. и 3-5 повт.?

Мнението беше редактирано от ~ DN на 26.06.09 14:23.

26.06.09
14:57

казано от Thrashmetal на 26.06.09, 14:22:

казано от Толио на 26.06.09, 12:49:

И за да обобщя,

Тоест ако тренираш за гърди, примерно по пет дневен сплит тренировката ти изглежда така:
Лег - 5х5/8х3
Горен лег с дъмбели - 4х10
Флайс - 3х12

Примерно. И по този начин отделяш достатъчно растежен хормон И тестостерон, а не само от едното както при изцяло 10-12 повт. и 3-5 повт.?

По-скоро се ориентирай към 8-10-12 повт. при гърди/ръце/рамене, а при крака/гръб  4-8 повт.

26.06.09
15:38

http://www.tmuscle.com/free_online_article/sports_body_training_performance/3_ways_to_grow_more_muscle&cr;=

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1