Ядене веднага след тренировка - грешно?

29.06.09
11:19

Днес говорих с г-на ми по биология и каза, че да ям веднага след тренировка е много грешно, защото кръвта е в мускулите т.е. към стомаха няма и не е хубаво и то въобще, трябвало да се изчака поне 30 мин. Има ли нещо ако ям простия въгл. 30 мин след трен. Въобще какво мислите вие относно това изказване на г-на ми.
Благодаря!
П.С. Сори, пуснах темата в неподходящ раздел, ако може някой да я премести!

Темата беше редактирана от alabalaa на 29.06.09 11:23.

ЕД

29.06.09
11:25

Особено важно е да приемате храна богата на въглехидрати и протеин веднага след тренировка, когато организма взема въглехидратите и заедно с протеина попълва изразходваните гликогенови депа и вкарва аминокиселините в мускулите за възстановяване и растеж. Този процес става под влияние на силно анаболния хормон на задстомашната жлеза - инсулин.

alabalaa обясни ли ти защо трябва да има кръв към стомаха

29.06.09
12:07

@ЕП ДЖИ ПИ ЕООД - Това ми е пределно ясно, но кръвта, която е нужна към стомаха, я няма?
@Иван Шишманов - Не не ми е обяснил ;С Може би трябваше да питам!

29.06.09
13:22

Струва ми се, че учителят ти по биология едва ли е най-подходящия човек да ти дава съвети за храненето след тренировка. Ще ти дам следния съвет - след следващата тренировка се нахрани хубаво с белтъчна и мъглехедратна храна, а по - следващия път яж след 30 мин. Сам ще откриеш разликата и ще разбереш кое е правилно.

Ето ти малко изненадки, които да му подготвиш за другия час:
Добре че не си го питал колко да почиваш между различните групи, иначе като направиш бицепса ще трябва да чакаш 30 минути преди да почнеш трицепса :lol:
Интересно ако правиш упражнение с дъмбел с една ръка - пак ли важи правилото за бавното движение на кръвта, или може веднага да започнеш с другата ;)
Друго интересно да го попиташ - ако си правил коремни преси времето спада ли, или 30мин е константа?

29.06.09
17:08

Еми не знам - все пак той е специалист и са му казвали в университета на подготвителни лагери т.н. просто тялото било в стрес - странна работа А това до следващия час - това ми беше последния с него - завърших 9ти клас, догодина ще ми е друг;Р
Айде успехи!

29.06.09
18:13

казано от alabalaa на 29.06.09, 17:08:

Еми не знам - все пак той е специалист и са му казвали в университета на подготвителни лагери т.н. просто тялото било в стрес - странна работа А това до следващия час - това ми беше последния с него - завърших 9ти клас, догодина ще ми е друг;Р
Айде успехи!

Алелуя !

29.06.09
18:24

А бе той си разбира от работата, нищо че е учител! :D

29.06.09
20:19

Мен пък никога не ми е идвало естествено веднага след трен да се наплюскам. Нещата трябва да се поуспокоят, сърцето да се позабави, да вземеш душ, да релаксираш малко, евентуално добавки...Мисля че 40-50 мин след трен е добро време за хапване :)

29.06.09
20:49

казано от Voyager на 29.06.09, 20:19:

Мен пък никога не ми е идвало естествено веднага след трен да се наплюскам. Нещата трябва да се поуспокоят, сърцето да се позабави, да вземеш душ, да релаксираш малко, евентуално добавки...Мисля че 40-50 мин след трен е добро време за хапване :)

Така е, ама тук става въпрос за простия въглехидрат след тренировката, не за самото ядене.

29.06.09
21:25

Именно! И за протеина!

29.06.09
22:25

Е ти, ако не вземеш нещо за повишаване на инсулина след тренировка, колкото и да си чакаш си в грешна логика.
След тренировка взимам няколко лъжици мед, след 5-10 мин пия и суроватката и след 1 час ям. През това време не стоя, просто за да го изчакам тоя 1 час, ами както каза Voyager се къпя и си правя яденето. Докато го приготвя отива само едно 15-20 мин.

30.06.09
17:17

а да попитам колко то4но мед трябва да се хапва аз 1-2 лажици ям а ако нямам мед една вафла боровец(втора не мога)

30.06.09
18:24

1-2 лъжици са недостатъчно :Р. около 80тина гр. хапвам аз, но предполагам ти си повече от моите 70 кг...

02.07.09
08:15

Е как го ядете тоя мед веднага след тренировка? Буркана с меда ли си носите в залата? :) Веднага след тренировка смята ли се 15 мин, защото толкова  ми е пътя от фитнеса до нас? Ако не забравя да си я взема, след тренировка веднага изяждам една вафла мура или република с фъстъци. Стига ли или да си взема буркана с меда? :)

02.07.09
08:20

Махни тия вафли и фъстъци след тренировка...
15мин не е проблем никакъв.

казано от Lexx на 02.07.09, 08:15:

Е как го ядете тоя мед веднага след тренировка? Буркана с меда ли си носите в залата? :) Веднага след тренировка смята ли се 15 мин, защото толкова  ми е пътя от фитнеса до нас? Ако не забравя да си я взема, след тренировка веднага изяждам една вафла мура или република с фъстъци. Стига ли или да си взема буркана с меда? :)

Бурканът с мед не е проблем, лошото е с маркуча с вода от вас от чешмата - ако живееш далече бая маркуч трябва :lol:
А колко е просто да си сложиш няколко лъжици мед в шейкъра/бутилка преди да тръгнеш за залата...

02.07.09
09:53

То само меда ми липсва в шейкъра. После ще пия протеин с шоколадово-меден вкус :) И колкото му е тясно гърлото на шейкъра, голямо търкане ще пада с тоя мед. Ама щом 15 мин не са проблем...

Мнението беше редактирано от Lexx на 02.07.09 09:54.

02.07.09
15:25

Е добре толкова ли не може да вкарате 2 банана в раницата =]

02.07.09
17:01

казано от alabalaa на 30.06.09, 18:24:

1-2 лъжици са недостатъчно :Р. около 80тина гр. хапвам аз, но предполагам ти си повече от моите 70 кг...

73 Да сме точни :) значи повечко ще хапвам кам 4-5

02.07.09
17:20

казано от LttS на 29.06.09, 22:25:

Е ти, ако не вземеш нещо за повишаване на инсулина след тренировка, колкото и да си чакаш си в грешна логика.
След тренировка взимам няколко лъжици мед, след 5-10 мин пия и суроватката и след 1 час ям. През това време не стоя, просто за да го изчакам тоя 1 час, ами както каза Voyager се къпя и си правя яденето. Докато го приготвя отива само едно 15-20 мин.

И защо да повишава инсулина?
Аз лично не приемам прости въглехидрати нито в период на маса(за да сме  точни мускулна маса,а не телесна),нито период на чистене!
Само не ми обяснявай как това след тренировка няма значение,че можело и едно бурканче мед да изядеш,ама нали е след тренировка...дрън дрън

Мнението беше редактирано от Финдо на 02.07.09 17:22.

02.07.09
17:48

Мразя хората да тълкуват изказване, което още не съм и направил.
Никой тук не говори за качване на чиста мм. Аз говоря за период на качване на маса(пък ако ще и с вода да я качват тая маса). Пък и това се определя от доста по-сложни процеси в организма на човек, а организма на всеки човек е различен. Едни качват чиста мм, други просто не могат!

казано от Финдо на 02.07.09, 17:20:

И защо да повишава инсулина?
Аз лично не приемам прости въглехидрати нито в период на маса(за да сме  точни мускулна маса,а не телесна),нито период на чистене!

Защо да го повишава ли? Ми то всъщност и да не го повиши с прости въглехидрати, инсулина пак ще се повиши до нормалното.
Само че за тази цел ще използва изпитата суроватка “веднага” след тренировката. Не мисля, че някой иска точно по този начин да използва протеина си. И още куп други неща! Най-вече, инсулина се нарежда до хормони като тестостерона и РХ по анаболен ефект, макар и за кратко! Той е регулатор на катаболните, респективно анаболните, процеси и веднага след тренировка най-малкото което може да направи малко мед е да прекрати катаболните реакции в организма, породени от тренировката и да възстанови изчерпания в мускулите гликоген. Мога да продължа до утре, но ти предлагам да прочетеш малко по въпроса, защото не смятам аз да ти обяснявам факти, прочетени из десетки статии.

Мнението беше редактирано от LttS на 02.07.09 17:50.

02.07.09
19:05

Да,обаче има разлика дали ще го повиши с вафла “Споко” или кафяв ориз...Явно ти не правиш разлика между двете неща.
+това инсулина блокира и срива нивата РХ след тренировка,когато той е повишен именно от нея!
Протеина не покачва инсулин,ако се използва такъв с 0 гр. въглехидрати в доза.
Ти явно си пърия,който като качва,мазнините са добре дошли за него...Щом няма значение какво ще качиш.

Явно си много по навътре от мен,като ще седиш зад инсулина,поне му кажи по колко прости захари да приема,за да не стане излишък на въпросния хормон?Въобще ситуацията е доста по-сложна отколкото си я мислиш,хапваме медче,бонбонки”Фигаро” и растем,ама на какво растем не е ясно,колко бонбонки да изядем никаде не се казва.Да,инсулина има анаболен ефект,само че тоя анаболен ефект е в мастните депа,а не на чиста мускулна маса!

Мнението беше редактирано от Финдо на 02.07.09 19:17.

02.07.09
20:43

Май обичаш да изкривяваш думите на хората, а?
Къде съм казал да яде вафли? Аргумент имаш ли, че инсулинът не стимулира изграждането на мм от организма?
Защо трябва да ви се казва колко? Дори някой от вас да има личен треньор и диетолог, пак ще му е трудно да ви казва точното количество, което трябва да приемате. Такива роби на математиката в бодибилдинга не ги харесвам. Явно нещо друго ви куца и с тия измервания и строги диети, които не осъзнавате, но заемат по-голямата част от ежедневието ви, респективно и от живота ви, се опитвате да го компенсирате.

03.07.09
06:47

И кои думи съм ти изкривил?Такива всейзнаковци като теб с лопата да ги ринеш в залата и тук!
Казах,че е важно да се знае колко да повиши кръвната захар,тъйкато ответната реакция на тялото е изразена в производство на инсулин!Сещаш ли се къде отива излишния инсулин?!А преди това мисля,че бях ясен за инсулина какво действие има върху растежния,който е стимулиран от тренировката и високите му нива се запазват до час,два след нея,които часове са от голямо значение за възстановяване на мускулнатурата!
Между мед и вафли каква мислиш е разликата?След като и двете по състав са прости захари.

03.07.09
11:01

Разликата между меда и вафлите е, че във вторите има много мазнини(около 30% +)и то хдрогенирани, рафинирани захари и куб консерванти и подобрители и тн.При меда комбинацията от фруктоза и глюкоза е много добър избор за след тренировка, едното попълва чернодробният гликоген , а другото мускулният и това покачва кръвната захар по-плавно без екстремни пикове, плюс това съдържа и много естествени антиоксиданти.А за да почне възтановителните процеси триабва да е налице енергия в клетката(атф и гликоген).

04.07.09
13:13

казано от Финдо на 03.07.09, 06:47:

Такива всейзнаковци като теб с лопата да ги ринеш в залата и тук!

Нали?
Защо ли си мисля, че пак е свързано с това, че съм “малък” и още нищо не разбирам...
+ това, до колкото знам инсулина влияе на растежния когато не е в границите на нормалното.
1-2 лъжици мед СЛЕД(подчертавам - СЛЕД) тренировка не биха докарали инсулина до необичайно високи нива и НЕ БИХА попречили на изграждането на мускулни влакна от организма ПО НИКАКЪВ НАЧИН. Само биха помогнали!
А и мислиш ли, че за тялото ти са нормални ниските нива на инсулин?
Струва ми се така, като ти чета мненията, че имаш някаква фобия от въглехидратите, а не трябва да е така.

TR

04.07.09
14:22

Фелдшерът от моето училище казва ,че протеините са много вредни !!!
Учителката ми по Биология казва ,че пърженото е вредно и ,че яде пържено :D

04.07.09
14:56

казано от LttS на 04.07.09, 13:13:

Струва ми се така, като ти чета мненията, че имаш някаква фобия от въглехидратите, а не трябва да е така.

Дали?
Казвам,че съм против заклеймените тук “неписани” правила за безразборно приемане на прости захари без притеснение с мотива,че е е след тренировка.Не казвам,че инсулина пречи на изграждането,но и именно този хормон е отговорен за натрупване на мазнини и тук както се казваше в една статия “За да имаш мускулна маса от 100 кг,не е нужно да ставаш 130”.
И все пак накрая конкретизира,че трябва една лъжица и вече казах защо това е важно да се каже.Да се използва мед не е грешно,стига това да става разумно и да е в някакви граници!Това го казвам като заключение...
Странно ми е как разбра,че имам фобия към въглехидратите,след като дори с тях чистя мазнини?!

04.07.09
18:36

И аз съм против много от неписаните правила в този форум, но все пак всеки има глава на раменете си и трябва да отделя полезната от вредната информация.
И всичко трябва да е в нормалните количества, не само използването на мед. Повече не означава по-добре. Едно неписано правило, което е приложимо във всяка една сфера.
Не съм разбрал, просто толкова яростно заклеймяваш въглехидратите(и най-вече простите), че останах с такова впечатление.

12.07.09
12:44

Има едни кексчета по 50 грама аз като съм на нвд от тях си хапвам след тренировка с протеина 1 минута след последната серия.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1