РАСТЕЖ

MI

13.07.09
21:31

Здравейте,
на 16 години съм, 180 висок, 70 килограма. Ходя на фитнес от 3-4 месеца. В началото исках да кача маса, да съм едър и т.н. обаче майка ми и още много познати ми казаха че ми е рано да почвам хранителни режими и да дигам големи тежести. Казват че с тежести за 10 повторения аз си натоварвам кръста и гръбнака, защото костите ми все още не са доразвити. Те твърдят, че това ще ми спре растежа и даже по напред ще имам проблеми. Целта ми е да съм мускулест, леко атлетичен и много изчистен. Искам съвети - да си блъскам ли, да правя само упражнения със собствена тежест ли, да правя само кардио (плуване,тичане) ? А хранителен режим да спазвам ли ?

13.07.09
22:05

здравей,
като за начало ще ти кажа че по принцип винаги трябва да слушаш майка си... после искам да те питам как с 10 повторения ще си натовариш точно гръбнака и кръста? това за костите го остави, тежести се вдигат с мускули, не с кости и кокали-при правилна техника :)
Та съвета ми към теб е да спазваш хранителен режим, които се състои в някой прости нешица- яж от всичко от което ти се яде, но внимавай какво количество хляб, шоколад и сладки работи въобще ядеш. Тренирай с собствено тегло по лостовете - кофички и набирания. През това време почети малко из форума за разните видове тренировки - с тежести, само с собствено тегло, видове упражнения, програми и така..а може да минеш и направо към фитнеса...
След месец-два  висене по лостовете влез в залата и попитай някои да ти покаже как се изпълнават упражненията.. През уикенда върви плувай, пък даже тичай щом имаш желание.. Ако правиш тези неща ти Обещавам че ще си мускулест и леко атлетичен..
  Успех

П.П. Като започнеш залата пусни пак една тема да обсъдим тренировката.

Мнението беше редактирано от n_sko на 13.07.09 22:10.

S7

13.07.09
22:11

казано от n_sko на 13.07.09, 22:05:

Та съвета ми към теб е да спазваш хранителен режим, които се състои в някой прости нешица- яж от всичко от което ти се яде, но внимавай какво количество хляб, шоколад и сладки работи въобще ядеш.

Защо да внимава с хляба?

13.07.09
22:22

от белия хляб много ще качиш във корема , след като искаш да си изчистен трябва да се ограничаваш от него. по-добре пълнозърнест и отново във омерени количества

BU

14.07.09
00:59

Не ти е рано,ще съжаляваш,ако НЕ почнеш от сега. :) 4 години тежки тренировки и си машина,чиста работа,таман докато станеш на 20.

Набързо няколко аргумента към приятелите ти и майка ти:

1.Изследвания отдавна са доказали,че вдигането на тежести увеличава костната плътност.
2.Комплексните упражнения като клека и тягата,изпълнявани съвестно и с внимание,развиват кръста,задника,коремната мускулатура,всичко това ще те предпази от травми в коленете,кръста,гръбнака и прочие.
3.Тренирането на гърба ще направи добрата стойка естествена за теб,предотвратява и/или лекува изгърбване.
4.Намалена опасност от остеопороза,сърдечни ударии... :-)  стотици са ползите.

Отделно идват плюсовете за характера ти,тренировките учат на дисциплина и целеустременост.

Мнението беше редактирано от BusyMan на 14.07.09 01:02.

14.07.09
05:55

казано от Milenskiq на 13.07.09, 21:31:

Здравейте,
Ходя на фитнес от 3-4 месеца.обаче майка ми и още много познати ми казаха че ми е рано да почвам хранителни режими и да дигам големи тежести.

Е за тия 3-4 месеца имаш ли някакви травми?Разгряване преди трена правиш ли?Нямаш много шанс да убедиш родителите.На времето е нямало тия фитнесзали.Никой от възрастните няма представа какво се прави в тях.Тревожат се хората.  :)

S7

14.07.09
18:04

казано от Cro Cop на 13.07.09, 22:22:

от белия хляб много ще качиш във корема , след като искаш да си изчистен трябва да се ограничаваш от него. по-добре пълнозърнест и отново във омерени количества

Добре нали белият хляб си е въглехидрат, ако съм разбрал правилно - бавно усвоим. Как точно от въглехидратите усвоени от белия хляб ще се трупа мазно по корема и никъде другаде. Все пак този процес нали е свързан с общия калориен баланс. Каква е разликата в това да приемаш въпросните въглехидрати от бял или от пълнозърнест хляб?

BU

14.07.09
19:29

казано от S7oMaN40 на 14.07.09, 18:04:

казано от Cro Cop на 13.07.09, 22:22:

Добре нали белият хляб си е въглехидрат, ако съм разбрал правилно - бавно усвоим. Как точно от въглехидратите усвоени от белия хляб ще се трупа мазно по корема и никъде другаде. Все пак този процес нали е свързан с общия калориен баланс. Каква е разликата в това да приемаш въпросните въглехидрати от бял или от пълнозърнест хляб?

Пълнозърнестия хляб е много по-гаден и се приема,че няма да изядеш толкова,колкото от белия. : )

Пфф,ако смяташ тия меките хлябове нарязаните от магазина за бавни въглехидрати...то един даже ми се стори сладникав. :)

И естествено,че е свързан процеса с общия калориен баланс,ама ако 2000 калории ти идват от бял хляб не остава много място за качествени хранителни вещества. :)

14.07.09
19:38

Пълнозърнестия хляб е много по-гаден и се приема,че няма да изядеш толкова,колкото от белия. : )

Страшно обяснение просто  :cheese:

TR

14.07.09
19:45

Аз не виждам разлика във вкуса на пълнозърнестия който ям(да не правя реклама). Белият хляб не е бавен въглехидрат. За бавни се смятат тези със нисък ГИ. А той е с висок. Така ,че по-добре пълнозърнест а най-добре пълнозърнести макарони,грах,леща,боб.

S7

14.07.09
19:54

“Прекомерният прием на въглехидрати, и по-специално на такива с висок гликемичен индекс,  може да има отрицателен ефект върху производството на инсулин в панкреаса, както и да доведе до развитие на инсулинова резистентност. Счита се, че основната причина за това е глюкозната токсичност или оксидативният стрес, причинен от големите количества глюкоза.”

С оглед на последното мнение на Trainhard и горния цитат може да се каже, че белият хляб може би няма да е най-удачния прием на въглехидрати през деня. И все пак си остава лесен и достъпен при липса на време :)

А доколкото пълнозърнестия хляб - разликата между неговия Гликемичен индекс и този на белия е не повече от 10 пункта, което не го прави по-малко “неприятел” на инсулина. И все пак при ВВД не виждам нищо фатално в това да присъстват на масата.

14.07.09
20:01

Като показатели нямат голяма разлика.Само дето белия хляб е от чисто брашно т.е. нишесте.А пълнозърнестия е без пречистване и съдържа и други съставки в себеси като целулоза и витамини и подпомага храносмилането и наистина е по гаден :-) При всички случеи хляб до късния следобяд е най добре и в умерени количества.

14.07.09
20:48

Не съм съгласен че пълнозърнестия хляб е по-гаден , всичко е въпрос на навик . В началото и на мен ми беше странно ,но сега не мога да ям друг хляб освен него .  трябва да се яде пълнозърнест хляб защото вътре има допълнителни фибри и тн. и подпомагат храносмилането  , и освен това белия хляб не е много полезен за стомаха и не се препоръчва за хора с проблеми със стомшно-чревния тракт (пречинява подуване на стомаха , киселини  и прочие).

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1