Въпрос за глюкозата(декстрозата)

13.07.09
14:27

Може ли глюкозата на прах да я използвам вместо захар в чай примерно?Ако става каква трябва да е дозата на 200мл. чай?

13.07.09
18:08

Може. 20 грама на 200 милилитра трябва да са достатъчни за не много сладък чай, тъй като глюкозата е по-малко сладка от захарта - доколкото си спомням захарта имаше коефициент 1, глюкозата 0,8, а фруктозата 1,4.

14.07.09
08:31

Moonclub ония ден си взех и аз соев протеин от магазина на събота пазара.На вкус е малко кофти ама иначе така от време на време за разнообразяване става.Иначе ти как го пиеш.Смисъл слагаш ли му някакви подсладители за вкуса или не.А също и каква му е дозата.Защото аз сложих 4 суп.лъжици(40гр протеин) в 300мл. вода обаче много се сгъсти и трябваше да доливам допълнително вода.

14.07.09
09:01

Смесвам го с какао и добавям мляко и аспартам (подсладител кенди). Ям си го на каша, после пия допълнително вода. Като се пие с мляко има много приличен вкус, с вода си е гаден. Може да слагаш и по една малка щипка сол за по-добър вкус (толкова, че да не чувстваш солен вкус). Ако нямаш проблем с въглехидратите може да го подсладиш с мед или захар, определено ще е по-добре. Избягвам останалите подсладители, тъй като в повечето има захарин, който е по-евтин, но за сметка на това по-опасен от аспартама (доказано е, че при лабораторните животни е канцерогенен, докато при аспартама няма странични ефекти при дози 2г/кг живо тегло). Старая се да го комбинирам с яйца, месо, извара или риба, понеже разнообразното хранене е по-здравословно, а и съм склонен да вярвам, че в соевия протеин аминокиселините не са в оптимално съотношение.

14.07.09
09:30

Благодаря ти за инфото.Ще изпробвам това което ми казваш.

14.07.09
18:20

Предполагам, че си наясно, че ЕДИНСТВЕНАТА полза и смисъл от глюкозата е веднага след тренировка, при това ако си в режим на покачване на маса.
Ползването на глюкоза през другите части от деня е безмислено (да не използвам думата “глупаво”), независимо дали искаш да качваш или сваляш килограми.
Иначе имаш 2 алтернативи за чая - мед (истински, не такъв “разреден” с много чиста захар), които има значително по-нисък гликемичен индекс и някакъв вид искуствен подсладител с малко калории (не ти го препоръчвам като вариант).

14.07.09
18:24

казано от perlsite на 14.07.09, 18:20:

Иначе имаш 2 алтернативи за чая - мед (истински, не такъв “разреден” с много чиста захар), които има значително по-нисък гликемичен индекс и някакъв вид искуствен подсладител с малко калории (не ти го препоръчвам като вариант).

И 3-та: Стевия. Аз лично я предпочитам, когато искам нещо сладко.

15.07.09
09:10

казано от enthusi@st на 14.07.09, 18:24:

казано от perlsite на 14.07.09, 18:20:

И 3-та: Стевия. Аз лично я предпочитам, когато искам нещо сладко.

И аз търсих Стевия.Казаха ми че бил много добър но като питах в една аптека ми казаха че са го спряли.Ако знаеш някъде в Пловдив къде мога да го намеря ще ти бъда благодарен.

15.07.09
11:56

казано от Gogo1984 на 15.07.09, 09:10:

И аз търсих Стевия.Казаха ми че бил много добър но като питах в една аптека ми казаха че са го спряли.Ако знаеш някъде в Пловдив къде мога да го намеря ще ти бъда благодарен.

Всички аптеки и магазини за здравословна храна така казват, та дори мъчат и да ти се “дървят”. ;) Наистина е спрян от производство. Повече инфо на лично, че не знам, дали е ок да пиша тук от къде може да се купи.

А иначе, подслажда добре, но има един специфичен вкус. За напитки е ок, но ако трябва нещо за печене да се подслажда не става особено.

Чакам от Русия август месец да ми донесат и ще пиша да кажа как е.

Стевия освен, че се ползва от НАУ за подслаждане, ако не се лъжа се предлага и отделно. .. Даже съм сигурен. Само не знам внасят ли я в България. Вижте в сайта за БГ

Мнението беше редактирано от Ради Хаджирадев на 15.07.09 14:40.

15.07.09
17:46

Не съм убеден, че стевията е разрешена в България, аз лично нямам намерение да я ям, дори да се намира на всеки ъгъл. Като цяло има едно изследване, според което стевията е мутаген, но според повечето от останалите е безопасна. Нискокалоричните подсладители, които могат да се пекат (захарин) обикновено не са полезни и като вкус отстъпват на аспартама. Чувал съм и че стевията на различни производители е различна на вкус, така че само от един опит трудно може да се каже как е.

Е аспартамът далеееч не най-здравословното, което може да се ползва :) Не че цял ден не дъвча Орбит и не се наливам с Cola Light, но да си кажа :P

15.07.09
21:02

Не твърдя, че е здравословен или безвреден. Просто всички изследвания сочат, че аспартамът е безвреден в дозите, в които се употребява. При всички положения захарта или медът са много по-добър вариант, когато калоричността не е от голямо значение.

http://en.wikipedia.org/wiki/Aspartame_controversy

казано от moonclub на 15.07.09, 21:02:

Не твърдя, че е здравословен или безвреден. Просто всички изследвания сочат, че аспартамът е безвреден в дозите, в които се употребява. При всички положения захарта или медът са много по-добър вариант, когато калоричността не е от голямо значение.

http://en.wikipedia.org/wiki/Aspartame_controversy

Имам и аз списъци с изследвания и не са розови нещата. (поне при тези на независимите институции) Не знам при другите, но мен не толкова калориите са от значение, колкото промените в концентрацията на инсулна в кръвта.

Иначе да пазиш диета и да подслаждаш със захар.. малко е като да гасиш огън със спирт :)

П.П. Горното не е заяждане. Само разсъждаваме по въпроса.

15.07.09
21:50

Ще се радвам да пуснеш някой линк към изследване публикувано в известно научно списание, доказващо вреда от аспартама. Доколкото знам патентът на аспартама е изтекъл и всеки може да го произвежда, освен това има много по-евтини подсладители, които на всичкото отгоре и подслаждат повече. Според мен причината да се използва аспартам е, че вкусът му е дотолкова близък до захарта, че е почти невъзможно да бъде различен от нея. Има много други подсладители, които са били смятани за перспективни, но са отхвърлени именно поради вредността си. Мога да дам пример защо не бива да се използват цикламати и захарин, но за аспартама не знам нищо обезпокояващо. За стевията намерих нещо интересно в една доста стара социалистическа книга:

Стевиол по строению подобен стероидным гормонам и обладает слабой антиандрогенной активностью. Стевиозид не токсичен, термически не стоек, интенсивность сладкого вкуска в 300 раз выше, чем у захарозы.

На файл ми е информацията. Ако толкова имаш желание ми пише едно ЛС. :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1