17.07.09
10:12
Здравейте,
имам един “проблем” и се опитвам да го разреша.
Лято е, време за плаж, басейн, кафенца, дискотеки и жени :)
Проблемът ми е, че когато отида на басейн и изгоря, дори и малко, след това се беля и тена си изчезва.
Не знам защо така се получава, но е ужасно гадно, защото не мога да си запазя тена...
Когато си изгорял много е нормално, но при мен дори и при най-малкото изгаряне след няколко дни започвам да се беля. :(
Предполагам, че след басейн/плаж трябва да се мажа с нещо, за да предотвратя това обелване на кожата?
Надявам се да ми дадете съвети, благодаря!
Поздрави!
17.07.09
10:15
Хидратирай кожата след плаж, дори след всеки душ - има най-различни лосиони за тяло.
17.07.09
10:16
Е ми значи не трябва да изгаряш хах :) На басейна се мажи с някакво олио за тен със защитен фактор( или какъвто и да е крем със фактор поне 10 ) и след плажа с хидратиращ лосион ,за да не ти изсъхва кожата и да се бели . ;)
17.07.09
14:39
Постепенно хващай тен и няма да се белиш. Макар че аз ходих на солариум, направих хубав цвят и от едно излизане на басейн в големите жеги яко се обелих. Сега другата седмица пак почвам солариума :lol:
Мажи се с лосиончета за тяло както казаха мацките :)
Мнението беше редактирано от Преслав Додев на 17.07.09 14:40.
Аз винаги съм имала проблем със слънцето, но от няколко години го реших. Много е важно да отбележа, че съм с червена коса и много бяла кожа, а това са утежняващи обстоятелства. Ето моите средства за защита, които от няколко години работят в моя полза:
1. Преди да отида на море задължително ходя на солариум. Започвам с 3 минути и много бавно и постепенно завишавам времето за престой под лампите. Така кожата привиква и не е стресирана при първата поява на слънце.
2. Задължително си купувам поне 3 крема за тяло - 1 с по-висок фактор на защита (15-20), един с по-нисък (6) и един крем за след слънце. От самосебе си се разбира, че в началото ползвам високия фактор и чак когато имам приличен тен минавам на по-ниския. Под 6 никога не слизам! Мажа се периодично, както е посочено на опаковката - досадно е, но е необходимо. Задължително ползвам крем за след слънце - той успокоява кожата и освен това подпомага поддържането на тена за по-дълго време.
3. Никога не се излагам на слънце между 11 и 17 часа. Това е време, което е отредено за почивка, коктейл на сянка и т.н. Може да бъдете на плажа под чадър, но знайте, че и под него се гори, затова задължителното намазване не трябва да се пропуска.
Това са моите изпитани рецепти. Обичайте слънцето, но бъдете внимателни с него!
16.08.09
10:05
50-тка нивеа 2 пъти на ден и нямаш проблеми.
Колкото по висок е фактора толкова по добре.
Марката също е от голямо значение. Крем под 20лв. не крем
казано от Ivan Boichev на 16.08.09, 10:05:
Позволи ми да не се съглася. :)
1. Всиокия фактор (над 15) блокира синтеза на витамин Д - един от най-големите плюсове при излагането на слънце.
2. При фактор 15 и нагоре разликата в нивото на UVB защита е минимално. Така че оптималният избор на слънцепредпазен крем би бил SPF 15 + UVA филтър.
16.08.09
22:22
казано от Margaritka на 16.08.09, 19:11:
казано от Ivan Boichev на 16.08.09, 10:05:
Позволи ми да не се съглася. :)
1. Всиокия фактор (над 15) блокира синтеза на витамин Д - един от най-големите плюсове при излагането на слънце.
2. При фактор 15 и нагоре разликата в нивото на UVB защита е минимално. Така че оптималният избор на слънцепредпазен крем би бил SPF 15 + UVA филтър.
Добре де дневните нужди от витмин Д си ги набавяш за 10 мин под слънцето. За какво ми е SPF 15 като с 50 мога да се изложа на слънце 3 пъти и повече време на слънце без да се мажа и да изгоря?
И не си права за UVB лъчите над 15. SPF - Sun Protection Factor показва колко ефективно крема предпазва от UVB светлина и точно те са отговорни за изгарянето. А UVA лъчите придават желания тен. Или?
UVA лъчите състаряват кожата. UVB лъчите ти придават желания тен (съответно и изгаряне в някои случаи). Т.е. когато ползваш SPF 50, това означава блокираш UVB лъчите, съответно и изгарянето (тена) ще е по- малко. Витамин Д няма да се синтеззира ефективно нито за 10 минути, нито за час. А ако крема е с UVA защита, обикновено е упоменато на опаковката ( и още веднъж - UVA лъчите нямат нищо общо с тена на кожата).
17.08.09
13:18
казано от Margaritka на 17.08.09, 12:54:
UVA лъчите състаряват кожата. UVB лъчите ти придават желания тен (съответно и изгаряне в някои случаи). Т.е. когато ползваш SPF 50, това означава блокираш UVB лъчите, съответно и изгарянето (тена) ще е по- малко. Витамин Д няма да се синтеззира ефективно нито за 10 минути, нито за час. А ако крема е с UVA защита, обикновено е упоменато на опаковката ( и още веднъж - UVA лъчите нямат нищо общо с тена на кожата).
Момиче прочети малко. Вкарваш ме в безмислен спор. А=състаряване, B=изгаряне лесно е. Това съм написал по горе.
А 10те минути може да си ги набавиш и преди да се мамажеш или след като е минало действието на крема. И няма крем който напълно блокира UVB лъчите следователно и синтеза на витамин Д.
Давам ти пример с дъщеря ми.
Мажа я с 15 крем и вечерта е изгоряла.
След месец пак я мажа но с 50 и и нямаще нищо.
Лично съм го изпробвал и на мене. А вече друг е въпроса ако ти се вижда скъпо да дадеш двойно повече за крем 50 примерно.
Говоря за Нивеа и Гарние
1. Детската кожа естествено изгаря МНОГО по-лесно от тази на възрастен, бил той и със чувствителна бяла кожа. За деца обикновено са специализирани слънцепредпазните кремове.
2. Да стоиш ненемазан на слънце 10 мин. и след това да ползваш крем е безсмислено. на кремът му трябват 30тина мин. да попие в кожата и да има ефект. Не случайно се препоръчва да се нанесат ПРЕДИ излагане на слънце.
3. Не ползвам Нивеа и Гарние - нямам им доверие. Предпочитам да дам още малко и да съм сигурна в това за което съм си дала парите.
4. Чела съм - иначе нямаше да говоря.
17.08.09
16:04
Абе има си значение фактора - с такъв под 30 просто ставам като домат изгоряла(попринцип кожата ми е доста бяла ) . Фактор 15 е вече като имаш тен ,от нищо не може да те предпази . Не знам какво си чела ,но практиката показва друго .
17.08.09
16:18
Също много важно е колко дълго стоиш изложен на слънце, и най големия фактор трудно ще те предпази ако първото ти препичане за сезона е няколко часово. Затова хората се пекат постепенно започват от час на ден и така придобиват тен, без кожата им да изгори рязко и да се обели. Като тинейджър имах първо посещение на плажа няколко часово, второто си го спестих, но мой приятел отиде и се наложи да го изнесат с линейка от плажа.
17.08.09
16:21
казано от Margaritka на 17.08.09, 15:46:
1. Детската кожа естествено изгаря МНОГО по-лесно от тази на възрастен, бил той и със чувствителна бяла кожа. За деца обикновено са специализирани слънцепредпазните кремове.
2. Да стоиш ненемазан на слънце 10 мин. и след това да ползваш крем е безсмислено. на кремът му трябват 30тина мин. да попие в кожата и да има ефект. Не случайно се препоръчва да се нанесат ПРЕДИ излагане на слънце.
3. Не ползвам Нивеа и Гарние - нямам им доверие. Предпочитам да дам още малко и да съм сигурна в това за което съм си дала парите.
4. Чела съм - иначе нямаше да говоря.
Зависи от крема.
И ти дори кото ходиш под слънцетго облечен пак синтезираш Д. Това имах предвид.
Имам по голям опит от тебе със слънцето, въпреки че си от Варна.
В планината слънцето е в пъти по силно.
И хубавите кремове са над 15 SPF.
И не бъркай изгарянето с тена ;)
Зависи и от кожата на човека.Аз точно 2 дена се мазах с най евтиния крем от 7 лв със фактор 30 и станах леко кафяв.След това имам още 4 дена плаж,не последователно но вече се мазах с олио за интензивно почерняване с фактор 10 , струваше 4 лв олиото и не изгарям а си ставам все по кафяв,и то при положение че се пека все между 12 и 17 часа.
казано от Ivan Boichev на 17.08.09, 16:21:
И не бъркай изгарянето с тена ;)
Принципно и двете са реакция на кожата при излагане на слънце, в случая “изгаряне” кожата е изложена на въздействието на слънцето в неподходящо време на деня, за неподходящ период от време. Това че някои се зачервяват, а други придобиват златисто-кафяв цвят зависи от кожата (както и от интензивността на излагане на слънце).
Леле, така като чета темата направо се чувствам щастливец, че мога да седя 1 седмица под интензивно слънце без да хвана нищо друго освен готин тен :P :D
Преди няколко години “открих” превъзходно средство за тен. Това разбира се е мое лично мнение. Използвам яко ( обилно ) на плажа сусамено олио. Мажа тялото обилно и тена става супер. Наистина малко съм тъмен по рождение, но преди когато придобивах тен, беше малко цигански, докато при сусаменото олио става червениково кафяв. Иначе казано много гот изглежда. А годините ми са малко над 60. Ето вижте как изглежда тена.
http://i36.photobucket.com/albums/e38/4i4eto/Liato_2007/black1_07.jpg
02.09.09
11:51
Радвам се че си имам малко тен по рождение , но мисля че честото и продължително излагане на слънце през всички сезони ( къси панталони и къси ръкави ) спомага да се получи тен достатъчен за да може ,когато отидем на море да не изгорим . Въпреки това използвам 25 фактор когато съм на басейн или плаж , изгарянията са съвсем леки и то по части които не мога да намажа и отминават съвсем бързо . кожата ми никога не е белила .