04.02.05
17:06
Как се изчислява количеството на калориите необходими на човек на ден? По тази формула ли се изчислява
Формула за изчисляване на калорийния минимум при мъже:
66 + (13.7 X тегло в кг) + (5 X височина в см) - (6.8 X възраст в години) =? (BMR в ккал.)
Ако вашият начин на живот е по-скоро заседнал, то индексът на активността Ви е 1,2
Ако вашият начин на живот е умерено активен (спорт 1-3 пъти седмично), то индексът на активността Ви е 1,375
Ако вашият начин на живот е активен (спорт 3-5 пъти седмично), то индексът на активността Ви е 1,55
Ако вашият начин на живот е усилено активен (спорт 6-7 пъти седмично), то индексът на активността Ви е 1,725
Ако вашият начин на живот е екстремално активен (спорт всеки ден заедно с тежък физически труд или двуразови тренировки) е индексът на активността Ви е 1,9.
Трябва ми защото почвам НВД. По тази формула изчислих че са ми необходими 2800 калории на ден (до колко е вярна тая формула).
Резултатът е приблизителен, разбира се, но е истински. Нали не забрави да прибавиш и индекса за двигателна активност?
да прибавих го. 1.375 е моя.
А сега гледам да ям до 2300 калории защото моите ги изчислих нормално че са 2800.
Искам да попитам и дали правилно съм подбрал продуктите които да учасват в НВД-то ми.
Значи гледам да набавям към 180 грама белтъчини на ден ( аз съм 85 кг, 184 см, 17 години, набавям белтъчините основно от месо,сирене, протеин 84% млечен, кисело мляко, риба- скумрия най-вече, ядки понякога, прясно мляко). до 100-120 грама въглхидрати (набавени от млякото, ядките; грах,леща и фасул когато има :) ). Добре ли е да заменя мле4ния протеин със суроватъчен( четох че суроватъчния намалявал желанието за сладко и бил по- ефикасен при НВД) . Вода- 6 литра някъде.
Ядки- ям до 15 часа наи- късно
Месо- по всяко време
Риба- предимно вечер
Протеин- вечер