Уреди и тренировка при бременност

23.07.09
10:35

Здравейте. Според вас уредите- степер (с ластици за ръцете)  и тай мастър подходящи ли са за бременни жени. Аз съм бременна и за сега тренирам от време, навреме на степера. Също правя и упражнения- леки , за краката, седалището, разтягащи- включват и напади. Все пак не се  преуморявам. Единственото неразположение, което чувствам е учестено сърцебиене . Имам намерение да започна да тренирам с тай мастър, за бедрата и ръцете. Според вас това може ли да навреди на бебето по някакъв начин.
Също така, умерено бягане може ли да ми навреди? Чела съм, че трябва да се избягва тръскането. Но също, че е полезно. Знам, че е индивидуално и не може да се каже точно, но все пак.... Какво е вашето мнение?  Аз карам лека бременност.

Здравей ! В кой месец от бременността си? До 3ти не бива да се вдига много пулса.
Сама можеш да усетиш дали уредите и упражненията, които правиш са подходящи за теб. При всички движения не бива да усещаш напрежение в корема - кръстно-поясната и коремната област се изключват. Не бива да имаш усуквания и свиване на колената към корем. Резки движения - също се избягват :) Силно тръскане, подскоци - абсолютно се изключват.
успех , и чудесно че караш лека бременност, особено сега в тези жеги :)

23.07.09
20:53

До третия месец-нккави упражнения. После може лека гимнастика, колело, стречинг.Има курсове за бременни всъщност.

24.07.09
06:27

Голямо значение има ‘стажа’ ти и от това каква е била физическата ти активност преди да забременееш.
Степерът не би трябвало да е проблем, особено ако си го ползвала и рпеди и тялото ти е свикнало с този тип натоварване.
Ако си бягала преди, не би трябвало да има проблем и сега. НО!!! Само ако не се притесняваш. Ако се притесняваш, че някое упражнение ще ти навреди, по-добре не го прави... Психиката прецаква всичко...

Виж тази тема - може да ти даде идеи ;)

http://www.bb-team.org/forums/viewthread/36832/?utm_source=forum&utm_medium=footer_link&utm_campaign=thread_refs

Лека бременност и успех!

24.07.09
06:48

Много ви благодаря за отговорите. В четвърти месец съм. Преди не съм била редовна в тренировката (от време навреме),  но сега  гледам да е всеки ден (чака ме море, макар и бременна не искам да имам разплути крака). Единственото, което ме притеснява е ускоряването на пулса ми и дали до бебето достига достатъчно кислород. Нямам време да посещавам такива курсове ( по цял ден съм на работа), а и с лекар не съм се консултирала (предполагам, това което ще ми каже е да не се натоварвам). Не са кой знае колко компетентни (поне тези, които познавам). Предполагам, че и тай мастър, не е вреден. Освен като го използвам за гръдния кош (може да има напрежение на коремните мускули). Благодаря ви отново:)

05.08.09
09:34

Привет,
макар че темата е отпреди месец и вероятно авторката вече е ходила на море и въпросът за фитнеса по време на бременност за нея не е толкова актуален, ще използвам случая да пусна линк към статия в сайт за женски фитнес, който лично на мен ми беше от голяма помощ по време на моята бременност:
http://www.stumptuous.com/weight-training-during-pregnancy

Преди втората ми бременност тренират тежко три пъти седмично и бях в общо взето доста добра форма.
След консултация с гинеколожката, наблюдаваща бременнността ми, направих следния тренировъчен режим:
- ограничих, а след първия триместър изключих свободните тежести, поради опасност от контузии
- в резултат от първото минах изцяло (за голямо мое съжаление) изцяло на машини
- след първия триместър ограничих упражненията в легнало положение. Вместо това - лежанка на 30 или 45 градуса, заради кръвоснабдяването на плацентата
- спрях коремните преси
- вода, вода и много вода
- контрол на пулса

Тренирах до 7 месец - не заради физическа невъзможност, а защото имах много неща за вършене - ремонт на апартамента, ходене на работа и т.н. и взе да ми идва нанагорно.

Резултат: 12 кила отгоре за цялата бременност, здраво бебе, родено на термин.

Не твърдя, че това са универсални нещка за всяка бременна, затова и написах,че моите тренировки бяха съгласувани със подготвен гинеколог. Отделно от това, в залата бая народ ме държаха под око, да не върша глупости :)))

Но ако бременната не е влизала във фитнес преди това, честно казано, не съм сигурна, дали не е по-добре да се придължа към разходките и гимнастиката за бременни. Тук вече специалистите да се изкажат как се процедира с жена с ниска двигателна активност, която има желание да ходи на фитнес през бременността.

11.08.09
13:01

Браво на тебе, Хапка!

“подготвен гинеколог”

В коя слънчева система го намери това чудо? (...име и град ще отговори на въпроса ми). Повечето гинеколози се застраховат не препоръчвайки/забранявайки спорт през цялата бременност - само разходки и пак разходки.
Защо си ползвала само машини или как биха навредили на свободните тежести на това състояние?

14.08.09
13:15

Диана, аз съм от Стара Загора - малко далеко ти е моята докторка!

В повечето статии за фитнеса при бременност се сочи, че в резултат от хормоналните промени, ставите се разхлабват - то е нормално и естествено, защото тялото се подготвя за предстоящото раждане. Но поради това, ако се тренира със сериозни тежести, се увеличава значително рискът от контузии. Е, аз не оставих съвсем свободните тежести (за някое и друго упражнение за ръце нищо нямаше да ми стане), но минах изцяло на шарените гирички :))). Пък и както писах - машините не а ми слабост, но по-добре така, отколкото само разходки.

Обаче сега така съм се отпуснала - еле в момента, с тоя ол инклузив! Няма фитнес, само яко ядене - редовно и по много. Айде да свършва това море, че сега изглеждам по-бременна, отколкото тогава!

Мнението беше редактирано от sladka hapka на 14.08.09 13:19.

17.08.09
06:37

Благодаря ти за отговора, Хапка!
Статията е също много интересна.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1