22.07.09
13:33
Ще ми пречат ли на НВД-то ако си похапвам в нормални количества диня и праскови?
Дефинирай ‘нормални количества’ :)
1-2 праскови или 2-3 парчета диня до обяд едва ли ще качат много въглехидратите :)
и аз така мисля че няма да има проблем което означава че при нвд могат да се консумират плодове и зеленчуци
Говоря 1-2 пъти в седмицата по няколко парчета диня и няколко праскови :) Много ясно,че не по 20 кг...
22.07.09
18:25
Айде моля стига глупости!!!Добре а правите ли сметка за витамините,антиоксидантите и другите полезни съставки в тях!Дори и да оставим това е супер сладко и освежаващо за всеки да хапне диня или някакъв друг плод в горещите летни дни...Ние сме хора,а не машини с комплекси :D
казано от slavistaaa на 22.07.09, 18:25:
Айде моля стига глупости!!!Добре а правите ли сметка за витамините,антиоксидантите и другите полезни съставки в тях!Дори и да оставим това е супер сладко и освежаващо за всеки да хапне диня или някакъв друг плод в горещите летни дни...Ние сме хора,а не машини с комплекси :D
По принцип да,обаче динята специално не се усеща кога се изяжда 1 кило от нея.А 1 кило диня има 75 гр. въглехидрати и то с висок г.и. ,смятам че ако се яде по толкова вечер може да се объркат нещата
В плодовете няма толкова много витамини, за колкото смяташ. Този сладък вкус е съпроводен с доста сериозно количество въглехидрати /зависи от плода де./. За чистене не са никак удачни.
И именно, защото съм човек не смятам да ям неща които животните ядат, например ;)
22.07.09
22:52
Човекът е животно ... Това е факт и няма нищо общо с твоите вярвания и тн.
казано от Xeeu3 на 22.07.09, 22:52:
Човека е на върха на хранителната верига, и е смешно да се храни с треви, зърнени култури и т.н. - просто не сме пригодени за тях.
казано от tonu на 23.07.09, 04:36:
Човека е на върха на хранителната верига, и е смешно да се храни с треви, зърнени култури и т.н. - просто не сме пригодени за тях.
Така ли? Аз мисля, че години наред човекът доста успешно се е хранил с тях... Ао щеш още в много пра-пра историята...Какво мислиш, че са яли нашите прадеди, когато не са успеели да наловуват - корени и плодчета разни диви...
Мисля, че преминавате в излишни крайности - това, че сте на ВМ или НВД не значи, че трябва да зае*ете всичко, дето има въглехидрати в него. Лично аз познавам поне двама човека, които след няколко години на ВМ съжаляват, че са били толкова ‘стриктни’. Не отричам режима, но във формата, в която го спазвате в момента, ми се струва, че той не може да бъде ‘режим за цял живот’.
+ това, tonu, направих си интересен експеримент през последните 2 месеца:
- 1 месец стриктно ВМ на средно 1800 ккал/ ден - никаква промяна в тегло и мерки + постоянно чувство на глад
- 1 месец балансирано хранене на средно 1800 ккал/ ден (с около 40% въглехидрат, в т.ч. доволно количество плодове) = минус 1.5-2 кг + чувство на ситост
Тренировките са били едни и същи - 3 интензивни силови + 3 кардио на седмица
Мисля, че това е доста показателно дали въглехидратите пречат (на всички) при чистене...
Мнението беше редактирано от Limka на 23.07.09 06:23.
23.07.09
06:52
Хайде моля ви не започвайте добре познатия спор с неизвестен край. Все пак има стотици начини на хранене, на трениране на възстановяване всеки е намерил това което му допада и си прилага него, но не обърквайте потребителите с подобни спорове (аз добре знам какво е да си объркан).
Ще си позволя да си изкажа мнението по така поставената тема, НВД означава Ниско Въглехидратна Диета, а не липсваща на въглехидрати диети. Плодовете имат определни количества въглехидрати както повечето храни. Ако ще се готвиш за състезание и целиш 4% мазнина, да определено биха те отдалечили от целта. Обаче ако просто искаш да изглеждаш добре парче диня или праскова няма да ти навредят.
Е,айде да не отваряме тая тема пак...Не ги слагай в черния списък,защото за нищо не са виновни!Чистя и качвам с въглехидрати.”Виновни” сме си ние,кога,как какво.
Тук се разискват дините и прасковите,незнам защо обърна темата в коренно различна посока.Поради обстоятелствата ти не можеш да бъдеш мерило,кое на кой пречи.Грубо прозвуча,но това си е самата истина.
Важно е да се знае,че проблема не е във въглехидратите,а е в техния ГИ!
казано от Limka на 23.07.09, 06:22:
казано от tonu на 23.07.09, 04:36:
Така ли? Аз мисля, че години наред човекът доста успешно се е хранил с тях... Ао щеш още в много пра-пра историята...Какво мислиш, че са яли нашите прадеди, когато не са успеели да наловуват - корени и плодчета разни диви...
Мисля, че преминавате в излишни крайности - това, че сте на ВМ или НВД не значи, че трябва да зае*ете всичко, дето има въглехидрати в него. Лично аз познавам поне двама човека, които след няколко години на ВМ съжаляват, че са били толкова ‘стриктни’. Не отричам режима, но във формата, в която го спазвате в момента, ми се струва, че той не може да бъде ‘режим за цял живот’.
+ това, tonu, направих си интересен експеримент през последните 2 месеца:
- 1 месец стриктно ВМ на средно 1800 ккал/ ден - никаква промяна в тегло и мерки + постоянно чувство на глад
- 1 месец балансирано хранене на средно 1800 ккал/ ден (с около 40% въглехидрат, в т.ч. доволно количество плодове) = минус 1.5-2 кг + чувство на ситост
Тренировките са били едни и същи - 3 интензивни силови + 3 кардио на седмицаМисля, че това е доста показателно дали въглехидратите пречат (на всички) при чистене...
В пра историята когато не са хващали нищо, не са яли можело е така да прекарат и с дни. Било е нормално, а коренчетата и бла бла са били поддържащи до някаква степен. Но основата винаги е било месото.
Никога не съм зарязвал въглехидратите. И те си имат своето участие в ВМ. Аз пък познавам хора които са от много години и то стриктно и не са съжалявали. Не виждам какъв е проблема да си се храна така дори и за в бъдеще.
Този експеримент е много индивидуален, ти най-добре си знаеш и усещаш. Аз пък бях точно обратното, също мога да ти го доказвам.
Да не говорим, че е възможно тъкмо да си навлизала в режима... пък и кг са доста относителна величина.
Но да не спорим. Мисля че само ще сме в тежест на форума.
Аз подкрепям Лимка с 2 ръце. На въпроса за дините и прасковите....Според мен нито един плод в нормални количества не пречи на дитетата, особено ако е съобразен с часа на премането му, тоест около тренировка и до обяд.
И пак ще хвръля малко масло в огъня, ама се дразня.
Всички, които не са на ВМ НВД в този форум са любезни и спокойни и приемат начина на хранене и тренировка на всички останали.
Всички, които са на ВМ НВД са категорични и крайни в изказванията си и са готови да насметат всеки който ,уви не смята въглехидратите да отрова. Ами честно не знам на какво се дължи това. Също не знам защо, като не им липсват въглени и сладко ядат извара и мляко с подладители и подобни неща, което си е пак инсулинова бомба. Говоря принципно, нямам лично отношение към никого. Е малко уважение към всички е необходимо
Мен преди доста години ме баннаха от spidersport.com, тъй като си позволих да изразя съмнение, че да се закусва сланина е полезно. Ако погледнете из форума ще видите, че и зеленчуците не са задължителни.
Аз в момента съм на НВД, но сам стигнах до нея, без да съм чел каквото и да било. Имах да сваля 24 кила, свалил съм 14, понеже се наложи да прекъсна за известно време диетата - занимавах се с тежък физически труд за известно време, а липсата на въглехидрати определено не се отразява добре на силата и издръжливостта ми. Дори сега не пропускам да хапна някой плод сутрин, а мазнините държа на разумния минимум.
НВД е подходяща за сваляне на излишни килограми, но не и за начин на живот. Хората са всеядни.
За подсладителите - всички обичат сладкото.
Има 4 основни вкуса - сладко, кисело, солено и горчиво. Всеки от тях казва нещо. Освен това имаме и обоняние, което също казва по нещо. Да не изключа и зрението, което е важно за начина ни на хранене.
Горчивото значи “отрова”. Повечето отровни вещества (да подчертая - алкалоидите в растенията) са с горчив вкус. Пробвал съм от любопитство някои отровни растения, последното беше вълча ябълка. Уверен съм, че никой няма да успее да се отрови с толкова горчива отрова.
Соленото значи, че има полезни минерали - калиев и натриев хлорид.
Киселото означава, че храната явно не е готова за консумация. Колкото по-кисело - толкова по-зелено.
Сладкото означава само едно - полезна храна. Почти всички обичат сладко. Сладки са плодовете, тоест те имат предимство като предпочитана храна. Рядко някой не обича плодове. Към сладкия вкус обонянието обикновено добавя и приятен аромат. Това дали едно вещество мирише приятно или не зависи не от самото вещество, а от начина, по който обонянието ни го интерпретира. Тази интерпретация е в резултат на еволюцията, поради което ако някой плод мирише приятно - най-вероятно не е отровен.
Зрението на хората също им помага да откриват плодовете: отлично цветно зрение, даващо възможност да се различи узрелият плод от зеления. Очите са отпред, което е улеснение за хората и няма нищо общо с това, че очите на хищниците също са разположени така. Това разположение дава предимство при определяне на разстоянието до предметите, например два съседни клона на едно дърво. За разлика от очите на хищниците (кучета и котки), очите на хората не светят. Ако някой не вярва и на това - нека погледне един от малкото примати, които са изцяло на вегетарианска диета - горилата.
Наред с това трябва да се отбележат и някои други факти, говорещи, че човекът не бива да яде само плодове. Устройството на зъбите говори доста за храната, която е най-полезна за дадено същество. Макар кучето да е всеядно, може да погледнете какви кучешки зъби има. Зъбите на човека са типични за всеядните животни. По тях може да се направи извод, че човек е пригоден за хранене с лесносмилаема и богата на хранителни вещества храна - плодове, ядки, яйца, насекоми, зеленчуци и месо.
Общо взето исках да обясня само за подсладителите, но се увлякох малко :)
Ами, човек вижда това което иска.
Не съм категоричен, просто казах че е индивидуално и плодовете си пречат в определени количества. Също така не виждам с какво са полезни, ако е заради вкуса - става, но за нищо друго не стават. Ами и аз не ги разбирам защо да ядат извара и млечни.
И нали знаете в спора се ражда истината :)
Moonclub, спора се водеше на няколко фронта, но до никъде няма да стигнем :)
И да не кажете после че не се усмихвам :)
казано от moonclub на 23.07.09, 21:19:
Мен преди доста години ме баннаха от spidersport.com, тъй като си позволих да изразя съмнение, че да се закусва сланина е полезно. Ако погледнете из форума ще видите, че и зеленчуците не са задължителни.
Аз в момента съм на НВД, но сам стигнах до нея, без да съм чел каквото и да било. Имах да сваля 24 кила, свалил съм 14, понеже се наложи да прекъсна за известно време диетата - занимавах се с тежък физически труд за известно време, а липсата на въглехидрати определено не се отразява добре на силата и издръжливостта ми. Дори сега не пропускам да хапна някой плод сутрин, а мазнините държа на разумния минимум.
НВД е подходяща за сваляне на излишни килограми, но не и за начин на живот. Хората са всеядни.
Политиката на спидерспорт, никъде не я обсъждаме. Форума си е техен те си решават за него.
Щом държиш мазнините на разумен минимум, в същото време не ядеш и въглехидрати от къде ти идва енергията ? От протеина ? Успех. НВД си е същински глад, нормално е да сваляш, и аз съм съгласен че не става за начин на живот.
Мнението беше редактирано от tonu на 23.07.09 21:30.
23.07.09
21:39
Има един член на форума, който често казва “въглехидатрите са ви малко....” :lol:
Иначе Дива,не съм забелязвал всички, които са на ВМ да са толкова крайни, но някой определено са.
Причини за това са:
1)Понеже са малцинство, искат да докажат, че тяхното е по-добро пред мнозинството.Тоест те са прави,другите грешат.
2)Другото, е че са различни и се опитват максимално да подчертаят този факт.
3)Повечето от тези хора са имали проблеми с въглехидратите и само тази дума всява ужас в тях,нормално е да не искат изобщо да слушат за въглехидрати и колко са полезни.
4)А може би просто са хора с гореща кръв :)
Мазнините са на минимума, въглехидратите идват от плодове и зеленчуци, енергията идва от тези 70 000 килокалории, които трябва да изгоря, както и от протеините. Тъй като смятам да сваля тези килограми за 2 месеца, то се оказва, че дневно трябва да изгарям 1200 килокалории повече, отколкото приемам.
Де да беше всичко толкова проста математика ;)
казано от RogerF на 23.07.09, 21:39:
Иначе Дива,не съм забелязвал всички, които са на ВМ да са толкова крайни, но някой определено са.
Не са само те, има и хора от другия лагер, които са тотално против ВМ и са готови да спорят и убеждават не по-малко пламенно :)
Мнението беше редактирано от Петко К на 23.07.09 22:17.
23.07.09
22:16
Оооо вманиечените ненурмалници, който си мислят, че от фруктозата във плодовете се дебелее :) Не ви ли писна да се занимавате с глупости? Особенно динята е един от най-компенсиращите състава си плодове - Вода+Фруктоза = енергия и пикане :)
Пишете в гъгъла фруктоза ;)
Плодове - Въглехидрати който се усвояват най-лесно от човешкото тяло!
п.с Вйи дебел тарзан виждали ли сте :)))
Мнението беше редактирано от DiscoveryCold на 23.07.09 22:19.
казано от moonclub на 23.07.09, 21:42:
Мазнините са на минимума, въглехидратите идват от плодове и зеленчуци, енергията идва от тези 70 000 килокалории, които трябва да изгоря, както и от протеините. Тъй като смятам да сваля тези килограми за 2 месеца, то се оказва, че дневно трябва да изгарям 1200 килокалории повече, отколкото приемам.
Това ми беше достатъчно.
GL&HF;, с чистенето.
казано от DiscoveryCold на 23.07.09, 22:16:
Оооо вманиечените ненурмалници...
Ще ти кажа да го раздаваш малко по-кротко.
@RogerF, няма изобщо да коментирам поста ти, не е насочен в никаква връзка. Кой какъв човек бил, не смятам че може да определяш.
Мнението беше редактирано от tonu на 24.07.09 04:12.
Аз пък предлагам да спрем спора.
Според мен няма идеално щастие, както няма и унуверсално хранене (вероятно, защото всички имаме различни вкусове)
Аз казах, че НЕ отричам ВМ - очевадно е, че има хора, на които им се отразява чудесно.
Аз обаче не съм сред тях и имам нужда от въглехидрати. Както и много други хора.
С поста си исках да покажа, че когато се ‘съветва’ някой, е редно да му се покажат двете гледни точки, а не някой крайно да му заяви “Йок, няма да ядеш плодове, те са отрова и няма да свалиш грам, ако ги ядеш”...
Откъде знаеш дали този, който пита е “въглехидратен’ или ‘мазнинен’ тип? Според мен, щом се тормози от това, дали пречат дините и прасковите и търси други мнения, вероятно му се хапват и му липсват... => големи шансове да е по-въглехидратно ориентиран...
П.П. Съгласна съм с Дива, че хранещите се на ВМ се изразяват твърде крайно тук..възможно е да е, поради причните, които Родж описа...зная ли...
24.07.09
05:21
Според мен най-добрия режим за тялото е РБД.
Автора: Не прекалявай с динята ,но си яж. Аз преди съм свалял мазнини с доста джънк фууд в менюто си и то наистина са били мазнини. Изчистих корема ръцете бяха останали същите.
Най-добре , ако си на НВД да не ядеш диня.. или поне 1-2 седмично по няколко парчета :)
24.07.09
07:51
...
Мнението беше редактирано от Десимир Петров на 24.07.09 08:03.
24.07.09
08:00
казано от Петко К на 23.07.09, 22:00:
казано от RogerF на 23.07.09, 21:39:
Не са само те, има и хора от другия лагер, които са тотално против ВМ и са готови да спорят и убеждават не по-малко пламенно :)
И такива ги има,не отричам.
казано от tonu на 24.07.09, 04:07:
@RogerF, няма изобщо да коментирам поста ти, не е насочен в никаква връзка. Кой какъв човек бил, не смятам че може да определяш.
Признавам,че поста ми беше малко безмислен.Извинявам се за заядливия тон :)
ПП:Но все пак някой хора на ВМ са такива,именно поради някой от причините,които изброих.Има и пичове разбира се ... :)
ПП2:Един въпрос по същество.Дали кръвната група има нещо общо с това как се отразява дадена диета на някого.На някой хора ВМ им се отразява добре,друго без въглени не могат.
казано от TrainHard на 24.07.09, 05:21:
Според мен най-добрия режим за тялото е РБД.
Автора: Не прекалявай с динята ,но си яж. Аз преди съм свалял мазнини с доста джънк фууд в менюто си и то наистина са били мазнини. Изчистих корема ръцете бяха останали същите.
Баланса винаги е за предпочитане пред крайностите.И аз съм за РБД :)
Мнението беше редактирано от Десимир Петров на 24.07.09 08:04.
казано от DiscoveryCold на 23.07.09, 22:16:
Оооо вманиечените ненурмалници, който си мислят, че от фруктозата във плодовете се дебелее :) Не ви ли писна да се занимавате с глупости?
Забавно написано мнение,но ще е добре да прочетеш някои неща за фруктозата,защото наистина от нея се дебелее и при тов доста лесно.Плодовете са хубаво нещо,но като всяко хубаво нещо трябва да са с мярка. ;)
24.07.09
10:03
Тралала, едва ли някой път ще те видя да ядеш 1 килограм праскови за да се натрупа достатъчно фруктоза за трудно разграждане и усвояване в организма, че да надебелееш :)
Няма значение кога ще изям един килограм праскови и ще надебелея.Факт е обаче,че от фруктозата доста лесно се трупат мазнини.Нещо с което не беше съгласен в първото си мнение,но във второто изглежда си размислил. ;)
И защо трябва да е 1 кило,познавам много хора които на ядно ядене успяват да вкарат по половин колограм череши/ягоди/диня ей така... за десерт.
Всичко трябва да е с мярка просто :)
Мнението беше редактирано от tra^la^la на 24.07.09 13:00.
1 кило праскови се изяждат за 5 минути. Ако прасковите са узрели, обелени и нарязани - 2 килограма едва ли биха затруднили някого.
Да ядеш плодове заради витамините е като... да ядеш хляб заради протеина?Хаха като ти е освежаващо тва си го хапвай , но много по-освежаваща е една пържола с 25-50 грама масло примерно, но все пак ако си на ВВД няма как да стане , затва деца бегайте към ВМ-НВД хах
Иначе относно автора на темата - не пречат разбира се зависи от режима ти и сичко , най добре яж въглехидрати сутринта и/или преди/след тренировка , но не прекалявай
Мнението беше редактирано от Георги на 02.08.09 10:00.
06.08.09
14:16
Обожавам плодове, но сега ям само по 1 плод на ден. Преди съм изяждала по 3 кг праскови или ябълки наведнъж.